«Η Ελλάδα έφτασε στο χείλος της αβύσσου»

Η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα αλλά και η κριτική του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την «αλλοπρόσαλλη», όπως την χαρακτήρισε, οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μονοπώλησαν σχεδόν την Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας για τον τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από φίλους και οπαδούς του κόμματος ξενοδοχείο Rodos Palace.
Παρόντες στη Συνδιάσκεψη πέραν των άλλων ήταν και ιστορικά και προβεβλημένα στελέχη του κόμματος από το κέντρο όπως οι κκ Δ. Αβραμόπουλος, Λ. Ζαγορίτης, Ολ. Κεφαλογιάννη, Μ. Σαλμάς, Μ. Χαρακόπουλος, Αν. Παπαμιμίκος, Μ. Αγγελάκος, Δ, Μπαχτσεβάνος, Σπ. Λιβανός, Κ. Παπακώστα.
Το παρών έδωσαν και στελέχη του κόμματος από το νομό όπως οι κκ Μ. Ιατρίδη, Αν. Καραμάριος, Β. Χρύσης, Χ. Χατζηευθυμίου, Γ. Ιατρίδης εκπρόσωποι δήμων και νομαρχιακοί σύμβουλοι ενώ παρόντες ήταν και οι δήμαρχοι κκ Στ. Στάγκας και Αλ. Παπουράς.
Η Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Δ. Αβραμόπουλου.
Ο κ Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι ο τομέας του τουρισμού έρχεται να λειτουργήσει και ως μοχλός ανασυγκρότησης αλλά και στήριξης της ελληνικής οικονομίας με αναπτυξιακό και κοινωνικό περιεχόμενο γεγονός που καθιστά τη συνδιάσκεψη στη Ρόδο σπουδαία καθώς θα οδηγήσει στη χάραξη μιας ολοκληρωμένης πρότασης για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.
«Η καινούργια Νέα Δημοκρατία απηλλαγμένη από αναχρονιστικές αντιλήψεις, ξεπερασμένες νοοτροπίες και τον όποιο κακό της εαυτό αλλά και από εκείνους που τον εξέφραζαν, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της στη νέα γενιά και στις νέες ιδέες» τόνισε ο κ Αβραμόπουλος προσθέτοντας ότι «η καινούργια Νέα Δημοκρατία χτίζει και στηρίζεται στην εθνική ενότητα και την κοινωνική συνοχή».
Αναφερόμενος στον τουρισμό τόνισε ότι το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης διαχειρίστηκε την τουριστική πολιτική, σαν ένα απλό παράγωγο της αναπτυξιακής μας πολιτικής, κάνοντας λόγο, για έλλειψη ενός σοβαρού στρατηγικού σχεδιασμού για την εθνική μας στόχευση, που θα οδηγούσε στη δημιουργία μίας ισχυρής, σύγχρονης, ποιοτικής και ανταγωνιστικής τουριστικής οικονομίας.
«Το αληθινό σκάνδαλο, αγαπητοί φίλοι, για το οποίο είναι υπεύθυνο το σύνολο του πολιτικού συστήματος στην χώρα μας, δεν είναι τι ξοδέψαμε, αλλά τι δεν καταφέραμε να εισπράξουμε, με την απουσία σχεδιασμού, την ασυνέχεια στην πολιτική μας, τον αδηφάγο κρατικό συγκεντρωτισμό» επεσήμανε στη συνέχεια ο κ Αβραμόπουλος τονίζοντας ότι νέα τουριστική πολιτική και ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν δεν πρόκειται να υπάρξει σε αυτόν τόπο, όσο ο τουρισμός παραμένει όμηρος των νοοτροπιών και των πρακτικών, ενός πολιτικού και κοινωνικού συστήματος που χρεοκόπησε.
Μίλησε επίσης για την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας και των αντικινήτρων στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ Αντώνης Σαμαράς, απευθυνόμενος εν συνεχεία σε «συνδημότες και συνδημότισσες» μίλησε εισαγωγικά για την αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών κάνοντας λόγο για κρίσιμες στιγμές στον τομέα της οικονομίας που του επέβαλαν να αλλάξει το πρόγραμμα της ομιλίας του.
«Δεν είναι μόνο το πρόβλημα του δανεισμού. Είναι και το τέλος ενός πολιτικού συστήματος που στηρίχθηκε στο λαϊκισμό, στην ανευθυνότητα, στην αναδιανομή δανεικών και στις πελατειακές σχέσεις των κομμάτων με το κράτος και την κοινωνία. Το οικονομικό σύστημα αναδιανομής δανεικών σε βάρος των παιδιών μας τέλειωσε. Το πολιτικό σύστημα της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού τέλειωσε» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προσθέτοντας ότι από το «Τσοβόλα δώστα όλα» του 1989, ως το «υπάρχουν λεφτά» του 2009, η Ελλάδα χρεώθηκε και έφτασε ως το χείλος της αβύσσου.
Εξαπέλυσε επίθεση στον Πρωθυπουργό τονίζοντας ότι δεν «έχει αντιληφθεί ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι το πρόβλημα, δεν είναι η λύση του. Όπως δεν έχει αντιληφθεί γιατί τα spreads των ελληνικών ομολόγων εξακολουθούν και σκαρφαλώνουν, κάνουν νέα ιστορικά υψηλά κάθε μέρα, παρά το μηχανισμό ευρωπαϊκής στήριξης που δημιουργήθηκε, παρά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν και παρά την προσφυγή της Ελλάδας σ’ αυτόν».
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι οι αγορές δεν εμπιστεύονται μια κυβέρνηση, που παρομοιάζει την οικονομία της χώρας με τον «Τιτανικό» κι ύστερα βγαίνει να δανειστεί, που αυξάνει η ίδια το έλλειμμα που παρέλαβε το 2009, καταργώντας εισπράξεις και προσθέτοντας δαπάνες και που ύστερα βγαίνει και… καταγγέλλει την προηγούμενη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική».
Αναφερόμενος σε ανάλογες περιπτώσεις της Ιταλίας και της Ιρλανδίας ο κ Σαμαράς τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν κατάλαβε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται για εναλλακτικό μηχανισμό δανεισμού, όπου προσφεύγουν οι χώρες όταν τα επιτόκια της αγοράς τους φαίνονται «πολύ υψηλά»…
Αναφερόμενος στην άρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην προσφυγή στο ΔΝΤ τόνισε ότι πρόκειται για έναν έλεγχο που θα βάλει τη χώρα σε «φαύλο κύκλο» βαθύτερης ύφεσης, που θα προκαλέσει μεγαλύτερα ελλείμματα, που θα απαιτήσει ακόμα σκληρότερα μέτρα και που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και σε ακόμα μεγαλύτερα ελλείμματα.
Μεταξύ των μέτρων που πρότεινε για την έξοδο της χώρα από την οικονομική κρίση ο κ Σαμαράς αναφέρθηκε στην περιουσία της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου στα Δωδεκάνησα τονίζοντας ότι ανέρχεται αντικειμενικά στα 300 δισεκατομμύρια μέγεθος που ουσιαστικά καλύπτει το σύνολο του χρέους και μένει αναξιοποίητη.
Στόχος της Νέας Δημοκρατίας όπως τόνισε στη συνέχεια είναι να περιορίσει όσο μπορεί τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων και την εκτίναξη της ανεργίας, να σπάσει το «φαύλο κύκλο» της ύφεσης, να διατηρήσει τη κοινωνική συνοχή και να περιορίσει την έξαρση της ανεργίας και την διάβρωση της μεσαίας τάξης.
Δριμεία κριτική άσκησε εξάλλου στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και για το γεγονός ότι διάλεξε τη χειρότερη δυνατή συγκυρία για να περάσει νόμο με τον οποίο νομιμοποιούνται εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, χωρίς τις ασφαλιστικές δικλείδες.
Κριτική άσκησε και για την επιλογή να προχωρήσει τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» επισημαίνοντας ότι πέραν των άλλων προβλημάτων το σχέδιο απαιτεί 4 με 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να ξεκινήσει, και η κυβέρνηση λόγω της κρίσης δεν έχει τα χρήματα αυτά.
Ο κ Σαμαράς εξέφρασε εξάλλου την έντονη αντίθεση του για το σχέδιο της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα δήμο στο νησί της Ρόδου τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν ανεδαφικό σχεδιασμό που έγινε σε κομματικά γραφεία της Αθήνας.
«Είναι σίγουρα αφύσικο και περίεργο, ένας Δήμος να είναι ολόκληρη η Ρόδος, και από ένα Δήμο να αποτελούν πολύ μικρότερα νησιά όπως το Καστελόριζο» τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση…. «απλώς προσπαθεί να την ελέγξει…».
Κριτική άσκησε και για την απόφαση του Πρωθυπουργού να καλέσει τον Τούρκο Πρωθυπουργό την παρούσα χρονική συγκυρία τονίζοντας ότι «ο διάλογος ανάμεσα σε δύο γείτονες, δεν γίνεται ποτέ από θέση αδυναμίας».
Αναφέρθηκε εν συνεχεία στη νέα υποβάθμιση της χώρας από Διεθνή Οίκο Αξιολόγησης ενώ τόνισε ότι οι εταίροι μας κωλυσιεργούν να απαντήσουν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και μερικοί μάλιστα θέτουν νέους σκληρότερους όρους.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε εξάλλου την αισιοδοξία του ότι η «Ελλάδα δεν θα βουλιάξει».
«Όλοι μας θα βάλουμε πλάτη για να μην βουλιάξει η Ελλάδα» επεσήμανε χειροκροτούμενος.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στα προβλήματα του νησιού ζήτησε να ενημερωθεί για την ΕΤΑ, για το ΦΠΑ και το σπατόσημο, για το πρόβλημα με το λιμάνι και το Νοσοκομείο και για τον Καλλικράτη.
Ο κ Σαμαράς συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στο θέμα του συνεδρίου επισημαίνοντας ότι αποτελεί «ατμομηχανή» της Οικονομίας, γιατί έχει πολλαπλές συνέργειες με άλλους κλάδους όπου η Ελλάδα διαθέτει ακαταμάχητα – και ανεκμετάλλευτα – ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στη διεθνή αγορά.
Μίλησε για την ανάγκη στροφής του Ελληνικού Τουρισμού στην Ποιότητα και στην ανταγωνιστικότητα.
Εξειδικεύοντας τόνισε ότι στόχος είναι να κερδίσουμε την αγορά υψηλών τουριστικών εισοδημάτων. Κι αυτό σημαίνει τρία πράγματα: Εξειδίκευση σε θεματικό Τουρισμό και τις αντίστοιχες υποδομές. Συνεδριακό Τουρισμό, Θρησκευτικό Τουρισμό, Ενάλιο Τουρισμό, Πολιτιστικό-Μορφωτικό Τουρισμό, Αθλητικό Τουρισμό, Αρχιπελαγικό Τουρισμό.
«Δεν θέλουμε χαμηλού επιπέδου επισκέπτες. Που αφήνουν λίγα ή τίποτε, μολύνουν το περιβάλλον, βγάζουν κακό όνομα για τον τόπο, και διώχνουν πολύ περισσότερους και πολύ πιο ευκατάστατους δυνητικούς επισκέπτες» πρόσθεσε.
Επεσήμανε ότι απαιτούνται δημόσιες επενδύσεις, όπως μαρίνες, αφαλατωτές, αναβάθμιση μουσείων και αρχαιολογικών τόπων, αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις: Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, θαλάσσια πάρκα, κέντρα θαλάσσιων σπορ, διοργανώσεις θαλάσσιων αγώνων, υψηλής ποιότητας φεστιβάλ ή πολιτιστικές διοργανώσεις που συνδυάζουν την μόρφωση με την ψυχαγωγία.
Χρειάζονται ακόμα, όπως επεσήμανε, συνδυασμοί ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων αλλά και ποιοτικά τοπικά προϊόντα.
Ασκησε κριτική, παραπέρα, για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα Υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας τονίζοντας ότι σήμερα κινδυνεύουν πάλι να μείνουν τα νησιά της «άγονης γραμμής» απομονωμένα, χωρίς πρόσβαση, χωρίς νερό καν.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ακόμη στην ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσία του Δημοσίου.
Πρότεινε συγκεκριμένα τη δημιουργία σε δημόσια ακίνητα συγκροτημάτων κατοικιών, μέσα σε αυστηρά πλαίσια χωροταξικών, οικιστικών και οικολογικών προδιαγραφών, προκειμένου να μην επαναληφθούν επιπτώσεις όμοιου εγχειρήματος στην Ισπανία, τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην άντληση κεφαλαίων και πρόσθετης τουριστικής κίνησης.
Η Νέα Δημοκρατία επεσήμανε ο κ Σαμαράς δεν πιστεύει στον Τουρισμό-μονοκαλλιέργεια.
«Δεν θέλουμε νησιά που το μόνο που κάνουν είναι να πουλούν τουριστικά προϊόντα. Οι καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί στον κόσμο παρουσιάζουν ταυτόχρονα και μεγάλη ποικιλία τοπικής Πρωτογενούς παραγωγής, όπως παράγουν και Πολιτισμό» τόνισε αναδεικνύοντας την ανάγκη αναζωογόνησης της Αγροτικής Οικονομίας.
Έκανε λόγο ακόμη για αλλοπρόσαλλη πολιτική τους ΠΑΣΟΚ και στο θέμα του ΦΠΑ τονίζοντας ότι όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση ζητούσε μείωση στο ΦΠΑ των τουριστικών υπηρεσιών, ενώ ως κυβέρνηση το αύξησε!
Της ομιλίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησαν ομιλίες του Δημάρχου Ροδίων κ Χ. Χατζηευθυμίου, της Βουλευτού Δωδεκανήσου κ Μ. Ιατρίδη της Βουλευτού Ρεθύμνου κ Όλγας Κεφαλογιάννη, τον βουλευτή Μ. Σαλμ κλπ.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και μίνι σύσκεψη του γραμματέα του οργανωτικού κ Μ. Αγγέλακα με εκπροσώπους τοπικών επιτροπών της Νέας Δημοκρατίας.

Η ΟΛΓΑ
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
H υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας κ Ολγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε στην ομιλία της ότι η κρίση μπορεί να κατάφερε μέχρι τώρα στη χώρα μας ηπιότερης έκτασης πλήγματα στον τουρισμό από ότι σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης ωστόσο μείωσε τις αφίξεις, έβαλε φρένο στην κατανάλωση των επισκεπτών και διόγκωσε τα διαρθρωτικές αδυναμίες που προϋπήρχαν και υπονόμευαν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.
Εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επισημαίνοντας ότι έβαλε τον τουρισμό στον ΅αυτόματο πιλότο’ μετά την κατάργηση του Υπουργείου Τουρισμού, το κλείσιμο γραφείων εξωτερικού του ΕΟΤ, την καθυστέρηση στην καμπάνια προώθησης και προβολής του τουριστικού προϊόντος και την αύξηση του Φ.Π.Α. κατά 2 μονάδες, σε μια περίοδο χαμηλής ρευστότητας και αγωνίας να κρατηθούν οι αφίξεις τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα.
Αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τον τουρισμό τόνισε ότι η κρίση έπληξε λιγότερο τον ελληνικό τουρισμό σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες εντός ευρωζώνης χάρις στην πολιτική που ακολουθήθηκε τονίζοντας ωστόσο ότι έπρεπε να είχαν προχωρήσει περισσότερες και πιο τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές.
«Έπρεπε να ήμασταν πιο αποφασιστικοί, να είχαμε χτυπήσει τη γραφειοκρατία, να είχαμε ξεκαθαρίσει εξ’ αρχής τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Τουρισμού, να είχαμε καταπολεμήσει την επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Να είχαμε συγκρουστεί με συντεχνίες, συμφέροντα και προνομιούχους» τόνισε χαρακτηριστικά.
Θύμισε εξάλλου ότι όταν η Νέα Δημοκρατία συζητούσε την άρση του καμποτάζ και διεκδικούσε την απελευθέρωση της κρουαζιέρας από τον ακραίο και αναχρονιστικό προστατευτισμό, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. την κατηγορούσε για αντιλαϊκές πολιτικές και για αντικοινωνικά μέτρα ενώ σήμερα κάνει αυτά που απέρριπτε.
Απαρίθμησε εξάλλου τους στόχους της Νέας Δημοκρατίας για τον τουρισμό:
«- Πρώτος στόχος: Θέλουμε έναν τουρισμό – όχημα εξόδου από την κρίση, που μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο της ύφεσης και για άλλους συνδεδεμένους οικονομικούς κλάδους, όπως είναι η εστίαση, οι μεταφορές, η γεωργία, η μικρής κλίμακας βιομηχανία και η ψυχαγωγία.
– Δεύτερος στόχος: Θέλουμε έναν τουρισμό που συμβάλλει καθοριστικά στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μπορεί να λειτουργήσει σαν μαγνήτης στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.
– Τρίτος στόχος: Θέλουμε έναν νέο, εξελιγμένο, σύγχρονο τουρισμό, που ξεφεύγει από τα αναπτυξιακά πρότυπα του παρελθόντος».
Μίλησε για την ανάγκη επανίδρυσης αυτόνομου Υπουργείου Τουρισμού, με ξεκάθαρο επιτελικό ρόλο, χωρίς περιπλοκές συναρμοδιοτήτων, με ουσιαστικό κύρος, ανάλογο με τη συνεισφορά του τουριστικού τομέα στην οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
Μίλησε ακόμη για την ανάγκη αναδιοργάνωσης του ΕΟΤ και μετεξέλιξή του δηλαδή σε οργανισμό προώθησης του τουριστικού προϊόντος και συντονισμού όλων των κρατικών φορέων με δραστηριότητες προβολής, κατά το παράδειγμα του ροδιακού οργανισμού PROTOUR, ο οποίος χαρτογραφεί και προβάλλει ολοκληρωμένα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ρόδου ως τουριστικού προορισμού.
Στο επίπεδο της επιχειρηματικότητας, πρότεινε μέτρα όπως την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, τη διάθεση κοινοτικών πόρων μέσω του ΕΣΠΑ, τη στήριξη της καινοτομίας, της τεχνολογικής αναβάθμισης και της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Εξίσου σημαντική χαρακτήρισε την εκπαίδευση και κατάρτιση στην οργάνωση και διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στα τουριστικά επαγγέλματα.
Στον τομέα των υποδομών, των μεταφορών και της χωροταξίας, χρειάζεται αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός, τόνισε στη συνέχεια, προτείνοντας την εξειδίκευση του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού, με σωστές εφαρμογές απόσυρσης ξενοδοχειακών μονάδων εκτός σχεδίου, ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας υψηλών προδιαγραφών και υποδομές που θα βάζουν σε τάξη το σημερινό χαώδες τουριστικό τοπίο.
Σημαντική χαρακτήρισε επίσης τη μετατροπή των μεγάλων αστικών κέντρων σε προορισμούς city break και συνεδριακού τουρισμού, αρχής γενομένης από την Αθήνα ενώ προέταξε τη λήψη μέτρων και για την ανάπτυξη του ΅πράσινου τουρισμού’.
Η κ Κεφαλογιάννη τόνισε εξάλλου ότι «δυστυχώς, για τον τομέα του τουρισμού, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν ψάχνει ευκαιρίες. Συνεχίζει αυτά που εμείς ξεκινήσαμε. Νομοθετεί αυτά που εμείς προτείναμε. Καταργεί όσα ωφέλημα αφήσαμε στον τόπο».