Ειδήσεις

Δημήτρης Γάκης: «Ούτε μια σταγόνα νερό χαμένη»

Για την κατάλληλα σχεδιασμένη και αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών πόρων στα ευαίσθητα νησιωτικά οικοσυστήματα της χώρας, μίλησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης στη συνεδρίαση των Επιτροπών υδατικών πόρων και νησιωτικών και ορεινών περιοχών της Βουλής, τη Δευτέρα 9 Ιουλίου.

Ο βουλευτής, αναφέρθηκε διεξοδικά στα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά και υδρολογικά ζητήματα της Δωδεκανήσου και τόνισε την ανάγκη εξειδίκευσης των μελετών και σχεδίων δράσης για την αντιμετώπιση της ξηρασίας και της λειψυδρίας, την επάρκεια σε ποιοτικό νερό, για κάθε νησί ξεχωριστά. Δεν μπορεί να μιλήσουμε για τα ίδια προβλήματα σε όλο το σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου. Δεν είναι το ίδιο πρόβλημα για το νερό που αντιμετωπίζει η Μεγίστη με την Πάτμο ή την Τήλο», είπε ο Δημήτρης Γάκης.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε επίσης στο φαινόμενο της ερημοποίησης, που όπως σημείωσε έρχεται αργά, σταθερά και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην περιοχή μας. «Η κλιματική αλλαγή, η ερημοποίηση, πρέπει να αντιμετωπιστούν στα πρώϊμα στάδια για να μην βρεθούμε ξαφνικά απροετοίμαστοι και βιώσουμε τις σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούν οι πλημμύρες που επιμένουν σε ορισμένες περιοχές, ή η ξηρασία και η λειψυδρία, φαινόμενα που καθιστούν την κοινωνία μας πιο ευάλωτη και με ανυπολόγιστο κόστος ζημιών», τόνισε. Σε αυτήν την κατεύθυνση νομίζω ότι θα πρέπει έχουμε ένα στόχο που να εκφράζεται με ένα σύνθημα που θα πρέπει να το κάνουμε βίωμα: «ούτε μια σταγόνα νερό χαμένη». Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο Δημήτρης Γάκης, για να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα στα νησιά μας, θα πρέπει, α) να επαναφέρουμε τη λύση των υδατοδεξαμενών και β) να προχωρήσουμε στην κατασκευή δευτερευόντων «παράλληλων» δικτύων, κυρίως για τους βιολογικούς καθαρισμούς.

Ο Δημήτρης Γάκης αναφέρθηκε στη Ρόδο και στα ειδικά ζητήματα υδατικής επάρκειας και λειτουργίας του δικτύου διαχείρισης υδατικών πόρων του νησιού με έμφαση στα ειδικά ζητήματα της Νότιας Ρόδου. «Το νερό, που έρχεται από το φράγμα Γαδουρά, το οποίο λειτουργεί κατά την άποψή μας ήδη ικανοποιητικά, δεν τροφοδοτεί το νότιο τμήμα του νησιού το οποίο αναπτύσσεται ραγδαία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, εκεί, να κατασκευάζονται αφαλατώσεις από τους ίδιους τους επενδυτές, πάντα μέσα στο πλαίσιο των αναγκαίων περιβαλλοντικών όρων και εγκρίσεων, χωρίς όμως να υπάρχει ένα τέτοιο δίκτυο που να δίνει τη δυνατότητα της επιστροφής του νερού από το βιολογικό καθαρισμό…». Τέλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου υπογράμμισε την ανάγκη έργων για την ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα, π.χ. με είτε με μικρά φράγματα είτε με μεγάλα φράγματα, θέτοντας εκτός από την αύξηση των υδατικών υδάτινων πόρων και το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας (ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί) και της ενίσχυσης των υδατικών πόρων που θα χρησιμοποιούνται στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού.

Ο Δημήτρης Γάκης, αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μείωσης της «υπερκατανάλωσης» νερού από τα ξενοδοχεία τους καλοκαιρινούς μήνες με την δημιουργία κινήτρων – αντικινήτρων και περιβαλλοντικά κατάλληλων επιλογών (π.χ. μεσογειακοί κήποι αντί για τεράστιες εκτάσεις με γκαζόν) για τη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων υδατικών πόρων των νησιών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου