Ειδήσεις

ΕΕ: Απόφαση μετεγκατάστασης 40.000 πρoσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία

Απόφαση για τη μετεγκατάσταση 40.000 πρoσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το Συμβούλιο υιοθέτησε μια απόφαση για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας, προς όφελος της Ιταλίας και της Ελλάδας.»

Η απόφαση θεσπίζει ένα προσωρινό και έκτακτο μηχανισμό μετεγκατάστασης άνω των δυο ετών από τα κράτη – μέλη στα σύνορα της ΕΕ Ιταλία και την Ελλάδα προς άλλα κράτη μέλη. (Η απόφαση) θα ισχύει για πρόσωπα «με σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας που έχουν φτάσει ή φτάνουν στο έδαφος των εν λόγω κρατών μελών, από τις 15 Αυγούστου 2015 έως την 16η Σεπτεμβρίου 2017.»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών μελών που συνήλθαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου, συναίνεσαν στις 20 Ιουλίου σχετικά με την κατανομή των 32.256 ατόμων. Συμφώνησαν επίσης να ενημερώσετε τα στοιχεία μέχρι το Δεκέμβριο του 2015, με σκοπό την επίτευξη του συνολικού αριθμού 40 000, σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβε κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25-26 Ιουνίου 2015.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, ο οποίος είναι πρόεδρος του Συμβουλίου εξέφρασε την ικανοποίησή του που το Συμβούλιο έχει πλέον τη δυνατότητα να εκδώσει την παρούσα απόφαση. Η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συνυπογράφουν την απόφαση.

Νωρίτερα, η πρόταση για την μετεγκατάσταση των προσφύγων που αιτούνται άσυλο, σχέδιο που στηρίζεται από τη Γερμανία αλλά βρίσκει αντίθετες πολλές πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ήταν η αφορμή σύγκρουσης εντός των «28» χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αναλυτικότερα, το προσχέδιο συμφωνίας που τέθηκε στο τραπέζι των υπουργών Εσωτερικών των «28» την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, περιελάμβανε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση 120.000 ανθρώπων –αυτών που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες– σε όλες τις χώρες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τη στήριξη και της Γερμανίδας καγκελάριου Aγγελα Μέρκελ, πρότεινε την υιοθέτηση δεσμευτικών ποσοστώσεων, με βάση τις οποίες οι υπόλοιπες χώρες θα υποδεχτούν ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία. Η πρόταση αυτή συναντά αντιστάσεις από ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως τη Σλοβακία, την Τσεχία και την ίδια την Ουγγαρία, μολονότι η Βουδαπέστη θα έβγαινε ωφελημένη από την εφαρμογή του σχεδίου αυτού. Το επιχείρημά τους είναι ότι οι ποσοστώσεις θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπη και ότι θα ζημιωθούν οι κοινωνίες τους, που δεν είναι συνηθισμένες σε φιλοξενία μεταναστών σε μεγάλη κλίμακα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters στο προσχέδιο γίνεται λόγος για «μετεγκατάσταση άλλων 120.000 προσώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία, από τις χώρες-μέλη που εκτίθενται σε μαζικές μεταναστευτικές ροές». Δεν αναφέρονται ονομαστικά οι χώρες αυτές, λόγω των διαφωνιών που εκφράζει η Ουγγαρία. «Το σύστημα των ποσοστώσεων δεν είναι η λύση», επανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας Ρόμπερτ Κάλινακ προσερχόμενος στη σύνοδο.

Καθημρινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου