Παραπέμπονται σε δίκη δύο ιατροί του Νοσοκομείου

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλήμμελειοδικείου Ρόδου κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια παραπέμπονται με απευθείας κλήση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου δύο ιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου που φέρονται να μην περιέθαλψαν επαρκώς τον Παναγιώτη Kαραβέλατζη που πέθανε αιφνιδίως την 7η Φεβρουαρίου 2006.
Αφορμή για την κίνηση της δίωξης και της παραπομπής αποτέλεσε μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε κατά παντός υπευθύνου ο κ. Mιχαήλ Kαραβέλατζης του Eυαγγέλου, κάτοικος Καστελορίζου αδελφός του αδικοχαμένου 45χρονου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο αμφότεροι οι ιατροί την 7η Φεβρουαρίου 2006 από αμέλεια τους δεν προέβλεψαν τον θάνατο του ανωτέρω.
«…Συγκεκριμένα, ο πρώτος κατηγορούμενος ως ιατρός χειρουργός, προέβη στις ακόλουθες παραλείψεις του, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο του Παναγιώτη Καραβελατζή. Ειδικότερα, στις 26-01-2006 ο αποβιώσας Παναγιώτης Καραβελάτζης εισήχθη στην Α’ Χειρουργική Κλινική για προγραμματισθείσα χειρουργική επέμβαση λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Μετεγχειρητικά ο ασθενής παρουσίασε εμετούς με πρόσμιξη αίματος, η οποία αποδόθηκε σε μικροτραυματισμό του ρινοφάρυγγος από την τοποθέτηση του τραχειοσωλήνα, αργότερα εμφάνισε έντονο κοιλιακό άλγος το οποίο αντιμετωπίστηκε με αναλγητικά φάρμακα, την επόμενη ημέρα στις 28-01-2006 ο ασθενής παρουσίασε ύφεση της συμπτωματολογίας, ενώ την 29-01-2006 εμφάνισε και πάλι έντονο κοιλιακό άλγος το οποίο πάλι αντιμετωπίστηκε με αναλγητικά φάρμακα, ενώ στις 30-01-2006 εξήχθη από το νοσοκομείο και δεν του συνεστήθη καμία απολύτως φαρμακευτική αγωγή. Εν συνεχεία καθόλο το χρονικό διάστημα μετά την εγχείρηση ο ασθενής συνέχιζε να έχει έντονους πόνους και την 06-02-2006 επισκέφτηκε τον δεύτερο κατηγορούμενο στο ιατρείο του στη Ρόδο ως ειδικό καρδιολόγο προκειμένου να προβεί σε καρδιογράφημα όπως του είχαν συστήσει από το νοσοκομείο. Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ενώ εξέτασε τον ασθενή του συνέστησε καλή διατροφή, ότι μπορούσε να ταξιδέψει για Καστελόριζο όπου ήταν η κατοικία του καθώς δεν παρατήρησε τίποτα το ανησυχητικό και του χορήγησε μία ένεση γαστροπροστασίας. Καθόλη τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, ενώ ο πρώτος κατηγορούμενος ήταν ο χειρουργός που διενήργησε την εγχείρηση χολοκυστεκτομής δεν έδειξε τη δέουσα επιμέλεια για την μετεγχειριτική πορεία του ασθενούς παρά μόνο διενήργησε κάποιες τυπικές επισκέψεις στο θάλαμο αυτού και αναφέροντας ότι ήταν απόλυτα φυσιολογικό το μετεγχειρητικό άλγος αδιαφορώντας για οποιαδήποτε άλλη εξέταση και έλεγχο του ασθενούς, αν και ήταν υποχρεωμένος να επιδείξει την απαραίτητη προσοχή για το εν λόγω περιστατικό και εφόσον ο ασθενής παραπονιόταν για έντονο κοιλιακό άλγος, να επιληφθεί και να φροντίσει για την παροχή της μέγιστης δυνατής ιατρικής βοήθειας, ήτοι να επιδείξει μέγιστη επιμέλεια κατά την εξέταση του ασθενούς καθώς και να παραγγείλει επιπλέον εξετάσεις εφόσον το κοιλιακό άλγος δεν υποχωρούσε, αλλά και συγχρόνως να μην επιτρέψει την έξοδο του ασθενούς από το Νοσοκομείο, εφόσον την αμέσως προηγούμενη ημέρα υπέφερε από δυνατούς πόνους στην κοιλιά. Ωστόσο ο κατηγορούμενος δεν επέδειξε τη μέγιστη επιμέλεια κατά την αντιμετώπιση του περιστατικού, καθώς δε διέγνωσε το ενδεχόμενο πνευμονικού οιδήματος μετεγχειρητικά και της πνευμονικής εμβολής, μου εμφανίσθη μετεγχειρητικά, (το οποίο μετεγχειρητικά εμφανίζεται συχνά) αλλά αντίθετα εξετίμησε επιπόλαια το περιστατικό και διέγνωσε εσφαλμένα ότι ο ασθενής είχε κάποιο απλό μετεγχειρητικό άλγος συστήνοντάς του αν επιθυμεί να αποχωρήσει από το νοσοκομείο και να μεταβεί στην οικία του δίχως να συστήνει κάποια ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή και μάλιστα δίχως να χορηγήσει στον ασθενή την κατάλληλη θεραπευτική αντιπηκτική αγωγή….».