Επιλέγησαν για διευθυντές του ΙΚΑ υπάλληλοι που είχαν… πεθάνει!!

Στην απόφαση υπηρεσιακών συμβουλίων του ΙΚΑ να επιλέξουν για την πλήρωση θέσεων διευθυντών και προϊσταμένων, άτομα που είχαν συνταξιοδοτηθεί (!!) κι άλλα που είχαν… πεθάνει(!!!) αναφέρθηκε με μια άκρως αποκαλυπτική κατάθεσή του ενώπιον της Πταισματοδίκη Ρόδου ο πρώην διευθυντής του ΙΚΑ Ρόδου, κ. Γιάννη Παπαντωνίου, που δέχτηκε ανελέητο «κυνηγητό», υποβαθμιζόμενος στη θέση του απλού υπαλλήλου.
Ο κ. Παπαντωνίου κατέθεσε συγκεκριμένα στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, από αρμόδιους της διοίκησης του ΙΚΑ με αφορμή ρεπορτάζ της “δ” για την άρνηση αποκατάστασής του.
Ο κ. Παπαντωνίου υπηρετούσε στο περιφερειακό υποκατάστημα ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ρόδου, από τον Νοέμβριο του 1984. Από το 1997 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2004, είχε διατελέσει προϊστάμενος του τμήματος εσόδων και προϊστάμενος του τμήματος οικοδομοτεχνικών έργων, ενώ από τον Οκτώβριο του 2004 μέχρι και τον Απρίλιο του 2011, ύστερα από κρίση του υπηρεσιακού συμβουλίου, ασκούσε καθήκοντα προϊσταμένου διεύθυνσης στο υποκατάστημα ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ρόδου. Σήμερα εργάζεται στο υποκατάστημα Αρχαγγέλου.
Επιπρόσθετα, από το 1985 μέχρι και το 2011, ήταν συνδικαλιστής και μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων ΙΚΑ ΕΤΑΜ του νομού Δωδεκανήσου, και εκπρόσωπος στην ΠΟΣΕ ΙΚΑ.
Με τις κρίσεις του 2011, παρ’ ό,τι τα μόρια που συγκέντρωσε, ήταν περισσότερα από άλλους συναδέλφους του, που κρίθηκαν διευθυντές, το υπηρεσιακό συμβούλιο δεν τον έκρινε, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων.
Ακολούθησε απόφαση της διευθύντριας του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ρόδου, η οποία τον μετακίνησε στη μονάδα υγείας του ίδιου υποκαταστήματος, χωρίς αίτησή του και χωρίς καν να του ανατεθούν καθήκοντα προϊσταμένου, σε κενή θέση της μονάδας αυτής, κατά παράβαση του ισχύοντος υπαλληλικού κώδικα.
Με τις υπ’ αριθμ. Αποφ. 2177/2012 και 2348/2012 του Δοικητικού Εφετείου Αθηνών ακυρώθηκαν όλες οι κρίσεις επιλογής Διευθυντών του ΙΚΑ ΕΤΑΜ λόγω μη νόμιμης σύνθεσης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Το δικαστήριο διέταξε την επανάληψη της διαδικασίας με νέα νόμιμη σύνθεση. Με την υπ’ αριθμ. 975/2013 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ακυρώθηκε η υπ’ αριθμ. Ρ34/17/1/8-4-11 απόφαση του Διοικητή ΙΚΑ ΕΤΑΜ και έγινε δεκτή η προσφυγή του κ. Παπαντωνίου ο οποίος όμως δεν κρίθηκε και δεν τοποθετήθηκε σε θέση διευθυντή.
Ο φάκελος του κ. Παπαντωνίου αναπέμφθηκε στη διοίκηση για νέα νόμιμη κρίση και συγκεκριμένα για να γίνει η επιλογή του, σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης και τη φθίνουσα σειρά βαθμολογίας του.
Η Διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ύστερα από μια σειρά εξώδικών του, για την εκτέλεση της τελευταίας απόφασης, εξακολουθεί να κωφεύει και να παρανομεί.
Ο κ. Παπαντωνίου εξεταζόμενος στα πλαίσια της προανάκρισης, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, που τον δικαίωσαν, τόνισε ότι ενώ έχει επισημάνει και γνωστοποιήσει στο ΙΚΑ τις αιτιάσεις του και έχει ζητήσει νέα επανεξέταση της υποθέσεώς του, δεν έλαβε απάντηση θετική ή αρνητική, παρά μόνο… διοικητική αδιαφορία.
Επεσήμανε μάλιστα ότι την 24η Απριλίου 2013 σε νέες κρίσεις παρελήφθη και δεν επιλέγη ως διευθυντής παρά το γεγονός ότι η βαθμολογία του ήταν προδήλως και ολοφάνερα μεγαλύτερη άλλων συναδέλφων του, που επελέγησαν ενώ στην βαθμολόγηση του στις ειδικές δραστηριότητες κρίθηκαν παράνομα και αυθαίρετα κατά βούληση της επιτροπής.
Επειδή και η δεύτερη παράλειψη επιλογής και κατατάξεως του έγινε κατά σαφή παράβαση του νόμου, αναγκάστηκε και πάλι να ασκήσει νέα αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (Τμήμα Ακυρωτικής Διαδικασίας) κατά της συνεδρίασης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου με την οποία παραλήφθηκε εκ νέου η επιλογή του στο βαθμό του Προϊσταμένου Διευθύνσεως.
Υποστηρίζει ότι η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το Α.’ Υπηρεσιακό Συμβούλιο με προφανή και ευθεία προσβολή στο πρόσωπό του, δεν τήρησε τις νόμιμες διαδικασίες επιλογής και τοποθετήσεως προϊσταμένων Διεύθυνσης ή Τμημάτων που έπρεπε να γίνει με δυο καθαρές και ανεξάρτητες διαδικασίες.
Κατάγγειλε μεταξύ άλλων ότι υπήρξαν παρά το νόμο μοριοδοτήσεις και συγκεκριμένα ότι:
-Μια γυναίκα κατέχει τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών για σπουδές στην «Ορθόδοξη Θεολογία» και παρά το νόμο της δόθηκαν 160 μόρια αντί του ορθού 100 μόρια αφού δεν υπάρχει κατ’ αρχήν συνάφεια με το αντικείμενο.
-Διευθυντής σε ΙΚΑ νησιού είναι πτυχιούχος Σχολής Εμποροπλοιάρχων και μοριοδοτήθηκε ως κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ παρά τον νόμο με 375 μόρια αντί του ορθού 187,5 διότι δεν έγινε αναγωγή στο δεκαδικό σύστημα υπολογισμού στον βαθμό πτυχίου.
-Ενας άνδρας έχει κριθεί με μετάταξη από παλιό υπηρεσιακό συμβούλιο σε Διοικητικό/Οικονομικό χωρίς γνώση, βάσει πτυχίου και μεγάλου χρόνου υπηρεσίας σε τοπικές μονάδες υγείας και πριμοδοτήθηκε με αυξημένα μόρια χωρίς ειδική αιτιολόγηση.
-Ενας άνδρας στο διάστημα 2001-2005 και 2005-2006 πριμοδοτήθηκε με μόρια ως προϊστάμενος τμήματος, ενώ δεν εκτελούσε τα αντίστοιχα καθήκοντα.
-Ενας άνδρας πριμοδοτήθηκε και κρίθηκε διευθυντής, ενώ απουσίαζε από την υπηρεσία του για μεγάλο χρονικό διάστημα.
-Μια γυναίκα που κρίθηκε σε συγκεκριμένο ΙΚΑ ως διευθύντρια, ενώ έπρεπε να αναλάβει υπηρεσία εντός μηνός από την κρίση της εμφανίστηκε να αναλαμβάνει παράτυπα καθήκοντα σε άλλο κατάστημα, ενώ το ίδιο συνέβη και με έναν άνδρα.
-Σε δύο γυναίκες έγινε παράνομη μοριοδότηση για θητεία κάτω των εννέα ετών, όπως ο νόμος ορίζει.
-Ενας άνδρας μοριοδοτήθηκε ως προϊστάμενος παράνομα έως και εννέα έτη ενώ ήταν δόκιμος υπάλληλος και δεν είχε ούτε βαθμό!
-7 υπάλληλοι και δόκιμοι με υπηρεσία 2-8 έτη παρανόμως μοριοδοτήθηκαν ως προϊστάμενοι.
Ο κ. Παπαντωνίου κατάγγειλε και το εξής απίθανο: Με το από 24/4/2013 πρακτικό του Υπηρεσιακού Συμβουλίου (168η συνεδρίαση 10/23-3-2013) παρότι ο ίδιος παρελήφθη από τις κρίσεις Διευθυντών έκριναν ότι θα πρέπει να αναβαθμιστούν στο βαθμό άτομα, που είχαν αποβιώσει και άλλα που είχαν συνταξιοδοτηθεί!!!
“Υπάρχει νόμος για μετά θάνατον νομιμοποίηση ή μετά τη συνταξιοδότηση; Μπορεί να ελεγχθεί από 4/2011 έως 23-3-2013 ποιοι Δ/ντές είχαν κριθεί και απεβίωσαν ή συνταξιοδοτήθηκαν;” αναφέρει στην κατάθεσή του ο κ. Παπαντωνίου!