Συνεντεύξεις

Δ. Κρεμαστινός: «Ο κ. Τσίπρας υπέγραψε την παράδοση της χώρας στον αιώνα τον άπαντα»!

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

«Ο κ. Τσίπρας υπέγραψε την παράδοση της χώρας ες αεί!», δηλώνει κατηγορηματικά σήμερα στην «δ» ο βουλευτής Δωδεκανήσου του Πασόκ και αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός.
Όπως έχει δηλώσει και άλλες φορές, «Καμία κυβέρνηση αυτή την στιγμή δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την σημερινή κατάσταση», ξεκαθαρίζοντας ότι τα ποσοστά όλων των κομμάτων πλέον, είναι πάρα πολύ χαμηλά, και καθώς κανένα κόμμα δεν μπορεί να πάρει αυτοδυναμία είναι απαραίτητη και αναγκαία μια ευρύτερη ‘συνεννόηση’ – συνεργασία για την διακυβέρνηση της χώρας, με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση και βελτίωση των όρων των Μνημονίων τα οποία έχουν επιφέρει τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και βυθίζουν την κοινωνία και την οικονομία στην ύφεση.
Ειδικά για τον χαμένο ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Κρεμαστινός δηλώνει ότι «υπάρχει ελπίδα να επαναφέρουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ αλλά μόνον εάν υπάρχει ‘μέτωπο’ από όλα τα κόμματα», ξεκαθαρίζοντας ότι απαιτείται κοινή διαπραγματευτική και διεκδικητική γραμμή.
Για το ενδεχόμενο εκλογών, ο Δωδεκανήσιος βουλευτής εκφράζει την πεποίθηση ότι «Όσο αργότερα γίνουν οι εκλογές, τόσο χειρότερο θα είναι το αποτέλεσμα για τον Σύριζα», αφού οι πολίτες θα βιώνουν ολοένα και περισσότερο τα σκληρά μέτρα ως απόρροια του Τρίτου Μνημονίου.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κρεμαστινέ, έχετε μιλήσει επανειλημμένα για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ με τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα τα οποία βιώνει καθημερινά ο Έλληνας. Έρχονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες;
Τα μέτρα αυτά είναι συνέπεια του Τρίτου Μνημονίου. Άπαξ και αναγκάστηκε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας να υπογράψει αυτό το Μνημόνιο δεν μπορεί να κάνει πίσω. Και χρησιμοποιώ την λέξη ‘αναγκάστηκε’ διότι ο στόχος του ήταν να εκβιάσει τότε τους δανειστές αλλά δεν τα κατάφερε, τρομοκρατήθηκε. Εάν δεν το έκανε, θα είχαμε ακόμη χειρότερες συνέπειες. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, υπέγραψε τα πάντα. Ουσιαστικά, υπέγραψε την παράδοση της χώρας όχι για 100 χρόνια που λένε τώρα, αλλά… ες αεί! Αυτός ο νόμος που ψηφίστηκε και μιλάει για παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερ-Ταμείο για έναν αιώνα, παρακάτω αναφέρει ότι η συνέχεια, οι επόμενες αποφάσεις δηλαδή, δεν καθορίζονται από την ελληνική κυβέρνηση αλλά από το διοικητικό συμβούλιο της Υπερ-Εταιρείας αυτής. Κατά συνέπεια, ο κ. Τσίπρας, παραχώρησε την χώρα! Αυτό είναι κάτι που θα μείνει στην Ιστορία: η Ελλάδα δηλαδή, παραχωρήθηκε από έναν συγκεκριμένο πρωθυπουργό με άγνωστους όρους. Ίσως κάποια στιγμή να αλλάξουν οι γεωπολιτικές συγκυρίες και να ανατραπούν όλα και κανείς δεν ξέρει τι θα προκύψει από όλα αυτά.
• Ωστόσο, εάν και όταν πάμε σε νέες εκλογές εκτιμάτε ότι ο Σύριζα θα έχει μεγάλες απώλειες;
Όσο αργότερα γίνουν οι εκλογές, τόσο χειρότερο θα είναι το αποτέλεσμα για τον Σύριζα. Διότι τα σκληρά αυτά μέτρα, τα εισπράττει ο πολίτης καθημερινά. Ενώ όταν γίνουν οι εκλογές προτού πληρώσει ο πολίτης, δεν το καταλαβαίνει τόσο άμεσα. Το πόσο αφελείς θα είναι πάλι οι πολίτες, θα το δούμε στην πορεία.
• Ναι, αλλά στην πράξη βλέπουμε όλοι ότι από όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά, πριν το 2015 δεν έκανε απολύτως τίποτα. Ο κόσμος όμως, τους ψήφισε τρεις φορές μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος…  
Είναι αυτό που σας είπα. Θα πρέπει ο κόσμος να έχει πολύ μεγάλη αφέλεια να πιστέψει και πάλι, ότι κάποτε θα γίνουν όλα αυτά που υπόσχεται ακόμη και τώρα αυτή η κυβέρνηση.
• Ο δικός σας ο χώρος τι θα κάνει; Μήπως πληρώνετε και άλλα λάθη όπως η τότε συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία;
Εμείς, είμαστε υποχρεωμένοι να βαδίσουμε στον δρόμο που έχουμε προκαθορίσει. Δηλαδή δεν έχουμε καμία σχέση ούτε με τον Σύριζα που λέει ότι είναι Αριστερά, ούτε με την Νέα Δημοκρατία, που είναι ένας εντελώς διαφορετικός χώρος. Ο μεν Σύριζα έχει κάνει τις επιλογές του. Έχει πολιτικά – τυχοδιωκτικά αναζητήσει τους ΑΝΕΛ, που είναι πολύ πέρα από την Νέα Δημοκρατία. Μην ξεχνάμε ότι το Πασόκ αναγκάστηκε να συγκυβερνήσει με την Νέα Δημοκρατία το 2012 για να υπάρχει κυβέρνηση στην χώρα, ενώ ο κ. Τσίπρας επέλεξε τον παρτενέρ του και μάλιστα… προεκλογικά. Κατά συνέπεια, δεν ήταν  αναγκαστική η επιλογή των ΑΝΕΛ. Ήταν συνειδητή. Κι αυτό τα λέει όλα.
• Ποιος όμως θα έρθει να καλύψει αυτό το ‘κενό’ που έχει δημιουργηθεί από την δημοσκοπική πτωτική πορεία του Πασόκ; Γίνονται κάποιες προσπάθειες, αλλά δεν έχουν ευοδωθεί.
Κακά τα ψέματα. Καμία κυβέρνηση αυτή την στιγμή δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την σημερινή κατάσταση. Πρέπει να γίνει μια κυβέρνηση που υποστηρίζει το Πασόκ (και εγώ προσωπικά) του λεγόμενου ‘Ευρωπαϊκού Τόξου’ η οποία πρέπει να ζητήσει, ουσιαστικά, αναπροσαρμογή του Τρίτου Μνημονίου. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο να γίνει. Απαιτείται συνεργασία. Να πάμε όλοι μαζί να δούμε τι θα κάνουμε με την παράδοση της χώρας, με τα μέτρα κ.ο.κ. Μία κυβέρνηση αμιγώς κομματική δεν μπορεί πλέον να το κάνει αυτό. Αν όμως όλα τα κόμματα ομονοήσουν σε μια κοινή διαπραγματευτική γραμμή, είναι η μόνη έξοδος από το αδιέξοδο με δημοκρατικό τρόπο. Από εκεί και πέρα, οι τρόποι που μπορούν να βρεθούν θα βρίσκονται εκτός…. δημοκρατίας.
• Τα άλλα κόμματα, τα μικρότερα πώς τα βλέπετε; Πέφτουν συνεχώς, δημοσκοπικά.
Τα κόμματα αυτά (Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι κ.λπ.) έχουν δημιουργηθεί ως αντίδραση απέναντι στα άλλα κόμματα και τίποτε παραπάνω. Δεν έχουν ιδεολογικές απόψεις διαφορετικές. Αυτά τα οποία ισχυρίζονται, είναι ουσιαστικά, κάποια πράγματα της κοινής λογικής. Δεν υπάρχει ιδεολογική διαφορά μεταξύ τους και δεν έχουν ιδεολογική βάση.
• Να πάμε στα δικά μας. Καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, αυξήθηκαν οι φόροι, τα νησιά μπαίνουν σε μια άνευ προηγουμένου ύφεση. Από πρώτη Ιανουαρίου 2017 αυξάνεται ο ΦΠΑ και στα μικρότερα νησιά. Υπάρχει ελπίδα κατά την άποψή σας να αλλάξει αυτό;
Πρέπει να μείνουμε στα γεγονότα. Ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει. Είναι απλό. Ενώ οι δανειστές ζητούσαν την κατάργηση του ΦΠΑ από το Πρώτο και Δεύτερο Μνημόνιο, δεν έγινε τίποτα. Μόλις ανέλαβε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είχε δεσμευτεί ότι δεν επρόκειτο να το επιτρέψει, τελικώς το έδωσε χωρίς δεύτερη συζήτηση. Άρα τα κόμματα που κατάφεραν να αντισταθούν, θα παραμείνουν στην αρχική τους θέση. Έχουμε να κάνουμε με αιτήματα των δανειστών τα οποία οι προηγούμενη κυβέρνηση δεν έδινε, ενώ αυτή η κυβέρνηση τα έδωσε όλα. Αυτά που λένε σήμερα ότι είχαν γίνει περικοπές και από τους προηγούμενους, δεν είναι πραγματικό. Δηλαδή αυτά τα οποία δεν χάθηκαν, τα έχασαν σήμερα οι Έλληνες συν κι άλλες απώλειες. Όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση, ναι, υπάρχει ελπίδα να επαναφέρουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ αλλά μόνον εάν υπάρχει ‘μέτωπο’ από όλα τα κόμματα. Μόνον έτσι θα ξέρουν οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι θα έχουν απέναντί τους μία ενιαία διαπραγματευτική γραμμή που θα διεκδικήσει αυτά που πρέπει.
• Πώς σας φαίνεται όλη αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση απέναντι στους δικαστές προσπαθώντας να υποβαθμίσουν και την Δικαιοσύνη;
Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα. Δεν έχουν ξαναγίνει στην Ελλάδα. Να βγαίνουν υπουργοί και να λένε ότι αν δεν γίνει αυτό που θέλουμε εμείς και δεν το κάνουν οι Δικαστές, τότε τους καταγγέλλουμε, τους εκβιάζουμε με διάφορους τρόπους. Σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, όπως στην χώρα μας, δεν γίνονται αυτά. Δεν έχουν γίνει ποτέ. Ούτε επί Χούντας δεν έγιναν αυτά τα πράγματα. Ακόμη και τότε, το Συμβούλιο της Επικρατείας στάθηκε στο ύψος του απέναντι στην κυβέρνηση της Δικτατορίας. Γι αυτό και απελύθη τότε ο πρόεδρος του ΣτΕ, Μιχαήλ Στασινόπουλος. Επειδή είχε δηλώσει ότι «Οι Νόμοι είναι Νόμοι και δεν διαπραγματεύονται»!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου