Απίστευτη η αιτιολόγηση για την κατάργηση της εισφοράς γης σε χρήμα

Eυρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και τη Διεύθυνση Οικονομικών, της νομικής υπηρεσίας και πολύ πιθανότατα και αιρετών από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, συγκαλεί άμεσα ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, με σκοπό τη λήψη μέτρων για την αναθεώρηση της φωτογραφικής διάταξης με την οποία ακυρώνεται η είσπραξη οφειλών από τις εισφορές γης σε χρήμα ξενοδοχειακών μονάδων με ειδικούς όρους δόμησης σε Φαληράκι και Ιαλυσό.
Όπως έγραψε η “δ”, η μη είσπραξη των οφειλομένων που υπολογίζονται σε 50 εκατ. ευρώ από το 2005 έως και σήμερα, ενέχει σοβαρές ποινικές ευθύνες για αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες των καποδιστριακών Δήμων Καλλιθέας και Ιαλυσού, για την πρώην Νομαρχία Δωδεκανήσου αλλά και τον ενιαίο (καλλικρατικό) Δήμο Ρόδου.
Ολες οι υπηρεσίες είχαν ενημερωθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο από τον Μαϊο του έτους 2005 ότι στις περιοχές, που είχαν θεσπιστεί ειδικοί όροι δόμησης για ξενοδοχεία, έπρεπε πριν την έκδοση οικοδομικής άδειας, οι ιδιοκτήτες να παραχωρήσουν ανάλογη γή ή να καταβάλουν την αξία της σε χρήμα μετά την πάροδο τριετίας από τη λειτουργία τους.
Στο μεταξύ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και τα ακόλουθα στοιχεία:
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παραγρ. 8 του Ν. 4178/2013, ψηφίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, η ακόλουθη διάταξη:
«Οι διατάξεις της περίπτωσης 7 της παρ. Ε` του άρθρου 8 του από 6.10.1978 προεδρικού διατάγματος (Δ` 538), ως ισχύει, περί παραχώρησης έκτασης στον οικείο δήμο δεν έχουν εφαρμογή στις ανεγερθείσες ή προς ανέγερση τουριστικές εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές όπου εφαρμόζονται οι διατάξεις των ειδικών προεδρικών διαταγμάτων από 31.1.1972 (Δ` 40), 26.1.1979 (Δ` 132) και 26.7.1986 (Δ` 639). Τυχόν βεβαιωθέντα πρόστιμα παραγράφονται και τυχόν καταβληθέντα δεν αναζητούνται. Σε κάθε περίπτωση με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύναται να καθορίζονται ειδικές διατάξεις υποχρέωσης παραχώρησης έκτασης ή καταβολής αποζημίωσης για την ανέγερση νέων τουριστικών εγκαταστάσεων στις ως άνω περιοχές».
Τα ειδικά προεδρικά διατάγματα που αναφέρεται η παραπάνω διάταξη είναι:
– Το από 30-1-1972 (Δ40) «περί καθορισμού περιοχών Νήσου Ρόδου δια την εφαρμογή του συστήματος ελευθέρας δομήσεως»
– Το από 26-1-1979 (Δ132) «περί καθορισμού συντελεστών δομήσεως και όρων δομήσεως εις την εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχήν Ρόδου»
– Το από 26-7-1986 (Δ¶ 639) «περί καθορισμού χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης της εκτός σχεδίου περιοχής Ιξιάς της Κοινότητας Ιαλυσού της νήσου Ρόδου (Δωδεκανήσου).
Με το από 31.1.1972 (Δ ́ 40) Βασιλικό Διάταγμα καθορίζονται περιοχές της Ρόδου για την εφαρμογή του συστήματος ελεύθερης δομήσεως σε περιοχές των Αφάντου και του Φαληρακίου. Με το από 26.1.1979 (Δ ́ 132) Προεδρικό Διάταγμα καθορίζονται οι συντελεστές δόμησης και οι όροι δόμησης εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στη Ρόδο και με το τρίτο Προεδρικό Διάταγμα 26.7.1986 (Δ ́ 639) οι χρήσεις γης και οι όροι και περιορισμοί δόμησης της εκτός σχεδίου περιοχής της Ιξιάς της τότε κοινότητας Ιαλυσού.
Η έννοια της παραπάνω διάταξης της παραγρ. 8 του Ν. 4178/2013, είναι ότι φωτογραγικά και κατ¶ εξαίρεση απ¶ όλες τις τουριστικές – ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της ελληνικής επικράτειας και βέβαια της Νήσου – Δήμου Ρόδου («Καλλικράτης») και όλης της Δωδεκανήσου και του Νοτίου Αιγαίου, μόνο δηλαδή για τα ξενοδοχεία των τριών (3) παραπάνω περιοχών από την όλη περιφέρεια της Νήσου – Δήμου Ρόδου, που δεν έχουν καταβάλει και οφείλουν την εισφορά σε γη ή χρήμα της περιπτ. 7 της παρ. Ε¶ του άρθρου 8 του από 6-10-1978 προεδρικού διατάγματος.
Οι εισφορές αυτές, σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη παραγράφονται και δεν αναζητούνται δηλαδή χαρίζονται επί ζημία του οικείου δικαιούχου φορέα, δηλαδή του Δήμου Ρόδου, αποκλειστικά και μόνο, ανάμεσα στους Δήμους όλης της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα καθίστανται νόμιμες οι παρανόμως εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, χωρίς την καταβολή της εισφοράς σε γή ή χρήμα αν και συνιστούν ουσιώδη όρο εκδόσεως των αδειών.
Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρύθμισης, που από την Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υποβλήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, επί του Σχεδίου Νόμου που περιελάμβανε την παραπάνω διάταξη, βεβαιώνονται προς την Βουλή των Ελλήνων τα εξής:
«¶ρθρο 51 Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις περιλήφθηκαν στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, καθώς αφορούν πάγια αιτήματα πολιτών, δημοτικών αρχών και λοιπών φορέων για διευθέτηση των συγκεκριμένων ζητημάτων. Μετά από εκτενείς συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς εκτιμήθηκε η επίλυση των ειδικών αυτών θεμάτων ώστε να μην διατηρείται ένα καθεστώς ανοχής της πολιτείας».
Πιθανολογείται σφόδρα πως τέτοια αιτήματα δεν έχουν υποβληθεί από τις δημοτικές αρχές και αν τυχόν προκύψει ότι πρώην δήμαρχοι ενήργησαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ψηφιστεί η επίμαχη διάταξη τότε η υπόθεση προσλαμβάνει σκανδαλώδεις διαστάσεις.
Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Νίκη Φούντα, εξήγησε ότι το κόμμα θα καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο, τονίζοντας τα εξής:
“Το άρθρο 51, δυστυχώς, περιέχει ειδικές περιπτώσεις και ειδικές διατάξεις τις οποίες δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε”.
Στο μεταξύ ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, που βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης μετά τις αποκαλύψεις για την ψήφιση της επίμαχης διάταξης, αν και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γ. Χατζημάρκος είχε ταχθεί υπέρ της ψήφισης της, αποδεικνύεται ότι επεδίωξε κατ¶ επανάληψη την τακτοποίηση του ζητήματος.
Πιο συγκεκριμένα πέραν των ενεργειών (έστω και με καθυστέρηση) που έκανε στα πλαίσια του Καλλικρατικού Δήμου με την προηγούμενη ιδιότητα του, του Αντινομάρχη επί των Τεχνικών Έργων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, με δύο έγγραφα τον Ιανουάριο και το Νοέμβριο του 2004, επέστησε την προσοχή προς την Πολεοδομική Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, για τον έλεγχο όλων των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν από το 1988 μέχρι τότε σε εκτός σχεδίου περιοχές και ενέπιπταν στις προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας περί εισφοράς σε γη ή σε χρήμα και δεν εκπλήρωναν την υποχρέωση αυτή.
Θυμίζουμε ότι ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, με δηλώσεις που έκανε στα τοπικά ΜΜΕ χαρακτήρισε «σκανδαλώδη», την διάταξη στο νέο νόμο για την «αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης – περιβαλλοντικό ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε από τη Βουλή.
Το μεγάλο σκάνδαλο όμως της υπόθεσης έγκειται, όπως έγραψε η “δ”, στο γεγονός ότι κανείς δεν φρόντισε για την είσπραξη των οφειλομένων επί 8 ετία και για την εφαρμογή του νόμου, με αποτέλεσμα ξενοδοχειακές μονάδες να απολαμβάνουν μιας ιδιότυπης ασυλίας.
Σημειώνεται ότι μόνο δύο ξενοδοχειακές μονάδες στο Φαληράκι, που λειτούργησαν την τελευταία τριετία δεν είναι υπόχρεες στην καταβολή με βάση το προηγούμενο καθεστώς ενώ ευνοούνται άλλες στις οποίες δεν είχε αναζητηθεί το συγκεκριμένο έσοδο από το έτος 1978!

Η “δ” αποκάλυψε ότι το καθ¶ ύλην αρμόδιο Υπουργείο είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο εγγράφως από το έτος 2005!
Την 15η Απριλίου 2005 το Τμήμα ΠΕΧΩ Δωδεκανήσου με έγγραφο του προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου που υπογράφει ο κ. Νικόλαος Φαρμακίδης είχε ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την είσπραξη του εσόδου ενώ η τότε Διευθύντρια του ΔΟΚΚ κ. Βασιλική Αγγελίδου του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ την 15η Ιουνίου 2005 με το αρίθμ. Πρωτ. 22113 έγγραφο της προς το Τμήμα ΠΕΧΩ Δωδεκανήσου επεσήμανε τα ίδια τονίζοντας μάλιστα ότι δεν προκύπτει θέμα ασάφειας στη νομοθεσία.