Τα δίχτυα της σε ολόκληρη την Ελλάδα είχε απλώσει η σπείρα παρεμπορίας φαρμάκων καρκίνου και εξωσωματικής γονιμοποίησης. Στο κύκλωμα εμπλέκονται γιατροί, ιατρικοί επισκέπτες, φαρμακευτικές εταιρείες, κλινικές, φαρμακεία και φαρμακαποθήκες, οι οποίοι εισήγαγαν παράνομα φάρμακα για τον καρκίνο και τις εξωσωματικές από την Τουρκία.
Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατηγορούνται ότι λειτουργούσαν με δύο τρόπους: από τη μία άδειαζαν την ελληνική αγορά από ακριβά φάρμακα και τα πουλούσαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και από την άλλη εισήγαγαν παράνομα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την εξωσωματική γονιμοποίηση και δεν είναι εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.
Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 250 φαρμακεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μεσσηνία, Αρκαδία, Κορινθία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα και Ρόδο, καθώς και τέσσερις μεγάλες φαρμακαποθήκες.
Από τις αστυνομικές επιχειρήσεις συνελήφθησαν συνολικά έντεκα άτομα ( ηλικίας 37 έως 60 ετών), με βασικό ή περιφερειακό ρόλο, ενώ στο ίδιο κύκλωμα εμπλέκονται άλλοι δύο (51 και 58 ετών). Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο γιατροί, ιδιοκτήτες ιδιωτικής κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μία γραμματέας της συγκεκριμένης κλινικής και δύο ιδιοκτήτες φαρμακευτικών εταιρειών.
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας, της νομοθεσίας που αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε συνδυασμό με την εμπορία ανθρώπων (οργάνων), της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και της πλαστογραφίας.
Διαπιστώθηκε ότι Ελληνας γιατρός, τον οποίο ελέγχει το ΣΔΟΕ και έχει προβεί στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του, έχει ιδρύσει στη Βουλγαρία επιχείρηση η οποία εμπορεύεται φάρμακα προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου οι τιμές των φαρμάκων είναι μεγαλύτερες απ’ αυτές στην Ελλάδα.
Προκειμένου να εξασφαλίσει φάρμακα για προώθηση στη Γερμανία, Αγγλία και άλλες χώρες, ίδρυσε off shore εταιρεία στη Βουλγαρία, με εκπροσώπηση στην Αθήνα, με σκοπό να συλλέγει τα φάρμακα από τα ελληνικά φαρμακεία, τα οποία παράνομα παρέδιδαν για εξαγωγή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειψη στην αγορά.
Στη Ρόδο σε έλεγχο του ΣΔΟΕ σε δύο φαρμακεία διαπιστώθηκε ότι έχουν αποστείλει στο εξωτερικό φάρμακα αξίας 100.000 ευρώ μέσω βουλγαρικής off shore εταιρείας.
Ο ένας φαρμακοποιός έχει εμπλακεί κατ’ επανάληψη σε υποθέσεις που προκάλεσαν το δημόσιο αίσθημα. Φέρεται να εμπλέκεται εξάλλου και στο πρόσφατο σκάνδαλο των εικονικών συνταγογραφήσεων που απεκάλυψε ο ΕΟΠΥΥ. Η άλλη είχε εμπλακεί σε υπόθεση στο παρελθόν αλλά έχει αθωωθεί.
Σε έρευνες που έγιναν σε ιδιωτική κλινική βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 340 σκευάσματα φαρμάκων και το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ. Επιπλέον, στην κατοχή μελών της οργάνωσης, μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν σημαντικές ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων, η αξία των οποίων ξεπερνά τις 136.000 ευρώ. Τα σκευάσματα αυτά η εγκληματική οργάνωση τα είχε αγοράσει σε τιμές λιανικής από φαρμακεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ρόδου, χωρίς την έκδοση παραστατικών και προορίζονταν να διατεθούν προς πώληση παράνομα στο εξωτερικό, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο μεγάλα περιθώρια κέρδους.
Όπως έγινε γνωστό, οι εμπλεκόμενοι είχαν στήσει εταιρεία «μαϊμού» στην Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Αγόραζαν παρανόμως ακριβά φάρμακα, κυρίως αντικαρκινικά, από τα φαρμακεία, δημιουργώντας και τεχνητή έλλειψη ώστε να γίνουν νέες παραγγελίες.
Στη συνέχεια έβγαζαν παράνομα σε χώρες, όπως η Σουηδία και η Γερμανία, τα συγκεκριμένα σκευάσματα, τα οποία πωλούνταν ακόμα ακριβότερα στις αγορές. Με αυτόν τον τρόπο γλίτωναν χιλιάδες ευρώ από δασμούς και επιπλέον κέρδος από τη διαφορά τιμής.
Υπάλληλοι τριών φαρμακευτικών εταιρειών εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια για να υποβοηθήσουν εξαγωγές ακριβών ελληνικών φαρμάκων – κυρίως αντικαρκινικά- στη Βουλγαρία με κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Τα μέλη του κυκλώματος προχωρούσαν σε λαθραία εισαγωγή από την Τουρκία φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση τα οποία δεν είχαν την έγκριση του ΕΟΦ, ούτε καμία άλλη πιστοποίηση. Ανάμεσα στα άλλα εντοπίστηκαν ιατρεία στη Θεσσαλονίκη που χορηγούσαν… αφειδώς τέτοιου είδους «τουρκικά» σκευάσματα τα οποία δεν είχαν υποστεί κανέναν έλεγχο.
Επιπλέον προέκυψε περίπτωση γιατρού που αποκόμιζε τεράστια κέρδη με την εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ αφού πωλούσε ο ίδιος φάρμακα που υποτίθεται ότι εξακολουθούσε και χορηγούσε – με κάλυψη από τον ασφαλιστικό φορέα – σε γυναίκες οι οποίες ωστόσο ήδη κυοφορούσαν!
Επιπλέον άλλα μέλη του κυκλώματος προχωρούσαν σε παράνομη εξαγωγή τεραστίων ποσοτήτων αντικαρκινικών φαρμάκων αλλά και Viagra στη Βουλγαρία και σε άλλες γειτονικές χώρες όπου τα σχετικά σκευάσματα πωλούνται σε μεγαλύτερες τιμές.
Η πρώτη εικόνα των αξιωματικών από τους διενεργούμενους ελέγχους είναι ότι υπάρχουν πολλές παρατυπίες. Μάλιστα, οι ειδικοί εντόπισαν ακόμη και φάρμακα χωρίς ενδείξεις, που κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς σκευάσματα είναι.
Λόγω της παντελούς έλλειψης ελεγκτικής διαδικασίας, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν τα σκευάσματα αυτά είναι ασφαλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φάρμακα αυτά έχουν την ίδια συσκευασία με τα αντίστοιχα που κυκλοφορούν στη χώρα μας, με τη διαφορά ότι οι οδηγίες χρήσης είναι στη γλώσσα προέλευσης.
Αντίθετη διαδικασία ακολουθείται από φαρμακαποθήκες για την επανεξαγωγή φαρμάκων τα οποία έπρεπε να διατίθενται στην ελληνική αγορά. Αποτέλεσμα είναι να παρατηρούνται ελλείψεις στη χώρα μας, ενώ άγνωστο παραμένει τι έχει γίνει με τα κουπόνια των συγκεκριμένων φαρμάκων. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, περισσότερα από 600 φαρμακεία και πέντε φαρμακαποθήκες έχουν εμπλακεί σε «παράλληλες» εξαγωγές σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπου οι τιμές των φαρμάκων είναι σημαντικά υψηλότερες από εκείνες της Ελλάδας.
Η διαδικασία των «παράλληλων» εξαγωγών είναι νόμιμη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν είναι νόμιμη όμως όταν πραγματοποιείται από φαρμακοποιούς, καθώς και όταν δεν υπάρχει μέριμνα να καλύπτεται προηγουμένως η ελληνική αγορά.
Αυστηροποίηση ελέγχων
Mε αφορμή τις αποκαλύψεις για το κύκλωμα φαρμάκων, το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε ότι κατέθεσε την Τρίτη στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης σχέδιο νόμου, που αφορά την αυστηροποίηση των ποινών για την παράνομη διακίνηση φαρμάκου.
Όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, «η ασυδοσία, παρανομία και παραβατικότητα στο χώρο της διακίνησης φαρμάκου θα λάβει τέλος. Στόχος είναι να καθαρίσει το τοπίο».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει προβεί σε μια σειρά συστηματικών ελέγχων και επιβολής ποινών, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των νοσηρών φαινομένων παραβατικότητας.
«Εδώ και καιρό δόθηκαν εντολές προς τις αρμόδιες δημόσιες αρχές να γίνουν αυστηροί έλεγχοι. Αποτελέσματα των ελέγχων αυτών δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με καινούργια στοιχεία να αποκαλύπτονται» αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ παράλληλα γίνεται γνωστό ότι «Οι ποινές είναι τόσο αυστηρές που θα λειτουργήσουν και αποτρεπτικά από εδώ και στο εξής».
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα φάρμακα αυτά είναι επιβλαβή» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς.
Τόνισε ότι οι φαρμακοποιοί που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο κύκλωμα θα τιμωρηθούν με ισόβια διακοπή της συνεργασίας τους με τον ΕΟΠΥΥ.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) δηλώνει τη συμπαράστασή του σε κάθε προσπάθεια πάταξης φαινομένων που δημιουργούν σοβαρές ελλείψεις και στερούν τους Έλληνες ασθενείς από τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία τους.
«Η Πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει την ενίσχυση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου οι έλεγχοι πιστοποίησης να ενταθούν και οι διαδικασίες να είναι λιγότερο χρονοβόρες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ
Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της “δ” από άλλη έρευνα επιθεωρητών του ΕΟΠΥΥ προέκυψαν ενδείξεις ότι στο σκάνδαλο των εικονικών συνταγογραφήσεων εµπλέκονται 3 ιατροί, δύο ιδιώτες και ένας που υπηρετεί στο ΕΣΥ και 13 φαρµακοποιοί.
10 εκ των φαρµακοποιών φέρονται να έχουν εκτελέσει από µια έως 3 παράνοµες συνταγές και εικάζεται ότι είναι και οι ίδιοι θύµατα. Εν πάση περιπτώσει, όπως έχει ανακοινωθεί από τον ΕΟΠΥΥ από τις έρευνες προέκυψαν εικονικές συνταγογραφήσεις ακόµα και σε νεκρούς και διπλές και τριπλές εκτελέσεις των ίδιων συνταγών εις βάρος του Ταµείου και κατ’ επέκταση των ασφαλισµένων. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από τις αρµόδιες υπηρεσίες (ΥΠΕΔΥΦΚΑ, ΗΔΙΚΑ, ΚΜΕΣ) και από τα αποτελέσµατά τους, προκύπτει ότι τα κυκλώµατα είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα και προς το παρόν δεν «αποθαρρύνονται» από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Στη Ρόδο, τα αποτελέσµατα των αρχικών ερευνών έδειξαν εµπλοκή ενός ιατρού και δύο φαρµακείων στην εκτέλεση εικονικών συνταγών. Μετά τα αποτελέσµατα των ελέγχων, ο ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία µε την Αρχή Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων και Εγκληµατικής Δραστηριότητας, τη Διεύθυνση Οικονοµικής Αστυνοµίας και Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος και το ΣΔΟΕ δροµολογεί τις απαραίτητες ενέργειες, κατά των υπευθύνων, για τον καταλογισµό και την απόδοση πάσης φύσεως ευθυνών.
Στην υπόθεση φέρεται να εµπλέκεται ένας ιατρός του ΙΚΑ, που έχει απασχολήσει τις δικαστικές αρχές και σε δύο κακουργηµατικές υποθέσεις, που αφορούν συνταγογραφήσεις ναρκωτικών σκευασµάτων, είχε κριθεί προσωρινά κρατούµενος και στην πορεία αθώος από τις κατηγορίες, που του είχαν απαγγελθεί.
Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες ορισµένοι φαρµακοποιοί φέρονται να είχαν σχέσεις µε συγκεκριµένη φαρµακευτική εταιρεία η οποία µάλιστα λέγεται ότι είχε αντιπρόσωπο στη Ρόδο.
Ο ιατρός φέρεται να εξέδιδε ηλεκτρονικές συνταγές µε τη χρήση ΑΜΚΑ ατόµων εν ζωή αλλά και πεθαµένων και εν συνεχεία να προωθούσε τις συνταγές προς εκτέλεση σε φαρµακεία.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/spira-paremporias-farmakon-karkinou-ke-exosomatikis/