«Ο Καλλικράτης θα πετύχει στο νησί μόνο αν υπάρξει δίκαιη κατανομή της ανάπτυξης»

«Εάν και εφόσον θα υπάρξει μια πιο δίκαιη γεωγραφική κατανομή της ανάπτυξης ανάμεσα στα διάφορα μέρη του νησιού, τότε ο Καλλικράτης θα έχει πετύχει έναν από τους σημαντικότερους λόγους ύπαρξης του».
Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στη δ» η δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ Ευαγγελία Παναή, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει περίοδος αναμονής προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις πριν ασκηθεί η οποιαδήποτε κριτική. «Αν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση και σωστός ορθολογικός σχεδιασμός, πράγματι μπορεί να υπάρξει περιορισμός της σπατάλης και νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου. Όμως χωρίς πόρους και χωρίς την διεκδίκηση τους από το κεντρικό κράτος, ας μην τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορεί να ασκηθεί από το Δήμο κοινωνική πολιτική ή να γίνουν έργα και ενέργειες προς όφελος των απλών πολιτών», τονίζει η κ. Ευαγγελία Παναή.
Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας αναφέρεται και στα προβλήματα που προκάλεσε στην περιοχή μας η κακοκαιρία.«Για άλλη μια φορά-όπως συνηθίζεται δυστυχώς σε αυτόν τον τόπο-κλάψαμε πάνω από το χυμένο γάλα. Ακριβοπληρωμένες αντιπλημμυρικές μελέτες που έμειναν στα συρτάρια, έργα που δεν εκτελέστηκαν σωστά, συνθέτουν ένα καταστροφικό σύνολο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί επιτέλους τέλος, για το καλό του τόπου και για να μην θρηνήσουμε στο μέλλον και θύματα», υπογραμμίζει η κ . Παναή.
Η συνέντευξη της κ. Ευαγγελίας Παναή αναλυτικά:
• Ποια είναι η εντύπωση που σχηματίζετε τώρα για την λειτουργία του ενιαίου Δήμου Ρόδου;
Τώρα, ένα ολόκληρο μήνα και λίγες ημέρες μετά την ιστορική έναρξη της λειτουργίας του νέου ενιαίου Δήμου της Ρόδου, αρχίζουν σιγά σιγά να διαγράφονται ξεκάθαρα μπροστά μας όλες οι νέες πραγματικότητες που έχουμε να βιώσουμε για τα επόμενα χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση τόσον ως απλοί πολίτες, όσον και ως αιρετοί όλων των βαθμίδων (τοπικά συμβούλια και κεντρικό συμβούλιο Δήμου Ρόδου) και ως διοικητική και εργατουπαλληλική δομή του Δήμου. Τα μεγέθη είναι τεράστια. Τόσο πληθυσμιακά, όσο γεωγραφικά καθώς επίσης και ως αριθμός διοικητικών οντοτήτων- χωριών, το καθένα με τις δικές του ιδιαιτερότητες και προταιρεότητες, τα δικά του προβλήματα, αλλά, όλα με την ίδια επείγουσα ανάγκη να απαλλαγούν από χρονίζοντα άλυτα προβλήματα και να βαδίσουν προς ένα μέλλον πιο ελπιδοφόρο και με μια ανάπτυξη πιο φιλική και προς τον άνθρωπο και προς το περιβάλλον. Όμως, δυστυχώς, δεν μένουν περιθώρια για αυταπάτες: η διοικητική γιγάντωση του Δήμου επιβλήθηκε εκ των άνω ταυτόχρονα και αντιστρόφως ανάλογα με την συρρίκνωση των κρατικών χρηματοδοτήσεων προς την τοπική αυτοδιοίκηση και την συνεπαγόμενη ελαχιστοποίηση όλου του κοινωνικού έργου του Δήμου προς τους πολίτες.
• Λειτουργεί όπως θα πρέπει ο Καλλικράτης και καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού;

Είναι σωστό να υπάρχει πάντα μια λογική περίοδος αναμονής πριν από την έκφραση οποιασδήποτε σκληρής κριτικής. Δύο κυρίαρχα μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει-ανάμεσα στα άλλα-το νησί μας: μια υδροκέφαλη ανάπτυξη (συγκέντρωση πληθυσμού και υπηρεσιών) στην πόλη και στο λεγόμενο βόρειο τρίγωνο κοντά σε αυτήν, και μια ανισοκατανομή όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη και τα έργα και τις υποδομές που συνδέονται με αυτήν, ανάμεσα στην ανατολική και την δυτική πλευρά του νησιού. Εάν και εφόσον θα υπάρξει μια πιο δίκαιη γεωγραφική κατανομή της ανάπτυξης ανάμεσα στα διάφορα μέρη του νησιού, τότε ο Καλλικράτης θα έχει πετύχει έναν από τους σημαντικότερους λόγους ύπαρξης του.
• Τι χρειάζεται να γίνει για να φθάνουν οι υπηρεσίες του Δήμου σε όλους τους πολίτες της Ρόδου;
Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει μια άμεση επικοινωνία και σύνδεση όλων των υπηρεσιών από το κέντρο του Δήμου στο κάθε χωριό ξεχωριστά, χωρίς την ύπαρξη ενδιάμεσων ΄΄φίλτρων΄΄ που εμποδίζουν την πραγματική αποκέντρωση. Προς την κατεύθυνση αυτή πιστεύω ότι η ύπαρξη των χωρικών αντιδημαρχιών και η όποια διατήρηση των Καποδιστριακών δομών, εμποδίζει την άμεση σύνδεση των χωριών και των πολιτών με το κέντρο λήψεως των αποφάσεων, και άρα την καθοριστική σημμετοχή τους στην χάραξη των αναπτυξιακών πολιτικών της περιοχής τους.
• Σε εκκρεμότητα έχει μείνει το θέμα των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς. Μπορεί να δώσει λύση ο δήμος Ρόδου;
Δυστυχώς στο θέμα αυτό η νέα διοίκηση του Δήμου Ρόδου έδωσε εξετάσεις ανεπιτυχώς, όσον αφορά τις προσδοκίες που υπήρχαν τόσον εκ μέρους των εργαζομένων όσον και εκ μέρους της κοινής γνώμης. Μετά από μια πολύμηνη ταλαιπωρία, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στον δρόμο, άνεργοι, απλήρωτοι, χωρίς να μπορούν να πάρουν ανεργία μια που ούτε καν απόλυση δεν τους δίνει ο Δήμος, και προπάντων χωρίς να σταθεί ο Δήμος στο ύψος των περιστάσεων, που απαιτούσαν μια θαρραλέα πολιτική απόφαση και στάση της Δημοτικής Αρχής στο πλευρό των εργαζομένων και όχι του Μνημονίου.
• Πώς σχολιάζετε την κατάσταση που κληροδότησε ο Δήμος Πεταλούδων;
Χωρίς να είναι ο Δήμος Πεταλούδων ο μοναδικός που κληροδότησε τεράστια χρέη στον νέο Δήμο Ρόδου, (βλέπε επίσης πρώην Δήμο Ροδίων και άλλους) και εν αναμονή του να έχουμε πλήρη, ακριβή, και επίσημα οικονομικά στοιχεία για τον κάθε ένα από τους δέκα πρώην Δήμους του νησιού μας, θα πρέπει να διευκρινισθούν τα εξής: Α) Ουδείς δικαιούται να παριστάνει τον έκπληκτο σήμερα, για το τι συνέβαινε επί δώδεκα ολόκληρα χρόνια στο Δήμο Πεταλούδων. Όλοι οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνώριζαν: η μεν αντιπολίτευση είχε καταγγείλει επανειλημμένως στην δικαιοσύνη διάφορες περιπτώσεις κακοδιαχείρησης-χωρίς ωστόσο μυστηριωδώς πώς!!-να συγκινούνται και να κινητοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, το ίδιο και όταν πολλές φορές ο σύλλογος εργαζομένων του Δήμου κατήγγειλε το γεγονός της μη καταβολής των μισθών τους και των εισφορών στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Ο τόπος εβόα για χρόνια από τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες επιχειρηματιών, καταστηματαρχών, προμηθευτών του Δήμου που δεν πληρωνόντουσαν. Οι Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων και οι διευθυντές των σχολείων διαμαρτυρόντουσαν για την παρακράτηση των χρημάτων που προορίζονταν για τα σχολεία. Β) Ένα ολόκληρο κατεστημένο σύστημα εξουσίας, αγκάλιασε και κάλυπτε την Δημοτική Αρχή του Δήμου Πεταλούδων μιας που είχε αναδειχθεί και υποστηριχθεί μέσα από τα σπλάχνα του. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι μόλις τον περασμένο Μάιο ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μετά την ανακοίνωση από το Καστελλόριζο της νέας ζοφερής πραγματικότητας του Δ.Ν.Τ, περιχαρής και συνοδευόμενος από όλα τα στελέχη του τοπικού ΠΑ.ΣΟ.Κ και απαξιώνοντας τους υπόλοιπους δημάρχους του νησιού, επέλεξε να επισκεφθεί τον Δήμο Πεταλούδων. Κατά συνέπεια η σημερινή θλιβερή κατάντια του Δήμου Πεταλούδων δεν είναι ευθύνη ενός μόνον ανδρός (όπως κάποιοι τεχνηέντως προσπαθούν να παρουσιάσουν), αλλά δημιούργημα ενός ολόκληρου συστήματος και μιας ομάδας ανθρώπων που και σήμερα ασκούν πολιτική.
• Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε ποσο εύκολο είναι για το δήμο Ρόδου να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έργα τη στιγμή που δεν υπάρχουν πόροι;
Αν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση και σωστός ορθολογικός σχεδιασμός, πράγματι μπορεί να υπάρξει περιορισμός της σπατάλης και νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου. Όμως χωρίς πόρους και χωρίς την διεκδίκηση τους από το κεντρικό κράτος, ας μην τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορεί να ασκηθεί από το Δήμο κοινωνική πολιτική ή να γίνουν έργα και ενέργειες προς όφελος των απλών πολιτών .
• Πως κρίνετε την αξιοποίηση των ακινήτων της Ρόδου με τη διαδικασία Fast Track;
Το ξεπούλημα και η τσιμεντοποίηση της πολύτιμης ακίνητης περιουσίας του Ροδιακού λαού, σίγουρα δεν μπορεί να ονομαστεί αξιοποίηση. Οπωσδήποτε όλοι οι Ροδίτες θα προτιμούσαμε η Κυβέρνηση να είχε εξαντλήσει όλη της την ΄΄ευρηματικότητα΄΄ και την ΄΄ικανότητα΄΄ στην εφαρμογή του fast track (γρήγορων διαδικασιών), στην κατασκευή και αποπεράτωση όλων των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που σέρνονται τόσα χρόνια (Ι.Κ.Α, νέο εργοστάσιο Δ.Ε.Η, λιμάνι, εθνική οδός Ρόδου-Λίνδου, φράγμα Κρητηνίας και τόσα άλλα), καθώς επίσης και στην παροχή σωστών και ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες της Ρόδου (πλήρης και διαρκής στελέχωση του νοσοκομείου Ρόδου, των παιδικών σταθμών κλπ). ΅
• Ήταν άμεση και αποτελεσματική η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την κακοκαιρία στο νησί;
Για άλλη μια φορά-όπως συνηθίζεται δυστυχώς σε αυτόν τον τόπο-κλάψαμε πάνω από το χυμένο γάλα. Ακριβοπληρωμένες αντιπλημμυρικές μελέτες που έμειναν στα συρτάρια, έργα που δεν εκτελέστηκαν σωστά και μια επιτροπή πολιτικής προστασίας που ενώ γνώριζε την έλευση των ακραίων καιρικών φαινομένων, αντί να συνεδριάσει πριν-ως Προμηθέας-, συνεδρίασε μετά την καταστροφή- ως Επιμηθέας-, όλα αυτά συνθέτουν ένα καταστροφικό σύνολο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί επιτέλους τέλος, για το καλό του τόπου και για να μην θρηνήσουμε στο μέλλον και θύματα.
• Δεν έχει κλείσει το ενεργειακό θέμα του νησιού μας καθώς η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην εγκατάσταση τροχήλατου αεριοστροβίλου στον ΑΗΣ Σορωνής. Ποια θα είναι η αντίδραση σας;
Εμείς πιστεύουμε ότι η Δ.Ε.Η δεν έχει κανένα δικαίωμα να το κάνει αυτό. Αντιθέτως εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια παραμένει ανοικτό και αναπάντητο και εκθέτει το κράτος και τις υπηρεσίες του απέναντι στους πολίτες αυτού του νησιού, το μέγα θέμα των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν από την Πολεοδομία μέσα στο εργοστάσιο του ΑΗΣ Σορωνής. Ως εκ τούτου, διατηρούμε στο ακέραιο το δικαίωμά μας να παλαίψουμε με κάθε μέσο και τρόπο για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας για την προστασία της υγείας μας και για την ανάπτυξη της περιοχής μας.
• Αισιοδοξείτε μετά τις εξελίξεις που σημειώθηκαν ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Νότια Ρόδο;
Εκ φύσεως είμαι πάντα αισιόδοξη. Όμως από την μια μεριά λόγω των πολύχρονων ψεύτικων υποσχέσεων των εκάστοτε κυβερνώντων προς τον Ροδιακό λαό και αφετέρου λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών σχεδίων για ξεπούλημα της γης στο Πρασονήσι και στην Νότια Ρόδο σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, κάνουν και τον πιο καλόπιστο να έχει επιφυλάξεις και αμφιβολίες. Για αυτό θα σας έλεγα ότι εγώ προσωπικά θα πιστέψω σε αυτό, μόνο όταν θα δω ΄΄να βγαίνει καπνός από την καμινάδα του.΄΄