Κατελήφθη στο αεροδρόμιο να μεταφέρει πλάκα και μπάλα χρυσού

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και επιτελών του ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου για τον έλεγχο ενεχυροδανειστηρίου στο νησί μετά την προσαγωγή ενός ατόμου που κατείχε μια πλάκα και μια μπάλα χρυσού και επιχείρησε να τα μεταφέρει σε ανακυκλωτήριο πολύτιμων μετάλλων στην Αθήνα.
Πιο συγκεκριμένα από έλεγχο των αστυνομικών του Τμήματος Αερολιμένα “Διαγόρας” της Ρόδου εντοπίστηκε ένας ενήλικας Έλληνας να μεταφέρει στις αποσκευές του, με αόριστο δελτίο αποστολής του ενεχυροδανειστηρίου, χρυσό στη μορφή που προαναφέραμε προκειμένου να το παραδώσει σε εργοστάσιο επεξεργασίας στην Αργυρούπολη.
Με δεδομένο ότι τα ενεχυροδανειστήρια μπορούν να λιώνουν χρυσό και να δημιουργούν μετά από επεξεργασία αφαίρεσης των προσμείξεων πλάκες ατόφιου χρυσού οι αστυνομικοί προσήγαγαν τον υπεύθυνο λειτουργίας του ενεχυροδανειστηρίου και την ιδιοκτήτρια προκειμένου να διαπιστώσουν αν από τα βιβλία τους προκύπτει ότι ο χρυσός προέρχεται από νόμιμες συναλλαγές.
Ταυτόχρονα ελέγχουν και με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ τα δελτία αποστολής χρυσού στην Αττική προκειμένου να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ο χρυσός που βρέθηκε ή και προηγούμενες αποστολές να προέρχεται από κοσμήματα η προέλευση των οποίων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.
Η έρευνα είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν αποκλείεται να επεκταθεί στο σύνολο των ενεχυροδανειστηρίων στο νησί καθώς επιδιώκεται ταυτόχρονα να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ντόπιες επιχειρήσεις του είδους να λειτουργούν ως «πλυντήρια» για το «ξέπλυμα» κλοπιμαίων διαρρηκτών, κυρίως αθιγγάνων.
Σημειώνεται ότι ήδη έχει διαπιστωθεί στο παρελθόν τέτοια δραστηριότητα από ενεχυροδανειστή στο κέντρο της πόλεως Ρόδου στην κατοχή του οποίου είχαν βρεθεί αδήλωτα κοσμήματα ενώ είχε προκύψει η αγορά κλοπιμαίων από αθίγγανο μέσω ενός «συνεργού» του αφανούς εταίρου της επιχείρησης του.
Όσα κοσμήματα δεν είναι δηλωμένα ως ενέχυρα είναι εύκολο να θεωρηθούν ως προϊόντα κλοπών που παραδίδουν κακοποιοί.
Στα νέα καταστήματα αγοράς χρυσού στη Ρόδο εκποιούνται καθημερινά χρυσές αλυσίδες, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, βραχιόλια, λίρες, κοσμήματα, καρφίτσες, παλιά χρυσά ρολόγια, πανάκριβα ρολόγια, μέχρι και χρυσά δόντια.
Οι ιδιοκτήτες των σύγχρονων ενεχυροδανειστηρίων, είτε μέσω φεϊγβολάν είτε με διαφημίσεις, προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες δηλώνοντας ότι αγοράζουν χρυσό στις καλύτερες τιμές και απολύτως τοις μετρητοίς.
Ενεχυροδανειστές, παλιοί χρυσοχόοι που είχαν αναδουλειές αλλά και άτομα που επιχειρούν περιστασιακά να εκμεταλλευτούν την οικονομική κρίση των νοικοκυριών επιδόθηκαν στην ενασχόληση της αγοραπωλησίας χρυσού.
Τα νέα ενεχυροδανειστήρια εμφανίστηκαν την τελευταία διετία με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και λόγω της διακοπής δανείων από τις τράπεζες. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αύξηση της τιμής του χρυσού, η οποία είχε καθηλωθεί στα ίδια επίπεδα για δεκαπέντε χρόνια και πήρε ανοδική πορεία από το 2008, αυξανόμενη κατά 30% ανά έτος.
Οι τιμές που προσφέρουν τα ενεχυροδανειστήρια είναι τουλάχιστον 30% χαμηλότερες από την αξία των κοσμημάτων, ενώ πέφτουν και στο 50%. Όταν μάλιστα πρόκειται για ακριβά ρολόγια, τότε η αγορά γίνεται στο ένα δέκατο της πραγματικής τιμής. Η τιμή πώλησης του χρυσού (24 καράτια) ξεπέρασε τα 43,55 ευρώ ανά γραμμάριο και τα 38,53 ευρώ στην αγορά από την τράπεζα. Η αγορά από ενεχυροδανειστήριο μπορεί να έχει μειωμένη τιμή κατά τουλάχιστον 30% και εξαρτάται από το «μάτι» του αγοραστή, ενώ πρέπει να συμβαδίζει με τις επίσημες τιμές. Οι παραδοσιακοί χρυσοχόοι δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα σύγχρονα ενεχυροδανειστήρια.
Τα χρυσά αντικείμενα συνήθως μετατρέπονται σε πλάκες χρυσού στα ειδικά χημεία και πωλούνται ως πρώτη ύλη για την κατασκευή νέων κοσμημάτων. Τα χειροποίητα ακριβά κοσμήματα προωθούνται ως έχουν στην αγορά. Μεγάλες ποσότητες οδηγούνται στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία και την Ιταλία. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι τον τελευταίο χρόνο πολλοί μετανάστες από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες μετατρέπουν το «κομπόδεμά» τους σε χρυσό και το μεταφέρουν στη χώρα τους.