Κατέθεσαν εξώδικο στη ΔΕΗ 61 καταναλωτές για το «χαράτσι»

Εξώδικο κατέθεσαν στη ΔΕΗ χθες με τη στήριξη του ΠΑΜΕ, 61 κάτοικοι της Ρόδου που αρνούνται να καταβάλουν το ειδικό τέλος ακινήτων το οποίο πληρώνεται μαζί με τους λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος.
Το εξώδικο θυροκολλήθηκε στα γραφεία της επιχείρησης και ο διευθυντής κ. Κ. Μπριάνης δεσμεύθηκε να το κοινοποιήσει στη ΔΕΗ. Το ίδιο άλλωστε έγινε και με το εξώδικο που κατατέθηκε πριν από λίγο καιρό, επίσης από κατοίκους της Ρόδου, που είχαν τη στήριξη της δημοτικής παράταξης “Ρόδο Κόκκινο”.
Όπως επισημαίνεται στο κείμενο που θυροκολλήθηκε στα γραφεία της ΔΕΗ:
Η υπουργική απόφαση που αποτελεί κανονιστική πράξη καθίσταται ακυρωτέα διότι τόσο η ίδια όσο και οι διατάξεις του άρθρου 53 του Ν 4021/ 20111 επί των οποίων ερείδεται, αντίκεινται σε θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και μάλιστα έχουν ασκηθεί πολλές αιτήσεις ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ όπου μεταξύ των βάσιμων και νόμιμων λόγων των αιτήσεων ακυρώσεως περιλαμβάνονται επίσης και οι ακόλουθοι:
Α) Το τιτλοφορούμενο ως Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανταποδικό τέλος, καθώς εν απουσία όλων των στοιχείων που θα επέτρεπαν κάτι τέτοιο συνιστά στην ουσία φόρο.
Β) Οτι κατά παράβαση των κανόνων, των άρθρων 17 του Συντάγματος και 1 του πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ δημιουργούνται υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις στους κατόχους ακίνητης περιουσίας που δεν αναλογούν στο εισπρατόμενο εισόδημα από αυτήν.
Γ) Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 53 παρ 8-11 του Ν 4021/2011 τόσο η βεβαίωση όσο και η είσπραξη του τέλους ανατίθεται στη ΔΕΗ και στους λοιπούς εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.
Μάλιστα χορηγείται ρητά το δικαίωμα σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους να προβούν σε διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Κατά τον τρόπο όμως αυτό, μια κατ’ εξοχή έκφανση της δημόσιας εξουσίας και της κρατικής κυριαρχίας, όπως είναι η βεβαίωση και είσπραξη ενός φόρου επί του κεφαλαίου, ανατίθεται σε ιδιωτικές εταιρείες, που ουδόλως συνιστούν ασφαλώς όργανα της εκτελεστικής εξουσίας κατά πρόδηλη παραβίαση των διατάξεων των άρθρων 26 παρ 2 και 1 παρ 3 του Συντάγματος συνδυαστικώς ερμηνευμένων. Επομένως η προσβαλλόμενη κανονιστική διάταξη, η οποία μάλιστα στο άρθρο 4 αυτής προβλέπει τη διαδικασία βεβαιώσεως και εισπράξεως του τέλους ερείδεται επί αντισυνταγματικών διατάξεων και επομένως είναι ακυρωτέα».
Οι 61 υπογράφοντες το εξώδικο θεωρούν επίσης ότι το τέλος επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες δομημένων επιφανειών κατά παράβαση των άρθρων 4,5 και 20 του Συντάγματος και 6 της ΕΣΔΑ, χωρίς εκτίμηση άλλων ουσιωδών παραγόντων, όπως η παραγωγή ή όχι εισοδήματος από αυτό, η φοροδοτική ικανότητα του ιδιοκτήτη και άλλα.
«Πέραν τούτων αιτία και λόγω του Έκτακτου Ειδικού Τέλους, ο λογαριασμός κατανάλωσης ρεύματος καθίσταται εξαιρετικά υπέρογκος και αδυνατούμε να τον πληρώσουμε, με συνέπεια να κινδυνεύει η οικία μας με άμεση διακοπή ηλεκτροδότησης. Η πράξη αυτή θα αποτελούσε τη χαριστική βολή, στην ήδη δεινή θέση στην οποία έχουμε περιέλθει. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης ιδιαίτερα σε ακίνητα που κατέχουμε ως ιδιοκτήτες ή ως χρήστες και καθώς αποδεδειγμένα αδυνατούμε να καταβάλουμε το ειδικό τέλος, συνιστά όλως αυθαίρετη, καταχρηστική και αντισυμβατική συμπεριφορά και συντελεί στη διάπραξη ποινικών αδικημάτων από πλευράς των εντεταλμένων υπαλλήλων της ΔΕΗ διαμαρτυρόμαστε και σας καλούμε, να μην προβείτε στη διακοπή του ρεύματος. Σας δηλώνουμε ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ και όσοι έχουν λάβει εντολή για την διακοπή της ηλεκτροδότησης υπάλληλοί σας, θα ευθύνονται προσωπικά, αστικά και ποινικά και θα υποχρεωθούν δικαστικά για να αποκαταστήσουν κάθε ζημία που θα προκαλέσουν καταβάλλοντας τις σχετικές αποζημιώσεις», υπογραμμίζουν στο εξώδικό τους οι 61 κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων της Ρόδου.
«Η υποβολή του εξωδίκου στοχεύει στο να κερδίσουν χρόνο οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν θέλουν να πληρώσουν το ειδικό τέλος μέχρι να αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου. Επειδή όμως έχουμε διακοπές της ηλεκτροδότησης, θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι να οχυρώσουν τα σπίτια τους δηλαδή να βάλουν λουκέτα στα ρολόγια της παροχής. Εμείς λέμε στους εργολάβους ότι θα γίνουν μάχες σώμα με σώμα. Δεν θα αφήσουμε να περάσουν αυτά», δήλωσε στη «δ», ο κ. Μ. Μπακάλης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
«Η Γραμματεία ΠΑΜΕ Ρόδου καλεί όλους και όλες που συνειδητά δεν θέλουν, αλλά και αυτούς που αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν τα εξοντωτικά χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, να απευθύνονται στη Γραμματεία του ΠΑΜΕ Ρόδου και στις παρατάξεις των Σωματείων που είναι συσπειρωμένες στο ΠΑΜΕ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.