Σήμανε το τέλος του κλάδου της εστίασης

Πρεμιέρα χθες για την αύξηση 23% του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης και οι καταναλωτές καλούνται για ακόμη μία φορά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς οι επιχειρηματίες έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν μπορούν να απορροφήσουν για τρίτη φορά την αύξηση.
Κυβέρνηση και εστιάτορες βρίσκονται ήδη σε θέση «μάχης» ενώ πολλά προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν κατά την εφαρμογή του νόμου, αφού σε πολλές περιπτώσεις, θα ισχύουν διαφορετικοί φορολογικοί συντελεστές μέσα στο ίδιο κατάστημα ή τουριστική υπηρεσία.
Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση του ΦΠΑ κινείται με τρεις «ταχύτητες» στον τουριστικό τομέα και δύο «ταχύτητες» στα καταστήματα, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρημένη, οικονομικά, κατάσταση για επιχειρηματίες και καταναλωτές.
Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν κυρίως σε επιχειρήσεις οι οποίες θα εφαρμόζουν τον κατά περίπτωση συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος ισχύει για κάθε συγκεκριμένο αγαθό ή κάθε συγκεκριμένη υπηρεσία.
Για παράδειγμα, αναφέρει ότι, μια επιχείρηση που λειτουργεί σαν ταβέρνα και σαν παντοπωλείο οφείλει να εφαρμόζει συντελεστή 23% στις υπηρεσίες εστίασης και 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής.
Επιπλέον, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής εξακολουθεί να ισχύει ο συντελεστής (13%), παρότι είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση.
Στον μειωμένο συντελεστή 13% συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής όπως ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης.
Στον ΦΠΑ 13% εξακολουθεί να υπάγεται το ψωμί καθώς και απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής.
Δραματικές αναμένεται να είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, τους επιχειρηματίες αλλά και τους εργαζόμενους οι επιπτώσεις από την αύξηση, δεδομένου ότι ήδη η κίνηση στους χώρους εστίασης παρουσιάζει σημαντική πτώση.
Οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη απορροφήσει δύο φορές την αύξηση των φορολογικών συντελεστών ενώ όπως οι ίδιοι διαμηνύουν ακόμα και σε περίπτωση που θα το έκαναν, απέναντί τους έχουν άδεια τραπέζια και ταμειακές μηχανές.
Παράλληλα, η ανεργία αναμένεται να εκτοξευθεί από τα «λουκέτα» που θα επιφέρει στις επιχειρήσεις η μεγάλη αύξηση του Φ.Π.Α.
Η «δ» απευθύνθηκε σε τοπικούς παράγοντες και επιχειρηματίες οι οποίοι δήλωσαν σχετικά, τα ακόλουθα:

Κώστας Χρυσοχοΐδης

Tο Υπουργείο Οικονομικών αγνόησε τις εισηγήσεις των παραγωγικών φορέων για τις καταστροφικές συνέπειες από την εφαρμογή των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Κώστας Χρυσοχοΐδης.
“Όπως γνωρίζετε το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου έχει εγγράφως υποβάλει στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών τις ενστάσεις του για την υπαγωγή στο μέγιστο συντελεστή ΦΠΑ των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης, κατόπιν της δημοσίευσης της ΠΟΛ.1170/05.08.2011, ζητώντας την αναβολή εφαρμογής της απόφασης.
Με την νέα ΠΟΛ.1182/26.08.2011, η οποία και από χθες 1η Σεπτεμβρίου βρίσκεται σε εφαρμογή, το Υπουργείο Οικονομικών αγνόησε τις εισηγήσεις των παραγωγικών φορέων για τις καταστροφικές συνέπειες από την εφαρμογή των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση και προχώρησε μόνο σε διορθωτική κίνηση που αφορά τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα η οποία και δεν εξαλείφει τις επώδυνες συνέπειες για την αγορά γενικότερα.
Παρά ταύτα λόγω του ότι βρισκόμαστε σε μια αμιγώς τουριστική περιοχή οι μειώσεις για τον ξενοδοχειακό κλάδο που κυμαίνονται από 25% έως 40% περίπου (σε διαμονή με πρωινό, με ημιδιατροφή και all inclusive) σχετικά με την πρώτη εξαγγελία (ΠΟΛ.1170/05.08.2011), αμβλύνουν κατά ένα μικρό ποσοστό το πρόβλημα που ούτως ή άλλως, δημιουργείται στην τοπική οικονομία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ.

Παναγιώτης Καραγιάννης

Καταστροφικό χαρακτήρισε το μέτρο, ομιλώντας στην «δ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Παναγιώτης Καραγιάννης.
«Το μέτρο που αποφάσισε για ακόμη μια φορά να επιβάλει η κυβέρνηση, θα λειτουργήσει καταστροφικά, για τον τόπο και για τις επιχειρήσεις που είναι ακόμη σε λειτουργία. Θλίβομαι βαθύτατα για την εξέλιξη αυτή που θα οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα αρκετούς συναδέλφους. Κάποιοι θα φθάσουν στο σημείο να φοροδιαφύγουν γιατί δεν θα μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Οι επιχειρηματίες από δω και στο εξής θα ιεραρχούν τις ανάγκες τους και θα πληρώνουν μόνο όσα θεωρούν απολύτως απαραίτητα. Δεν κατανοώ επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση θεωρεί άδικο το μέτρο αλλά δεν το αναβάλλει. Να κατανοήσουν πως κανείς δεν θα πληρώνει τον ΦΠΑ», δήλωσε στη «δ», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, προσθέτοντας, πως αφού η κυβέρνηση παραδέχθηκε πως το μέτρο δεν είναι δίκαιο θα έπρεπε να αναβάλει την εφαρμογή του μέχρι να κατατεθεί προς ψήφιση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Όσο για τις παρανέργειες του μέτρου ο κ. Καραγιάννης τόνισε πως δεν έχουν γίνει ορατές ακόμη στην αγορά.
«Όταν όλοι κατανοήσουν τι έχει συμβεί θα έρθουν δύσκολες ημέρες για τις επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Παναγιώτης Καραγιάννης.

Νίκος Κουκούλης

Να αφυπνιστούν οι βουλευτές και να υπερασπίσουν τους κλάδους που πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης, ζήτησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης κ. Νίκος Κουκούλης.
«Είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε, για τις παρενέργειες που θα έχει το μέτρο, που αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση. Οπωσδήποτε όμως η αύξηση των τιμών στα είδη εστίασης, θα επιφέρει μεγάλη μείωση της κίνησης και αύξηση της φοροδιαφυγής. Όλο αυτό θα λειτουργήσει καταστροφικά για τις επιχειρήσεις», δήλωσε στη «δ» ο κ. Νίκος Κουκούλης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. «Αυτό πλέον θα είναι η ταφόπλακα της τοπικής οικονομίας. Στο θέμα αυτό, θα πρέπει να πάρουν δυναμικά θέση οι βουλευτές του νομού μας και να σταματήσουν απλά να ψελλίζουν. Επίσης θα πρέπει να πάψουν να κρύβονται και να κάνουν τις σωστές παρεμβάσεις ο Γραμματέας τη Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Πόκκιας και ο Γραμματέας της Περιφερειακής κ. Αριστοτέλης Ηρακλείδης δήλωσε ο κ. Κουκούλης.

Γιάννης Κλούβας
Το μέτρο θα διώξει και τους λιγοστούς πελάτες, που έχουν απομείνει στα εστιατόρια, δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων κ. Γιάννης Κλούβας.
«Στον κλάδο μας επικρατεί από χθες σύγχυση. Κάποιοι εστιάτορες λένε πως θα απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ. ¶λλοι λένε πως θα προχωρήσουν σε αυξήσεις των τιμών στα είδη που διαθέτουν γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. Μοιραία αυτό θα γίνει. Είναι άδικο όμως να τριπλασιάζεται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας μέσα σε τρία χρόνια. Στο τέλος οι τουρίστες θα απομακρυνθούν από τα εστιατόρια και θα αγοράζουν σάντουιτς γιατί θα μας βρίσκουν ακριβούς», δήλωσε ο κ. Γιάννης Κλούβας, προσθέτοντας πως στο τέλος θα μείνουν μόνο τα άδεια τραπέζια στα εστιατόρια .
Κώστας Λουιζίδης
Αμηχανία και αγανάκτηση προκάλεσε το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ και στους καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς.
«Τα εστιατόρια θα μείνουν χωρίς πελατεία», δήλωσε στην «δ» ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς κ. Κ Λουιζίδης
«Κάθε αύξηση είναι σε βάρος του γενικού συνόλου. Τα εστιατόρια μας δεν θα είναι ανταγωνιστικά για τους τουρίστες. Οι άνθρωποι αυτοί ταξιδεύουν και έχουν την δυνατότητα να κάνουν συγκρίσεις των τιμών. Δεν θα προτιμούν τις δικές μας επιχειρήσεις. Στο τέλος ακόμη και οι ντόπιοι θα αποφεύγουν τα εστιατόρια αφού το φαγητό θα κοστίζει πανάκριβα», δήλωσε ο κ. Λουιζίδης.

¶ννα Μπόσμου

Το τέλος του κλάδου της εστίασης, θα σημάνει η εφαρμογή του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ δήλωσε στην «δ» η πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς κ. Αννα Μπόσμου που είναι εστιάτορας.
«Θα μας κλείσουν στο τέλος. Θα αναγκαστούμε να απολύσουμε το προσωπικό που έχουμε ή να αυξήσουμε τις τιμές μας. Η διαφορά πάντως είναι τεράστια. Μια σαλάτα χωριάτικη, θα φθάσει να κοστίζει ακόμη περισσότερο από ό,τι τώρα. Μια μερίδα παϊδάκια θα κοστίζει 7 με 7,5 ευρώ από πέντε και οι πατάτες 3 ευρώ . Ολα αυτά θα διώξουν τους πελάτες. Στα ξενοδοχεία όμως δεν αυξήθηκαν οι συντελεστές. Αυτό έγινε μόνο στα εστιατόρια. Δεν συμφωνώ όμως και με την «στάση πληρωμών» που αποφάσισε να κάνουμε η Ομοσπονδία μας. Πάλι εμείς θα κληθούμε να πληρώσουμε τα πρόστιμα», τόνισε η κ Μπόσμου.

Τα ξενοδοχεία

Και στις τουριστικές υπηρεσίες ωστόσο ενδέχεται να υπάρξουν εμπόδια στην εφαρμογή του μέτρου καθώς πολλές φορές οι καταναλωτές αγοράζουν τουριστικά πακέτα που περιλαμβάνουν και υπηρεσίες εστίασης. Αυτό είχε ως συνέπεια το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει σχετική εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζονται τα εξής:

α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

γ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.): 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.