Διενεργείται αυτοψία στο Αιολικό Πάρκο Ρόδου

Την ανάκληση της αδείας λειτουργίας του αιολικού πάρκου της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Ρόδου ΑΕ» στη θέση Πιθανίτης στον Ατάβυρο εξετάζει πλέον η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μετά και τις καταιγιστικές αποκαλύψεις σχετικά με τις σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις για την χωροθέτηση, αδειοδότηση και λειτουργία του έργου!!
Με έγγραφο “φωτιά” που απέστειλε την Παρασκευή ο Αντιπρόεδρος της Α’ ΡΑΕ κ Θ. Πανάγος στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ Χ. Κόκκινο γίνονται για πρώτη φορά και επισήμως γνωστές οι προθέσεις της ρυθμιστικής αρχής ενώ προαναγγέλλεται η διενέργεια σχετικής αυτοψίας από στελέχη της υπηρεσίας μέσα στις προσεχείς ημέρες!
Στο έγγραφο του Αντιπροέδρου της ΡΑΕ που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «δ» αναφέρονται τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Οπως γνωρίζετε, η εταιρεία Αιολικό Πάρκο Ρόδου ΑΕ είναι κάτοχος της υπ’ αριθμ. Δ6/Φ17.395/3473/16.07.2001 άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 12 MW στη θέση Πιθανίτης του Δήμου Αταβύρου Ρόδου, Νομού Δωδεκανήσου. Σήμερα, όπως επίσης γνωρίζετε, το εν λόγω έργο έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί (διαθέτει την ανωτέρω υπό στοιχείο 2 σχετική άδεια λειτουργίας).
Κατόπιν σχετικών καταγγελιών που περιήλθαν σε γνώση της ΡΑΕ για εγκατάσταση του σταθμού σε άλλη θέση από την εγκεκριμένη, και προκειμένου η Αρχή να διερευνήσει εάν η θέση εγκατάστασης του αιολικού σταθμού είναι αυτή βάσει της οποίας εκδόθηκε η άδεια παραγωγής, παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε τους σχετικούς χάρτες στους οποίους αποτυπώνεται η θέση του σταθμού και οι οποίοι συνοδεύουν τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας του σταθμού (διαθέσιμοι χάρτες ΓΥΣ σε κλίμακα 1:50.000 και 1:5.000), καθώς και τυχόν σχετικά ζητήματα που εντοπίστηκαν κατά την αυτοψία των υπηρεσιών σας στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης της άδειας λειτουργίας.
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι η ΡΑΕ προτίθεται να διενεργήσει αυτοψία προκειμένου να διαπιστώσει εάν παραβιάζονται οι όροι της εν λόγω Αδειας Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Με εκτίμηση,
Θ. Πανάγος
Αντιπρόεδρος Α’ ΡΑΕ»
Σύμφωνα με τις πληροφορίες στην ΡΑΕ πρόκειται να αποσταλεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όλος ο φάκελος της έρευνας που διενήργησε κατ’ εντολή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ Χ. Κόκκινου στη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου ο Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος κ Νίκος Θεοδωρίδης.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ Εισαγγελέας είχε προβεί στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου για:
1. Παθητική δωροδοκία με την αξία των ωφελημάτων να υπερβαίνει τα 73.000 ευρώ σε βάρος του Δημοσίου με συνολική ζημία άνω των 150.000 ευρώ.
2. Πλαστογραφία με χρήση με συνολικό όφελος άνω των 73.000 ευρώ σε βάρος του Δημοσίου με συνολική ζημία άνω των 150.000 ευρώ.
3. Εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.
4. Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Όπως έχει αποκαλύψει η «δ» οι ανεμογεννήτριες είναι τοποθετημένες εκτός της έκτασης που είχε εκμισθώσει η εταιρεία από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ).

Η Απόφαση Προέγκρισης Χωροθέτησης του Αιολικού Πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 12MW, στη θέση Πιθανίτης, εκδόθηκε με το «πραγματικό σχέδιο» του Τοπογράφου Μηχανικού, ενώ η άδεια Εγκατάστασης συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων, όπως Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, Πράξη Χαρακτηρισμού εκδόθηκε με… «μαϊμού» σχέδιο.
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του πορίσματος Θεοδωρίδη η έγκριση επέμβασης της Διεύθυνσης Δασών δόθηκε για δημόσια χορτολιβαδική έκταση σε σχεδιάγραμμα, που φέρεται ότι υπογράφεται από τον αρχιτέκτονα – μηχανικό κ. Μιχάλη Κορδίνα, νυν δήμαρχο Πεταλούδων.
Το εμβαδόν, ωστόσο, της έκτασης στην οποία έχει εγκατασταθεί το αιολικό πάρκο, η οποία διαφέρει από αυτήν που είχε μισθωθεί από την ΚΕΔ, είναι διαφορετικό. Η αρχική έκταση, την οποία είχε μισθώσει το αιολικό πάρκο από την ΚΕΔ και για την οποία είχε αδειοδοτηθεί από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, πλην της δασικής υπηρεσίας για να εγκαταστήσει το αιολικό πάρκο έχει εμβαδόν 740,072 στρέμματα.
Η έκταση στην οποία εγκαταστάθηκε, για την οποία εξασφαλίσθηκε και έγκριση επέμβασης της δασικής υπηρεσίας, έχει εμβαδόν 780,318 στρέμματα. Το κοινό εμβαδόν και στις δύο εκτάσεις είναι 152,884 στρέμματα.
Σε ό,τι αφορά σχετικά με το έργο έγγραφα, που εξέδωσε ο διευθυντής Δασών, από το πόρισμα διαπιστώνεται ότι προχώρησε ο ίδιος στην αυτοψία, εισήγηση και έκδοση της πράξης χαρακτηρισμού για τη νέα θέση, ενώ υπήρχε αρνητική εισήγηση για την αρχική θέση.
Σε ό, τι αφορά το μισθωτήριο συμβόλαιο με το οποίο η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου υπέγραψε με την «ΑΙΟΛΟΣ Α.Ε.», το πόρισμα θεωρεί ότι είναι μη σύννομο, αφού η έκταση, την οποία αφορά προστατεύεται και διαχειρίζεται από την δασική υπηρεσία, η δε ΚΕΔ είναι αναρμόδια να την διαχειρισθεί με οποιονδήποτε τρόπο.
Η απόφαση της έγκρισης επέμβασης στην έκταση, που υπεγράφη από τον τότε Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, κρίνεται ότι δόθηκε κακώς αφού απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η ύπαρξη χωροθέτησης, καθώς και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που υπήρχαν για την έκταση που είχε μισθωθεί, αλλά όχι για την έκταση που χρησιμοποιήθηκε.
Η εταιρεία αν και έχει ολοκληρώσει την εγκατάσταση και προχώρησε σε πλήρη λειτουργία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο διαθέτει έναντι τιμήματος στη ΔΕΗ, εντούτοις δεν έχει εγκατασταθεί μέχρι σήμερα στην έκταση που χρησιμοποιεί από την δασική υπηρεσία, ούτε έχει υπογράψει πρωτόκολλο εγκατάστασης σε αυτήν. Για την έκταση που χρησιμοποιείται δεν έχει καταβληθεί αντάλλαγμα χρήσης, όπως προβλέπει ο νόμος.
Στα συμπεράσματα της πολυσέλιδης έκθεσης ελέγχου επισημαίνεται ότι το μισθωτήριο συμβόλαιο της ΚΕΔ με την εταιρεία είναι μη σύννομο.
Τονίζεται ότι όλες οι επεμβάσεις που έγιναν από την «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΡΟΔΟΥ» είναι παράνομες και οι ανεμογεννήτριες και οι κτιριακές υποδομές αυθαίρετες.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του αιολικού πάρκου είναι η καταβολή του ανταλλάγματος χρήσης υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού.
Οι υπάρχουσες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών αφορούν μέρος μόνο της έκτασης που χρησιμοποιείται εντός της οποίας υπάρχει μία μόνο ανεμογεννήτρια από τις 13.
Εντός της έκτασης για την οποία δόθηκε η έγκριση επέμβασης της δασικής υπηρεσίας υπάρχουν 10 ανεμογεννήτριες. 3 από τις 13 ανεμογεννήτριες βρίσκονται έξω από κάθε αδειοδότηση.