Επιστρέφουν ακίνητα του Γκολφ στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους!

Απέτυχε, όπως όλα δείχνουν, η προσπάθεια ανατροπής απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και σχετικής νομολογίας- δεδικασμένου που έχει διαμορφωθεί από την έκδοση δεκάδων αποφάσεων που αφορούν ακίνητα που περιήλθαν στο δημόσιο δια απαλλοτριώσεων οι οποίες δεν συντελέστηκαν.
Το Στ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 1519/2011 απόφασή του είχε παραπέμψει τη λήψη απόφασης επί αιτήσεως του δικηγόρου κ. Στ. Σταυρή και των οικείων του κ.κ. Στ. χήρας Εμμανουήλ Σταυρή και Μαρούλας (Μαρίας) Εμμανουήλ Σταυρή για την επιστροφή στην ιδιοκτησία τους εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν στο Γκολφ Αφάντου, ενώπιον της 7μελούς συνθέσεως, την 10η Οκτωβρίου 2011.
Τρία από τα πέντε μέλη του συμβουλίου του ΣτΕ αποφάνθηκαν ότι έχουν συντελεστεί από την ΕΤΑ οι λόγοι απαλλοτρίωσης των ακινήτων στο Γκολφ Αφάντου!
Το δικαστήριο ήλθε δηλαδή σε ευθεία αντιπαράθεση με άλλη απόφαση (2216/2009) που εξέδωσε, το οποίο και επεσήμαναν οι δύο σύμβουλοι που μειοψήφισαν κρίνοντας ότι έχει παρέλθει χρόνος 35 ετών χωρίς να συντελεστεί η απαλλοτρίωση με αποτέλεσμα να πρέπει να επιστραφούν τα ακίνητα στους παλαιούς ιδιοκτήτες!
Η 7μελής σύνθεση του ΣτΕ αφού επανεξέτασε την υπόθεση έκρινε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δ» εσφαλμένη την ως άνω κρίση και διέταξε να επιστραφούν στην οικογένεια Σταυρή τα ακίνητα που είχαν μεν απαλλοτριωθεί δεν είχαν ωστόσο αξιοποιηθεί εντός των χρονικών περιορισμών που θέτει ο νόμος!!
Όπως έχει αποκαλύψει η «δ», το ΣτΕ έχει κρίνει κατ’ επανάληψη ότι ακίνητα που απαλλοτριώθηκαν από το δημόσιο για τα οποία υπήρξε αποδεδειγμένα παρατεταμένη αδράνεια της διοίκησης να εκτελέσει το έργο για το οποίο συντελέστηκε η απαλλοτρίωση πρέπει να επιστραφούν στους αρχικούς τους ιδιοκτήτες.
Το δεδικασμένο αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αιτήσεις του είδους εκκρεμούν αρκετές ενώπιον του ΣτΕ δημιούργησε μια «ασφυκτική» κατάσταση που έθεσε εν αμφιβόλω το σχέδιο για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των «Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων» και την ένταξή τους στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ.
Αποτέλεσμα των προσφυγών του είδους ήταν η συρρίκνωση της περιουσίας της ΕΤΑ η οποία ιδρύθηκε το 1998 με τον μεγαλεπήβολο στόχο να αξιοποιήσει τα 70.000 στρέμματα και τα 371 ακίνητα «φιλέτα» του EOT σε όλη την Ελλάδα. Ακόμα και σήμερα, παρά την πρόοδο στις προκηρύξεις των διαγωνισμών, καμία μεγάλη σύνθετη τουριστική επένδυση δεν ολοκληρώθηκε, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων εκτάσεων «φιλέτων» στην Ανάβυσσο, στ’ Αφάντου Ρόδου και στο Παλιούρι Χαλκιδικής.
Μέχρι στιγμής οι παλαιοί ιδιοκτήτες έχουν αποσπάσει από τα ακίνητα της ΕΤΑ στις τρεις περιοχές συνολικά περίπου 270 στρέμματα.
Επισημαίνεται ότι η ΕΤΑ έχει σχηματίσει, βάσει του νόμου 3220/2004, αποθεματικό 20,7 εκατ. ευρώ με σκοπό να καλύπτει ζημιές απομείωσης των ιδιόκτητων ακινήτων της καθώς και των περιουσιακών της στοιχείων που σχετίζονται με δικαιώματα διοίκησης και αξιοποίησης ακινήτων.
Θυμίζουμε ότι ενώπιον του ΣτΕ, με αίτημα την απόδοση εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν υπέρ του δημοσίου αλλά δεν συντελέστηκε εντός εύλογου χρόνου η αξιοποίησή τους, έχουν υποβληθεί προσφυγές και από τους δικηγόρους της Ρόδου κ.κ. Νίκο Πέρρο (για το γκολφ Αφάντου) και Κ. Σαρρή (για την Τσαμπίκα).

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Γκολφ Αφάντου έχει διαταχθεί ήδη από το ΣτΕ η μερική άρση της συντελεσμένης απαλλοτρίωσης ιδιωτικών ακινήτων που περιήλθαν αρχικά στην ιδιοκτησία του ΕΟΤ και η επιστροφή εκτάσεων στους αρχικούς ιδιοκτήτες της. Σκοπός δε της απαλλοτρίωσης, που συντελέστηκε πριν από 35 έτη, ήταν η εκτέλεση έργων τουριστικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας Αφάντου συμπεριλαμβανομένων και αυτών του γηπέδου γκολφ.