Γελοιοποιήθηκαν τα τουρκικά ΜΜΕ για τα ψεύδη τους!

Δεν τίθεται θέμα σύλληψης ή κράτησης Τούρκων δημοσιογράφων, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Διέψευσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τους ισχυρισμούς ορισμένων μέσων ενημέρωσης της γειτονικής χώρας περί “σύλληψης” ή “κράτησης” από τις ελληνικές αρχές τριών Τούρκων δημοσιογράφων που θέλησαν να βιντεοσκοπήσουν δραστηριότητες στη νησίδα Ρω, ανοιχτά του Καστελόριζου.
«Δεν τίθεται θέμα σύλληψης ή κράτησης Τούρκων δημοσιογράφων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζουγκιεργκίν και προσέθεσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, «κάποιοι Τούρκοι δημοσιογράφοι που ήθελαν να πάρουν εικόνες στα ανοιχτά του Καστελόριζου, εμποδίστηκαν από τους αρμόδιους της ελληνικής ακτοφυλακής που τους ρώτησαν ποιος είναι ο σκοπός της παρουσίας τους στην περιοχή». «Κατόπιν επικοινωνίας μεταξύ των σκαφών της Τουρκικής και Ελληνικής ακτοφυλακής οι Τούρκοι δημοσιογράφοι επέστρεψαν στο Κας» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Τούρκος εκπρόσωπος προσέθεσε ότι: «Το υπουργείο μας έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες».
Τηλεοπτικό σκηνικό έντασης αυτή τη φορά με επίκεντρο τη νήσο Ρω στήνουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σε μια προσπάθεια αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.
Τρεις Τούρκοι δημοσιογράφοι συνοδευόμενοι από δύο άλλα άτομα επιχείρησαν να προσεγγίσουν τη νήσο Ρω με τουριστικό σκάφος. Επί τόπου βρέθηκε περιπολικό του Λιμενικού Σώματος και λίγο αργότερα φουσκωτό σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος και οι πέντε Τούρκοι επέστρεψαν στα μικρασιατικά παράλια.
Με ανακοίνωσή του ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Θεόδωρος Ρεντζεπέρης, επιβεβαίωσε πως την Τρίτη και περί ώρα 17:35, εντοπίστηκε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της νησίδος Ρω, τουρκικό τουριστικό σκάφος.
«Πραγματοποιήθηκε ο συνήθης αστυνομικός έλεγχος του σκάφους, που έφερε το όνομα Pony, στο οποίο επέβαιναν εκτός του κυβερνήτη, τέσσερα (04) άτομα, όλοι Τούρκοι υπήκοοι, τα οποία κατά δήλωσή τους, είχαν την ιδιότητα του δημοσιογράφου».
Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και αφού τους συστήθηκε η άμεση αποχώρηση από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, το σκάφος απέπλευσε στις 18:10.
Στην περιοχή έσπευσε και σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής που παρακολουθούσε τις εξελίξεις διακριτικά σε απόσταση.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στο τουρκικό σκάφος επέβαιναν δύο δημοσιογράφοι του ιδιωτικού τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ihlas, ένας δημοσιογράφος της Sabah, ο οδηγός του και ο καπετάνιος του σκάφους.
Το θέμα αποτέλεσε κεντρική είδηση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πολλά εκ των οποίων έκαναν λόγο για “απροσδιόριστου κυριότητας” νησί επί του οποίου οι Τούρκοι δημοσιογράφοι “εντόπισαν στρατιωτικό φυλάκιο, κτίρια και εκκλησία”.
Στην παγίδα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης φαίνεται ότι έπεσε προς στιγμήν και το Reuters, το οποίο επικαλούμενο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναπαρήγαγε τον ισχυρισμό περί “διαφιλονικούμενης” νήσου. Σε λίγη ώρα ωστόσο έστειλε δεύτερο τηλεγράφημα με το οποίο διόρθωσε την αρχική λανθασμένη διατύπωση.
Ενας από τους τρεις Τούρκους δημοσιογράφους, πιθανώς εκείνος της Sabah, Μπεκίρ Ονέρ Σαν, φωτογραφήθηκε με την τουρκική σημαία έχοντας για φόντο το ελληνικό νησί. Η εφημερίδα μετέδωσε την είδηση με τη φωτογραφία αυτή και υπό τον τίτλο “Δεύτερη κρίση Ιμίων, σύλληψη Τούρκων δημοσιογράφων από την Ελλάδα”.
Μία ημέρα νωρίτερα το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Kanal D είχε χαρακτηρίσει τη νήσο Ρω “ουδέτερη”, σημειώνοντας σε ρεπορτάζ του ότι η Ελλάδα οικειοποιήθηκε “με νέο τετελεσμένο μία νησίδα, που δεν ανήκει σε κανέναν”.