«Βαλτώνουν» αρκετά έργα

Τα έργα που είναι στο “κόκκινο” και δεν φαίνεται να προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά.
Συμμετείχαν ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός ως στέλεχος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Εξετάστηκαν έργα όπως το Κέντρο Διαλογής Απορριμμάτων, οι ΧΑΔΑ στους πρώην Δήμους, η προμήθεια των μηχανημάτων για το ΧΥΤΑ βόρειας Ρόδου, οι υποδομές της ολοκληρωμένης παρέμβασης στη Μεσαιωνική Πόλη και αρκετά άλλα, που δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που θα επιθυμούσε η δημοτική αρχή.
“Εξετάσαμε όλα σχεδόν τα έργα, που πρέπει να υλοποιηθούν από το ΕΣΠΑ και κρίναμε πως θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να υπογραφούν οι συμβάσεις και να απορροφηθούν οι πόροι” , δήλωσε μετά τη σύσκεψη στη “δ” ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε χθες και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης καθώς η κατάσταση, όπως υπογράμμισε, δεν είναι καλή.
«Η κατάσταση δεν είναι καλή. Θα σταλεί άμεσα μια επιστολή, σε όλους τους δημάρχους με την οποία τους εκλιπαρούμε να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να τρέξουν όσο πιο γρήγορα μπορούν», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Θέλουμε να τρέξουν και να προχωρήσουν τις διαδικασίες, ώστε να καταφέρουν να απορροφήσουν τους πόρους που έχουν δεσμεύσει, για συγκεκριμένα έργα. Έτσι θα καταφέρει η χώρα, να πάρει πόρους από την ΕΕ. Διαφορετικά θα υπάρξουν προβλήματα», εξήγησε ο κ. Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως θα ήταν άδικο για την περιοχή μας να χαθούν σημαντικοί πόροι.
«Αν καθυστερήσουμε τις διαδικασίες η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αλλάξει τους ρυθμούς της σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, για την υλοποίηση των έργων», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε, πως ζήτησε και από το δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, να προχωρήσει πιο γρήγορα τις διαδικασίες για τα έργα.
«Ζήτησα από τον κ. Κουσουρνά να ασχοληθεί προσωπικά, με τα ενταγμένα έργα. Θα ασχοληθούμε γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα. Δεν παρασυρόμαστε από την κρίση και τα προβλήματα που είναι υπαρκτά και τα βιώνουμε όλοι. Πρέπει όμως να κάνουμε κάτι για να μην χαθούν και αυτά που μπορούμε να έχουμε», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.
Αναφορά στο θέμα αυτό είχε κάνει ο κ. Μαχαιρίδης και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό στη Ρόδο, όπου είχε τονίσει πως ο κίνδυνος να απενταχθούν έργα είναι ορατός.