Ειδήσεις

Ζητείται νέα ταυτότητα και ρόλος για τα μικρά τουριστικά καταλύματα

Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου
Νέα ταυτότητα και ρόλος αναζητείται για όλα τα μικρά τουριστικά καταλύματα, που χρόνο με το χρόνο βουλιάζουν υπό το βάρος των υποχρεώσεων και των περιορισμένων εσόδων. Οι χαμηλές τιμές των μεγάλων και πολυτελών ξενοδοχείων έχουν οδηγήσει στα αζήτητα τις μικρές, οικογενειακές μονάδες και εφόσον δεν βρεθεί λύση επαναπροσδιορισμού του ρόλου τους στη σύγχρονη τουριστική βιομηχανία, τότε πολύ σύντομα αυτές θα πάψουν να υπάρχουν.
Από τις κρατήσεις της περασμένης σεζόν, αλλά και τις προκρατήσεις για το 2017 προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι μήνες Απρίλιος και Μάιος έχουν χαθεί οριστικά για τα μικρά καταλύματα. Το σύνολο των τουριστών εκείνης της περιόδου καταλύει στις μεγάλες μονάδες, εκεί όπου βρίσκει χαμηλές τιμές, πλήρη διατροφή και πληθώρα επιλογών ως προς την περιοχή παραθερισμού. Οι τουρίστες και οι τουριστικοί οργανισμοί αρχίζουν την αναζήτηση δωματίων στις μικρές μονάδες, όταν οι τιμές στα ξενοδοχεία ανεβαίνουν και αυτό συμβαίνει από τον Ιούνιο κι έπειτα. Εν τέλει, τα μικρά καταλύματα καταφέρνουν να πωλούν τα δωμάτιά τους σε ικανοποιητικές τιμές μόνο στην καρδιά της υψηλής, τουριστικής περιόδου, όταν όλα τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα. Η “high season” για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια διαρκεί μόνο 40 ημέρες. Πέραν αυτών, υπάρχουν ακόμα  80 έως 110 ημέρες προσφορών για παραθερισμό με χαμηλές τιμές. Ο ακριβής αριθμός των ημερών λειτουργίας του καταλύματος εξαρτάται από την περιοχή στην οποία βρίσκεται.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι αυτού του είδους οι επιχειρήσεις οδηγούνται στην οικονομική καταστροφή. Η βαριά φορολογία, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις και το λειτουργικό κόστος δεν αφήνουν περιθώριο για ευχολόγια και εικασίες βελτίωσης της οικονομικής τους κατάστασης. Σημειώνεται ότι σήμερα στη Δωδεκάνησο υπάρχουν περισσότερα από 2000 μικρά τουριστικά καταλύματα.
Οι επαγγελματίες του κλάδου θεωρούν ότι είναι καιρός για ριζικές αλλαγές. «Κοιτάζουμε το μέλλον και δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε μνημόσυνο» είπε μεταξύ άλλων, την περασμένη Κυριακή, στην ομιλία του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) κ. Παναγιώτης Τοκούζης, από το βήμα του 1ου Ανοικτού Συνεδρίου του κλάδου. Ο ίδιος, ομιλώντας προς τη «δημοκρατική» εξήγησε ότι «είμαστε μπροστά σε μια καινούργια εποχή και είναι ώρα για δράσεις, με εξειδίκευση των μικρών μονάδων, στροφή προς ειδικές ομάδες επισκεπτών, με γαστρονομικές διαφοροποιήσεις και όλα εκείνα που είναι αδύνατον να γίνουν στα μεγάλα ξενοδοχεία».
Βέβαια, ο σχεδιασμός τέτοιου είδους δράσεων – λύσεων αποτελεί μόνο τη μία διάσταση του όλου ζητήματος. Η άλλη διάσταση αφορά στην εφαρμογή αυτών των δράσεων, μιας και μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών καταλυμάτων είναι άνθρωποι που δεν έχουν την κατάρτιση για να υλοποιήσουν τέτοιους σχεδιασμούς, το δε μέγεθος των επιχειρήσεών τους δεν επιτρέπει την πρόσληψη εξειδικευμένων συμβούλων. Επιπρόσθετα, όλο αυτό έγινε αισθητό μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, όπου η έλλειψη οικονομικών πόρων είναι κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών.
Πάντως, η διοίκηση της ΣΕΤΚΕ είναι αποφασισμένη να ασκήσει πιέσεις ώστε να υπάρξουν μέτρα διευκόλυνσης των επαγγελματιών που εκπροσωπεί. Μεταξύ των μέτρων θα είναι η πρόσβαση σε υψηλότερες επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ για εκείνους που θα επιλέξουν να κάνουν στροφή προς την τοπική γαστρονομία, τη μετατροπή των μονάδων τους σε ειδικές για άτομα με αναπηρίες, ή άλλες ανάλογες δράσεις.
Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των στρατηγικών σχεδιασμών που θα γίνουν για τον τουρισμό, οι μικροί τώρα καλούνται να αλλάξουν. Να εξειδικευτούν, να γίνουν καλύτεροι, διαφορετικοί και απολύτως ποιοτικοί. Δεν μπορούν να γίνουν όλοι small luxury units, ωστόσο η εκκίνηση προς την κατεύθυνση αυτή έχει γίνει. Οσοι δεν καταφέρουν να ακολουθήσουν, τότε στα σίγουρα θα έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου