Ετοιμα όλα στα Δωδ/νησα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Μόνοι με το γραπτό τους θα βρεθούν την προσεχή Παρασκευή, 14 Μαΐου, οι υποψήφιοι φοιτητές και σπουδαστές. Αισιοδοξία, ψυχραιμία και αυτοσυγκέντρωση αποτελούν τα απαραίτητα εφόδια στη μάχη αυτή, τη σημαντικότερη της σχολικής ζωής, μια μάχη κρίσιμη, αν και όχι καθοριστική, για την περαιτέρω πορεία στον επαγγελματικό στίβο.
Η επιτυχία στις εξετάσεις αποτελεί μόνο την αρχή για τη μετέπειτα εξέλιξη. Η μάχη αυτή, που τώρα φαντάζει τεράστια στα μάτια των εφήβων, πρέπει να συνοδευτεί κατά τα επόμενα χρόνια από πολλές άλλες, για να αποδώσει καρπούς.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι σημαντικό να κερδηθεί. Η συστηματική μελέτη, η συγκροτημένη σκέψη, η κριτική ικανότητα και η ωριμότητα του υποψηφίου έχουν σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Φέτος, στον εξεταστικό στίβο αναμένεται να εισέλθουν περίπου 93.000 (92.882) υποψήφιοι της συγκεκριμένης κατηγορίας. Πρόκειται για τους 77.686 τελειόφοιτους της Γ’ τάξης Γενικών Λυκείων, τους 351 Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς και τους 14.845 υποψηφίους προηγούμενων ετών που υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν και αυτή τη χρονιά. Από το σύνολο των 88.165 θέσεων, οι οποίες προορίζονται για 123.144 υποψηφίους, οι εν λόγω διαγωνιζόμενοι, των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, διεκδικούν το 90% των θέσεων Πανεπιστημίων και Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και το 69% των θέσεων ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης.
Στο μεταξύ η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου επανέλαβε ότι θα εφαρμοσθεί νέος…. Καλλικράτης στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ ο υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος, με επείγουσα εγκύκλιό του προς τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, έβαλε «μαχαίρι» στον αριθμό των επιτηρητών, λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα. Προς το σκοπό αυτόν θα χρησιμοποιούνται εφέτος μεγαλύτερες αίθουσες ως εξεταστικά κέντρα, τα οποία μειώνονται σε 830 από 1240 που ήταν πέρσι (συνολικά στη χώρα).
ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Η οικονομική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα και για τους υποψήφιους. Ο ανταγωνισμός για μία θέση στα κεντρικά ΑΕΙ προβλέπεται εντονότερος φέτος αφού, εξαιτίας της οικονομικής στενότητας, λίγοι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της «φοιτητικής μετανάστευσης» που ανέρχεται σε περίπου 50.000 ευρώ για 5 χρόνια. Η αυξημένη ζήτηση για τις σχολές των κεντρικών ΑΕΙ, καθώς και η κατάργηση από φέτος του βαθμολογικού ορίου του «10» αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στις βάσεις εισαγωγής.
Πάντως, όπως φαίνεται, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν χωρίς την απειλή των απεργιών, καθώς η πρόταση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για δύο 24ωρες δεν πέρασε από τις τοπικές ενώσεις των καθηγητών.

ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ξεκινούν την Παρασκευή 14 Μαϊου οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή των εξετάσεων έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί αφού καθορίστηκαν τα εξεταστικά κέντρα και ορίστηκαν οι επιτηρητές. Στην περιοχή μας μάλιστα δεν θα υπάρξει μείωση των εξεταστικών κέντρων και των επιτηρητών που θα ελέγχουν τους μαθητές, στη διάρκεια των διαγωνισμάτων, παρά την εγκύκλιο που εστάλη στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τον υφυπουργό Παιδείας Γιάννη Πανάρετο.
Στις εξετάσεις θα λάβουν μέρος 1578 μαθητές, από όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου όπως δείχνουν τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Από αυτούς οι 633 είναι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης οι 229 της Θετικής και οι 700 της Θεωρητικής.
“Είμαστε πανέτοιμοι για τις εξετάσεις και πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά. Αυξήσαμε μάλιστα και τα εξεταστικά κέντρα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στα μικρά νησιά και να μην ταλαιπωρούνται οι μαθητές” δήλωσε στη “δ” ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης. Συνολικά τα εξεταστικά κέντρα, στα Δωδεκάνησα θα είναι 22.
Αναλυτικότερα την πόλη της Ρόδου, θα λειτουργήσουν εξεταστικά κέντρα στο 1ο 2ο 3ο και 4ο Λύκειο. Στους δήμους θα λειτουργήσουν εξεταστικά κέντρα στα λύκεια Ιαλυσού, Κρεμαστής, Σορωνής, Αφάντου, Αρχαγγέλου και στο Μουσικό Γυμνάσιο. Εξεταστικό κέντρο θα λειτουργήσει και τις λυκειακές τάξεις του Γενναδίου. Επιπρόσθετα θα υπάρχουν εξεταστικά κέντρα στη Σύμη, στο Καστελόριζο, στη Χάλκη, την Τήλο, στην Νίσυρο, στους Λειψούς και στην Αστυπάλαια, αλλά και στα μεγάλα νησιά όπως η Κως, η Κάλυμνος, η Λέρος, η Πάτμος και η Κάρπαθος.
Η μετάδοση των θεμάτων θα γίνει με το σύστημα VBI και τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων. “Έχουμε προβλέψει τα πάντα. Θα υπάρχουν γεννήτριες, που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης. Στη διάθεση των μαθητών θα υπάρχουν και γιατροί που θα παρεμβαίνουν σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα” είπε ο κ. Παπαδομαρκάκης
Ερωτηθείς ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για την εγκύκλιο που έστειλε ο υφυπουργός Παιδείας με την οποία ζητά να μειωθούν τα εξεταστικά κέντρα και να οριστούν λιγότεροι επιτηρητές, απάντησε πως το κείμενο που ήρθε στη Ρόδο δεν έχει νόημα. “Μέχρι τώρα οι αίθουσες που χρησιμοποιούσαμε ήταν μεγάλες και δεν υπερβαίναμε τον αριθμό των επιτηρητών. Αρα δεν έχει νόημα η εγκύκλιος για τα Δωδεκάνησα” είπε ο κ Παπαδομαρκάκης.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ευχήθηκε καλή επιτυχία, στους υποψηφίους και ζήτησε από τους γονείς να είναι συνετοί, ψύχραιμοί και να μην πιέζουν τους διαγωνιζόμενους.
“Είμαστε μαζί με την κοινωνία για να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε και κοντά στους εκπαιδευτικούς για να λύνουμε τα προβλήματα τους” είπε ο κ Παπαδομαρκάκης.
Οι μαθητές πάντως έστω και τις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι τις εξετάσεις ετοιμάζονται εντατικά, για να καταφέρουν να γράψουν άριστα και να εισαχθούν στις σχολές που έχουν επιλέξει.
Αναλυτικότερα τη μάχη θα δώσουν από το 1ο Λύκειο Ρόδου 135 μαθητές από τους οποίους οι 75 είναι της τεχνολογικής κατεύθυνσης, οι 27 της θετικής και οι 33 της θεωρητικής. Από το 2ο Λύκειο θα διαγωνιστούν 114 μαθητές από τους οποίους οι 38 είναι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, οι 20 της θετικής και οι 56 της Θεωρητικής. Από το 3ο Λύκειο θα διαγωνιστούν 136 απόφοιτοι από τους οποίους οι 43 είναι της τεχνολογικής κατεύθυνσης, οι 24 της θετικής και οι 69 της θεωρητικής κατεύθυνσης. Από το 4ο Γενικό Λύκειο θα διαγωνιστούν 60 μαθητές από τους οποίους οι 26 είναι της τεχνολογικής κατεύθυνσης, οι επτά της θετικής και οι 27 της θεωρητικής κατεύθυνσης. Από το Γενικό Λύκειο Αρχαγγέλου θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις 50 μαθητές από τους οποίους οι 26 είναι της τεχνολογικής κατεύθυνσης, οι πέντε της θετικής και οι 19 της θεωρητικής.
Απο το Λύκειο Ιαλυσού διαγωνίζονται 72 απόφοιτοι από τους οποίους οι 39 ακολούθησαν την τεχνολογική κατεύθυνση οι οκτώ τη θετική και οι 25 τη θεωρητική. Στο λύκειο της Κρεμαστής οι διαγωνιζόμενοι είναι συνολικά 98. Από αυτούς οι 46 είναι της τεχνολογικής κατεύθυνσης, οι 10 της θετικής και οι 42 της θεωρητικής . Από το λύκειο Αφάντου θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις 67 απόφοιτοι. Από αυτούς οι 41 ακολούθησαν τεχνολογική κατεύθυνση, οι επτά θετική και οι 19 θεωρητική. Από το λύκειο της Σορωνής θα διαγωνιστούν 43 απόφοιτοι από τους οποίους οι 18 προέρχονται από την τεχνολογική κατεύθυνση, οι επτά απο την θετική και οι 18 από τη θεωρητική. Στο Εσπερινό Αρχαγγέλου θα διαγωνιστούν επτά μαθητές που προέρχονται από τη θεωρητική κατεύθυνση.
Από το σχολείο του Γενναδίου θα διαγωνιστούν 20 απόφοιτοι από τους οποίους οι επτά είχαν ακολουθήσει την τεχνολογική εκπαίδευση, οι τρεις τη θετική και οι 10 τη θεωρητική

Από το Κολλέγιο Ρόδου θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις φέτος 74 απόφοιτοι. Από αυτούς οι 33 προέρχονται από την τεχνολογική εκπαίδευση, οι 21 από τη θετική και οι 20 από τη θεωρητική. Από τα εκπαιδευτήρια ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις 78 απόφοιτοι από τους οποίους οι 31 προέρχονται από την τεχνολογική κατεύθυνση οι 16 από τη θετική και οι 31 από τη θεωρητική.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι πανελλαδικές θα ολοκληρωθούν στις 31 Μαΐου με το μάθημα Αρχές Οικονομικές Θεωρίας που είναι επιλογής για όλες τις κατευθύνσεις.