«Βαριές κουβέντες» στο δημοτικό συμβούλιο!

Τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου από επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών θα ζητήσει ο δήμος Ρόδου, για να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί με τη διαχείριση των πόρων που διέθεταν οι εταιρείες «ΡΟΔΩΝ ΑΕ» και «ΑΔΕΚΑΜ». Αυτή ήταν και η απόφαση που έλαβε ομοφώνως προχθές το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου μετά την πολύωρη συζήτηση του θέματος αυτού που ταλανίζει και την κοινωνία. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε παρουσία αρκετών εργαζομένων που απασχολούνταν στις περιβόητες εταιρείες και τώρα αγωνιούν αν θα λάβουν τα χρήματα που τους οφείλονται.
Σύμφωνα με τον Καλλικράτη, και τις εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί οι δήμοι όλης της χώρας πρέπει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να έχουν ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η τύχη των εταιρειών και φυσικά των ΑΕ. Κάτω απο αυτό το πρίσμα και ενόψει του γεγονότος ότι το μέλλον της ΡΟΔΩΝ ΑΕ και της ΑΔΕΚΑΜ παραμένει αβέβαιο σε ότι αφορά τη συνέχιση ή τη λύση τους ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς θα ζητήσει προσωπικά από το υπουργείο Εσωτερικών την παράταση της προθεσμίας μετά και την αποφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο. Είναι όμως σχεδον βέβαιο ότι ακόμη και αν παραγγελθεί διαχειριστικός έλεγχος – κάτι που ήδη αποφασίστηκε- δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν απο το τέλος της παράτασης που τυχόν θα εξασφαλιστεί. Επομένως όλα δείχνουν, πως το θέμα αυτό θα έρθει ξανά προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η προχθεσινή συνεδρίαση , στιγματίστηκε από τις αποχωρήσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας που διαφώνησαν με την διαδικασία επιλογής του προσώπου που θα τοποθετηθεί στη θέση του «Συμπαραστάτη του Δημότη». Δεν προκάλεσαν σε κάθε περίπτωση θετική εντύπωση οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν στην αίθουσα και που στόχο είχαν να πλήξουν την παράταξη της πλειοψηφίας που κατηγορήθηκε ότι «κατέθεσε γελοίες προτάσεις που πάσχουν από ηθικής, πολιτικής και νομικής απόψεως» ενώ η λέξη «Γενίτσαροι» που χρησιμοποίησε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Χατζημάρκος είχε ως στόχο τους συμβούλους, που ανήκαν στην παράταξη του κ Χατζή Χατζηευθυμίου.
Στη δευτερολογία του ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς, αναφέρθηκε στην απόφαση που τελικά θα εφαρμοσθεί και τις συναντήσεις, που θα γίνουν στην Αθήνα ξεκαθαρίζοντας πως η δημοτική αρχή δεν έχει πρόθεση, να φερθεί στυγνά σε κανένα.
«Μας προβλημάτισε το τι θα γίνει πραγματικά με τους εργαζόμενους που τους οφείλουν οι δύο εταιρείες και τους πραγματικούς προμηθευτές που δεν πρέπει να χάσουν τα χρήματα τους γιατί αν πάμε σε λύση τα περιουσιακά στοιχεία τους πάνε στο δημόσιο και μετά θα γίνει η κατανομή για τις άλλες οφειλές.
«Κανείς δεν θέλει να συμπεριφέρεται στυγνά. Προτείνουμε να γίνει έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος από επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών που είναι αδέκταστοι.Αυτό να γίνει γρήγορα γιατί έτσι θα ξέρουμε τι χρωστάμε και θα βρούμε λύση. Θα καλέσω τους νομικούς να μας βρουν λύση γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις που να μην εδράζουν σε γερή βάση. Θα επισκεφθούμε με τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γιώργο Ντόλιο και τον υφυπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη», τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου προσθέτοντας πως δεν πρέπει οι πολίτες να επιβαρυνθούν τα πρόστιμα της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων. Ο πέλεκυς των προστίμων θα είναι βαρύς, όπως τόνισε ο κ. Κουσουρνάς, γιατί από τις εταιρείες αυτές δεν τηρούνταν οι διαδικασίες του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Συντριπτικά ήταν όμως και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε στη συνεδρίαση ο κ Γιάννης Περδίκης που θα είναι ο πρόεδρος της μιας και μοναδικής ΑΕ, που θα δημιουργηθεί στο Δήμο Ρόδου. Απαντώντας στους ισχυρισμούς του επικεφαλής της παράταξης τη μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργου Χατζημάρκου ότι οι δύο χρήσεις της ΡΟΔΩΝ ΑΕ ήταν κερδοφόρες, ο κ. Γ Περδίκης είπε ότι κάποιοι έφθασαν στο σημείο να μετατρέψουν τις αποσβέσεις σε έσοδα. Ηδη κοινοποιήθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΔΟΕ και θα επιβληθούν πρόστιμα ύψους 300,000 ευρώ. Θα ακολουθήσει έλεγχος της Εφορίας και του ΠΕΚ. Το χρέος της συγκεκριμένης εταιρείας φθάνει τα 4.000.000 ευρώ. (σημ: όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν στο ακέραιο όλα τα μέχρι τώρα δημοσίευματα της «δ).
Ακόμη οι ισολογισμοί της ΑΔΕΚΑΜ για τρία χρόνια δεν είχαν υπογραφή, ενώ η ζημιά μέχρι τις 31/12/2009 ανέρχεται στα 1.378.000. Επίσημα το συνολικό χρέος ανέρχεται στα τρία περίπου εκατομμύρια ευρώ, με τη νέα δημοτική αρχή να αναζητά ποσά που δόθηκαν με εικονικά τιμολόγια. «Αρκετές επιχειρήσεις ξεστράτισαν από τους καταστατικούς σκοπούς τους και βρέθηκαν να ασχολούνται με αλλότρια αντικείμενα που εξυπηρετούσαν άλλες δομές και υπηρεσίες των δήμων με τρόπους που ισορροπούσαν στα όρια της νομιμότητας ή άλλες φορές τα ξεπερνούσαν. Ορισμένες χρησιμοποιήθηκαν και ως μηχανισμοί εύκολων προσλήψεων χωρίς τις περιοριστικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ και συνεπώς χωρίς διαφάνεια. Τέτοιες λειτουργίες οδήγησαν σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα που με τη σειρά τους επηρέασαν το προσωπικό και τις δραστηριότητες και στο τέλος τις κατέστησαν προβληματικές. Επιβάλλεται η ριζική αναδιάταξη των δυνάμεων και των δομών του δήμου για να εξυγιανθούν προβληματικές λειτουργίες», τόνισε στην πρώτη του τοποθέτηση ο κ. Γιάννης Περδίκης.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως πριν από τη συνεδρίαση έγινε συνάντηση του δημάρχου Ρόδου με τους επικεφαλής των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας κ.κ. Γιώργο Χατζημάρκο, Τ Πότσο και Δημ Γάκη. Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής κατέστη σαφές ότι δεν επρόκειτο, να γίνει δεκτή η πρόθεση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στη διάλυση των δύο εταιρειών. Η καθυστερημένη άφιξη του κ Χατζημάρκου στην συνάντηση έδωσε την ευκαιρία στο δήμαρχο κ. Σ .Κουσουρνά να τον επιπλήξει για αυτό. «Με μεγάλη ακρίβεια a la carte περιγράψατε την επιλογή σας. Δεν αναζητάτε συνεννόηση. Ζητάτε την απόλυτη συναίνεση όταν διαπιστώσατε ότι η εισήγηση σας μπάζει από νομικής, πολιτικής, οικονομικής και ηθικής απόψεως. Εκεί ζητήσατε συνεννόηση και θέλετε συνένοχους. Μην καταφεύγετε, σε φθηνά επιχειρήματα. Η παρουσία η δική μου, δεν μετράει με το χρόνο και το κιλό. Αφού σας αρέσει να κάνετε χρήση λεχθέντων, είπα ότι δεν θα επιτρέψω σε κανένα σύμβουλο της δικής μου παράταξης να ψηφίσει αν έχει πρόβλημα ηθικό και νομικό. Στην παρατήρηση σας για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος θα πρέπει να πω ότι έχω την εισήγηση εδώ και τέσσερις ημέρες και αν ήθελα θα την είχα κάνει σημαία», είπε ο κ. Χατζημάρκος.
«Είναι γνωστό ποια είναι η σοβαρή δουλειά και ποιους διακρίνει η σοβαρότητα, μακριά από μας τα σόου και οι απομακρύνσεις από την αίθουσα που υποβαθμίζουν το όργανο και οι χαρακτηρισμοί του κ Χατζημάρκου ανικανότητα για διοίκηση. Θα ήθελα να ρωτήσω για ποιον είναι αστεία η εισήγηση. Να μας διανείμει έστω ένα σημείωμα με τις θέσεις του. Να μας πουν οι νομικοί του σύμβουλοι αν υπάρχουν νομικά σφάλματα και αν κάναμε μια αστεία δουλειά, όπως είπε. Μας ενδιαφέρει να παραδώσουμε ένα δήμο με διαφορετική εικόνα», απάντησε ο αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης.
«Ο κ. Καρίκης μας έκανε και μαθήματα στο πως θα βγαίνουμε στα ΜΜΕ. Ο οργανισμός που εγώ διοίκησα παραδόθηκε με ταμεία γεμάτα. Στην εισήγηση που αρχικά μας διανεμήθηκε υπάρχει νομικό, πολιτικό και ηθικό ζήτημα σε ένα πρόβλημα που κατανοώ . Η έγκριση της θα σήμαινε πως υπηρετούμε τη συγκάλυψη.Στη σελίδα 69 του κειμένου φαίνεται ότι ο δήμαρχος παρασύρθηκε. Φαίνεται πόσο αγαπά τους συμβούλους του και τους γενίτσαρους», απάντησε ο κ Γιώργος Χατζημάρκος προκαλώντας την αγανάκτηση των κκ Στράτου Καρίκη και Μανώλη Καμπουρόπουλου που τον κάλεσαν να ψάξει να βρει αν ευδοκιμεί το συγκεκριμένο είδος, στη δική του παράταξη
«Όλοι γνωρίζουν τι τράβηξε η παράταξη του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου για να φθάσει μέχρι τη διάλυση της. Αν εξέφραζε ο κ. Χατζημάρκος τη ΝΔ, αν κάναμε το λάθος να μην αφήσουμε τον Χ. Χατζήευθυμίου να προχωρήσει, τότε είμαστε γενίτσαροι. Εμείς κριθήκαμε από τη παρουσία μας στο κόμμα. Και τελικός κριτής όλων μας είναι ο λαός», τόνισε ο κ. Καρίκης.
«Θα έρθουμε να διαχειριστούμε μια πολιτική που θα μας στείλει στον Καιάδα. Ερχόμαστε να δημιουργήσουμε ένα κολοσσό. Είμαστε ενάντια στις επιχειρήσεις και τις ΑΕ. Δεν δεχόμαστε αρμοδιότητες που μεταφέρουν θέματα παιδείας στη ΤΑ χωρίς πόρους, Ετσι ανοίγει ο δρόμος για να μπουν στην Παιδεία και την υγεία οι ιδιώτες», τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Τ. Πότσος, που μίλησε και για την επιχείρηση συγκοινωνιών ΡΟΔΑ, τονίζοντας ότι αποκαλύπτεται προσπάθεια ιδιωτικόποίησης των παροχών στις δημόσιες συγκοινωνίες. Σε ότι αφορά τις ΔΕΥΑ πρότεινε η όλη δραστηριότητα τους να περάσει στο δήμο Ρόδου
«Να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες και να ζητήσουμε και ποινικές . Σε αυτές τις επιχειρήσεις γινόταν της κακομοίρας. Να ετοιμαστούμε γιατί πέρα από το διαχειριστικό έλεγχο ίσως να οδηγηθούμε στη διάλυση και στη μεταφορά των επιχειρήσεων στο δήμο και το κράτος να ελαφρύνει κάποιες από τις υποχρεώσεις τους», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Ρόδο Κόκκινο» Δημήτρης Γάκης.
Οι διαφωνίες των παρατάξεων της μειοψηφίας φάνηκαν και στη συζήτηση του θέματος που αφορούσε το θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη. Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του δημάρχου για την στήριξη της παράταξης του στο πρόσωπο του κ. Παπανικόλα προκάλεσε δυσμενή σχόλια. Από την ψηφοφορία που έγινε προέκυψε ότι κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκέντρωσε τα 2/3 των ψήφων του δημοτικού συμβουλίου. Οι υποψήφιοι ήταν τέσσερις, ο Βασίλης Παπανικόλας, ο Σάββας Καραγιάννης, ο Γιάννης Καραμιχάλης και ο Γιάννης Κουμπιάδης.
Με εξαίρεση τις εταιρείες ΡΟΔΩΝ ΑΕ και ΑΔΕΚΑΜ το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τις συγχωνεύσεις των υπολοίπων ΝΠΔΔ και κατά πλειοψηφία έδωσε το πράσινο φως για να δημιουργηθεί μια και μόνη ΑΕ. Ομοφώνως εγκρίθηκε και η συγχώνευση των ΔΕΥΑ του νησιού μας σε μια εταιρεία που θα έχει κύκλο εργασιών 18 εκατομμυρίων ευρώ και οριακά θετικά αποτελέσματα όπως προκύπτει από την ανάλυση και επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων των έξι συγχωνευόμενων επιχειρήσεων.
Το θέμα που αφορούσε τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού για την αποκατάσταση των ζημιών εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και η μεν παράταξη Χατζημάρκου αντιπρότεινε να αναλάβει το έργο η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, οι δε παρατάξεις της ελάσσονος δήλωσαν αντίθετες σε οποιαδήποτε σύμβαση ορισμένου χρόνου ή έργου και τόνισαν ακόμη ότι θα καταψηφίζουν από δω και πέρα οποιαδήποτε τέτοια πρόταση. Στην συνέχεια ορίστηκαν τα μέλη των οργανισμών και επιχειρήσεων του δήμου Ρόδου. Αναλυτικά:
Τα ονόματα των μελών του Δ.Σ., του νέου Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού-Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ), όπως ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο:
15μελές Διοικητικό Συμβούλιο με 10 μέλη προταθέντα από την πλειοψηφία, 2 από την μείζονα μειοψηφία, 1 και 1 από τις δύο παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας και έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων:
Πλειοψηφία (2 δημοτικοί σύμβουλοι):
Τακτικά
1 Διακοσταματίου Σάββας (Πρόεδρος)
2 Μπαράκας Θανάσης
3 Φώκιαλη Πέρσα
4 Συρόπουλος Σπύρος
5 Ζαχαριάδης Γεώργιος
6 Καϋμενάκης Βασίλειος
7 Γιαλουράκη Ειρήνη
8 Νταλαμάγκα – Μιρόσβιτς Κωνσταντίνα
9 Καραγιάννης Βασίλειος
10 Αντώνης Αγγελής
Αναπληρωματικά
1 Πετράκης Σωτήρης
2 Λύμουρας Τάκης
3 Σπάρταλη Κική
4 Πέρου Σεβατή – Χριστίνα
5 Περνάρη ¶ννα
6 Αχιολά ¶ννα
7 Κωβαίος Γιώργος
8 Μαυρουδάκη Δικαία
9 Παπανικολάου Ηλίας
10 Κωνσταντινίδης Γεώργιος
Μειοψηφία (1 δημοτικός σύμβουλος):
Ταρασλιάς Κων.
Μπατζούκη Ανδρομάχη
Κουντούρης Αντώνης (από «Ρόδο Κόκκινο»)
Ανδριανίδου (από «Λαϊκή Συσπείρωση»)
Η μειοψηφία γενικά δεν πρότεινε αναπληρωματικά μέλη σε κανένα θέμα, δεσμευόμενη ότι θα δώσει ονόματα μέχρι τη Δευτέρα
Τα ονόματα των μελών του Δ.Σ., της κοινωφελούς επιχείρησης ΔΕΣ ΡΟΔΑ, όπως ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο:
11μελές Διοικητικό Συμβούλιο με 7 μέλη προταθέντα από την πλειοψηφία, 2 από την μειοψηφία, 1 εκπρόσωπο των εργαζομένων και έναν εκπρόσωπο κοινωνικού φορέα (τελικά του Οικονομικού Επιμελητηρίου και όχι του ΤΕΕ, μετά από εισήγηση του κ. Μιχ. Μαχραμά που έγινε αποδεκτή):
Πλειοψηφία (2 δημοτικοί σύμβουλοι):
Τακτικά
1 Καρατζιάς Δημήτρης (Πρόεδρος)
2 Μπούκλας Ηλίας
3 Χατζηνικήτα Αννα
4 Ηρακλείδης Αριστοτέλης
5 Ντάλιας Αναστάσιος
6 Δουβής Βασίλειος
7 Αλεξίου Γεώργιος
Αναπληρωματικά
1 Τσακίρης Τσαμπίκος
2 Πάλλας Αγαπητός
3 Κορωναίος Ιωάννης
4 Τομάζος Μιχαήλ
5 Κωτσάκης Κωνσταντίνος
6 Οικονόμου Νικολάου
7 Πουρνάρας Απόστολος
Μειοψηφία (1 δημοτικός σύμβουλος):
Ζωγραφίδης Ηλίας
Παπαβασιλείου Βασίλης
Τα ονόματα των μελών του Δ.Σ., της ενιαίας ΔΕΥΑ, όπως ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο:
11μελές Διοικητικό Συμβούλιο με 7 μέλη προταθέντα από την πλειοψηφία, 2 από την μειοψηφία, 1 εκπρόσωπο των εργαζομένων και έναν εκπρόσωπο κοινωνικού φορέα (του ΤΕΕ):
Πλειοψηφία (2 δημοτικοί σύμβουλοι):
Τακτικά
1 Κουσουρνάς Ευστάθιος (Πρόεδρος)
2 Αφεντούλης Ιωάννης
3 Κουντούρης Ιωάννης
4 Κούτρης Στέλιος
5 Καλαποδάκης Ιωάννης
6 Καλιβούρης Φιλήμωνας
7 Βαρβάρης Παναγιώτης
Αναπληρωματικά
1 Παλαιολόγος Μιχάλης
2 Κωσταντίνου Αθηνόδωρος
3 Σαββής Μανώλης
4 Ταβερνάρης Μανώλης
5 Πάττας Μιχαήλ
6 Κουφός Ηλίας
7 Στυλιανός Κωνσταντίνος
Μειοψηφία (1 δημοτικός σύμβουλος):
Στάγκας Στέργος
Τσοπανάκης Δημήτρης