Η επικαιροποιημένη στρατηγική μελέτη για το Γκολφ

Στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ δημοσιεύτηκε στις 12 Αυγούστου 2013 η επικαιροποιημένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και έχει αποσταλεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο για γνωμοδότηση.
Νωρίτερα στις 11 Ιουλίου δημοσιεύτηκε η «Πρόσκληση υποβολής προσφοράς για την αξιοποίηση ακινήτου στην περιοχή Αφάντου της νήσου Ρόδου» με καταλυτική ημερομηνία την 29 Οκτωβρίου.
Το προς αξιοποίηση Ακίνητο εκτείνεται καθ’ όλο το μήκος της αμμώδους παραλίας Αφάντου Ρόδου. Το απαρτίζουν τέσσερα ανεξάρτητα μεταξύ τους ακίνητα που εντάσσονται στις εξής δύο διακεκριμένες παραλιακές περιοχές:
• Η περιοχή «Γκόλφ Αφάντου». Την συνιστά το πρώην ακίνητο του ΕΟΤ που εκτείνεται από τον λόφο Ερημοκάστρου μέχρι τον χείμαρρο Πελεμόνη και την οριογραμμή του καθορισμένου αιγιαλού, περιλαμβάνει δε 25 κτηματομερίδες (ενοποιημένες και μη) και την προ αυτών παραλία. Τα διερχόμενα ρέματα Ποτός και Πλατύρεμα καθώς και η παραλία που είναι χαρακτηρισμένη ως τουριστικό δημόσιο κτήμα δημιουργούν στο ακίνητο αυτό 7 επί μέρους οικοδομήσιμα γήπεδα.
•Η περιοχή «Νότιο Αφάντου». Την συνιστούν δέκα κτηματολογικές μερίδες του Δημοσίου που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ και συντίθενται σε τρία ανεξάρτητα μεταξύ τους ακίνητα (Γήπεδα) κατά μήκος της παραλίας, νότια της κοίτης του Πελεμόνη και μέχρι τον Ποταμό Λουτάνη. Σε τμήματα του γηπέδου λειτούργησε παλαιότερα ο ραδιοφωνικός σταθμός ≪Φωνή της Αμερικής≫.
Η συνολική έκταση του ακινήτου διαμορφώνεται σε 1.796.414 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική δομήσιμη επιφάνεια 796.080 τετραγωνικά μέτρα.
Με τα υφιστάμενα φυσικά και αναπτυξιακά δεδομένα, οι κατ’ εξοχήν ενδεδειγμένες βασικές κατηγορίες χρήσεων γης για το συγκεκριμένο ακίνητο, που μπορούν να υλοποιήσουν το υφιστάμενο δυναμικό τουριστικής ανάπτυξης είναι η χρήση του «Τουρισμού – Αναψυχής» που επιτρέπει όλες τις μορφές τουριστικών εγκαταστάσεων και υποδομών με δυνατότητα μεταβίβασης επιφάνειας και η χρήση του «Παραθεριστικού-τουριστικού χωριού», που επιτρέπει την πολεοδόμηση με δυνατότητα μεταβίβασης κυριότητας.
Η δημοτική αρχή εισηγείται την έγκριση της τροποποιημένης ΣΠΜΕ και ΕΣΧΑΔΑ για την αξιοποίηση της περιοχής του γκολφ Αφάντου, με την προϋπόθεση της ενσωμάτωσης στην τελική της μορφή των παρακάτω παρατηρήσεων – σημείων:

1. Το προτεινόμενο σενάριο αναλογίας των χρήσεων «τουρισμού – αναψυχής» και «παραθεριστικό – τουριστικό χωριό» 75% και 25% αντίστοιχα, μπορεί να γίνει αποδεκτό δεδομένης της μικρής απόκλισης από την προηγούμενη πρότασή μας.
2. Να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη προσπελασιμότητα όλης της παραλιακής ζώνης για το κοινό, μέσα από τη ρητή πρόβλεψη στο ΕΣΧΑΔΑ για δημιουργία πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου ήπιας κυκλοφορίας κατά μήκος της παραλίας, με την κατάλληλη διαμόρφωσή του, χρήση υλικών, φύτευσης, εξοπλισμού, στάσεων και χώρων αναφοράς, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του ΓΠΣ Αφάντου, ιδίως στην περιοχή βορείως του ρέματος Πελέμονη (πέρα ποταμός).
Ιδιαίτερα στην περιοχή αυτή (δηλαδή ανατολικά του Γκολφ και βόρεια μέχρι την παραλία Τραγουνού), ο ως άνω πεζόδρομος να δημιουργηθεί όχι εντός του αιγιαλού, αλλά εκτός αυτού (προκειμένου να μη συρρικνωθεί η παραλία και να είναι δυνατή η απρόσκοπτη κατασκευή του), παραχωρώντας την αντίστοιχη έκταση στο Δήμο. Παράλληλα, στην περιοχή «νότιο Αφάντου» ο υφιστάμενος παραλιακός δρόμος να παραμείνει ως έχει αναβαθμίζοντας τη λειτουργικότητά του και να συνδεθεί με τον ως άνω πεζόδρομο. Επίσης, πρέπει να παραμείνει η δημόσια προσπέλαση από τον κόμβο του Γκολφ δημιουργώντας αντίστοιχα ένα δημόσιο χώρο. Τέλος, πρέπει να διασφαλισθεί η κάθετη προσπέλαση προς την παραλία αξιοποιώντας τον υφιστάμενο δρόμο νοτίως του γκολφ (μεταξύ ρέματος Πλατή και Πελέμονη ποταμού) διότι η προσπέλαση αυτή στην ουσία εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή, που είναι ήδη διαμορφωμένη και αναμένεται να ενταθεί η αξιοποίησή της κατά τις προβλέψεις του ΓΠΣ και η κάθετη προσπέλαση προς την παραλία στο τέλος του ακινήτου Γ9(Φωνή της Αμερικής)
3. Σε σχέση με τους ήδη προβλεφθέντες χώρους στάθμευσης, να προσδιορισθεί ότι οι χώροι αυτοί πρέπει να είναι έκτασης τουλάχιστο 40 στρ για τη δημιουργία 2000 θέσεων στάθμευσης. Επίσης να αναφερθεί ρητά ότι θα είναι δημοσίου ενδιαφέροντος (δηλαδή ελεύθερης στάθμευσης) και καλό θα ήταν να αποδοθούν στο Δήμο.
4. Με δεδομένο ότι η παραλιακή έκταση μήκους 6.5 χλμ θα εξυπηρετείται μόνο από δυο κύριες εισόδους μέσω των υφιστάμενων δρόμων προσπέλασης (Τραγουνού και ανισόπεδου κόμβου), πρέπει απαραίτητα να προβλεφθεί η αναβάθμιση και διαπλάτυνση του οδικού αυτού δικτύου που οδηγεί στην παραλία. Οι δρόμοι αυτοί πρέπει ασφαλώς να έχουν δημόσιο χαρακτήρα.
5. Είναι σαφές ότι το Δημόσιο πρέπει να συνδυάζει την επιχειρηματικότητα (αξιοποίηση της περιουσίας του) με το κοινωνικό όφελος. Το όφελος αυτό κατά κύριο λόγο πρέπει να επενδύεται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο και στην εξυπηρέτηση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών. Πρέπει να αποδοθεί στο Δήμο έκταση τουλάχιστο 50 στρ (περίπου δηλαδή περίπου το 2,5% της συνολικής έκτασης), για την εξυπηρέτηση των αναγκών κοινωνικού εξοπλισμού της περιοχής, ως ελάχιστη κοινωνική προσφορά του δημοσίου προς το δημόσιο συμφέρον.
6. Η αδόμητη αρχαιολογική ζώνη πρέπει να παραμείνει δημοσίου ενδιαφέροντος και δεν πρέπει να ενταχθεί στις ρυθμίσεις της παρούσας ΣΜΠΕ.
7. Να εξετασθεί κατά προτεραιότητα η δυνατότητα αξιοποίησης – επανάχρησης των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων πλησίον του γκολφ και ιδιαίτερα του κολυμβητηρίου ολυμπιακών διαστάσεων.
8. Να αποσαφηνισθεί σε τι ακριβώς συνίσταται ο διαχωρισμός της έκτασης σε «γκολφ Αφάντου» και «νότιο Αφάντου» ο οποίος υπήρχε και στην αρχική μελέτη αλλά στην παρούσα επισημαίνεται και στο χάρτη χρήσεων γης.
9. Πρέπει προσδιορισθεί χωρικά απαραίτητη επέκταση του γκολφ έτσι ώστε να πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές. Αυτό μπορεί να γίνει και εκτός Δ.Τ.Α. Οι γενικές αναφορές ότι η επέκταση θα γίνει στο Δημόσιο Τουριστικό Ακίνητο κατά την κρίση μας δεν επαρκούν.
10. Να τεθούν προδιαγραφές για την ανάπτυξη των εξυπηρετήσεων της ζώνης αιγιαλού και να προβλεφθεί ότι αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το Δήμο.
11. Σε σχέση με τις πρόνοιες για τα λιμενικά έργα, έγιναν βελτιωτικές τροποποιήσεις. Προτείνεται να γίνουν μόνο αγκυροβόλια μικρής κλίμακας, όπως προβλήτες επιβίβασης – αποβίβασης επί υποστυλωμάτων, σε επιλεγμένες θέσεις κατόπιν ειδικής περιβαλλοντικής και ακτομηχανικής μελέτης.
12. Κατά τον κτηματολογικό κανονισμό η ζώνη παραλίας είναι δημοσίου ενδιαφέροντος και άνευ κτηματολογικής μερίδας. Κατά την ίδια έννοια και με δεδομένο ότι το Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα δηλαδή η ζώνη παραλίας μεταξύ της οριογραμμής του αιγιαλού και των πλησιέστερων προς τη θάλασσα Κ.Μ. συνιστούσε προγενέστερα παραλία, πρέπει να παραμείνει δημοσίου ενδιαφέροντος και χρήσεως.
13. Η ΣΜΠΕ δεν απαντά πειστικά στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, της ενέργειας και του υδατικού ισοζυγίου.
14. Να προβλεφθούν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στα λεγόμενα «συνοδά έργα», δηλαδή τα έργα διασύνδεσης εκτός της περιοχής μελέτης με τις υφιστάμενες υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, ενέργεια, ηλεκτροφωτισμός, συμπληρωματικά οδικά δίκτυα ή αναβάθμιση των υφιστάμενων , διάφορες διασυνδέσεις κλπ).