Προετοιμάζεται ο Δήμος Ρόδου για να ενταχθεί στο πρόγραμμα εξυγίανσης

Οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για την κατάθεση από το Δήμο Ρόδου αίτησης, για την ένταξή του στο πρόγραμμα εξυγίανσης, ήταν το αντικείμενο της μιας από τις δύο συσκέψεις, που πραγματοποιήθηκαν χθες, υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Νίκου Τσουκαλά.
Αντικείμενο της δεύτερης σύσκεψης ήταν οι σοβαρές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον τομέα των προμηθειών.
«Είχαμε συνάντηση με τον νέο διευθυντή Οικονομικών και άλλα στελέχη της Διεύθυνσης, που θα ασχοληθούν με την προετοιμασία της πρότασης μας για την ένταξη, στο πρόγραμμα εξυγίανσης. Η πρόταση θα υποβληθεί στον δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά και εν συνεχεία θα τεθεί στην κρίση του δημοτικού συμβουλίου», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.
Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικών, όπως τόνισε, θα συντάξουν και την έκθεση αξιολόγησης που θα αποτυπώσει την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ρόδου.
«Δώσαμε κατευθύνσεις στα στελέχη μας, για να ασχοληθούν με συγκεκριμένους τομείς, προκειμένου να προκύψει το άνοιγμα, που έχει ο Δήμος Ρόδου», τόνισε ο κ. Τσουκαλάς προσθέτοντας, πως η πρόταση θα πρέπει να είναι έτοιμη το συντομότερο δυνατό.
«Θα πρέπει ίσως και την επόμενη Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου, να υπάρχουν τα στοιχεία. Ας μην ξεχνάμε, πως συντάσσεται και ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρόδου, ο οποίος πρέπει να περιέχει και το επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσης. Η απογραφή αναφέρεται στις υποχρεώσεις των πρώην ΟΤΑ, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Όμως στην παρούσα οικονομική κατάσταση, έχουν προκύψει υποχρεώσεις τιμολογημένες, για τις οποίες υπήρχαν συμβάσεις. Προέκυψαν δηλαδή, νέα στοιχεία», επεσήμανε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς.
Η δεύτερη σύσκεψη αφορούσε, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, τις προμήθειες. Σε αυτή μετείχε ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς ο αντιδήμαρχος Έργων κ. Μανώλης Σαββής και στελέχη, από όλες τις διευθύνσεις του Δήμου Ρόδου.
Στη διάρκεια της σύσκεψης ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του, γιατί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, με συνέπεια τα παράπονα και οι καταγγελίες να φθάνουν μέχρι τον ίδιο. Ο κ. Τσουκαλάς παραδέχθηκε το σοβαρό πρόβλημα και δήλωσε τα εξής:
«Υπάρχουν προβλήματα και υπηρεσιακά. Και ο δήμαρχος ήταν αυστηρός, σε μας και στους υπηρεσιακούς. Δεν είναι σωστό να δέχεται παράπονα για τις προμήθειες. Έχει δίκιο να είναι οργισμένος. Θα πρέπει να κινηθούμε, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα σε ό,τι αφορά τις προμήθειες».
Ερωτηθείς για το ποιος ευθύνεται για όλη αυτή την κατάσταση ο κ. Τσουκαλάς απάντησε ότι φταίνε σε μεγάλο βαθμό και οι υπηρεσιακοί παράγοντες γιατί δεν προχώρησαν τις διαδικασίες αλλά και η Αποκεντρωμένη Γενική Διοίκηση που καθυστερεί την έγκριση των δαπανών.
«Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός, ότι δεν μπορούσαμε πριν από τις 20 Απριλίου, δηλαδή πριν, από την έγκριση του προϋπολογισμού μας να προχωρήσουμε σε δημοπρατήσεις. Οφείλεται στην υπηρεσία. Έχουμε και εμείς οι αιρετοί ευθύνη, αλλά κυρίως οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Δεν μπορεί το τμήμα των προμηθειών να παίρνει αργοπορημένα, τεχνικές προδιαγραφές, για προμήθειες. Η κάθε υπηρεσία έπρεπε να δώσει τα στοιχεία. Υπάρχουν και άλλες ευθύνες όμως για τις κατοχυρώσεις των αποτελεσμάτων από την Αποκεντρωμένη Γενική Διοίκηση. Αρκετές δαπάνες περνούν από προσυμβατικούς ελέγχους. Υπάρχει και το πρόβλημα των άγονων διαγωνισμών με συνέπεια, να μην βρίσκουμε προμηθευτές. Απαιτούνται όμως και μεγάλες εγγυητικές επιστολές που δεν εκδίδονται εύκολα από τις τράπεζες», τόνισε ο κ. Τσουκαλάς.