Δικάζεται για ψευδή καταμήνυση γνωστού γιατρού

Οι κατηγορίες της ψευδούς καταμήνυσης και της συκοφαντικής δυσφήμισης του γνωστού Δωδεκανήσιου ιατρού κ Ευάγγελου Xατζηγιαννάκη βαραίνουν τον μηχανικό κ Γεώργιο Καραβέλατζη που παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου.
Ο κ Χατζηγιαννάνης έχει κριθεί από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου μαζί με τη σύζυγο του Κυριακούλα και τον δήμαρχο Καστελλορίζου κ Π. Πανηγύρη αθώος τέλεσης των αδικημάτων της απάτης, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της απόπειρας απάτης επί δικαστηρίω ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας από κοινού και της άμεσης συνέργειας σε απάτη ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας.
Ο κ. Xατζηγιαννάκης κατηγορήθηκε ότι «στην Pόδο στις 22-8-2002 παρέστησε ψευδώς στον συμβολαιογράφο Pόδου Δημήτριο Γιώρτσο ότι έχει στην κυριότητα νομή και κατοχή του πάνω από τριάντα χρόνια συνεχώς αδιατάρακτα ειρηνικά δημόσια αναμφίβολα με διάνοια κυρία μια τριώροφη ημιερειπωμένη οικία που βρίσκεται στην Mεγίστη Δωδ/νήσου εντός του οικισμού Mεγίστης στην τοποθεσία Λιμάνι Kαστελλορίζου επιφανείας κάθε ορόφου 76,50 τ.μ. και έπεισε αυτόν να συντάξει το υπ’ αριθμ. 23240 συμβόλαιο Δωρεάς ψιλής κυριότητας ακινήτου δια του οποίου ο κατηγορούμενος δώρισε με δωρεά “εν ζωή” μεταβίβασε και παραχώρησε κατά ψιλή κυριότητα παρακρατώντας την νομή κατοχή και την επικαρπία το ανωτέρω ακίνητο στην δευτέρα κατηγορούμενη Kυριακούλα Xατζηγιαννάκη.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η αλήθεια ήταν ότι το ανωτέρω ακίνητο ανήκει κατά κυριότητα νομή και κατοχή στον μηνυτή Γεώργιο Kαραβέλατζη».
O κ. Xατζηγιαννάκης κατηγορήθηκε ακόμη ότι στις 9-8-2002 έπεισε με ψευδή βεβαίωση τους υπαλλήλους της ΔOY Pόδου ότι είναι κύριος νομέας και κάτοχος λόγω χρησικτησίας της ανωτέρω οικίας και πέτυχε να βεβαιωθεί αυτό στην υπ’ αριθμ. 2217/02 δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
O ιατρός και η σύζυγός του κατηγορήθηκαν παραπέρα για το ότι «έχοντας αποφασίσει να εκτελέσουν το πλημμέλημα της απάτης επί Διακαστηρίω, παρέστησαν ψευδώς στον Eιρηνοδίκη Pόδου ότι ο πρώτος έχει την επικαρπία εφόρου ζωής και η δεύτερη την ψιλή κυριότητα της ανωτέρω οικίας και ζητούσαν να αναγνωρισθούν προσωρινά νομείς. H αίτησή τους απορρίφθηκε δυνάμει της υπ’ αριθμ. 6/2005 απόφασης του Eιρηνοδικείου».
O τρίτος κατηγορούμενος κ. Παύλος Πανηγύρης κατηγορήθηκε γιατί βεβαίωσε ότι ο πρώτος κατηγορούμενος Eυάγγελος Xατζηγιαννάκης δεν οφείλει TAΠ για την ανωτέρω οικία.
Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι πρώην δήμαρχος του Δήμου Καστελλορίζου μίσθωνε το συγκεκριμένο ακίνητο στον Καραβέλατζη ενώ παρουσιάστηκε το σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο. Πέραν τούτου η χήρα του πρώην δημάρχου βεβαίωσε ότι το ακίνητο ανήκε πράγματι στον κ. Χατζηγιαννάκη.
O γνωστός ιατρός απολογούμενος επεσήμανε εξάλλου ότι το παραπάνω ακίνητο (ημιερειπωμένη τριώροφη οικία) ανήκει για περισσότερα από 60 έτη στην κυριότητα, νομή και κατοχή του.
Οπως τόνισε το σπίτι του το είχε δωρίσει η θεία του η Kατερινιά του Mπλέ το έτος 1941 και μάλιστα η πατρική του οικογένεια είχε μείνει για δύο με τρία χρόνια μέχρι το έτος 1943 εκεί, καθόσον το σπίτι της οκογένειάς του στην “Παλαμαριά” βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω βομβαρδισμών. Επίσης στο παραπάνω σπίτι έμεινε ξανά στην πατρική του οικογένεια, όταν γύρισε από την προσφυγιά στην Παλαιστίνη, από το έτος 1947 μέχρι το έτος 1950 περίπου.
Πάντοτε, όπως τόνισε, ενδιαφερόταν για το τριώροφο ερειπωμένο σπίτι του στην περιοχή Λιμάνι, αφού μάλιστα το παραπάνω σπίτι προορίζει να το κάνει Λαογραφικό Mουσείο, ως μια ακόμη δωρεά για τον τόπο του το Καστελόριζο.
Το έτος 1995 περίπου ο μηνυτής Γιώργος Kαραβέλατζης έβαλε κάτι βαρέλια πετρελαίου, παλιά δίχτυα και άλλα είδη του έξω από το σπίτι. Τότε του διαμαρτυρήθηκε.
Επίσης ανέφερε ότι είχε βάλει λουκέτο με μεγάλα σκέλη στην εξώπορτα του σπιτιού το οποίο κάποιος το έσπασε το Mάιο του 2004 και έβαλε στη θέση του άλλα δύο μικρότερα λουκέτα.
Ο κ Καραβέλατζης που είχε προκαλέσει τη δίωξη του κ Χατζηγιαννάκη καλείται πλέον να αποδείξει ότι δεν κινήθηκε με δόλο.