Χ. Κόκκινος: Η «μπαμπούσκα» του ΠΑΣΟΚ

Ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβερνητική πλειοψηφία και γίνεται νόμος του κράτους ο «Καλλικράτης». Το νομοσχέδιο, που αφορά την διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, ψηφίστηκε μέσω βαρύγδουπων και μεγαλόστομων κυβερνητικών διακηρύξεων (όπως άλλωστε το συνηθίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ) αλλά και μέσω πανελληνίων κινητοποιήσεων που κατέγραφαν την αντίθεση της κοινωνίας μας και των στελεχών της αυτοδιοίκησης στην «κομματική κοπτοραπτική» που επιδόθηκε με ζήλο το Υπουργείο Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης!!!
Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες και γεννιούνται πολλά ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποίησε προκειμένου να γίνει Νόμος του κράτους ο «Καλλικράτης». Θυμίζω την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και τη σύνδεσή της με τον «Καλλικράτη» που απαιτεί μεγάλους οικονομικούς πόρους για την επαρκή λειτουργία του.
Θυμίζω επίσης ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι δεν είχε σχέδιο να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που μάστιζε τη χώρα μας. Με το «καλημέρα» της διακυβέρνησής της τον Οκτώβριο του 2009 είδαμε το δημόσιο έλλειμμα να εκτινάσσεται, διεθνείς οικονομικοί οίκοι να υποβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και να απογειώνονται τα spreads και τα επιτόκια δανεισμού. Στις 23 Απριλίου του 2010 , την ημέρα της ονομαστικής του εορτής, ο Γιώργος Παπανδρέου από το ακριτικό Καστελόριζο ανακοινώνει την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και στο Δ.Ν.Τ. και λίγο αργότερα γίνεται πράξη με τις ψήφους της «αιμορραγούσας» κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Αναρωτιέται λοιπόν κάποιος: πώς μια φτωχή χώρα , που αναζητά απεγνωσμένα έσοδα και εντάσσεται και στη «μέγγενη» του Δ.Ν.Τ. προχωρά σε μια «διοικητική μεταρρύθμιση» που προϋποθέτει την ύπαρξη και διάθεση σημαντικών οικονομικών πόρων;
Οι πόροι δεν είναι εξασφαλισμένοι παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών παραγόντων. ¶λλωστε ηχεί διαρκώς στα αυτιά μας η Παπανδρεϊκή προεκλογική διαβεβαίωση πως «υπάρχουν λεφτά» που αποδεικνύεται σήμερα ένα μεγάλο ψέμα.
Η κυβέρνηση ομιλεί για «εξασφαλισμένους πόρους» όταν την ίδια ώρα υποχρηματοδοτεί την τοπική αυτοδιοίκηση μειώνοντας της αιφνιδιαστικά προγραμματισμένες χρηματοδοτήσεις που αφορούν λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ, φόρο εισοδήματος, πολιτική προστασία) και καταργεί ή «παγώνει» αναπτυξιακά προγράμματα (ΘΗΣΕΑΣ , ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΕΣΠΑ κλπ).
Μια σειρά «καυτών» ζητημάτων που αφορούν αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης θα «αποσαφηνιστούν» με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων, δείγμα της βιασύνης και της προχειρότητας του όλου εγχειρήματος αλλά και των σκοπιμοτήτων που διαφαίνονται στις παραπάνω ρυθμίσεις και που κατά πάσα πιθανότητα θα εγκλωβίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση στις «ορέξεις» της κεντρικής εξουσίας.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του «Καλλικράτη» είναι η απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης και η έλλειψη ειλικρινούς διαλόγου με τους άμεσα ενδιαφερόμενους (εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και ενεργούς πολίτες). Η κυβέρνηση αγνόησε την εποικοδομητική διαφορετική άποψη, τόσο για τα θεσμικά όσο και για τα οικονομικά ζητήματα αλλά και για το χωροταξικό. Αγνόησε τις βασικές θέσεις της ΕΝΑΕ, της ΚΕΔΚΕ και πολλών ΤΕΔΚ (μεταξύ αυτών και της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου).
Στα πλαίσια της «κομματικής κοπτοραπτικής» που υπαγορεύονται με βάση «τα καλά και τα συμφέροντα» για το ΠΑΣΟΚ εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών δημιούργησε τους 325 νέους δήμους.
Κλασσικό παράδειγμα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:
– Είδαμε μικρά νησιά: Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσια να καταργούνται από ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές μονάδες και να ενσωματώνονται με τη Νάξο, η Θηρασιά «εντάχθηκε» στη Θήρα και την ίδια ώρα άλλα μικρά νησιά (με ίδια έκταση πληθυσμό και διοικητικές υποδομές) να αναδεικνύονται ως νέοι δήμοι.
– Τα «άλλα μέτρα και άλλα σταθμά» ισχύουν και στην περίπτωση των ιστορικών δήμων και κοινοτήτων. Εδώ το ΠΑΣΟΚ του 2010 («Καλλικράτης») εναντιώνεται στο ΠΑΣΟΚ του 1998 («Καποδίστριας»). Παρατηρούμε ιστορικές κοινότητες όπως: Πάνορμος στην Τήνο και Όλυμπος στην Κάρπαθο να παύουν…να είναι ιστορικές , σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση. Δήμοι όπως Ιαλυσού και Λινδίων να παύουν να είναι ιστορικοί στα πλαίσια των ίδιων κυβερνητικών μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
– Το μεγάλο σε έκταση και πληθυσμό νησί της Ρόδου αλλά και άλλα μεγάλα νησιά όπως η Κω και η Κάρπαθος μετατρέπονται σε ένα δήμο όπως δηλαδή άλλα μικρά σε έκταση και σε πληθυσμό νησιά και παρά τις διαφορετικές απόψεις των αυτοδιοικητικών και κοινωνικών εταίρων!!!
Είναι άξιο απορίας πώς θα ανταποκριθεί το νέο διοικητικό μοντέλο του ενός δήμου στα μεγάλα νησιά της χώρας (Ρόδος, Λέσβος, Κέρκυρα κα) όπου οι αποστάσεις από την έδρα του δήμου είναι μεγάλες , το γεωγραφικό ανάγλυφο πολυποίκιλο και οι ενδονησιακές αναπτυξιακές προοπτικές και ανάγκες διαφορετικές.
– Αγνοήθηκε από την κυβέρνηση το αίτημα των νησιωτών μας να οριστεί στη Ρόδο (ακριτικό και μεγάλο σε έκταση και πληθυσμό νησί) η έδρα της Γενικής Διοίκησης για τα νησιά του Αιγαίου, που στα πλαίσια του αποκεντρωμένου μοντέλου που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, την τοποθετεί στον… Πειραιά.
Δυστυχώς η πολιτική φιλοσοφία που διέπει τον «Καλλικράτη» δεν έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αλλά μια προσπάθεια χειραγώγησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία. Οι 13 περιφέρειες και οι 325 ΟΤΑ της χώρας θα στηθούν με σαθρά θεμέλια αφού θα απουσιάζουν οι πόροι και οι αρμοδιότητές τους θα προσαρμόζονται με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις και υπό το βλέμμα των επτά (7) «κυβερνητικών υπερπεριφερειαρχών» δηλαδή των Γενικών Διοικητών.
Τα ίδια «τερτίπια» που παρατηρήθηκαν στη νησιωτική Ελλάδα τα είδαμε και στην ηπειρωτική. Συνενώσεις δήμων και μεταφορά εδρών τους που συνάντησαν την αντίδραση των πολιτών.
Αρχίζει «Γολγοθάς» και για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ αφού οδηγούνται στην εργασιακή αβεβαιότητα. Χιλιάδες συμβασιούχοι θα μείνουν άνεργοι και αρκετοί άλλοι μόνιμοι υπάλληλοι θα μπουν, χωρίς τη θέλησή τους, στον κυκεώνα των μετατάξεων.
Η περιβόητη εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των δημοτικών επιχειρήσεων από 6.000 στις 2.000 δεν είναι βέβαιο ότι θα εξοικονομήσει πόρους για τους ΟΤΑ αφού οι περισσότερες από αυτές είχαν ελάχιστα ή μηδενικά λειτουργικά έξοδα. Οι ΟΤΑ όμως που θα συνενωθούν θα έχουν υπέρογκα χρέη λόγω του εξαναγκασμού τους σε σύναψη δανείων λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης που επί οχτώ (8) μήνες έχουν υποστεί από την κυβέρνηση.
Ο «Καλλικράτης» είναι μοντέλο κομματικής κοπτοραπτικής του ΠΑΣΟΚ καταδικασμένο σε αποτυχία. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι στήθηκε για να εξυπηρετήσει τους αρεστούς της κομματικής νομενκλατούρας του ΠΑΣΟΚ που θα πάρουν το «χρίσμα» του κυβερνώντος κόμματος στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, είναι νόμος που δεν εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες.
Ο «Καλλικράτης είναι η «μπαμπούσκα» του ΠΑΣΟΚ , με το όμορφο περιτύλιγμα , τα πολλά πρόσωπα αλλά και την εσωτερική κενότητα . Όμορφη εξωτερικά, κενή εσωτερικά.