Συνεχίζεται η «στοχοποίηση» της οικογένειας Χατζηκυριαζή για τις πυρκαγιές

Για κατάχρηση εξουσίας και συκοφαντική δυσφήμιση, «εγκαλεί» τους ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου και επιτελείς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) από την Αθήνα, η οικογένεια Χατζηκυριαζή από τη Σορωνή, αφού παρά την ταλαιπωρία και τον διασυρμό τους, μετά τη σύλληψη του 40χρονου Νικόλαου με αστήριχτες κατηγορίες και τις ανακρίσεις σε βάρος του 41χρονου Μιχάλη, προέδρου του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σορωνής, η στοχοποίηση τους συνεχίζεται.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σορωνής, δικηγόρος κ. Γιάννης Μαρίνος, δήλωσε χθες στη “δ” ότι η οικογένεια προτίθεται να προσφύγει στα αρμόδια ποινικά, πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια σε βάρος όσων την ενέπλεξαν ως υπαίτια καταστροφικών πυρκαγιών στη δημοτική ενότητα Καμείρου.
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά και τη διαπίστωση ότι παρά το γεγονός ότι το κατηγορητήριο που σχηματίστηκε στον 40χρονο Νίκο Χατζηκυριαζή, οικοδόμο, πατέρα 2 ανήλικων παιδιών, που παρέμεινε κρατούμενος επί 4ήμερο, έπεσε ενώπιον της Ανακρίτριας Ρόδου, τόσο ο ίδιος όσο και ο 41χρονος αδελφός του Μιχάλης, εξακολουθούν να ελέγχονται ως υπαίτιοι κι άλλων πυρκαγιών στην περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό στη Σορωνή, το τελευταίο τριήμερο κάτοικοι της περιοχής καλούνται από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής να καταθέσουν ότι γνωρίζουν για τις πυρκαγιές και τουλάχιστον δύο, εκ των οποίων ο ένας με μειωμένη αντίληψη, ερωτήθηκαν αν θεωρούν ότι έχουν σχέση με τα εγκλήματα τα “Παγκαλάκια”!
“Παγκαλάκια” είναι το ψευδώνυμο της οικογένειας Χατζηκυριαζή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η συνεχιζόμενη “στοχοποίηση” της οικογένειας μέσω της λήψεως καταθέσεων από κατοίκους της Σορωνής, ενός μικρού χωριού που ό,τι συμβαίνει γίνεται αμέσως γνωστό, τους έχει δημιουργήσει πλείστα όσα προβλήματα.
Στο καφενείο του Μιχάλη, ένα από τα κεντρικότερα καταστήματα του χωριού, καλείται καθημερινά να απολογείται σε συγχωριανούς του για τα όσα κυκλοφορούν σε βάρος του υπαιτιότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που ακόμη δεν έχει παρουσιάσει αρμοδίως αξιόπιστα στοιχεία.
Με πρωτοφανή, για τα σημερινά δεδομένα, ερασιτεχνισμό, οι πυροσβέστες που επιμελήθηκαν της έρευνας, δεν αναζήτησαν στοιχεία από έρευνες ηλεκτρονικής παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων, ούτε συγκέντρωσαν στοιχεία από φυσική παρακολούθηση των υπόπτων, για να “δέσουν” τη δικογραφία, παρά μόνο έσπευσαν, υπό το βάρος της αγανάκτησης της κοινής γνώμης, για την ανικανότητα των αρχών, να εξιχνιάσουν ορισμένους από τους 19 εμπρησμούς από πρόθεση, που προκλήθηκαν στην Κάμειρο από τον Ιούνιο, να υποβάλουν δικογραφία σε βάρος του 40χρονου στηριζόμενη σε υποθέσεις και πιθανολογήσεις.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν τα όσα κατέθεσε ενώπιον την Ανακρίτριας την 27η Αυγούστου ο κ. Μιχάλης Χατζηκυριαζής:
«Είμαι πρόεδρος Συλλόγου Σορωνής. Μέλη του Συλλόγου είναι ο Διακολαμπριανός Μιχαήλ του Λάμπρου ως Αντιπρόεδρος και ο Γεώργιος Μαριέττος ως Ταμίας και ο Σταύρος Τομάζος ως Ταμίας. Τα μέλη είναι ο Αλέξανδρος Τομάζος, Αναστάσιος Μαστής και Κυριάκος Γιακουμίδης. Ο αδελφός μου ήταν πριν 2 χρόνια στο Δ.Σ. του Συλλόγου. Οι δραστηριότητες του Συλλόγου ξεκίνησαν το 2002 με αφορμή την κεραία της VODAFOΝE, ελέγχαμε την καθαριότητα της παραλίας, κάναμε δεντροφυτεύεις, φτιάξαμε μια ομάδα εθελοντικής κρούσης πυρκαγιών σε συνεργασία με το Δασαρχείο και Π.Υ και παίρναμε άδεια από το Διοικητή για να κάνουμε ελέγχους. Ενημερώναμε τον Διοικητή της Π.Υ. κάθε ημέρα ότι βγαίνουμε για έλεγχο δασών και δηλώναμε και τα στοιχεία των ατόμων. Εγώ και ο αδελφός μου ξέρουμε όλα τα κατατόπια. Είχαμε άδεια για χρήση ασυρμάτου τον οποίο χρησιμοποιούσαμε για να επικοινωνούν τα μέλη της ομάδας μεταξύ τους ή η ομάδα με την Πυροσβεστική και το αντίστροφο. Όταν ήταν να σβήσουμε εμείς την φωτιά πηγαίναμε με τα αγροτικά μας αυτοκίνητα στα οποία είχαμε τοποθετημένα βυτία και μάνικες που μας είχε δώσει η Π.Υ. Όποιος ήταν πιο κοντά στο σημείο της εστίας της φωτιάς πήγαινε πρώτος και μετά έρχονταν και τα υπόλοιπα μέλη. Εμείς του Συλλόγου ξέρουμε όλα τα δρομάκια μέσα στα δάση της Σορωνής. Η Π.Υ δεν τα ξέρει ούτε καν ο Διοικητής. Εμείς είχαμε καλέσει την Π..Υ και το Δασαρχείο να τους υποδείξουμε όλα τα σημεία και το πιο μικρό δρομάκι για την αποτελεσματικότερη προστασία των δασών της Σορωνής, αυτοί όμως δεν έχουν ανταποκριθεί. Το Δασαρχείο λέει να μην κοπούν δένδρα γι’ αυτό και αρνείται.
Η Π.Υ. λέει ότι δεν έχει τα μέσα. Ο αδελφός μου συντόνιζε τα οχήματα της Π.Υ. ήταν σε κάποιο κεντρικό σημείο και υποδείκνυε στα οχήματα της Π.Υ. και των εθελοντών να έχουν πρόσβαση στη φωτιά. Είχε δική του μηχανή. Οι φωτιές φέτος που μπήκανε τις εντόπιζε άλλες ο Σύλλογος και άλλες η Π.Υ.. Ο αδελφός μου ξέρει να σβήνει φωτιές. Στις 12 Αυγούστου ο αδελφός μου και ο Διακολαμπριανός πήγαν με το δικό του όχημα στην περιοχή Μόι. Μέχρι να πάνε ήταν ήδη η Π.Υ. εκεί, είχε κλείσει ο δρόμος με τα οχήματα και δεν είχαμε πρόσβαση. Αρκούσε ή Π.Υ. για την κατάσβεση και εμείς ήμασταν περιττοί. Στις 13 Αυγούστου την εστία την αντελήφθη η Π.Υ. πρώτα. Το πρωινό εκείνης της ημέρας ο κος Γαϊτανίδης πήρε τον κ. Μαρίνο τηλέφωνο και ζήτησε βοήθεια για παραπάνω περιπολίες από τον Σύλλογο μας γιατί εμείς από τον Ιούνιο είχαμε σταματήσει τις περιπολίες γιατί μας είχαν πει ότι δεν κάνουμε καλά την δουλειά μας, όπως ακούστηκε από άνθρωπο μέσα από την Π.Υ. Κάποια στιγμή το απόγευμα ο Διακολαμπριανός μαζί με τον αδελφό μου και τον Λουκά Αντωνά πήγαν για περιπολία στην περιοχή του Αγίου Σουλά. Ο αδελφός μου με την μηχανή του κάνοντας την περιπολία εντόπισε τζιπ έδωσε τα στοιχεία της πινακίδας στην Π.Υ. όμως ο κος Γαϊτανίδης δεν προσπάθησε να εντοπίσει το τζιπ. Δεν ξέρω γιατί δεν εντόπισε το τζιπ ο αδελφός μου περίπου 10 λεπτά που είδε το τζιπ και ενημέρωσε την Π.Υ. έδωσε σήμα η Π.Υ ότι μπήκε φωτιά. Είμαστε αγαπημένη οικογένεια».