«Θα ακολουθήσει και άλλο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων»

«Είναι βέβαιο ότι για τη σημερινή κατάσταση αναλογούν ευθύνες και στις κυβερνήσεις της Ν.Δ. Εκτιμώ όμως ότι στη Ν.Δ. είναι οι λιγότερες», αναφέρει στην εφ’ όλης της πολιτικής επικαιρότητας συνέντευξή του προς τη «δ», ο τέως ΓΓ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.
Κατηγορεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά από μία σειρά παλινωδιών και ερασιτεχνικών χειρισμών, απεδείχθη ότι δεν είχε το σχέδιο ούτε την ετοιμότητα να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και οδήγησε τη χώρα στο Δ.Ν.Τ., εκτιμά δε ότι υπάρχει «κρυφή ατζέντα» και ότι θα ακολουθήσει και άλλο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων.
Παρά ταύτα, προτάσσει την πατριωτική συνείδηση και δηλώνει ότι επιθυμεί να βγει σύντομα η χώρα μας από το τούνελ της φτώχειας και της δυστυχίας και ότι όποιος και αν κυβερνά, να επιτευχθούν οι εθνικοί μας στόχοι.
Για την κρίση του πολιτικού συστήματος ο κ. Κόκκινος σημειώνει ότι δεν ενστερνίζεται ούτε μεσαιωνικές απόψεις (π.χ. στην «πυρά όλοι οι πολιτικοί») ούτε θέλει να συνεχιστεί η ατιμωρησία των πολιτικών. «Αυτοί που φταίνε ας πληρώσουν» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Λέει «ναι» στην εξεταστική για την οικονομία, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπηρετήσει τη διαφάνεια και όχι την κομματική σκοπιμότητα του ΠΑΣΟΚ.
Όσον αφορά στην υποψηφιότητά του στις εκλογές του Νοεμβρίου, λέει ότι σύντομα θα λάβει τις αποφάσεις του, προσθέτει όμως ότι «θα ήταν τιμή στο πρόσωπό μου να συμμετάσχω σε αυτή την αυτοδιοικητική μάχη».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
• Πως σχολιάζετε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της οικονομίας;
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά από μία σειρά παλινωδιών και ερασιτεχνικών χειρισμών που απέδειξαν ότι δεν είχε το σχέδιο ούτε την ετοιμότητα να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, οδήγησε τη χώρα στην ένταξή της στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. Όποιες χώρες μπήκαν υπό την «αιγίδα» του ΔΝΤ, οι λαοί τους γνώρισαν τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Μια ματιά στην Αργεντινή, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Ουγγαρία επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς μου αλλά και τους φόβους μου. Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι άδικα και αντιλαϊκά. Υποσχέθηκε ότι «υπάρχουν λεφτά» και ότι θα δώσει αυξήσεις στους μισθούς και τελικά μείωσε τις αποδοχές και αδυνατεί να «δαμάσει» τον άγριο καλπασμό της ακρίβειας και της ανεργίας. Ζητά να πληρώσουν το «μάρμαρο» οι πολλοί και οικονομικά ασθενέστεροι και αφήνει «άθικτους» τους λίγους και οικονομικά ισχυρούς. Εκτιμώ ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα και ότι έρχεται «χιονοστιβάδα» σκληρών και αντιλαϊκών μέτρων που θα εκθέσουν περισσότερο την κυβέρνηση αλλά θα καταπιέσουν πολύ περισσότερο τον ελληνικό λαό.
• Όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, η κοινή γνώμη έχει πειστεί σε μεγάλο βαθμό ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση φέρει η Νέα Δημοκρατία. Τι λέτε επ’ αυτού;
Είναι βέβαιο ότι για τη σημερινή κατάσταση αναλογούν ευθύνες και στις κυβερνήσεις της Ν.Δ. Εκτιμώ όμως ότι στη Ν.Δ. είναι οι λιγότερες και σύντομα ο κόσμος θα το καταλάβει. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάποιες δημοσκοπήσεις επιμερίζουν τις ευθύνες στις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις και την πλειοψηφία των ευθυνών την ρίχνουν στο ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε και κυβερνά είκοσι (20) χρόνια έναντι δεκαέξι (16) της Ν.Δ. Ο τελευταίος μη ελλειμματικός προϋπολογισμός κατατέθηκε την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας 1974-1981 επί Ν.Δ. και πρωθυπουργίας του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το 1981 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «της αλλαγής» του Ανδρέα Παπανδρέου παρέλαβε χρέος 29% επί του ΑΕΠ και το 1989 (οχτώ χρόνια μετά) το εκτίναξε στο 110%. Η οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα το 1989 αλλά και η κυβέρνηση της Ν.Δ. του Κ.Μητσοτάκη το 1990 δήλωναν ευθαρσώς ότι κάθε ελληνόπουλο που γεννιόταν τότε ήταν χρεωμένο με 1.000.000 δραχμές. Το ΠΑΣΟΚ – στην πρώτη οκταετία της κυβέρνησής του- είχε βγάλει «το θηρίο από το κλουβί». Το δημόσιο χρέος με τους τόκους και ότι άλλο αρνητικό συνεπάγεται αποσάρθρωνε την ελληνική οικονομία. Οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη πάλεψαν και κράτησαν επί τρεισήμισι (3 ½) χρόνια καθηλωμένο το Δημόσιο έλλειμμα. Ήρθαν οι κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου και κυρίου Κ.Σημίτη (ΠΑΣΟΚ 1993-2004) που το εκτίναξαν μέχρι και στο 120%. Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2004 μέχρι το 2007 κατάφερε να το κατεβάσει στο 97%. Όμως οι υπέρογκοι τόκοι που είχαν συσσωρευτεί και έπρεπε να πληρωθούν , τα 55εκ. ευρώ που απαιτούνταν για την αποπληρωμή των έργων και των δράσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας σε συνδυασμό με την εμφάνιση της παγκόσμιας κρίσης το έφτασαν και πάλι στο 110%-115%. Αυτά τα στοιχεία που παραθέτω αργά ή γρήγορα θα τα εμπεδώσει ο ελληνικός λαός . Η προπαγάνδα και η μετατόπιση των ευθυνών που επιχειρείται από το ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με την περίοδο χάριτος που είχε , έχουν σύντομα ημερομηνία λήξης.
• Το κόμμα σας διαφώνησε με τα συγκεκριμένα μέτρα. Έχει εναλλακτική πρόταση η ΝΔ για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας και αν ναι ποια είναι αυτή;
Η Ν.Δ. διαφώνησε με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση γιατί είναι δυσβάστακτα και άδικα για το λαό μας. Η Ν.Δ. έδωσε τη συναίνεσή της τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ ως πράξη ευθύνης, ως πράξη εθνικού συμφέροντος , ως πράξη πολιτικού πολιτισμού. Δυστυχώς απευθύνθηκε σε «ώτα μη ακόντων». Συναινέσαμε στην αύξηση των ποτών και των τσιγάρων. Όχι όμως στην αύξηση των καυσίμων και του ΦΠΑ που φέρνει αλυσιδωτές εκρήξεις της ακρίβειας. Προτείναμε είκοσι τρία (23) μέτρα και η κυβέρνηση δεν ενστερνίστηκε καμία πρόταση. Ζητήσαμε με πράξεις ΣΔΙΤ όμως και πάλι η κυβέρνηση «κώφευε». Εκτός της στείρας άρνησης και της απόρριψης των προτάσεών μας που καταθέσαμε , είδαμε την κυβέρνηση -σε αντιδιαστολή με αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά – να διογκώνει το δημόσιο τομέα και τις κρατικές δαπάνες. Κραυγαλέα παραδείγματα είναι αύξηση σε 120 επιτροπές στα υπουργεία , οι 1770 νέοι διορισμοί στη βουλή , ο «περιβόητος» πρόσφατος διαγωνισμός αξίας 196.000 ευρώ για κουρτίνες στο Υπουργείο Παιδείας , η επιλεκτική επιδοματική πολιτική σε ημέτερους στον ΟΛΠ κτλ. Τέλος σας θυμίζω ότι το Σεπτέμβριο του 2009 η Ελλάδα δανείζεται με 4% επιτόκιο και τα spreads είχαν 130 μονάδα βάσης. Μετά επτά (7) μήνες επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ τα επιτόκια υπερδιπλασιάστηκαν και τα spreads δεκαπενταπλασιάστηκαν.
• Η χώρα θα τα καταφέρει τελικώς να ορθοποδήσει;
Ως έλληνας πολίτης αλλά και έχοντας όπως όλοι μας πατριωτική συνείδηση θέλω να βγει σύντομα η χώρα μας από το τούνελ της φτώχειας και της δυστυχίας. Όποιος και αν κυβερνά τον τόπο θέλω να επιτευχθούν οι εθνικοί μας στόχοι και η Ελλάδα να είναι και πάλι περήφανη και δυνατή. Επιθυμώ σύντομα να ξαναδώ χαμογελαστό το λαό μας και όχι κατηφή.
Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ
• Πως σχολιάζετε τη διαφοροποίηση της Ντόρας Μπακογιάννη από την γραμμή της ΝΔ όσον αφορά τα μέτρα;
Η κα Μπακογιάννη έκανε την επιλογή της , διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή της Ν.Δ.- κάτι που το είχε επισημάνει και πριν τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής – και όπως ήταν φυσικό και επακόλουθο ήρθε η διαγραφή της όπως άλλωστε έγινε και με τους τρείς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Σακοράφα, Οικονόμου, Δημαράς) που διαφοροποιήθηκαν από την κομματική γραμμή.
• Δικαιολογούσε η στάση της τη διαγραφή της από τη ΝΔ οι μήπως και οι δύο πλευρές αναζητούσαν αφορμή για το οριστικό διαζύγιο;
Η κα Μπακογιάννη διαφοροποιήθηκε- όπως και οι τρεις συνάδελφοί της του ΠΑΣΟΚ από την κεντρική γραμμή των κομμάτων τους με αποτέλεσμα να έρθει η διαγραφή. Θέλω να πιστεύω πως το «διαζύγιο» δεν ήταν προκαθορισμένο «από τις δύο πλευρές της Ν.Δ.» όπως εκτιμάτε στην ερώτησή σας. Προσωπικά είμαι της άποψης (ίσως και να με χαρακτηρίσουν κάποιοι «ρομαντικό» ) ότι σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα ίσως να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανένωσης και επανένταξης της κας Μπακογιάννη στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Αυτό φαντάζει δύσκολο αυτή τη στιγμή όμως εγώ το εύχομαι και το ελπίζω.
• Υπάρχει περιθώριο δημιουργίας από πλευράς της ενός νέου κόμματος;
Η κα Μπακογιάννη δεν το απέκλεισε αλλά δεν δείχνει να επιδιώκει κάτι τέτοιο άμεσα. Έτσι τουλάχιστον ερμηνεύω τις δηλώσεις της. Η κοινωνία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή, έχει άλλες προτεραιότητες και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Το μέλλον θα δείξει και η κοινωνία θα αποφασίσει εάν υπάρχουν περιθώρια για δημιουργία νέων κομμάτων και ποιοι θα είναι οι ηγέτες τους.
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΌ ΣΥΣΤΗΜΑ
• Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε να κορυφώνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να εκτονωθεί αυτό το κλίμα;
Τα στελέχη των πολιτικών κομμάτων και όσοι ασχολούνται με τα κοινά οφείλουν να δείξουν υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Να μην προκαλούν με τα λόγια και τις πράξεις τους και φυσικά να αποδώσουν άμεσα έργο στην κοινωνία. Ίσως αναφέρω τα αυτονόητα αλλά δυστυχώς αρκετοί πολιτικοί έκαναν ακριβώς αντίθετα από τα παραπάνω με αποτέλεσμα να πληγεί το σύνολο του πολιτικού συστήματος , αρκετές φορές άδικα και αυστηρά. Δεν φταίει το σύνολο των πολιτικών για μερικά άσχημα παραδείγματα. Όμως μια κοινωνία που πονά και νοιώθει ότι αδικείται απαιτεί γρήγορες και καθαρές κινήσεις. Η μείωση των λειτουργικών εξόδων του Κοινοβουλίου, η μείωση από 300 σε 200 του αριθμού των βουλευτών, η άρση της βουλευτικής ασυλίας, η μείωση των κρατικών δαπανών , η διαφάνεια σε όλες τις πολιτικές πράξεις, η ουσιαστική έρευνα του «πόθεν έσχες» για όσους εμπλέκονται με τα κοινά, είναι ενέργειες που ενδεχομένως να βοηθήσουν στην αξιοπιστία της πολιτικής. Οι πολίτες κουράστηκαν να ακούνε για σκάνδαλα και να επιμερίζονται μονόπλευρα τις θυσίες. Ζητούν ειλικρίνεια και ισονομία και να πάψει η ατιμωρησία.
• Ο κόσμος θέλει αυτοί που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας , να πληρώσουν γι α αυτό, ωστόσο μέχρι σήμερα κανένας πολιτικός δεν καταδικάστηκε ποτέ. Πιστεύετε ότι ήλθε η ώρα να πληρώσουν και πολιτικά πρόσωπα.
Δεν είναι του χαρακτήρα μου να λαϊκίζω και φυσικά δεν ενστερνίζομαι ούτε μεσαιωνικές απόψεις (π.χ. στην «πυρά όλοι οι πολιτικοί») ούτε θέλω να συνεχιστεί η ατιμωρησία των πολιτικών. Αυτοί που φταίνε ας πληρώσουν. Να λάμψει η αλήθεια. Είναι λαϊκή απαίτηση. Όχι άλλα βάρη στις πλάτες του λαού όχι ιδιαίτερη μεταχείριση και πελατειακές σχέσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα της πολιτικής ζωής. Η δημοκρατία μας για να δυναμώσει θέλει να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν αλλά και ο καθένας μας να αναλάβει την ευθύνη του.
• Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο βουλευτής Νίκος Ζωίδης , μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδιο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει και προανακριτική επιτροπή, ενώ και έχοντες πολιτική ευθύνη θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Μια τέτοια εξέλιξη τι θα σημαίνει για τη Νέα Δημοκρατία;
Θυμίζω ότι πριν από ένα χρόνο περίπου -επί κυβερνήσεως Καραμανλή- είχε συσταθεί η εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδιο και είχε βγάλει το πόρισμά της. Σε αυτή τη νέα Εξεταστική Επιτροπή αλλά και σε όλες όσες συστάθηκαν , η Ν.Δ. με δήλωση του αρχηγού της Αντώνη Σαμαρά έχει εκφραστεί υπέρ της σύστασής τους διότι δεν έχει τίποτα να φοβάται και αποδεικνύει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Επισημαίνω όμως στον κο Ζωίδη ότι η αξιοπιστία του πορίσματος της επιτροπής θα πρέπει να έχει τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και όχι την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας που την απαρτίζει. Επίσης θα έχει ενδιαφέρον η άποψη του ΠΑΣΟΚ για τα στελέχη: τον κο Δρυ και τον κο Φωτιάδη, που από το 2003 εμπλέκονται με την υπόθεση του Βατοπεδίου.
• Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία ανήγγειλε η κυβέρνηση. Συμφωνείτε με αυτή την απόφαση;
Συμφωνώ με αποφάσεις που στόχο έχουν τη διαφάνεια. Μένει όμως να δούμε εάν η Εξεταστική επιτροπή για την οικονομία θα υπηρετήσει τη διαφάνεια ή την κομματική σκοπιμότητα του ΠΑΣΟΚ. Μήπως γίνεται προκειμένου να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη; Μήπως γίνεται για να ρίξει μονόπλευρα η κυβερνητική πλειοψηφία τις ευθύνες της σε στελέχη της Ν.Δ.; Γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν την έρευνα οι τυχόν ευθύνες που υπάρχουν για όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης; Το ΠΑΣΟΚ από τη μία ζητά συναίνεση και από την άλλη γιατί -εν μέσω κρίσης- στήνει τώρα εξεταστικές; Εάν οι στόχοι και τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία είναι ειλικρινείς θα φανούν άμεσα. Το σίγουρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κοροϊδεύει άλλο τον ελληνικό λαό και φυσικά δεν είναι στο απυρόβλητο το επτάμηνο της πρόσφατης διακυβέρνησης της χώρας. Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που αναπτύχθηκαν, οι κυβερνητικές ανακολουθίες και «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» και η απόφαση του Γ.Παπανδρέου να μπει η Ελλάδα στο Δ.Ν.Τ. και ο τρόπος που οδηγηθήκαμε εδώ δεν θα μείνουν αναπάντητα και θα πρέπει να διερευνηθούν.
Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
• Το σχέδιο Καλλικράτης, όπως παρουσιάστηκε προ ημερών, σας ικανοποιεί; Υπάρχουν σημεία που σας προβληματίζουν ή χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας;
Ούτε εμένα αλλά ούτε τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών και των πολιτών ικανοποιεί. «Καυτά» ζητήματα όπως η χρηματοδότηση και οι αρμοδιότητες παραμένουν θολά και θα διευκρινιστούν με μελλοντικό Π.Δ. και Υπουργικές αποφάσεις. Έγινε προσχηματικός και όχι ουσιαστικός διάλογος ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Το χωροταξικό διακρίνεται για την «κομματική κοπτοραπτική». Ένωσαν δήμους όχι με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες αλλά στην προσπάθεια να επιβληθεί το ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση , να την καθυποτάξει και να την κομματικοποιήσει. Για παράδειγμα αγνόησαν μέχρι σήμερα τη διαφορετική άποψη της αυτοδιοίκησης να μην γίνει ένας δήμος η Ρόδος , η Κω και η Κάρπαθος δηλ. τα μεγάλα σε έκταση και πληθυσμό νησιά της Δωδεκανήσου. Αγνόησαν αιτήματα της Δωδεκανήσου τόσο για την έδρα της Περιφέρειας αλλά και την έδρα της Γενικής Διοίκησης . Πριν από δώδεκα(12) χρόνια το Ν/Σ του «Καποδίστρια» όριζε την Όλυμπο Καρπάθου ως ιστορική κοινότητα. Τώρα με τον «Καλλικράτη» έπαψε να είναι ιστορική και χάνει την αυτονομία της. Το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε το 1998 , το ΠΑΣΟΚ κυβερνά το 2010. Πότε είχε δίκαιο; Τι θα γίνει με τους ΟΤΑ που καθημερινά δανείζονται λόγω της κυβερνητικής υποχρηματοδότησης; Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους των ΟΤΑ; ¶λλοι θα υποχρεωθούν σε μετάταξη και άλλοι – ιδιαίτερα οι συμβασιούχοι- θα οδηγηθούν στην ανεργία. Είναι άξιο απορίας πώς σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα η κυβέρνησή της λειτουργεί πρόχειρα, βιαστικά και με μικροκομματικές λογικές προχωρά σε αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση που απαιτούν οικονομικούς πόρους. Εξυπακούεται οι χρεωμένοι δήμοι που θα προκύψουν , οι περιφέρειες που θα έχουν χάσει το «τρένο» του ΕΣΠΑ δεν θα είναι πρότυπο για ανάπτυξη ή για εξοικονόμηση πόρων
• Ούτε η έδρα της αιρετής Περιφέρειας, ούτε η έδρα της Γενικής Διοίκησης στη Ρόδο. Μήπως έχουμε τελικά έλλειμμα διεκδίκησης;
Εάν οι κυβερνώντες αγνοήσουν δίκαια αιτήματα του Δωδεκανησιακού λαού θα χαρακτηριστούν ως αγνώμονες και αδιάφοροι. Οι Δωδεκανήσιοι αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού είδε τον κύριο Παπανδρέου με μια «κουστωδία» υπουργών μαζί του να επισκέπτονται τα νησιά μας , να υπόσχονται πολλά και να πραγματοποιείται η ανακοίνωση για ένταξη της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ. από το ακριτικό Καστελόριζο!!! Εφόσον η κυβέρνηση αποφάσισε στον «Καλλικράτη» να αφήσει τις περιφέρειες και τις έδρες τους ίδιες, οφείλει -τουλάχιστον- να φέρει την έδρα της Γενικής Διοίκησης στη Ρόδο που είναι ένα μεγάλο , ακριτικό νησί και η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού. Στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου η Κρήτη θα είναι περιφέρεια και θα έχει στο Ηράκλειο την έδρα της , στη Λέσβο θα βρίσκεται η έδρα της Περιφέρειας του Β.Αιγαίου και στη Σύρο η έδρα της Περιφέρειας του Ν.Αιγαίου. Είναι αδιανόητο και φυσικά δε συνάδει με την αποκέντρωση , η Γενική Διοίκηση των νησιών μας να είναι στον Πειραιά, δηλαδή μακριά από τους νησιώτες και τα προβλήματά τους.
• Είχατε πει πως θα λαμβάνατε τις τελικές αποφάσεις ως προς η δική σας υποψηφιότητα στην αιρετή περιφέρεια, μόλις το νομοσχέδιο έπαιρνε την τελική του μορφή. Η γενικότερη αίσθηση είναι ότι ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν από δω και πέρα. Τι θα κάνετε τελικώς;
Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Τόσο με τον «Καλλικράτη» όσο και με την πιθανή υποψηφιότητά μου στην αιρετή περιφέρεια. Θα ήταν τιμή στο πρόσωπό μου να συμμετάσχω σε αυτή την αυτοδιοικητική μάχη που θα γίνει τον Νοέμβριο του 2010. Θα είναι τιμή για μένα εάν συγκεντρώσω την στήριξη και την αποδοχή ενεργών πολιτών και κομμάτων σε αυτή την προσπάθεια. Η υποψηφιότητά μου – εφόσον πραγματοποιηθεί- θα έχει στόχο την ανιδιοτελή προσφορά στα κοινά (σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το λαό μας και τον τόπο) και να συνεχίσουμε την προσπάθεια ανάπτυξης των νησιών μας που το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώνουν την εγκατάλειψη και την παρακμή, Σύντομα θα λάβω τις αποφάσεις μου..