Ο Πρωθυπουργός έδωσε διεξοδικές απαντήσεις απαντήσει

Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για να γίνει αναγκαστική η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει άμεσα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, στην σύσκεψη της ΟΚΕ Δωδεκανήσου, που διεξήχθη προχθές, στη Ρόδο, τις εξελίξεις που επέφερε η ανακοίνωση της Eurostat σχετικά με το έλλειμμα της χώρας για το 2009.
Η σύσκεψη διεξήχθη παρουσία του προέδρου και των μελών της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής του νομού των βουλευτών Δημήτρη Κρεμαστινού Νίκου Ζωίδη Στάθη Κουσουρνά Γιώργου Νικητιάδη Μίκας Ιατρίδη, του Περιφερειάρχη Βασίλη Μπρακουμάτσου και του νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη. Στη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ο πρωθυπουργός της χώρας, εξήγησε στους παριστάμενους τους λόγους για τους οποίους, ελήφθη η απόφαση, για την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ επετέθη στη Νέα Δημοκρατία γιατί με την πολιτική της, οδήγησε τη χώρα σε αυτό το τραγικό αδιέξοδο. Ο πρωθυπουργός ήταν ενημερωμένος για τα τοπικά ζητήματα, αφού έκανε αναφορά στους τομείς της παιδείας και της υγείας. Αναφορικά με τον σχέδιο «Καλλικράτης» ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αρχή της κυβέρνησης είναι να υπάρχει ένας δήμος σε κάθε νησί. Στην συνέχεια έγιναν οι τοποθετήσεις των βουλευτών του νομού. Ακολούθως ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των παρισταμένων, αρχής γενομένης από τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κ.Γιάννη Κουμπιάδη. Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός, άκουσε τα ζητήματα που του έθεσε κάθε μέλος της ΟΚΕ ζητώντας εξηγήσεις, για τα επι μέρους θέματα. Αξίζει να σημειωθεί πως στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τον τόπο. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε αναλυτικά ότι¨:
«Θα ήταν αλαζονικό εκ μέρους μας, να πούμε ότι θα δώσουμε παντού λύσεις. Ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο και δουλειά μπροστά μας. Οπως είπα, όμως, ακόμα και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, ακόμα και μέσα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, έχουμε ήδη προχωρήσει σε αλλαγές και πολιτικές, που αφορούν άμεσα στον πολίτη της Περιφέρειας, στους ανθρώπους στη δική σας Περιφέρεια, στις επιχειρήσεις και στο κοινωνικό κράτος.
Αν πάρω ως παράδειγμα τον τουρισμό, μιας και η περιοχή σας εξαρτάται άμεσα απ’ αυτό τον κλάδο και μιας και προχθές είχα την ευκαιρία να μιλήσω στους εκπροσώπους του, και να ανακοινώσω ένα σύνολο πρώτων αλλά σημαντικών μέτρων, τόσο για την άμεση παροχή στήριξης στις τουριστικές επιχειρήσεις, όσο και για τη μετατροπή του τουρισμού μας σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική, μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δραστηριότητα, θα ήθελα να πω ότι στόχος μας είναι η αλλαγή προτύπου, από το σημερινό που δεν έχει μέλλον, όπως είναι τώρα με τα βασικά του χαρακτηριστικά.
Χρειάζεται να έχουμε βιώσιμο τουρισμό, πράσινο τουρισμό, να συνδεθεί και πάλι με τις παραδόσεις μας, με την ελληνική ταυτότητα, όχι μόνο την αρχαία ή της ιστορίας μας, αλλά και την ταυτότητα της σημερινής δημιουργίας του Ελληνα και της Ελληνίδας. Να δώσει ποιότητα και προστιθέμενη αξία, μέσα από τον φυσικό πλούτο, αλλά και τον πολιτισμό.
Εχουμε μιλήσει για την ένταξη των τουριστικών επιχειρήσεων στο ΤΕΜΠΜΕ. Αυτό είναι κάτι που θεωρούμε ότι θα βοηθήσει και στις οικονομικές και δανειακές ανάγκες πολλών επιχειρήσεων. Μιλήσαμε για την άρση του καμποτάζ, για να ανοίξουμε πια τα νησιά μας στην ανάπτυξη με κρουαζιέρες, γεγονός που θα διευρύνει και χρονικά την τουριστική περίοδο, αλλά θα φέρει και πολύ σημαντικά έσοδα. Είμαστε ένας από τους πιο ωραίους, αν όχι ο πιο ωραίος τόπος, ειδικά για την κρουαζιέρα.
Επιδότηση της βίζας στους επισκέπτες από χώρες με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, για να προσελκύσουμε δυναμικές αγορές. Ήδη, φέτος, θα επιδοτήσουμε τη βίζα στην Ρωσία, την Ουκρανία και την Λευκορωσία. Απελευθέρωση του handling. Κανένα αεροδρόμιο -εκτός από αυτό της Αθήνας- δεν θα έχει πια τέλη, ώστε να μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα αεροπορικές εταιρείες και χαμηλότερου ή χαμηλού κόστους.
Προγράμματα δανεισμού για την ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και μέσα από το λεγόμενο “πράσινο ταμείο”, που θα χρηματοδοτηθεί και από το νέο νομοσχέδιο των ημιυπαιθρίων, για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού. Αυτό το ταμείο θα συμβάλλει στην απελευθέρωση περιοχών από παλαιά κτίρια που, αυτή τη στιγμή, δεν είναι αισθητικά σωστά και δεν συνάδουν με το τουριστικό προϊόν που θέλουμε.
Ετσι, θα δημιουργήσουμε ένα φυσικό περιβάλλον που θα αναβαθμίσει την ελκυστικότητα κάθε περιοχής και, άρα, και των ξενοδοχειακών μονάδων και κλινών που έχει η κάθε περιοχή, με την απόσυρση τέτοιων παλαιών ξενοδοχείων, όπως σας είπα, αλλά και με ένα νέο χωροταξικό για τον τουρισμό, σε συνεργασία και σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Επίσης, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες και προσδοκίες. Πρέπει εμείς να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα, που να είναι ελκυστικά για τα διαφορετικά γούστα των τουριστών.
Και ακόμη, θα εντάξουμε με ευνοϊκές ρυθμίσεις ξενοδοχεία στο νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δηλαδή, το κάθε ξενοδοχείο να μπορεί να παράγει ενέργεια, ηλεκτρισμό, όχι μόνο για τις ανάγκες του, αλλά και να μπει στο δίκτυο και, σιγά-σιγά, να προμηθεύει το δίκτυο.
Ξεκινάμε επίσης σε λίγες ημέρες, με την κατάθεση του νομοσχεδίου, ίσως μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στο διοικητικό σύστημα, στη διοικητική δομή της χώρας. Ο λεγόμενος “Καλλικράτης” αλλάζει τη λειτουργία του κράτους, γιατί θέλουμε να είναι επιτελικό, όχι αυτό το συγκεντρωτικό κράτος, που για κάθε τι υπάρχει ανάγκη να τρέχει κανείς σε Υπουργείο και, μάλιστα, όχι σε ένα, αλλά σε πολλά συναρμόδια Υπουργεία, που δεν έχουν καμία γνώση, σχέση, ή και ενδιαφέρον πολλές φορές, δυστυχώς, για τα τοπικά, ή τα περιφερειακά προβλήματα -και που δεν είναι και ο ρόλος τους. Αλλά βεβαίως, αυτό εξυπηρετούσε ένα πελατειακό σύστημα, ώστε να είναι υποχρεωμένος ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος, ή ο οποιοσδήποτε άλλος, ο βουλευτής, ή ο πολιτευτής, να πρέπει να τρέχει στα διάφορα γραφεία.
Θα πρέπει να είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολίτη να μην ταλαιπωρείται. Μέχρι σήμερα, όμως, αντί να ασχολούμαστε με την πραγματική ανάπτυξη, χρειαζόταν να τρέχουμε σε παρασιτικές και αντιπαραγωγικές δραστηριότητες.
Η δραστική αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων σημαίνει βεβαίως και αναβάθμιση και αλλαγή του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, διότι και εδώ, έχουμε δει διαχρονικά ότι ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης έχει και αυτός σημαντικά προβλήματα. Δυστυχώς, ο Συνήγορος του Πολίτη μάς το θυμίζει κάθε χρόνο. Αρα λοιπόν, διαφάνεια, προληπτικός έλεγχος, αλλά και ουσιαστικές αρμοδιότητες, πόρους και λογοδοσία.
Πιστεύω ότι τα νησιά θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τον “Καλλικράτη”. Ακολουθούμε την αρχή “ένα νησί ένας δήμος”, για να δώσουμε ώθηση στην τοπική ανάπτυξη, προκειμένου να εξυπηρετείται ο πολίτης και για να μπορούμε να δώσουμε σοβαρές και πολλές αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση σε κάθε νησί. Ο νησιώτης ξέρει καλύτερα, στον τόπο διαμονής του, όλα τα καθημερινά ζητήματα. Η αύξηση των αρμοδιοτήτων των νησιωτικών Δήμων σημαίνει ότι όλες οι υπηρεσίες που θα χρειάζονται οι νησιώτες θα βρίσκονται δίπλα του. Δεν θα πρέπει να ταξιδέψουν για να κάνουν τις δουλειές τους. Ειδικά στα νησιά, ο Δήμος θα είναι ένας κυβερνείο, θα γίνει η αφετηρία μιας νέας Αυτοδιοίκησης, που θα συγκεντρώνει κάθε υπηρεσία δίπλα στον πολίτη.
Γνωρίζω παράλληλα ότι σε τομείς, όπως είναι η υγεία, αλλά και η παιδεία, πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην περιοχή σας, όπου υστερείτε συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας. Γιατί το ξέρω, τόσο από τους βουλευτές της Περιφέρειάς σας, όσο και από τους πολίτες, που μιλούν μαζί μου και κατάγονται από τα Δωδεκάνησα, ότι σε κάθε νησί υπάρχει πρόβλημα, για παράδειγμα, με νοσοκομείο, ή με την περίθαλψη. Και οι νησιώτες, αν είναι τυχεροί και ο καιρός το επιτρέψει και βρουν μεταφορικό μέσο, αναγκάζονται να ταξιδέψουν μακριά πολλές φορές για να βρουν αξιοπρεπή περίθαλψη.
Η Ρόδος, ακόμη δηλαδή και το μεγαλύτερο νησί της περιοχής, δεν διαθέτει αιμοδυναμικό εργαστήριο, που διαθέτουν σήμερα όλα τα αντίστοιχα νοσοκομεία της χώρας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά σοβαρά περιστατικά.
Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής, ότι αυτό που θα ήθελα από το σημερινό διάλογο είναι να θέσουμε προτεραιότητες. Προτεραιότητες για τον τόπο. Είναι σίγουρο ότι και όλα τα προβλήματα να μπορούσαμε να λύσουμε, δεν μπορούμε να τα λύσουμε όλα την ίδια στιγμή, ούτε έχουμε το χρόνο, ούτε το χρήμα, γι’ αυτό πολύ απλά πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες.
Για παράδειγμα, το πρόβλημα της υδροδότησης. Πολλά νησιά, το Αγαθονήσι, οι Λειψοί, η Νίσυρος, η Πάτμος, η Σύμη, η Χάλκη, η Ψέριμος, το Καστελόριζο, αντιμετωπίζουν πρόβλημα υδροδότησης, ενώ ακόμη και σε νησιά, όπου έχουν εγκατασταθεί μονάδες αφαλάτωσης, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί πλήρως.
Μελετάμε την υλοποίηση μονάδων αφαλάτωσης σε νησιά του νομού Δωδεκανήσου, αλλά και των Κυκλάδων, προκειμένου να καταργηθεί η μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία. Μάλιστα, έχουν υπογραφεί και οι σχετικές προγραμματικές συμβάσεις για την παραχώρηση των απαραίτητων οικοπέδων, προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί οι μονάδες αφαλάτωσης. Με κάθε ειλικρίνεια, θέλω να σας πω ότι δουλεύουμε σκληρά για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα.
Θεμελιώδες πρόβλημα για όλους τους κατοίκους των νησιών είναι αυτό της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας από και προς τα νησιά. Η οριστική λύση του προβλήματος θα επιδιωχθεί με τη ναυπήγηση και νέων πλοίων με ειδικές προδιαγραφές για το Αιγαίο, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ενώ έχουμε μιλήσει και για το ξεπέρασμα των προβλημάτων της πολυδιαφημιζόμενης υπόθεσης των υδροπλάνων, για να μπορέσουν και αυτά να εξυπηρετούν τα νησιά μας.
Οπως ανέφερα, δεν θέλω να σας πω ότι όλα τα προβλήματα λύθηκαν, ή ότι θα λύνονταν ως δια μαγείας μέσα σε έξι μήνες. Αλλά πιστεύω ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε όλους τους τομείς. Και τα Δωδεκάνησα θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφετηρία για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, διότι έχετε το δυναμισμό, έχετε τη γνώση, έχετε το ανθρώπινο δυναμικό και γνωρίζετε βεβαίως τον πλούτο της περιοχής σας, που είναι πραγματικά μεγάλος, η φυσική ομορφιά, τα μνημεία, η ιστορία. Αλλά έχετε, θα έλεγα, ακόμα και το “brand name” των νησιών σας, που δεν έχει ξεθωριάσει. Διότι σε άλλες περιοχές της χώρας μας, μπορεί αυτό να έχει ξεθωριάσει.
Είναι καλή ευκαιρία να μιλήσουμε σήμερα. Εγώ θα ήθελα να ακούσω τους προβληματισμούς σας και μετά να απαντήσουν οι Υπουργοί. Και μάλιστα, να σας θέσω μερικά ερωτήματα, για να διευκολύνω τη σκέψη σας. Πρώτα απ’ όλα, ποια θεωρείτε εσείς τα βασικά προβλήματα του τόπου σας. Και επειδή πολλές φορές έχω συναντηθεί σε Νομαρχίες, κι έχουμε συζητήσει, συνήθως αυτό που γίνεται είναι ότι ο κάθε φορέας καταγράφει έναν κατάλογο αιτημάτων. Τα έχουμε αυτά. Εγώ αυτό που θέλω να ξέρω από εσάς, είναι ποιες είναι οι προτεραιότητες. Αν έπρεπε να τα ιεραρχήσετε, ποιο είναι το πρώτο πρόβλημα, το δεύτερο, το τρίτο.
Δεύτερον, πώς εσείς μεταξύ σας έχετε διαμορφώσει τις δικές σας σκέψεις, γιατί εδώ είναι πολλοί και διαφορετικοί φορείς. Και πολλές φορές, και πάλι σε παρόμοιες συναντήσεις, όχι σε ΟΚΕ γιατί είναι η πρώτη φορά, αλλά σε άλλες παρόμοιες, περιφερειακού χαρακτήρα, αυτό το οποίο γίνεται είναι ότι ο κάθε φορέας μιλάει για τον δικό του τομέα, σαν να ήταν σε άλλο κόσμο. Αλλά όλοι μαζί, για τον τόπο, να έχουν δει πως αυτά υπάρχουν σε συνέργεια, δεν συνηθίζεται και, πολλές φορές, υπάρχει και ανταγωνισμός.
Δεν λέω για τη Ρόδο, λέω για άλλες περιοχές που ίσως ξέρω καλύτερα. Ομως, εάν δεν υπάρξει, όχι η σύμπνοια, γιατί δεν είναι θέμα σύμπνοιας, αλλά η συνεργασία, για να βρεθούν οι τρόποι να ξεπεραστούν προβλήματα από κοινού, μην περιμένετε να έρθει η Αθήνα να σας τα λύσει, ή “να κάνει χωριό”, ας το πούμε έτσι απλά.»

Εξερχόμενος της αίθουσας ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων πως το ταξίδι που ξεκίνησε θα οδηγήσει τη χώρα μας στην Ιθάκη. Στην αίθουσα έμειναν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που άκουσαν τα επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν και έδωσαν απαντήσεις στα μέλη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Στην σύσκεψη παρέστησαν επίσης ο υπουργός Τουρισμού Πολιτισμού Π Γερουλάνος, η υφυπουργός Αντζελα Γκερέκου, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ Ντόλιος, ο υφυπουργός υποδομών Θ Μωραίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Σηφουνάκης, και η υπουργός Οικονομίας κ Λούκα Κατσέλη. Την ικανοποίηση του εξέφρασε για την συνάντηση ο πρόεδρος της ΟΚΕ κ. Γιάννης Κουμπιάδης “διότι ο πρωθυπουργός ήταν απλός και προσηνής σημείωνε και υπέβαλε ερωτήσεις ο ίδιος. Έγινε τόσο ελεύθερη διαδικασία και δόθηκε ο χρόνος σε όλους τους φορείς για να εκθέσουν τις απόψεις τους. Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί δόθηκαν απαντήσεις για όλα. Ήταν η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με νομαρχιακή οικονομική και κοινωνική επιτροπή”.
Οι δηλώσεις της υπουργού Λούκας Κατσέλη
Εξερχόμενη της σύσκεψης η υπουργός Οικονομίας κ Λούκα Κατσέλη μίλησε στη «Δημοκρατική» για την προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς και για τις δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων. Ξεκαθάρισε δε πως δεν προβλέπεται να ληφθούν άλλα μέτρα από την κυβέρνηση καθώς ακολουθείται το πρόγραμμα σταθερότητας. Αναφορικά με την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης η κ. Κατσέλη υπογράμμισε πως είναι μια ανάσα διότι είναι εξασφαλισμένη η τριετής χρηματοδότηση χωρίς μεγάλη αβεβαιότητα που γεννούσαν οι διακυμάνσεις στα σπρέντ σε καθημερινή βάση και χωρίς το άγχος πως δεν θα μπορούσαμε να δανειστούμε. Πιστεύουμε πως η κίνηση αυτή θα δώσει ανάσα στην αγορά και θα αλλάξει το κλίμα. Δεν υπάρχει χειρότερο κλίμα σε μια οικονομία από τον πανικό και την αβεβαιότητα. Με την δρομολόγηση του πακέτου στήριξης θα στρέψουμε τους προβολής στο μεταρυθμιστικό πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση για την ανάπτυξη της χώρας για να υπάρχει ένα δίχτυ ασφάλειας για τον κάθε Ελληνα πολίτη και πλέον όλοι μαζί να κάνουμε πράξη το όραμα μας για την οικονομία. Ερωτηθείσα για το αν θα επιβληθούν νέα μέτρα η κ Κατσέλη υπογράμμισε πως «θα εξειδικευθούν τα μέτρα που σχεδιάστηκαν στο πρόγραμμα σταθερότητας και για το 2011 και για το 2012. Δεν προβλέπω πως θα υπάρχει κάτι δραματικό». Αναφορικά με την σύσκεψη της ΟΚΕ η υπουργός είπε πως έγινε εποικοδομητική συζήτηση με την οικονομική και κοινωνική επιτροπή μπήκαν στο τραπέζι του διαλόγου οι αναπτυξιακοί στόχοι και ο προγραμματισμός δράσεων για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς και για τη στήριξη των επιχειρήσεων. “Υλοποιούμε ένα πρόγραμμα επενδυτικό από δημόσιους πόρους ύψους ένα δίς ευρώ από διαφορες πηγές και ο στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα αυτό ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ και να πιάσει τόπο πραγματικά και να ενισχύσουμε και τις επιχειρήσεις και τον τουριστικό κλάδο. Σχετικά με το ΕΣΠΑ είπε πως θα υπάρχει επιχειρησιακή συμφωνία υλοποίησης και θα αποδεσμευτούν οι πόροι για να μπορέσει να προχωρήσει”. Η υπουργός θα πρέπει να σημειωθεί πως στην σύσκεψη ρωτήθηκε για το θέμα του Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου αλλά δεν θέλησε να δώσει σαφή απάντηση περί ενδεχόμενης καταργήσεως του.
Οι δηλώσεις του βουλευτή Δημήτρη Κρεμαστινού
Την ικανοποίηση του εξέφρασε για την συνάντηση ο βουλευτής Δημήτρης Κρεμαστινός καθώς ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε πως προτεραιότητα αποτελούν τα ζητήματα της υγείας και της παιδείας που τέθηκαν. Φαίνεται όπως αποκαλύφθηκε μετά την σύσκεψη, πως δεν αποτελούν προτεραιότητα για άλλους φορείς όπως για παράδειγμα ο Περιφερειάρχης που είπε πως δεν έγινε πρόταση στο ΕΣΠΑ για την προμήθεια του αιμοδυναμικού μηχανήματος και του εξοπλισμού του ογκολογικού τμήματος. Αυτό προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του κ Κρεμαστινού που τόνισε πως αφού οι τομείς αυτοί αποτελούν προτεραιότητα για το λαό και τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι προσβολή να μην υιοθετούνται οι απόψεις αυτές από τους έχοντες την ευθύνη για τη χρηματοδότηση. «Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε πως στερείται το νοσοκομείο αιμοδυναμικού εργαστηρίου του νοσοκομείου» τόνισε ο κ Κρεμαστινός προσθέτοντας πως το θέμα είναι πως τώρα όλοι πρέπει να πιέσουν για να εξασφαλιστούν από το ΕΣΠΑ τα χρήματα για το αιμοδυναμικό εργαστήριο και το μηχάνημα για το ογκολογικό τμήμα. “Αυτές πρέπει να είναι οι προτεραιότητες μας. Οτιδήποτε άλλο θα είναι αντίθετο με αυτά που ο κόσμος ζητά και με αυτά που ο πρωθυπουργός είπε. Αν δεν ενταχθούν αυτά στο ΕΣΠΑ αυτό σημαίνει πως δεν σεβόμαστε τα προβλήματα του λαού”, τόνισε ο κ Κρεμαστινός στέλνοντας το μήνυμα σε αυτούς που και σε Περιφερειακό επίπεδο δείχνουν να μην σεβονται τις ανάγκες του τόπου και τις επιταγές του ίδιου του πρωθυπουργού!