Συνάντηση του επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλου με τους δημάρχους της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Μπαίνοντας στη συνάντηση οι πέντε δήμαρχοι δήλωσαν ότι ζητούν την αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες. «Ζητούμε να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας από ασυνόδευτα παιδιά, ευάλωτες ομάδες και κυρίως παραβατικούς. Οι παραβατικοί πρέπει να φύγουν άμεσα γιατί αποτελούν λόγο ανασφάλειας των κατοίκων», επισήμανε ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, και συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε εδώ για να ζητήσουμε χρήματα, αλλά για να φτιάξουμε έναν πρακτικό οδικό χάρτη».

«Τα πράγματα δεν είναι καλά στα νησιά. Σηκώνουμε ένα βάρος που δεν μπορούν να το αντέξουν οι τοπικές κοινωνίες, έχουν ήδη λυγίσει», τόνισε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ενώ ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης, προσέθεσε ότι «παραμένει εδώ και καιρό άλυτο ένα τεράστιο πρόβλημα. Και τις τοπικές κοινωνίες ταλαιπωρεί και στον τουρισμό έχει αντίκτυπο».

Ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει τς τοπικές κοινωνίες καθώς και να υπάρξει «ένα σοβαρό κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα για τς ζημιές που έχουμε υποστεί στα νησιά».

Ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας, ζήτησε τέλος «συνεργασία και ειλικρινείς δεσμεύσεις για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή η αποσυμφόρηση των νησιών ενόψει της τουριστικής περιόδου».

Εισερχόμενος στην αίθουσα ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος δεν έκανε δηλώσεις.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ