«Εύχομαι να έχουμε σε αυτό το έτος οξεία την αίσθηση της ευθύνης»

«Επιβάλλεται να ατενίζουμε το μέλλον όχι απλώς με αισιοδοξία, όπως συνήθως λέμε ή με ελπίδες πολλές ή λίγες, αλλά πρωτίστως και κυρίως η αλλαγή του κάθε έτους είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε και να προβληματιστούμε σε ό,τι αφορά την αλλαγή που μπορεί να προκύψει σε κάθε επίπεδο».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος με αφορμή την έλευση του νέου έτους.
«Πέραν των καθιερωμένων ευχών, να είναι το νέο έτος αίσιο, ειρηνικό, υγιεινό και γεμάτο από την ειρήνη και τη χάρη του Θεού, θα ήθελα να αναφέρω ότι την προσωπική μας ιστορία σε κάθε χρόνο τη γράφουμε στο μέτρο της ευθύνης που αντιμετωπίζουμε την προσωπικότητά μας, τους γύρω μας και τα πράγματα τα οποία μας περιβάλλουν. Εύχομαι να έχουμε σε αυτό το έτος οξεία την αίσθηση της ευθύνης», δηλώνει ο Μητροπολίτης Ρόδου και συμπληρώνει πως ο Θεός και η πίστη μπορεί να αποτελέσει ένα καταφύγιο του ανθρώπου για να ανακαλύψει νόημα και να βρει έρεισμα βάση για να στηριχθεί.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου αναφέρεται στο φαινόμενο της φτώχειας που έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις και στο νησί μας.
Σε ερώτηση σχετικά για τα οικονομικά της εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Ρόδου δηλώνει:
«Και η εκκλησία δυσκολεύεται πάρα πολύ γιατί τα εισοδήματά της έχουν περιοριστεί.
Αυτά που λένε κάποιοι πως η εκκλησία έχει απεριόριστες οικονομικές δυνατότητες μάλλον τα χρησιμοποιούν για άλλους λόγους».
Η συνέντευξη του Σεβασμιότατου κ. Μητροπολίτη Κύριλλου, αναλυτικά:
• ΄Εκλεισε το 2013 που ήταν ένα έτος με πολλές εξελίξεις. Πώς τα σχολιάζει αυτά η εκκλησία μας;
Ήταν ένας δύσκολος χρόνος σε παγκόσμιο και σε τοπικό επίπεδο αυτός που πέρασε. Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε αυτό. Πληροφορηθήκαμε τόσα πολλά για φυσικές καταστροφές, πολέμους, ανεργία, φτώχεια και οικονομικά προβλήματα στους ανθρώπους. Όμως αυτά δεν πρέπει να μας καταβάλλουν. Επιβάλλεται να ατενίζουμε το μέλλον όχι απλώς με αισιοδοξία, όπως συνήθως λέμε ή με ελπίδες πολλές ή λίγες αλλά πρωτίστως και κυρίως η αλλαγή του κάθε έτους είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε και να προβληματιστούμε σε ό,τι αφορά την αλλαγή που μπορεί να προκύψει σε κάθε επίπεδο. Η εκκλησία μας λέει πως η αλλαγή θα πρέπει να ξεκινάει πάντα από το προσωπικό επίπεδο. Ο καθένας άνθρωπος ως πρόσωπο θα πρέπει να κάνει την προσευχή του μέσα από την καρδιά του και αλλάζοντας αυτός αλλάζει ένα κύτταρο της κοινωνίας. Κάποιος βέβαια θα αντιτείνει και θα ρωτήσει αν εμείς είμαστε υπεύθυνοι μόνο ή καθώς άλλοι ρυθμίζουν τα πράγματα. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι και η δική μας προσευχή πρωτίστως και κυρίως και η δική μας καλή καρδιά μπορεί να συμβάλει στο να αλλάξει λίγο ή πολύ αυτός ο κόσμος.
• Πόσο δύσκολο ήταν το έτος που πέρασε για την εκκλησία καθώς υπήρξαν και φόροι πρόσθετοι;
Είναι σε γνώση σας φαντάζομαι πως τα οικονομικά της εκκλησίας δεν είναι τόσο καλά. Και η εκκλησία δυσκολεύεται πάρα πολύ γιατί τα εισοδήματά της έχουν περιοριστεί σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία,τα μισθώματα των καταστημάτων, των οικιών, των ενοριών της. Πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα να τα πληρώσουν και χρωστούν πάρα πολλά χρήματα. Από την άλλη οι φόροι που μας επιβάλει αυτή τη στιγμή η πολιτεία είναι δυσβάστακτοι. Αν αναλογιστούμε και τα λειτουργικά έξοδα της κάθε ενορίας τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες. Παράλληλα οι άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να βοηθήσουν την εκκλησία. Και αυτά τα χρήματα που εναποθέτουν στο παγκάρι για τα κεράκια που ανάβουν είναι περιορισμένα. Γιατί όταν δεν έχουν είναι λογικό ότι θα δυσκολευθούν να βοηθήσουν και το έργο της εκκλησίας. Αν αναλογιστούμε ο καθένας από εμάς πόσες φορές πάει στην εκκλησία και πόσα χρήματα δίνουμε μπορούμε να υπολογίσουμε τα έσοδα της κάθε ενορίας. Αυτά που λένε κάποιοι πως η εκκλησία έχει απεριόριστες οικονομικές δυνατότητες μάλλον τα χρησιμοποιούν για άλλους λόγους.
• Δεν μπορεί να αξιοποιήσει η εκκλησία τα ακίνητα που διαθέτει;
Σε αυτή την περίοδο πώς να αξιοποιήσει η εκκλησία τα ακίνητά της;

• Το εκκλησίασμα είναι τώρα μεγαλύτερο ή μικρότερο; Ο κόσμος είναι πιο κοντά ή πιο μακριά από τους ναούς;
Το εκκλησίασμα πάντα κυμαίνεται. Ξέρετε, στη Ρόδο, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας τα καλοκαίρια ο αριθμός των πιστών που προσέρχονται στους ναούς κυμαίνεται.
Αυτά τα Χριστούγεννα διαπιστώσαμε πως το εκκλησίασμα ήταν πολύ περισσότερο από ό,τι άλλα χρόνια. Ο Θεός και η πίστη μας μπορεί να αποτελέσει ένα καταφύγιο του ανθρώπου για να ανακαλύψει νόημα και να βρει έρεισμα βάση για να στηριχθεί. Αποτελεί μια δύναμη για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη ζωή και την καθημερινότητά του.
• Είναι, λοιπόν, καταφύγιο η εκκλησία, καταφύγιο και παρηγοριά για τους κατατρεγμένους στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί;
Ενημερωθήκατε, φαντάζομαι από το συμβούλιο του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου για όσα έγιναν για την ανακούφιση των ανθρώπων που υποφέρουν. Δεν είναι μόνο η Ιερά Μητρόπολη είναι και οι ενορίες που προσφέρουν βοήθεια.
Το σημαντικό για μένα δεν είναι το πόσα προσφέρεις. Αυτό που μπορούμε, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Θα πρέπει να υπολογίσουμε κάτι που δεν μπορεί να φανεί. Να εξετάσουμε δηλαδή και το πόσοι άνθρωποι καταθέτουν το πρόβλημά τους, συζητούν με τους ιερείς και παίρνουν δύναμη για να προχωρήσουν. Αυτό δεν μπορεί να εκτιμηθεί σε είδος.
• Από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν φαίνεται πως κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών που ζητούν βοήθεια από την εκκλησία για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Αυτό το γεγονός σας ανησυχεί;
Βεβαίως και μας ανησυχεί. Για το νησί μας είναι πρωτόγνωρες καταστάσεις αυτές. Δεν είναι μόνο οι 700 οικογένειες που βοηθήθηκαν από την Μητρόπολη τα Χριστούγεννα. Κάθε μήνα εκατό οικογένειες λαμβάνουν τρόφιμα από εμάς. Αν λάβουμε υπόψη ότι λειτουργούν και άλλες δομές από το Δήμο Ρόδου, την Περιφέρεια και ιδιώτες καταλαβαίνουμε πως το μέγεθος του προβλήματος είναι μεγάλο. Ελπίζουμε πως το πρόβλημα αυτό θα ξεπεραστεί και θα αντιμετωπιστεί καλύτερα αν όλοι μας ευαισθητοποιηθούμε σε αυτό τον τομέα. Η κοινωνία ευαισθητοποιείται. Είδαμε φέτος τι έγινε για να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου παιδιά που έπασχαν να μεταφερθούν σε νοσοκομεία του εξωτερικού για να νοσηλευθούν. Αυτό θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους τομείς γιατί υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται φάρμακα, ιατρική περίθαλψη και χρήματα για να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν είναι μόνο το θέμα των τροφίμων. Εμείς προσπαθούμε όσο μπορούμε. Είδατε την Επιτροπή του Φιλοπτώχου που αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι κινούνται συνεχώς. Υπάρχει διαφάνεια και θα πρέπει ο κόσμος να εμπιστευθεί το Φιλόπτωχο Ταμείο.
• Σκέπτεστε να δημιουργήσετε κάποια άλλη δομή για την ανακούφιση των ανθρώπων που δοκιμάζονται εξαιτίας της κρίσης;
Θα υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για ένα κτήριο στην οδό Καποδιστρίου, που ανακαινίστηκε. Θα το διαχειριστεί η Ιερά Μητρόπολη. Εκεί θα βρίσκουν καταφύγιο, έστω προσωρινά, οι άνθρωποι που είναι άστεγοι. Θα δημιουργηθεί μια ομάδα ανθρώπων που θα διαχειριστεί το θέμα των αστέγων. Θα πρέπει να πούμε πως δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι στη Ρόδο που δεν έχουν πού να μείνουν. Υπάρχουν και πολλοί που εκ πεποιθήσεως είναι άστεγοι. Όταν προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά τους μετά από λίγες ημέρες επέστρεψαν σε αυτό που θεωρούν φυσικό τους χώρο.
• Το 2014 φαντάζει δύσκολο;
Από ό,τι μας λένε οι προβλέψεις φαντάζει δύσκολο. Εγώ θα ήθελα να υπερβούμε την έννοια αυτή και να προσπαθήσουμε όλοι μας να το κάνουμε εύκολο και νομίζω ότι μπορούμε να προσφέρουμε πολλά σε αρκετούς τομείς.
• Τον περασμένο Νοέμβριο ισχυρά καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν θανάτους και ξεσπίτωσαν ανθρώπους στη Ρόδο. Σας ανησύχησε η εμφάνισή τους;
Βεβαίως, τα φαινόμενα αυτά προκαλούν ανησυχία. Αν λάβουμε υπόψη όμως το πώς ο άνθρωπος έχει παραβιάσει τη φύση, αυτό να μας γίνει μάθημα ώστε να σταματήσουμε να μπαζώνουμε ρέματα, να κτίζουμε μέσα σε ποταμούς, να είμαστε προσεκτικοί και να εκτιμούμε τον καιρό. Δεν είμαστε υπεράνθωποι για να αντιμετωπίζουμε τα πάντα. Να έχουμε μια πιο υπεύθυνη στάση απέναντι στο περιβάλλον που αποτελεί το ζωτικό χώρο της ύπαρξής μας.
Λυπούμεθα για τους ανθρώπους που χάθηκαν. Είναι φαινόμενα που στο χώρο που ζούμε δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν. Δυστυχώς συνέβησαν. Προσευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους και να ανακουφίσει τους συγγενείς τους. Να προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο μας. Όλοι μπορούμε να κάνουμε έστω και κάτι μικρό. Να καθαρίσουμε ένα μέτρο πεζοδρόμιο και το φρεάτιο που είναι στην πόρτα μας. Όλοι μπορούμε κάτι να κάνουμε και να μην περιμένουμε τα πάντα από τους άλλους.
• Πού βρισκόμαστε στο θέμα του θρησκευτικού τουρισμού;
Υπογράψαμε πρωτόκολλο συνεργασίας των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου με το υπουργείο Τουρισμού. Θα πρέπει να κάνουμε μια καταγραφή σοβαρή όλων των μνημείων μας, να εκδώσουμε οδηγούς σε διάφορες γλώσσες και να συμμετάσχουμε σε κάποιες εκθέσεις. Πρέπει να κάνουμε και κάτι για να αναδείξουμε τα μνημεία μας διότι αυτά έχουν υποστεί δυστυχώς επεμβάσεις που έχουν αλλοιώσει το χαρακτήρα τους. Θα πρέπει να τα αποκαταστήσουμε, να τα προβάλουμε και να δούμε τη λειτουργικότητά τους σήμερα. Να δούμε πως μπορούμε να οργανώσουμε και τη λειτουργική μας ζωή γιατί οι ορθόδοξοι που έρχονται από ομόδοξες χώρες θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή και να δουν και την παράδοσή μας. Σε αυτό τον τομέα και ο λαός μας έχει πολύ μεγάλη ευθύνη. Πρέπει να δείξει με σωστό τρόπο ότι είναι ευσεβής. Πρέπει να αποφύγουμε τρόπους και συμπεριφορές που εκθέτουν γιατί πολλές φορές οι Ρώσοι διαμαρτύρονται για διάφορα πράγματα που θεωρούν ασεβή. Δεν μπορεί να διδασκόμαστε όμως εμείς από αυτούς που διδάξαμε. Θα πρέπει πάλι να αντιμετωπίσουμε και την ευλάβεια μας και την εκκλησία μας και τα έθιμα και την παράδοσή μας με σεβασμό.
• Πού βρισκόμαστε στο θέμα της κατασκευής του ναού για τον Πολιούχο της Πόλεως, Κωνσταντίνο Υδραίο;
Είμαστε σε καλό δρόμο. Πήραμε τις άδειες για την ανέγερση του ιερού ναού. Σε λίγο καιρό θα σας κάνουμε ενημέρωση.
• Ποιο είναι το μήνυμά σας για την έλευση του νέου έτους;
Πέραν των καθιερωμένων ευχών να είναι το νέο έτος αίσιο, ειρηνικό, υγιεινό και γεμάτο από την ειρήνη και τη χάρη του Θεού, θα ήθελα να αναφέρω ότι την προσωπική μας ιστορία σε κάθε χρόνο τη γράφουμε στο μέτρο της ευθύνης που αντιμετωπίζουμε την προσωπικότητά μας, τους γύρω μας και τα πράγματα τα οποία μας περιβάλλουν. Εύχομαι να έχουμε σε αυτό το έτος οξεία την αίσθηση της ευθύνης. Νομίζω ότι αυτό θα μας βοηθήσει πάρα πολύ να αντιμετωπίσουμε και τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε και να απολαύσουμε και τις χαρές που μας περιμένουν. Κάθε χρόνος έχει και τις λύπες του και τις χαρές του.
Δεν μπορούμε αυτό να το αρνηθούμε. Έτσι είναι η ζωή του ανθρώπου. Απλώς θα πρέπει να ανακαλύψει ο καθένας τι είναι αυτό που θα τον κάνει να βιώνει σωστά τη χαρά του και να αντιμετωπίζει ανθρώπινα και δυναμικά τη λύπη του. Αυτό νομίζω πως θα πρέπει να ανακαλύψουμε.