«Μόνο το κτίσιμο ρευστότητας μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα»

«Πέντε συνεχόμενα χρόνια ύφεσης μπορούν να βυθίσουν και την ισχυρότερη οικονομία στον πλανήτη και η Δωδεκάνησος έδωσε όλες τις εφεδρείες της για να φτάσει στο σημείο που σήμερα βρίσκεται παρά τις πολύ μεγάλες απώλειες που κατέγραψε».
Στη σκληρά δοκιμαζόμενη τοπική οικονομία αναφέρεται, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου και τονίζει πως η μάχη έχει γίνει πλέον καθημερινή και αφορά την επιβίωση και μόνο, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών έχει διαγράψει την φιλοδοξία για κερδοφορία.
Σε ερώτηση σχετικά με τα θετικά μηνύματα που δείχνουν πως το έτος 2014 θα είναι έτος οικονομικής ανάκαμψης της χώρας ο κ. Γιάννης Πάππου δηλώνει, πως δεν μπορεί να πανηγυρίσει το πρωτογενές πλεόνασμα, που πέτυχε το Υπουργείο Οικονομικών.
«Δεν μπορώ να το πανηγυρίσω γιατί ήρθε σαν αποτέλεσμα μίας πολιτικής που έφερε ασφυξία στην πραγματική οικονομία και αν η Κυβέρνηση δεν αντιστρέψει άμεσα την πολιτική που εφαρμόζει θα συναντήσει μπροστά της ένα οικονομικό τείχος που δεν θα μπορέσει να υπερβεί. Νοικοκυριά, καταναλωτές, επιχειρηματίες και αγορά, έχουν στεγνώσει και από εδώ και στο εξής μόνο το κτίσιμο ρευστότητας μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ και συμπληρώνει πως τα πλεονάσματα έχουν αξία και σημασία πάντα σε συνάρτηση με την μέθοδο με την οποία έχουν επιτευχθεί.
«Περιμένω το 2014 να γίνει επιτέλους η ορθή ανάγνωση της πραγματικότητας και να διορθωθεί η πορεία», υπογραμμίζει ο κ. Γιάννης Πάππου.
Η συνέντευξή του κ. Γιάννη Πάππου, αναλυτικά:
• Πώς εξελίχθηκε το έτος 2013 για τους επιχειρηματίες του νομού μας; Ποια ήταν τα δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν;

Το 2013 ήταν η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης σε μία περιοχή για την οποία μέχρι πρότινος όλοι πιστεύαμε ότι είχε μεγάλες αντοχές και στην πράξη απέδειξε ότι οι αντοχές αυτές δεν ήταν αρκετές για ένα φαινόμενο τόσο μεγάλο σε ένταση και διάρκεια. Πέντε συνεχόμενα χρόνια ύφεσης μπορούν να βυθίσουν και την ισχυρότερη οικονομία στον πλανήτη και η Δωδεκάνησος έδωσε όλες τις εφεδρείες της για να φτάσει στο σημείο που σήμερα βρίσκεται παρά τις πολύ μεγάλες απώλειες που κατέγραψε. Η μάχη έχει γίνει πλέον καθημερινή και αφορά την επιβίωση και μόνο αφού η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών έχει διαγράψει την φιλοδοξία για κερδοφορία. Απλή επιβίωση όμως χωρίς προοπτική δεν μπορεί να υπάρξει και τα αποτελέσματα αυτής της πορείας είναι τραγικά σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής κοινότητας.
Αποχαιρετούμε το 2013 με την ευχή να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις και να δούμε επιτέλους την πολυπόθητη αντιστροφή του κλίματος και της πορείας.
• Εκτιμάτε πως το έτος 2014 θα εξελιχθεί καλύτερα καθώς όλες οι κυβερνητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πλεόνασμα; Ποια είναι η πραγματικότητα για την αγορά της Δωδεκανήσου;
Θα ήθελα πολύ να έχω τα στοιχεία αυτά που θα μου επέτρεπαν να επιχειρηματολογήσω τεκμηριωμένα για την καλύτερη προοπτική του 2014 αλλά, και λυπάμαι πολύ που το λέω αυτό, δεν τα έχω, τουλάχιστον χειροπιαστά. Είναι άλλο πράγμα η έμφυτη αισιοδοξία που μπορεί και πρέπει να διακρίνει τον καθένα από εμάς και άλλο τα πραγματικά στοιχεία και οι δείκτες.
Όσο η χώρα κινείται στον δρόμο της υπερφορολόγησης σε βαθμό εξόντωσης και της καλλιέργειας συνεχώς και πιο εχθρικού κλίματος απέναντι στην επιχειρηματικότητα, προσωπικά δεν μπορώ να δηλώσω ούτε ικανοποιημένος ούτε και αισιόδοξος.
Το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορώ να το πανηγυρίσω γιατί ήρθε σαν αποτέλεσμα μίας πολιτικής που έφερε ασφυξία στην πραγματική οικονομία και αν η Κυβέρνηση δεν αντιστρέψει άμεσα την πολιτική που εφαρμόζει θα συναντήσει μπροστά της ένα οικονομικό τείχος που δεν θα μπορέσει να το υπερβεί. Νοικοκυριά, καταναλωτές, επιχειρηματίες και αγορά έχουν στεγνώσει και από εδώ και στο εξής μόνο το κτίσιμο ρευστότητας μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα. Ακόμα και αν η ρευστότητα είναι τεχνητή είναι τόσο αναγκαία όσο και το φιλί της ζωής σε κάποιον που μόλις ανεσύρθη από την θάλασσα. Τόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση της αγοράς.
Τα πλεονάσματα έχουν αξία και σημασία πάντα σε συνάρτηση με την μέθοδο με την οποία έχουν επιτευχθεί.
Περιμένω το 2014 να γίνει επιτέλους η ορθή ανάγνωση της πραγματικότητας και να διορθωθεί η πορεία.
• Δεν έγινε δεκτό το αίτημα των επιχειρηματιών της περιοχής για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου. Πιστεύετε πως θα μπορούσε να γίνει υπέρβαση του νόμου;
Για το θέμα αυτό δήλωσα σχετικά ότι δεν γνωρίζω κανένα μέρος στον κόσμο που η αγορά να είναι κλειστή την 29η Δεκεμβρίου και επιμένω σε αυτή την δήλωση ιδιαίτερα μετά την διαπίστωση ότι η ζωή τελικά προσπερνά τους κανόνες που της εναντιώνονται. Θεωρήσαμε σωστό να δώσουμε την μάχη για την υπέρβαση των αγκυλώσεων του νομοθετικού πλαισίου και ουσιαστικά αυτό προτείναμε αλλά ούτε αυτό δεν μπορέσαμε να κάνουμε ως περιοχή. Από τον τρόπο αντίδρασης της αγοράς και των καταναλωτών, πιστεύω ότι δικαιωθήκαμε πλήρως.
• Τι εκτιμάτε πως επιφυλάσσει το έτος 2014 για τον επιμελητηριακό θεσμό καθώς έχετε κάνει σε ομιλίες σας λόγο για αλλαγές;
Για τον επιμελητηριακό θεσμό το 2014 είναι μία χρονιά σταθμός στην ιστορία του αφού υποτίθεται ότι είναι και η τελευταία χρονιά που λειτουργεί με την μορφή που τον ξέραμε μέχρι και σήμερα. Λέω, υποτίθεται, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει γίνει από την Κυβέρνηση καμία προεργασία για την επόμενη ημέρα και δεν έχουμε καμία σχετική ενημέρωση, οπότε και εκτιμώ ότι τελικά θα προχωρήσει στην παράταση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει σύνεση και θα σταματήσει ο διωγμός και η επιλεκτική φίμωση που μόνο δεινά μπορούν να προσθέσουν.
• Θεωρείτε πως έχει τελειώσει η υπόθεση με το Δημοτικό Φόρο Δωδεκανήσου καθώς η δημοτική αρχή διατηρεί κάποιες ελπίδες για την επιβίωση του φόρου;
Ναι, για εμάς το θέμα του Δημοτικού Φόρου έχει μόνο μία ακόμα πράξη και αυτή απλά διαδικαστική. Η νίκη που πέτυχε το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου στο Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και μάλιστα με ψήφους 6 – 1, είναι καθοριστική και δικαιώνει πλήρως την διαχρονική στάση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου στο συγκεκριμένο θέμα. ΄Ηρθε επιτέλους η ώρα να απαλλαγεί η Δωδεκάνησος από αυτό το επαίσχυντο χαράτσι.

• Μια από τις μεγαλύτερες απώλειες της Δωδεκανήσου ήταν το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Πόσο σοβαρή είναι τελικά η υπόθεση αυτή;
Είναι ένα τεράστιο πλήγμα στην τοπική οικονομία και οι επιπτώσεις του θα φανούν μεσοπρόθεσμα. Η Τράπεζα Δωδεκανήσου είχε πολύ μεγάλο μερίδιο στην τοπική τραπεζική αγορά και δεν καλύπτεται εύκολα το κενό της. Ελπίζω μόνο οι αποφάσεις για την πορεία της εκκαθάρισης που θα ληφθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος να είναι τέτοιες που θα μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις και προς τον σκοπό αυτό έχουμε ήδη ξεκινήσει και εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις.