«Η ενεργειακή επάρκεια των νησιών του Αιγαίου, σχετίζεται με τη λήψη άμεσων και συγκεκριμένων ενεργειών που εστιάζονται στην επιτάχυνση των διαδικασιών διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με το δίκτυο της ΔΕΗ στην ηπειρωτική χώρα».
Την εκτίμηση αυτή κάνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο αντιπεριφεριάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσαίος με αφορμή τη συζήτηση για το ενεργειακό και στην περιοχή μας.
«Το πρόσφατο περιστατικό στη Σαντορίνη επαναφέρει το αίτημα της αναγκαιότητας ύπαρξης ολοκληρωμένης μελέτης και καταγραφής των ενεργειακών αναγκών κάθε νησιού ξεχωριστά, την ύπαρξη εφεδρειών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ηλεκτροδότησης της τουριστικής περιόδου», δηλώνει ο κ Πουσαίος. Με αφορμή τις επικρίσεις που δέχεται ο Καλλικράτης ο κ.Πουσαίος δηλώνει πως η περιφερειακή αρχή πορεύτηκε και παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισε, δεν έμεινε αδρανής σε κανένα θέμα.Σε ερώτηση σχετικά με τις εκλογές της αυτοδιοίκησης και την συμμετοχή του σε αυτές, ο κ. Γιώργος Πουσαίος δηλώνει :
«Δεν είναι στις προθέσεις μου να προβώ σε ανακοινώσειςΩστόσο, μπορείτε να καταγράψετε ως θετική την πρόθεσή μου να είμαι παρών στις εξελίξεις. Και αυτό γιατί εκτιμώ πως οι πολιτικές εξελίξεις, απρόβλεπτες και δυνητικά δραματικές και θεαματικά μεταβαλλόμενες τους επόμενους μήνες, θα επηρεάσουν το γενικότερο κλίμα, ακόμη και τις προθέσεις ή… προ-αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί».
Η συνέντευξή του κ. Γιώργου Πουσαίου, αναλυτικά:
• Πως εξελίχθηκε κατά την άποψη σας η θητεία της σημερινής περιφερειακής αρχής καθώς ο Καλλικράτης δημιούργησε προβλήματα;
Πριν από δυόμιση και πλέον χρόνια ξεκίνησε μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών, ο «Καλλικράτης». Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες απέκτησαν νέες αρμοδιότητες, νέα όργανα και περισσότερες ευθύνες σε κρίσιμους τομείς, όπως η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, η κοινωνική πολιτική, η διαχείριση σημαντικών πόρων του ΕΣΠΑ, το περιβάλλον και οι υποδομές. Δυστυχώς, η μεταρρύθμιση αυτή συνέπεσε χρονικά με την πρωτοφανή δημοσιονομική στενότητα και την περικοπή πόρων. Ο Καλλικράτης σχεδιάσθηκε το 2010 ως πρόγραμμα με στόχο τη διοικητική μεταρρύθμιση στους ΟΤΑ, που θα αποτελούσε δημιουργική απάντηση στην πολύπλευρη κρίση που αντιμετώπιζε η χώρα και θα λειτουργούσε ως «οξυγόνο» στην ανάπτυξη των Περιφερειών. Τριάντα δύο μήνες μετά, οι υψηλές προσδοκίες έχουν μετατραπεί σε διαψεύσεις. Η ανάγκη να δούμε με διαφορετικό τρόπο την οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης καθίσταται επίκαιρη. Τα σημαντικότερα προβλήματα στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» αποτελούν τόσο η έλλειψη οικονομικών πόρων σε σχέση με τις νέες αρμοδιότητες, η υποστελέχωση όσο και το ανελαστικό, γραφειοκρατικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας. Επίσης, καταγράφεται ότι αρνητικές πλευρές στο σχεδιασμό του σχετίζονται, κυρίως, με την αδυναμία του ελληνικού συστήματος διοίκησης να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος. Υπό αυτά τα δεδομένα πορευτήκαμε και παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίσαμε, θεωρώ ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν έμεινε αδρανής σε κανένα θέμα. Κατέβαλε συνεχείς και επίπονες προσπάθειες για την αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικής δυνατότητας, για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, των παραγωγικών κλάδων, την τόνωση του τουρισμού κ.λ.π.
Δεν είμαστε εκείνοι που θα πούμε ότι τα κάναμε όλα καλά ή ότι δεν υπήρχαν και πράγματα που μπορούσαν να αντιμετωπιστούν κατά καλύτερο τρόπο. Εκείνο για το οποίο έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας, είναι ότι προσπαθήσαμε, μοχθήσαμε, εργαστήκαμε για το καλό του Νοτίου Αιγαίου και των πολιτών του.
• Χρήζει αλλαγών ο νόμος για τη διοικητική μεταρρύθμιση προκειμένου να λειτουργήσει όπως πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση;
Η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός κεντρικού επιτελικού κράτους που θα αποκεντρώσει στις Περιφέρειες και τους Δήμους την εξειδίκευση και την εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών που αφορούν στην περιφερειακή και την τοπική ανάπτυξη και την παροχή των υπηρεσιών στους πολίτες, καθιστά απαραίτητες τις βελτιωτικές κινήσεις που πρέπει να υπάρξουν. Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος τις έχει κατά καιρούς υποδείξει, οι προτάσεις μας είναι επεξεργασμένες και κατατεθειμένες στα αρμόδια Υπουργεία. Το θέμα είναι αν θα προχωρήσει η Κυβέρνηση σε μια ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση, εμπεδώνοντας τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κεντρική κυβέρνησης, περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.
• Σε ποια σημεία της θητείας σας θα μπορούσατε να εστιαστείτε κάνοντας ένα μικρό απολογισμό;
Θεωρώ ότι ο πρωταρχικός στόχος της Περιφέρειας είναι η αειφόρος ανάπτυξη, η απλοποίηση των διαδικασιών, και η πάταξη της γραφειοκρατίας ως προϋπόθεση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των θέσεων εργασίας. Κινούμενος σΆ αυτό το πλαίσιο, έδωσα έμφαση στην υποβολή προτάσεων και στην υλοποίηση δράσεων που έγιναν ευρύτατα αποδεκτές όπως, η αξιοποίηση του ψηφιακού υλικού του Κτηματολογίου προκειμένου να επισπευθεί ο καθορισμός θεσμοθέτησης και η οριοθέτηση δασικών εκτάσεων, ρεμάτων, αρχαιολογικών χώρων, αιγιαλού και παραλίας, η δημιουργία του παρατηρητηρίου τιμών, η ανάπτυξη της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε διάφορους τομείς και ειδικά στην προσπάθεια δημιουργίας μίας βάσης δεδομένων για ό,τι έχει σχέση με την Περιφέρεια, η υποστήριξη ανάπτυξης συνεργιών μεταξύ διαφορετικών φορέων και κλάδων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Περιφέρειας (Πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, δημόσιοι φορείς κ.α.,) η καταγραφή των κληροδοτημάτων και οι στοχευμένες ενέργειες για την αποκατάσταση και την ουσιαστική αξιοποίησή τους, η καθιέρωση διευρυμένης συνεργασίας μέσω συσκέψεων με τους φορείς των νησιών για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο σε επίπεδο έργων, οι προσπάθειες ανάπτυξης ενός δικτύου διανησιωτικών γραμμών ανάπτυξης υδατοδρομίων και δρομολόγησης υδροπλάνων, σε ένα ευρύτερο σχέδιο συνδυασμένων μεταφορών, η ενίσχυση της πρόληψης και προαγωγής της υγείας, ακόμα και η προσπάθεια αξιολόγησης των υπηρεσιών και του έργου τους στις Κυκλάδες. Το τελευταίο δε διάστημα σημαντική δουλειά με μεγάλη κοινωνική αποδοχή, γίνεται και στα θέματα κατάρτισης σε αντικείμενα με επαγγελματική προοπτική και ενίσχυση των δεξιοτήτων κυρίως στον πρωτογενή και τριτογενή κλάδο, σε συνεργασία με επαγγελματικούς φορείς, συλλόγους και φυσικά το επιμελητήριο. Τέλος, στο επίπεδο της διερεύνησης βρίσκεται ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων εν πλω σε κατάλληλα διαμορφωμένο πλωτό μέσο.
• Θα είστε εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές της αυτοδιοίκησης που θα γίνουν το έτος 2014; Με ποια κριτήρια θα λάβετε τις αποφάσεις σας;
Είναι νωρίς ακόμη για να ανακοινώσω κάτι τέτοιο. Γενικότερα, εκτιμώ ότι ο τρόπος με τον οποίο πορεύτηκε η αυτοδιοίκηση σε σχέση με τα μεγάλα κόμματα δεν μπορεί να υπάρξει στο μέλλον και τα κριτήρια θα είναι συνεχώς περισσότερο αυτοδιοικητικά ενώ οι ευαίσθητες πολιτικές ισορροπίες και ο πολιτικός χρόνος που τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, δε δίνουν επαρκές πεδίο για να γίνει εκτίμηση της κατάστασης για τις εκλογές που θα γίνουν σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Ωστόσο, μπορείτε να καταγράψετε ως θετική την πρόθεσή μου να είμαι παρών στις εξελίξεις. Και αυτό γιατί εκτιμώ πως οι πολιτικές εξελίξεις, απρόβλεπτες και δυνητικά δραματικές και θεαματικά μεταβαλλόμενες τους επόμενους μήνες, θα επηρεάσουν το γενικότερο κλίμα, ακόμη και τις προθέσεις ή… προαποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί από ορισμένους, για να είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι ή Περιφερειάρχες αλλά και υποψήφιοι Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι.
Υποψηφιότητες των οποίων τον ρόλο συνήθως υποβαθμίζουμε, αλλά είναι καθοριστικός και κυρίαρχος για το «στήσιμο» ενός αξιοπρεπούς και με βάσιμες πιθανότητες διεκδίκησης της εξουσίας συνδυασμού και σε Περιφερειακό και σε Δημοτικό επίπεδο.
• Πως είδατε το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό που απασχόλησε το νομαρχιακό συμβούλιο;
Το σχέδιο του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού, που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτμο, έχει πολλές σημαντικές αδυναμίες που δεν αντιμετωπίστηκαν όπως εύστοχα παρατήρησε ο εισηγητής του θέματος Αντώνης Χατζηιωάννου, κωδικοποιώντας τις ελλείψεις και αδυναμίες του σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας. Το Ειδικό Πλαίσιο Χωρικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό εφόσον ενσωματώνει την αειφορικότητα θα πρέπει να εστιάζει μέσω των προβλέψεών του στην εκπλήρωση των στόχων της κοινωνικής συνοχής, οικονομικής αποτελεσματικότητας και περιβαλλοντικής προστασίας. Δυστυχώς όμως οι προβλέψεις του Ειδικού Πλαισίου μετά ειδικά την παρούσα αναθεώρηση απομακρύνονται ακόμα περισσότερο από το στόχο αυτό. Είναι σαφές, ότι δε λαμβάνει υπόψη, την ουσιαστική διαφοροποίηση του νησιωτικού χώρου από την ηπειρωτική χώρα, με τη διαμόρφωση ενός ειδικού κεφαλαίου, με σαφείς αναφορές στην ιδιαιτερότητα του κάθε νησιού, την ανάγκη εκπόνησης απαραίτητων μελετών (π.χ. φέρουσα ικανότητα, ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιας ζώνης κ.α.) και τις υφιστάμενες μελέτες (π.χ. Χωροταξικό Περιφέρειας, χωροταξικά των νησιών, ESPON). Δε θέτει ένα πλαίσιο επιχειρηματικών στόχων και προτεραιοτήτων από την πλευρά της ανάπτυξης συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων μεγάλης κλίμακας δίνοντας το δικαίωμα του σχεδιασμού στις απαιτήσεις των επενδυτών, δεν εστιάζει ως προτεραιότητα στη βελτίωση των υφιστάμενων τουριστικών υποδομών και όχι στην επέκταση με επιχορήγηση της κατασκευής νέων, ακόμα και εκεί που δεν απαιτείται, δε συνδέει σε καμία περίπτωση άμεσα, αν όχι και έμμεσα, τον όποιο σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης με την εκπλήρωση του προαπαιτούμενου της προσβασιμότητας όταν μάλιστα θέτει ως στόχο την επέκταση της τουριστικής περιόδου και γενικότερα θα το χαρακτήριζα ελλιπές. Σε κάθε περίπτωση το υπό εξέταση σχέδιο απαιτεί ριζική αναμόρφωση και συνδιαμόρφωση σύμφωνα με τις προτάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οι οποίες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
• Με αφορμή τη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για το ενεργειακό τι θα πρέπει να γίνει προκειμένου να εξασφαλιστεί επάρκεια ρεύματος στα νησιά. Πως θα μπορέσουν να εξασφαλιστούν οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα;
Η ενεργειακή επάρκεια των νησιών του Αιγαίου, σχετίζεται με τη λήψη άμεσων και συγκεκριμένων ενεργειών που εστιάζονται στην επιτάχυνση των διαδικασιών διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με το δίκτυο της ΔΕΗ στην ηπειρωτική χώρα.
Το πρόσφατο περιστατικό στη Σαντορίνη επαναφέρει το αίτημα της αναγκαιότητας ύπαρξης ολοκληρωμένης μελέτης και καταγραφής των ενεργειακών αναγκών κάθε νησιού ξεχωριστά, την ύπαρξη εφεδρειών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ηλεκτροδότησης της τουριστικής περιόδου, προϋποθέτει τη συντήρηση των υποδομών και του δικτύου διανομής και επιτάσσει την επίσπευση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, πάντα όμως με βάση το σεβασμό του νησιωτικού χώρου, τη φέρουσα ικανότητα και σχεδιασμό ανά νησί που ήδη βρίσκεται σε φάση υλοποίησης σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Ίου-Αιγαίου. Σε κάθε περίπτωση όμως και πέραν του ανωτέρω σχεδιασμού, πρέπει να τεθεί άμεσα ως προτεραιότητα πολιτικής η εξοικονόμηση με ακόμα περισσότερες δράσεις ενημέρωσης και παροχή κινήτρων, ειδικά για τις πιο φτωχές ομάδες του πληθυσμού.
• Τι προέκυψε από την ημερίδα που διοργανώθηκε στη Σύρο για τα υδροπλάνα και πόσο κοντά είμαστε στη δρομολόγηση υδροπλάνων;
Η διοργάνωση του συνεδρίου και η ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίες κατέδειξε τη βούλησή μας να στηρίξουμε τη δημιουργία υδατοδρομίων στα νησιά, καλύπτοντας συμπληρωματικές μεταφορικές ανάγκες. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου δόθηκαν λεπτομερείς απαντήσεις για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την αδειοδότηση των υδατοδρομίων από τους εκλεκτούς εισηγητές και υπήρξε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος. Ήδη τα πρώτα επιχειρηματικά σχήματα στήνονται και δίνουν μάχη με το χρόνο για να εξασφαλίσουν αεροσκάφη και να στήσουν δίκτυα υδατοδρομίων. Επαφίεται στους Ο.Τ.Α, πλέον, να αδράξουν την ευκαιρία που διαφαίνεται στον ορίζοντα, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών, κατασκευάζοντας μικρής κλίμακας λιμενικές εγκαταστάσεις ή ενεργοποιώντας μετά από συντήρηση και επέκταση υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να ενταχθούν στο δίκτυο των ήδη υπαρχόντων μεγάλων. Μάλιστα η όλη κινητικότητα και οι επαφές που έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται θεωρούμε ότι θα δημιουργήσουν ευκαιρίες και θα δώσουν μία επιπλέον ώθηση στην τοπική επιχειρηματικότητα όχι μόνο του τουριστικού κλάδου αλλά και σε επιχειρήσεις όπως το ΝΕΩΡΙΟ το οποίο προσπαθούμε να εμπλέξουμε ενεργά.
• Τι έγινε στις Κυκλάδες και τι μένει να πραγματοποιηθεί ακόμη από πλευράς έργων;
Όπως ανέφερα παραπάνω, από την έναρξη της θητείας μας, προσπαθήσαμε πέραν της ομαλής μετάβασης από τον ένα θεσμό στον άλλον και τη συνέχιση των έργων που είχαν προγραμματισθεί από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, να εκπονήσουμε ένα συνολικό σχέδιο που δε θα περιορίζετο μόνο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομών αλλά θα εστίαζε στο σχεδιασμό δράσεων ικανών να αντιμετωπίσουν τα εν γένει προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, όπως η γραφειοκρατία και ταυτόχρονα θα δημιουργούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να δοθεί μια ώθηση ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο σε μία δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά συγκυρία για όλους. Και επιμένω στον αναπτυξιακό ρόλο της Περιφέρειας με το σχεδιασμό και την υλοποίηση αντίστοιχων πολιτικών, αρκεί να ενισχυθεί επιτέλους αποκεντρωτικά ο ρόλος της από τον κεντρικό συγκεντρωτισμό του ελληνικού κράτους που πολλές φορές λειτουργεί ως τροχοπέδη. Δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση και λογική που υλοποιήθηκαν αναφέρθηκαν παραπάνω, άλλες φορές με επιτυχία, άλλες φορές με δυσκολία, ενώ άλλες είναι ακόμα σε φάση εξέλιξης. Με βάση τις παρούσες πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, το σημαντικότερο που πιστεύω πως πρέπει να γίνει από τη πλευρά μας είναι να σχεδιάσουμε, νΆ αναπτύξουμε και να υλοποιήσουμε πολιτικές και δράσεις που θα ενισχύσουν την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση για ενίσχυση των πόρων προς τις περιφέρειες για το σκοπό αυτό και πέρα από ομάδες στόχου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που ανήκει η Περιφέρειά μας. Μάλιστα, Ευρωπαϊκές Πολιτικές όπως η «Γαλάζια Ανάπτυξη» ειδικά για τη νησιωτική περιφέρεια μας προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία όχι μόνο νέων θέσεων εργασίας, αλλά και βιώσιμες θέσεις με αναφορά στη καινοτομία της γαλάζιας οικονομίας. Αυτός είναι και ο λόγος που έχω ανοίξει κανάλι επικοινωνίας με την Ελληνίδα Επίτροπο, ως αρμόδια για το συγκεκριμένο θέμα από το συνέδριο του “THALLATA” που είχε πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη πριν ενάμιση χρόνο περίπου και ταυτόχρονα έχω ζητήσει και καταθέσει, από το προηγούμενο χρόνο στη Ειδική Διαχειριστική μας Αρχή προτάσεις προκειμένου να υπάρξει σύνδεση με το ΕΣΠΑ. Τέλος, πρέπει να πετύχουμε προς όφελος του νησιώτη κατοίκου της Περιφέρειας μας, να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής του και στο τομέα της υγείας, της παιδείας, της γραφειοκρατίας, της προσβασιμότητας πολύ περισσότερο, επαναλαμβάνω υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, που δυστυχώς δεν επιτρέπουν να περνούν τα περισσότερα πράγματα από το χέρι μας. Έχουμε όμως την επιμονή και τη δύναμη να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο και πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε.