Ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης: Απαντά στην “επικίνδυνη και παραπαίουσα κυβέρνηση” με τρίγωνο μεταρρυθμίσεων

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Πολιτική αλλαγή. Αφήγημα κορυφής για την ανάγκη πρόωρης προσφυγής σε εκλογές. Από κοντά, τείχος στην όποια σεναριολογία για στήριξη νέων μέτρων, που θα παράσχουν σανίδα σωτηρίας σε μία συγκυβέρνηση, την οποία στην οδό Πειραιώς χαρακτηρίζουν ως παραπέουσα και πλέον επικίνδυνη από τη Μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα. Αλλά και συνεχής κύκλος επαφών με τους πολίτες.

Τα δομικά στοιχεία της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, πέρα από την αποτύπωση θετικών μηνυμάτων προς την κοινωνία, έχουν έντονα προεκλογικό χαρακτήρα. Όσο η Αθήνα περπατάει σε ένα λαβύρινθο πολιτικής και οικονομικής ρευστότητας, ο γαλάζιος μηχανισμός ήδη έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης…δια παν ενδεχόμενο. Ουδείς, άλλωστε, στα κεντρικά γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκλείει το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να επιχειρήσει μία κίνηση “ηρωικής εξόδου”, φορτώνοντας τα βάρη στον επόμενο κυβερνητικό σχηματισμό. Οι δημοσκοπήσεις διαβάζονται άκρως θετικά από τους επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο ως προς το προβάδισμα έναντι της Κουμουνδούρου, το οποίο παραμένει εμφατικό, αλλά και προς την κατεύθυνση των ποιοτικών χαρακτηριστικών. Τα ανοίγματα, με στόχο την αμφίπλευρη διεύρυνση, ορίζουν το momentum. Ανοίγματα τόσο προς το Κέντρο, όσο και προς τους πολίτες που είτε διάλεξαν την οδό της αποχής, είτε επέλεξαν να τοποθετηθούν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και πλέον στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται η απογοήτευσή τους. Μία Νέα Δημοκρατία ανοιχτή σε όλους όσοι ενστερνίζονται την ανάγκη ενός σαρωτικού κύματος μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο της κρίσης είναι το βασικό δομικό στοιχείο των γαλάζιων παρεμβάσεων. Γιατί, κατά τα λοιπά, στην αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζονται για το διήμερο της 13ης και 14ης Φεβρουαρίου και το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Επιμένοντας οικονομικά και μεταρρυθμιστικά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε από τη Θεσσαλονίκη να μιλήσει για τις κορυφές ενός τριγώνου, ο οποίος αποτελεί τον οδικό άξονα για την πάταξη της ύφεσης. “Η χώρα έφτασε πολύ κοντά το 2014 να βγει από το φαύλο κύκλο της κρίσης. Δεν τα κατάφερε γιατί υπήρξε μια πολιτική αλλαγή. Και πληρώνει σήμερα έναν πάρα πολύ ακριβό λογαριασμό από αυτή την επιλογή. Αυτή, νομίζω, είναι μια πραγματικότητα που δεν επιδέχεται κάποια αμφισβήτηση. Όπως και να μετρήσει κάποιος τη ζημιά που έγινε, η ζημιά παραμένει πολύ μεγάλη. Η ουσία, όμως, είναι πώς μπορούμε να συμφωνήσουμε, επιτέλους, σε ένα εθνικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο θα αποτελεί τον άξονα εξόδου της χώρας από την κρίση και το οποίο θα πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις του εκάστοτε Μνημονίου”, ήταν μία από τις χαρακτηριστικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη, που στόχευσε και πάλι ευθέως κατά του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Όσον αφορά σε αυτό καθαυτό το τρίγωνο των παρεμβάσεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθέτησε στη μία κορυφή το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής. “Σε καμία περίπτωση, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις εποχές που ξοδεύαμε περισσότερα από αυτά τα οποία παρήγαγε η χώρα. Από την άλλη, μια πολύ σφικτή δημοσιονομική πολιτική, με πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για πολλά χρόνια, μπορεί να είναι τόσο περιοριστική, που να ακυρώσει το όφελος από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Άρα, πρέπει να προκρίνεται μια δημοσιονομική πολιτική που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον περιορισμό των δαπανών σε συνδυασμό με λελογισμένο περιορισμό των φόρων. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και με την επιθετική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, κυρίως μέσω της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών πληρωμών”, επεσήμανε, στέλνοντας σαφή μηνύματα και προς το στρατόπεδο των δανειστών της χώρας.
Στις άλλες δύο κορυφές του τριγώνου, ο κ. Μητσοτάκης τοποθέτησε τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις.

“Δεν είναι μεταρρύθμιση το να κόβεις οριζόντια συντάξεις και να επιβάλεις οριζόντια φόρους. Κατηγοριοποιώ τις μεταρρυθμίσεις σε βασικές κατηγορίες. Η πρώτη είναι η μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση. Η δεύτερη κατηγορία είναι οι επενδύσεις. Αυτό που λέμε αγορές προϊόντων. Ο τρόπος που απελευθερώνουμε την υγιή επιχειρηματικότητα”, σημείωσε και ορίζοντας την αδράνεια ως την κυριότερη πηγή του πολιτικού κόστους, έδειξε πως το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων μπορεί να απέχει και ελάχιστα. “Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και μια αποφασισμένη κυβέρνηση να υλοποιήσει όλα αυτά για τα οποία μιλάμε, χωρίς χρονοτριβές. Εκτιμώ ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα. Η επόμενη κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει καμία απολύτως έκπτωση στο μεταρρυθμιστικό της πρόσωπο. Το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος είναι εκείνο της αδράνειας. Θεωρώ ότι είναι προσωπική μου υποχρέωση, στον επόμενο πολιτικό γύρο, που δεν πιστεύω ότι θα αργήσει, να περάσουμε στην πράξη”, τόνισε, δείχνοντας ξεκάθαρα το τέμπο στο οποίο θα κινηθεί και στις συζητήσεις που θα έχει στο Βερολίνο.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου