Τέθηκαν οι βάσεις για γαλάζια ανάπτυξη

«Κανείς δεν θα μας χαριστεί. Στην Ελλάδα πρέπει να μάθουμε να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις που λαμβάνουμε σε πολιτικό επίπεδο. Αν το καταφέρουμε αυτό πολλά θα αλλάξουν προς το καλύτερο».
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ομιλώντας στην ημερίδα για την Γαλάζια Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο «Atrium Platinum», η επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κ.Μαρία Δαμανάκη.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Ενεργειακή ΑΕ και το δίκτυο «Δάφνη». Έξω από το ξενοδοχείο είχαν συγκεντρωθεί συνδικαλιστές της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την πρωτοβουλία που πάρθηκε από την περιφερειακή αρχή παρά το γεγονός ότι η γαλάζια ανάπτυξη μπορεί να δώσει ώθηση στην περιοχή μας αν χρησιμοποιηθεί σωστά.
Η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας υπογράμμισε πως η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τη θάλασσα για να εισρεύσουν πόροι και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει, όπως τόνισε, να αλλάξουν πολλά και κυρίως να εφαρμόζονται στην πράξη όσα αποφασίζονται.
«Γνωρίζω πως η χώρα δεν είναι σε εύκολη φάση. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε από τον τομέα που μας έχει ανατεθεί. Πρέπει όμως να βοηθήσετε και εσείς. Θέλω να δω συγκεκριμένα αποτελέσματα όταν θα έρθω ξανά στη Ρόδο. Διαφορετικά θα μου πείτε πως ήρθα για να πω, λόγια του αέρα», τόνισε η κ. Μαρία Δαμανάκη.
Την ημερίδα, άνοιξε με την ομιλία της, η αντιπεριφερειάρχης κ. Λίτσα Φτακλάκη και διάβασε στους συμμετέχοντες στην ημερίδα το μήνυμα που έστειλε η υπουργός Τουρισμού κ. Ο Κεφαλογιάννη που δεν μπόρεσε να έρθει στο νησί μας. Χαιρετισμό έστειλαν η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστίνα Καλογήρου, και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καθηγητής κ. Δ Κρεμαστινός, που βρίσκεται στην Ολλανδία.
Με αφορμή την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη το θέμα που τέθηκε στην ημερίδα εκτός από την γαλάζια ανάπτυξη ήταν η ενεργειακή επάρκεια της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Για το λόγο αυτό ο υπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης, που πήρε το λόγο μετά την κ. Λ. Φτακλάκη, αναφέρθηκε στο μνημόνιο που υπεγράφη στον τομέα της ενέργειας με το Ισραήλ.
«Η ενέργεια διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην γαλάζια ανάπτυξη. Πριν λίγες εβδομάδες υπογράψαμε με το Ισραήλ μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Να σημειώσω πως είναι μια θετική εξέλιξη το έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που θα συνδέει την Κύπρο, την Κρήτη και την Ηπειρωτική Ελλάδα. Συμφωνήσαμε να στηρίξουμε αυτό, που ουσιαστικά συνιστά ένα νέο σύνδεσμο ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη δηλαδή να ποντίσουμε ένα υποβρύχιο καλώδιο που θα συνδέει τη χώρα μας με το Ισραήλ και την Κύπρο. Σε αυτή τη φάση προβλέπεται η σύνδεση της Κρήτης. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να στέλνουμε στην Ευρώπη ενέργεια ισχύος 2000 Μεγαβάτ. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να διεκδικήσουμε φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα.Η ενέργεια και η γαλάζια ανάπτυξη αποτελούν τις μεγάλες προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης και τόνισε πως θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα περιβαλλοντικά ευαίσθητο και αειφόρο πλαίσιο στο χώρο της θάλασσας. Στη γαλάζια ανάπτυξη, το ενεργειακό, αλλά και τα προβλήματα της ακτοπλοϊας αναφέρθηκε στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής κ. Νίκος Χρυσόγελος.
«Ο υπουργός τόνισε πως θα έχουμε φθηνό ρεύμα αν διασυνδεθούμε με το καλώδιο. Δεν έχουμε στρατηγική για να αξιοποιήσουμε τις ΑΠΕ και σκεφτόμαστε σχέδια για την μεταφορά ενέργειας από κάπου μακριά», τόνισε ο κ Νίκος Χρυσόγελος.
«Η Ρόδος εκπέμπει σήμα κινδύνου για τον τομέα της ενέργειας. Θα πρέπει να διαφυλαχθεί το οικοδόμημα που με τόσο κόπο δημιούργησαν οι Ροδίτες.
Έχουμε περάσει το κόκκινο. ¶μεσα να κοιτάξουμε το θέμα αυτό σε επίπεδο έργων και όχι μόνο διαβούλευσης. Υπάρχει συζήτηση για το θέμα αυτό και στον τόπο μας.Δεν είναι τυχαίο ότι η γαλάζια ανάπτυξη φέρει την σφραγίδα της ευρωπαίας επιτρόπου κ. Μ. Δαμανάκη, των ευρωβουλευτών κκ. Σ. Δανέλη και Ν Χρυσόγελου. Είναι παρήγορο που στην κρίση υπάρχουν ευκαιρίες», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης και πρόσθεσε πως δεν μπορεί η Ρόδος να μην διαθέτει μια μεγάλη μαρίνα.
«Φαίνεται πως περνάμε από την πράσινη στη γαλάζια ανάπτυξη. Πρέπει με τις πολιτικές μας να στείλουμε και ένα μήνυμα προς τους γείτονες . Είναι επίσης ανάγκη να δοθεί μια απάντηση και για το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Ρόδο. Πρέπει να δούμε και το θέμα της ΑΟΖ. Το ό,τι συμπεριλαμβάνονται στη γαλάζια ανάπτυξη οι ζώνες αυτές δίνουν μια ηχηρή απάντηση και στόχευση για την κυβέρνηση», τόνισε στον χαιρετισμό του ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας.

«Η έρευνα και η τεχνολογία αποτελούν τους σημαντικότερους μοχλούς για τη γαλάζια ανάπτυξη. Στόχοι για το 2020 είναι η αναδιάρθρωση του τομέα έρευνας και καινοτομίας ώστε να αποτελέσει βασικό τομέα παραγωγικότητας», τόνισε ο γενικός γραμματέας έρευνας και τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας κ. Χρήστος Βασιλάκος.
«Είναι σημαντικό να απλοποιήσουμε τα πράγματα. Να υπάρξει συνεργασία μεταξύ κεντρικού κράτους περιφερειακών φορέων και επιχειρήσεων. Νιώθω πως αυτή η εμπιστοσύνη και ο αλληλοσεβασμός δεν υπάρχει . Η ΤΑ. δεν χαίρει της εμπιστοσύνης του κεντρικού κράτους. Είναι θετικό που .η θάλασσα μας δίνει προοπτικές», τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς.
«Οφείλουμε να επισημάνουμε πως μια περιοχή για να έχει ανάπτυξη θα πρέπει να διαθέτει ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και άλλες δράσεις. Η αλιεία μπορεί να δώσει θέσεις εργασίας», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου κ. Χαρ Κόκκινος.
“Η γαλάζια ανάπτυξη πρέπει να συμβάλει στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης παρέχοντας ευκαιρίες απασχόλησης, κατάρτισης και πλήρους συμμετοχής ειδικά στους τοπικούς και παράκτιους πληθυσμούς με τα ιδιαίτερα τους χαρακτηριστικά και τις ανάγκες.Αναφορικά με τις τοπικές κοινωνίες των παράκτιων περιοχών και των νησιών, προτείνουμε την προαγωγή προσαρμοσμένων τοπικών στρατηγικών και συνεργασίας με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, τις κοινότητες καθώς και τους τοπικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών με στόχο τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, των παραδοσιακών μορφών παραγωγής και απασχόλησης και την προστασία των φυσικών πόρων.Θεωρούμε πολύ σημαντική, μεταξύ των ζητημάτων που συνδέονται με τη γαλάζια ανάπτυξη, την ανάπτυξη απαραίτητων υποδομών όπως οι θαλάσσιοι λιμένες, οι αποβάθρες και τα δίκτυα μεταφορών”, τόνισε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Στην συνέχεια η κ. Μαρία Δαμανάκη ανέλυσε διεξοδικά το θέμα της γαλάζιας ανάπτυξης υπογραμμίζοντας πως η θάλασσια είναι ένα πεδίο που μπορεί να δώσει μια διαφορετική ώθηση στη χώρα.
«Αυτό λέμε γαλάζια οικονομία δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που έκαναν οι πρόγονοι μας . Καταφέραμε να βάλουμε στην κορυφή της ατζέντας τη στροφή προς τη θάλασσα. Η ευρωπαϊκή επιτροπή και οι υπουργοί οι αρμόδιοι στην Λεμεσό αποφάσισαν πως η θάλασσα μας δίνει δυνατότητες για νέες δραστηριότητες και μπορεί να δημιουργήσει καινούργιες θέσεις εργασίας.Θα πει κανείς πως επειδή εξαντλήσαμε την ξηρά με βάναυσο τρόπο πάμε να κάνουμε τα ίδια και στη θάλασσα . Εξαρτάται από τις επιλογές μας πως θα κινηθούμε .Έχουμε μάθει πια. Να μην κάνουμε τα ίδια λάθη. Η Κομισιόν ευνοεί τις δράσεις που θα εξασφαλίσουν την αειφορία. Με βάση τα στοιχεία μπορούμε μέσα από το πρόγραμμα αυτό να δημιουργήσουμε 1,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη μέχρι το 2020», δήλωσε η κ. Μαρία Δαμανάκη και πρόσθεσε πως η γαλάζια ανάπτυξη μπορεί να τονώσει και τον τουρισμό καθώς το μοντέλο ήλιος και θάλασσα έχει ξεπεραστεί.
«Κανείς δεν θα μας χαριστεί. Ένα μάθημα έχω μάθει στην Ευρώπη. Ότι ουδείς μας οφείλει κάτι. Η λέξη αλληλεγγύη είναι εξαιρετική. Κανείς δεν μας θα μας δώσει λοιπόν κάτι αν δεν δώσουμε και εμείς», τόνισε η κ Δαμανάκη που αναφέρθηκε εκτενώς στις υδατοκαλλιέργειες και στην αλιεία, υπογραμμίζοντας πως με τις πολιτικές που μπορούν να εφαρμοσθούν, οι αλιείς και στην Ελλάδα θα μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματα τους χωρίς να μειώσουν περισσότερο τα αλιεύματα.