Ομολογία λάθους για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ουσιαστικά έκανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για τα αγροτικά θέματα. Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός «ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία» καθώς τα εκτιμώμενα έσοδα από το μέτρο … κατέρρευσαν. Από τα 60 εκατομ. που ήταν ο στόχος φαίνεται ότι μπήκαν στο κρατικό ταμείο 12. Μάλιστα στην τελευταία ΓΣ του  Συνδέσμου Οίνου Ελλάδος (ΣΕΟ) το τέλος του φθινοπώρου γινόταν λόγος για έσοδα στα 6 εκατομμύρια.
Όπως πάντως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας επανεξετάζεται η μείωση του ΕΦΚ στο κρασί. Σε κάθε περίπτωση, όπως συνέβη και στο εμφιαλωμένο τσίπουρο με την υπερφορολόγηση η επιβολή φόρων έχει οδηγήσει έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο στο λυκόφως της γκρίζας οικονομίας. Οι εκτιμήσεις του Συνδέσμου Οίνου Ελλάδος (ΣΕΟ) ήταν ότι μεγάλο μέρος καλλιεργούμενων εκτάσεων δεν έκαναν δήλωση συγκομιδής.
Στο μεταξύ έληξε η προθεσμία για τη συμπλήρωση και υποβολή  των Δηλώσεων Συγκομιδής παρατείνεται μέχρι και την 15/1/2017 ( καταληκτική προθεσμία βάσει του κανονισμού 436/09). Η Δήλωση Συγκομιδής είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τον Καν(ΕΚ) 436/2009 , είτε οι παραγωγοί παραδίδουν την παραγωγή τους στα Οινοποιεία , είτε οινοποιούν για λογαριασμό τους .
Οι Δηλώσεις Συγκομιδής υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς Οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr.
Οι υπόχρεοι για Δηλώσεις Συγκομιδής που δεν υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές έως την παραπάνω ημερομηνία  αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, (Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων , Μειωμένη μοριοδότηση για τη χορήγηση Αδειών νέας Φύτευσης ). Η υπέρβαση της καταληκτικής ημερομηνίας που έχει οριστεί κατά 10 εργάσιμες ημέρες το μέγιστο, επισύρει αναλογική μείωση των καταβλητέων ποσών για την τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο σε επιδοτούμενα προγράμματα, σε ποσοστό 1% για κάθε μέρα καθυστέρησης (άρθρο 18 Καν (ΕΚ) 436/2009).
Γιώργος Αλεξάκης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ