Συζητήθηκαν οι αγωγές της Αγροτικής Τράπεζας

Συζητήθηκαν χθες ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου οι τρεις αγωγές της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος με τις οποίες διεκδικούνται αποζημιώσεις “μαμούθ” από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους ή και επωφεληθέντες από την παρατραπεζική δραστηριότητα που έχει να επιδείξει ο πρώην διευθυντής του υποκαταστήματος της τράπεζας στην Κάρπαθο.
Ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσε επιθεωρήτρια της τράπεζας που διενήργησε τους ελέγχους γύρω από την παρατραπεζική δραστηριότητα του πρώην διευθυντή κ. Αθ. Τζουβάρα αλλά και ο ίδιος.
Τα όσα μάλιστα κατέθεσε ο κ. Τζουβάρας παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι χρησιμοποίησε χρήματα που υπεξαίρεσε από λογαριασμούς πελατών της τράπεζας σε ρέπος για να χορηγεί παρατύπως και ατύπως δάνεια σε άλλους πελάτες της Αγροτικής Τράπεζας και μάλιστα άτοκα!
Παραδέχτηκε ότι ορισμένα χρήματα από αυτά που υπεξαίρεσε διοχετεύθηκαν σε λογαριασμούς της εταιρείας «Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου» της οποίας ήταν συνέταιρος αλλά και σε κοινό λογαριασμό του συνεταίρου του κ. Γ. Μηνακάκη και της μητέρας του. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν, όπως είπε, για την τακτοποίηση υποχρεώσεων της εταιρείας «Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου».
Αφού επεσήμανε ότι συνεργάστηκε με τους επιθεωρητές και ήταν εκείνος που έδωσε στοιχεία για τις υπεξαιρέσεις που έκανε τόνισε ότι η τράπεζα έχει αποζημιώσει τα θύματά του και ότι έχει δεσμεύσει περιουσιακά του στοιχεία.
Πρόσθεσε όμως ότι η Αγροτική δεν αξιοποίησε τα περιουσιακά του στοιχεία και έφερε ως παράδειγμα την «Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου» που βγήκε σε πλειστηριασμό για 300.000 ευρώ όταν η αξία της ήταν 1,5 εκατ. ευρώ και η τράπεζα δεν κίνησε τη διαδικασία για την αύξηση της τιμής του πλειστηριασμού ούτε και μετείχε σ’ αυτόν.
Ισχυρίστηκε παραπέρα ότι η ξενοδοχειακή εταιρεία «Φωκίας ΑΕ» στην οποία μετέχει δεν έχει εισπράξει χρήματα από τα υπεξαιρεθέντα και αμφισβήτησε την εγκυρότητα του πορίσματος της τράπεζας.
Ομολόγησε ότι είχε ξεκινήσει τις υπεξαιρέσεις από το 2002 και ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα που δαπάνησε η «Φωκίας ΑΕ» για την ανέγερση ξενοδοχείου σε έκταση 26 στρεμμάτων προέρχονται από δάνεια. Η αξία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, που έμεινε ημιτελές, ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων έχουν πληρωθεί τα 800.000 ευρώ, όπως είπε.
Ο κ. Τζουβάρας, χωρίς να επεκταθεί περισσότερο, κατ’ επανάληψη τόνισε ότι χρήματα από τις υπεξαιρέσεις διατέθηκαν σε πελάτες της τράπεζας οι οποίοι δεν έχουν κληθεί για να τα επιστρέψουν!!
Εν πάση περιπτώσει με την πρώτη αγωγή η Αγροτική Τράπεζα στρέφεται κατά των κκ Αθ. Τζουβάρα και Γ. Μηνακάκη και διεκδικεί αποζημίωση ύψους 5.893.890 ευρώ από αδικοπραξία και 956.000 ευρώ για ηθικές βλάβες από τον πρώτο και αποζημίωση 2.372.039,71 ευρώ από αδικοπραξία και 956.000 ευρώ για ηθικές βλάβες από τον δεύτερο.
Με την δεύτερη αγωγή της η τράπεζα στρέφεται κατά της εταιρείας «Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου» και διεκδικεί αποζημίωση ύψους 1.139.466,48 ευρώ για αδικοπραξία και 1 εκατ. ευρώ για ηθικές βλάβες.
Με την τρίτη αγωγή η τράπεζα διεκδικεί από την εταιρεία «Φωκίας ΑΕ» και την κ. Μαρία Ελένη Παπαδοπούλου, σύζυγο του κ. Τζουβάρα, αποζημίωση συνολικού ύψους 2.499.400 ευρώ.
Η τράπεζα διατείνεται ότι στην εταιρεία «Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου» αντιπρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Γ. Μηνακάκης και πρόεδρος ο υιός του έχουν διατεθεί 1.134.300,12 ευρώ από τα 5.775.080 ευρώ που έχει υπεξαιρέσει ο κ. Τζουβάρας από 59 πελάτες της τράπεζας με τη χρήση πλαστών αποδεικτικών πράξεων Repo και περίου 250.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό επ’ ονόματι της μητέρας του.
Συνολικά έχουν κατατεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών Μηνακάκη και Τζουβάρα, όπως υποστήριξε επιθεωρήτρια της τράπεζας, περίπου 5 εκατ. ευρώ τα οποία ανελήφθησαν με παραστατικά που υπογράφει ο κ. Γ. Μηνακάκης ή διατέθηκαν σε τρίτους με επιταγές που φέρουν ομοίως την υπογραφή του παρότι δεν είχε τέτοιο δικαίωμα σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας «Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου».
Σε ό,τι αφορά την ξενοδοχειακή εταιρεία «Φωκίας» σε αυτήν φέρονται να έχουν καταλήξει 2.235.000 ευρώ προερχόμενα από τα 5,8 εκατ. ευρώ που κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε από 59 πελάτες της τράπεζας ο κ. Τζουβάρας.
Ο κ. Μηνακάκης έχει επιρρίψει τις ευθύνες για το σκάνδαλο αποκλειστικά στον Τζουβάρα επισημαίνοντας ότι είχε αναλάβει εν λευκώ την οικονομική διαχείριση της ξενοδοχειακής εταιρείας στην οποία ήταν συνέταιροι αλλά και της αγροτοκτηνοτροφικής εταιρείας.
Την τράπεζα εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Γ. Πάππου και τους εναγόμενους οι δικηγόροι κ.κ. Μ. Κουτσούκος και Φ. Χατζηδιάκος.