Mε την εκτίμηση ότι πυκνώνει ο πολιτικός χρόνος, η Νέα Δημοκρατία εμπλουτίζει τη στρατηγική επανόδου στην εξουσία, προβάλλει την ετοιμότητά της και ταυτόχρονα προετοιμάζεται για μια δύσκολη επόμενη μέρα, στην οποία θα απαιτηθεί, όπως λένε επιτελείς του προέδρου της, να αποκατασταθεί μια κανονικότητα και να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που δημιούργησε η σημερινή διακυβέρνηση.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δεν διακινδυνεύουν προβλέψεις περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, θεωρούν όμως ότι σε ένα δύσκολο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον, οι κακές ειδήσεις για την κυβέρνηση, άρα και οι περαιτέρω πολιτικές της απώλειες, πολλαπλασιάζονται.

Η Πειραιώς παρακολουθεί από κοντά την «υπέρμετρη», όπως χαρακτηρίζεται, κινητικότητα από την κυβερνητική πλευρά (περιοδείες πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών, μποναμάδες, εξαγγελίες έργων, εγκαίνια χωρίς λόγο, δηλώσεις, παρεμβάσεις) και συμπεραίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ζωντανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, κάτι που άλλωστε αποτελεί πάγιο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές αν το σενάριο αυτό θα υλοποιηθεί. Τα σενάρια ωστόσο δεν αλλάζουν τον στρατηγικό προσανατολισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανοιγμα
Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία προβάλλει την ετοιμότητά της για κάθε ενδεχόμενο («η ΝΔ είναι έτοιμη να κερδίσει τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν» λέει η Πειραιώς), όπως και το ότι έχει επιτύχει την ανανέωσή της, σε δύο επίπεδα: πρώτον, διευκολύνοντας, μέσω του μητρώου στελεχών, την προσέγγιση του κόμματος από ανθρώπους της παραγωγικής Ελλάδας, που δεν είχαν τον τρόπο να πλησιάσουν έναν πολιτικό φορέα και, δεύτερον, αξιοποιώντας τη σταθερή ροή εκείνων που ανταποκρίνονται στο ανοιχτό μήνυμα διεύρυνσης του προέδρου της ΝΔ. Σύμφωνα με συνεργάτες του, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει άνοιγμα καθαρό, ειλικρινές, πατριωτικό, που θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό».

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, «έχουμε στρέψει την προσοχή μας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και πρέπει οι Ελληνες να γνωρίζουν ότι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι θα κυβερνήσει με τους καλύτερους, το εννοεί».

Εχουμε στρέψει την προσοχή μας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, δηλώνει στο «Εθνος» ο Βασίλης Κικίλιας
Εχουμε στρέψει την προσοχή μας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, δηλώνει στο «Εθνος» ο Βασίλης Κικίλιας

Σε ερώτησή μας πώς ακριβώς εννοεί η Νέα Δημοκρατία τη φράση ότι θα περιστοιχίζεται από μια «ομάδα αρίστων», έφερε ως παράδειγμα την εθνική ομάδα του Οτο Ρεχάγκελ που κέρδισε το Euro το 2004, εξηγώντας ότι εκείνη η ομάδα ήταν η καλύτερη για να πάρει το Euro. «Ηταν φτιαγμένη από τους καλύτερους ακριβώς γι αυτό», μας είπε.

Η διαπραγμάτευση κάτω από άλλες συνθήκες με τους πιστωτές αποτελεί βασικό στοιχείο διαφοροποίησης της ΝΔ από τη σημερινή κυβέρνηση. Οπως υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, η αυριανή κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί με όρους ρεαλισμού για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με κεντρικό άξονα τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, που θα κάνει εφικτή αλλά και βιώσιμη την υπέρβαση της κρίσης. Με μείωση φορολογικών συντελεστών κατά 5% την πρώτη χρονιά και άλλα 4% τη δεύτερη, όπως σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, θα σταλεί το μήνυμα στην αγορά ότι η αδιέξοδη υπερφορολόγηση, που απλώς πνίγει το επιχειρείν χωρίς να γεμίζει τα κρατικά ταμεία, αποτελεί παρελθόν.

Προτάσεις
Φυσικά προκύπτει το ερώτημα: Πώς θα αναπληρωθούν τα κονδύλια τα οποία χάνονται για το κράτος, με τη σχεδιαζόμενη μείωση των φόρων; Η Πειραιώς απαντά ότι θα εξορθολογίσει τις δαπάνες του Δημοσίου και θα καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία, χωρίς ωστόσο να γίνεται πιο συγκεκριμένη. Το πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι τόσο οι αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις όσο οι ίδιοι οι δανειστές της χώρας. Εάν αντιδράσουν στα σχέδια της ΝΔ, τότε κάθε προσπάθεια διευκόλυνσης της προσπάθειας εξόδου από την κρίση θα πέσει στο κενό. Γι’ αυτό, το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ έχει ετοιμάσει έναν αναλυτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων σε όλο το μήκος και το πλάτος του εκτεταμένου δημόσιου τομέα στην Ελλάδα. Αυτό θα εξηγηθεί και θα αναλυθεί στους πιστωτές, ώστε αυτοί να πειστούν να δώσουν το «ΟΚ» για τη σταδιακή μείωση των φόρων που σήμερα κάνουν μάταιη κάθε προσπάθεια ανάτασης της αγοράς.

Παράλληλα, οι επιτελείς της ΝΔ τονίζουν ότι στις συζητήσεις που θα κάνουν ως κυβέρνηση με τους δανειστές, θα υπογραμμίσουν τη δέσμευσή τους για εφαρμογή του δευτερογενούς δικαίου, δηλαδή για ουσιαστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τις οποίες ψηφίζει η Βουλή, τελειώνοντας έτσι μια πρακτική που χαρακτήρισε την εξαετία της κρίσης και έκανε τα μέτρα που έπαιρναν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να μην αποδίδουν αυτά που έπρεπε στην πορεία της οικονομίας.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ
Η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων, ενώ αμέσως μετά σειρά θα πάρει η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας.

 

Ο AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2016
Κλείνει η χρονιά των αλλαγών

Για τη ΝΔ το 2016 θεωρείται χρονιά αλλαγής πολιτικών συσχετισμών, που, όπως λένε στην Πειραιώς, «έθεσε τις βάσεις της δικής μας πολιτικής κυριαρχίας». Υπενθυμίζουν πως η χρονιά ξεκίνησε με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος με μια ανοιχτή διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 400.000 πολίτες.

Επίσης, ορόσημο στην πορεία αυτή ήταν το Συνέδριο του ΝΔ, τον Απρίλιο. Στο Συνέδριο υιοθετήθηκαν μια σειρά από καταστατικές αλλαγές, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της φυσιογνωμίας του κόμματος, καθιερώθηκε η θητεία της εκλογής προέδρου (πενταετής με παράταση αν ο αρχηγός είναι πρωθυπουργός και αυτόματη διακοπή ύστερα από ήττα σε εκλογές) και θεσπίστηκε η υποχρέωση του κόμματος να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τέθηκαν, δηλαδή, τα θεμέλια δομικών αλλαγών στο κόμμα, μέσα στις πρώτες 111 ημέρες, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης, καθιερώθηκε ασυμβίβαστο κομματικών και κυβερνητικών θέσεων και ενισχύθηκε ο ρόλος των μελών στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής και λήψης αποφάσεων.

Πέρα από τις αλλαγές με στόχο την ανανέωση και ανασυγκρότηση του κόμματος, απότοκος του Συνεδρίου ήταν το κείμενο της «συμφωνίας αλήθειας», το οποίο αποτελεί το πολιτικοϊδεολογικό και προγραμματικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας. Από αυτό, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες 25 προτάσεις.

Το περίγραμμα του οικονομικού προγράμματος παρουσιάστηκε αργότερα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ με αφορμές από την επικαιρότητα παρουσιάζονται προτάσεις που επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις σε κρίσιμα για τους πολίτες ζητήματα.

Τέτοιες ήταν η πρόταση της ΝΔ για τη διαχείριση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού, οι προτάσεις για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων (Δεύτερη Ευκαιρία) για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και οι προτάσεις νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και για τη βελτίωση του συστήματος υιοθεσιών και αναδοχής παιδιών.

Παράλληλα με την προγραμματική δουλειά προχωρά και η στελεχική προετοιμασία του κόμματος με τη δημιουργία μητρώου πολιτικών στελεχών. Μέσω μιας ανοιχτής, διαδικτυακής πλατφόρμας, κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται να εμπλακεί ενεργά με τη ΝΔ μπορεί να δηλώσει συμμετοχή διευκρινίζοντας τον τομέα που θέλει να ασχοληθεί. Σύμφωνα με εσωτερικές πληροφορίες, πάνω από 1.300 άτομα «με πολύ καλά βιογραφικά» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ έχει ήδη γίνει μια αρχική επιλογή 400 στελεχών.

Εξυγίανση
Στο Μοσχάτο εκφράζονται με ικανοποίηση για το ότι μέσα σε ένα δεκάμηνο το κόμμα ολοκλήρωσε σχεδόν το σύνολο του προγράμματός του, σε ανοιχτή διαβούλευση, ιεράρχησε τις προτεραιότητές του και παράλληλα διατύπωσε συγκεκριμένες θέσεις σε φλέγοντα ζητήματα.

Παράλληλα τονίζουν τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για οικονομική εξυγίανση. Το κόμμα μείωσε τα λειτουργικά του έξοδα, μετακόμισε σε πιο οικονομικά γραφεία και διοχετεύει μεγάλο μέρος της κρατικής επιχορήγησης στην αποπληρωμή των χρεών του. Στο πλαίσιο της προσπάθειας νοικοκυρέματος, θεωρείται ότι θα συμβάλει η «κάρτα μέλους» της ΝΔ, από την οποία εκτιμάται ότι εκτός από την ενεργό συμμετοχή των μελών της θα εξασφαλίσει πόρους για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών του κόμματος.

Στα ήδη απτά δείγματα πολιτικής κυριαρχίας συνυπολογίζονται οι μετρήσεις από μια σειρά δημοσκοπήσεων, που αποτυπώνουν σταθερή υπεροχή της ΝΔ σε ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες. Σημαντικές θεωρούνται και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων προς τη Νέα Δημοκρατία γιατί ανατρέπουν τους σημερινούς συσχετισμούς, τάση που επιβεβαιώνεται και από μια σειρά επιμέρους αναμετρήσεων σε συλλογικούς και επαγγελματικούς φορείς (δάσκαλοι, καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο κ.ά.).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ-ΕΘΝΟΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ