Την επίσπευση της προκαταρκτικής εξέτασης που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012 μετά από εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε, για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων από 11 κατοίκους της Ρόδου, που περιλαμβάνονται σε λίστα με τα 1014 άτομα που εισέπρατταν παρανόμως συντάξεις του ΟΓΑ, παρήγγειλε στην Πταισματοδίκη Ρόδου, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Η Εισαγγελική αρχή ερευνά εξάλλου εάν οι δικαιούχοι των συντάξεων έχουν πεθάνει, ώστε να διωχθούν ποινικά αυτοί που συνεχίζουν να εισπράττουν τις συντάξεις. Ταυτόχρονα, ερευνά εάν προκύπτει ευθύνη και για υπαλλήλους κρατικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα των ΕΛΤΑ.
Σύμφωνα με την παραγγελία του Αρείου Πάγου, οι έρευνες πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα και σε βάθος, για να διωχθούν ποινικά όλοι οι υπεύθυνοι, να γίνουν τάχιστα οι σχετικές δίκες και να επιστραφούν στο κράτος τα αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των συνταξιούχων του ΟΓΑ διαπιστώθηκε ότι περίπου 13.000 συνταξιούχοι δεν απογράφηκαν μέχρι το τέλος του 2012. Σε όσους δεν απογράφηκαν, ανεστάλη η καταβολή της σύνταξης χθες. Όσοι συνταξιούχοι δεν απογράφηκαν, έχουν εξάλλου τη δυνατότητα απογραφής μόνο στους ανταποκριτές του ΟΓΑ, αιτιολογώντας τους λόγους της μη έγκαιρης απογραφής τους. Σε κάθε περίπτωση, η καταβολή της σύνταξής τους θα ανασταλεί και θα επαναχορηγηθεί μετά τον απαιτούμενο έλεγχο.
Τα στοιχεία της απάτης εις βάρος του δημοσίου χρήματος είναι συντριπτικά ενώ οι διοικήσεις εικάζουν πως ο αριθμός των συντάξεων-μαϊμού μπορεί να ξεπεράσει τελικά τις 10.000! Εάν υποθέσουμε ότι η μέση σύνταξη ήταν 500 ευρώ, τότε η ετήσια ζημιά για τα Ταμεία ήταν πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, ή πάνω από μισό δισεκατομμύριο σε δέκα χρόνια… Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις που εξετάζονται, οι δικαιούχοι είχαν αποβιώσει αλλά οι συντάξεις συνέχιζαν να καταβάλλονται ή επρόκειτο για καθαρά παράνομες συντάξεις από την αρχή.
Παράλληλα ο ΟΓΑ διέκοψε 5.000 προνοιακές συντάξεις ύψους 360 ευρώ μηνιαίως που εισέπρατταν παρανόμως αλλοδαποί. Οι πολίτες αυτοί είχαν δηλώσει ανασφάλιστοι, αλλά στην απογραφή δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Το ετήσιο ύψος της ζημιάς μόνο από αυτήν την απάτη ήταν 21 εκατομμύρια ευρώ.
Εν πάση περιπτώσει τα στοιχεία για τις «μαϊμού» συντάξεις είχε διαβιβάσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διενεργείται, κατά απόλυτη προτεραιότητα και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Ο Υπουργός απέστειλε στον Αρειο Πάγο ένα CD ROM (οπτικό δίσκο), με 1.014 ονόματα και διευθύνσεις συνταξιούχων του ΟΓΑ, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν στην απογραφή.
Πάντως, γι’ αυτές τις περιπτώσεις έχει ανασταλεί, από τον Μάιο του 2011, η καταβολή των συντάξεων.
Στο πρώτο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης είχαν κληθεί για έγγραφες εξηγήσεις συγγενείς των 11 δικαιούχων από τη Ρόδο και αρμόδιοι των ΕΛΤΑ που κατέβαλλαν τις συντάξεις.
Ο Εισαγγελέας με τη νέα του παραγγελία ζητά να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις από 11 άτομα ΑΜΕΑ καθώς μάλιστα υπάρχει εντολή για την επίσπευση των προκαταρκτικών εξετάσεων ή της προανάκρισης υποθέσεων που αφορούν παράνοµη είσπραξη συντάξεων από την Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δηµητρίου – Βασιλοπούλου.
Σύµφωνα µε την παραγγελία η Εισαγγελία Πληµµελειοδικών Ρόδου οφείλει να έχει περαιώσει τις έρευνες που εκκρεµούν έως το τέλος Φεβρουαρίου 2013 και να ενηµερώσει σχετικά τον Αρειο Πάγο για την περαίωση αυτή αλλά και για το αποτέλεσµά τους. Όπως έγραψε η “δ”, στο στάδιο της προανάκρισης βρίσκονται εξάλλου ακόµη 4 όµοιες υποθέσεις µετά από ισάριθµες µηνύσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ρόδου.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/prokatarktiki-erevna-gia-paranomes-sintaxis-oga/













