ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμβόλιο γρίπης 2026: Στα φαρμακεία το 30% των φετινών δόσεων, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΕΜΒΟΛΙΑ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Το 30% των αντι­γρι­πι­κών εμ­βο­λί­ων έχει ήδη δια­νε­μη­θεί στα φαρ­μα­κεία, με συ­νο­λι­κά 3,64 εκατ. δό­σεις να ανα­μέ­νο­νται φέτος στην Ελ­λά­δα.
  • Υπάρ­χει επάρ­κεια και ποι­κι­λία αντι­γρι­πι­κών εμ­βο­λί­ων, με αυ­ξη­τι­κή τάση στον εμ­βο­λια­σμό τα τε­λευ­ταία χρό­νια.
  • Τα ενι­σχυ­μέ­να εμ­βό­λια TIV-HD και aTIV προ­τεί­νο­νται κυ­ρί­ως για άτομα άνω των 65 ετών και όσους έχουν υπο­βλη­θεί σε με­τα­μό­σχευ­ση, ενώ τα συμ­βα­τι­κά χο­ρη­γού­νται δω­ρε­άν χωρίς ια­τρι­κή συ­ντα­γή.
  • Το ρι­νι­κό εμ­βό­λιο με ζω­ντα­νό εξα­σθε­νη­μέ­νο ιό δια­τί­θε­ται για παι­διά 2-18 ετών, με συ­γκε­κρι­μέ­νες αντεν­δεί­ξεις και προ­φυ­λά­ξεις για παι­διά με ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα ή ανο­σο­κα­τα­στο­λή.

Το 30% των αντι­γρι­πι­κών εμ­βο­λί­ων έχει ήδη δια­νε­μη­θεί στα φαρ­μα­κεία της χώρας, καθώς η νέα πε­ρί­ο­δος εμ­βο­λια­σμού ξε­κί­νη­σε στις 2 Οκτω­βρί­ου, ενώ φέτος ανα­μέ­νε­ται να ει­σα­χθούν στην Ελ­λά­δα συ­νο­λι­κά 3,64 εκατ. δό­σεις, ένα­ντι 3,5 εκατ. την προη­γού­με­νη πε­ρί­ο­δο.

«Υπάρ­χει επάρ­κεια και δια­φο­ρε­τι­κές κα­τη­γο­ρί­ες αντι­γρι­πι­κών εμ­βο­λί­ων», ανα­φέ­ρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Πα­νελ­λή­νιου Φαρ­μα­κευ­τι­κού Συλ­λό­γου (ΠΦΣ) Μα­νό­λης Κα­τσα­ρά­κης, επι­ση­μαί­νο­ντας πα­ράλ­λη­λα ότι ο αντι­γρι­πι­κός εμ­βο­λια­σμός πα­ρου­σιά­ζει τα τε­λευ­ταία χρό­νια αυ­ξη­τι­κή τάση.

Συ­γκε­κρι­μέ­να, την πε­ρί­ο­δο 2023-2024 χο­ρη­γή­θη­καν από τα φαρ­μα­κεία πε­ρί­που 1,4 εκατ. δό­σεις, το 2024-2025 πε­ρί­που 1,92 εκατ., ενώ την πε­ρί­ο­δο 2025-2026 οι δό­σεις ανήλ­θαν σε 2,04 εκατ.

Για τη φε­τι­νή πε­ρί­ο­δο είναι δια­θέ­σι­μα δια­φο­ρε­τι­κά είδη τρι­δύ­να­μων αντι­γρι­πι­κών εμ­βο­λί­ων:

TIVe: τρι­δύ­να­μο αδρα­νο­ποι­η­μέ­νο συμ­βα­τι­κό εμ­βό­λιο, πα­ρα­σκευα­ζό­με­νο με επώ­α­ση σε αυγά όρ­νι­θας.

TIVc: τρι­δύ­να­μο αδρα­νο­ποι­η­μέ­νο εμ­βό­λιο που πα­ρα­σκευά­ζε­ται σε κυτ­τα­ρο­καλ­λιέρ­γειες. Μπο­ρεί να χο­ρη­γη­θεί και σε άτομα που έχουν εμ­φα­νί­σει σο­βα­ρή ανα­φυ­λα­κτι­κή αντί­δρα­ση στο αυγό, από την ηλι­κία των 6 μηνών.

TIV-HD: τρι­δύ­να­μο αδρα­νο­ποι­η­μέ­νο εμ­βό­λιο υψη­λής δόσης.

aTIV: τρι­δύ­να­μο αδρα­νο­ποι­η­μέ­νο εμ­βό­λιο με ανο­σο­ε­νι­σχυ­τι­κό MF59.

LAIV: τρι­δύ­να­μο εμ­βό­λιο με ζώντα εξα­σθε­νη­μέ­νο ιό, το οποίο χο­ρη­γεί­ται ως ρι­νι­κό εκνέ­φω­μα σε παι­διά και εφή­βους.

Τα ενι­σχυ­μέ­να εμ­βό­λια TIV-HD και aTIV έχουν υψη­λό­τε­ρη ανο­σο­γο­νι­κό­τη­τα και συ­στή­νο­νται για την πρό­λη­ψη της ερ­γα­στη­ρια­κά επι­βε­βαιω­μέ­νης γρί­πης και των νο­ση­λειών σε άτομα 65 ετών και άνω, καθώς και σε άτομα ηλι­κί­ας 18-64 ετών που έχουν υπο­βλη­θεί σε με­τα­μό­σχευ­ση συ­μπα­γούς ορ­γά­νου.

Εάν δεν υπάρ­χει δια­θέ­σι­μο ενι­σχυ­μέ­νο εμ­βό­λιο για άτομα 65 ετών και άνω, ο εμ­βο­λια­σμός δεν πρέ­πει να κα­θυ­στε­ρεί και μπο­ρεί να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί με οποιο­δή­πο­τε δια­θέ­σι­μο αντι­γρι­πι­κό εμ­βό­λιο.

Σύμ­φω­να με τον κ. Κα­τσα­ρά­κη, έχουν ει­σα­χθεί πε­ρί­που 460.000 ενι­σχυ­μέ­να αντι­γρι­πι­κά εμ­βό­λια.

Τα συμ­βα­τι­κά αντι­γρι­πι­κά εμ­βό­λια χο­ρη­γού­νται δω­ρε­άν στα ιδιω­τι­κά φαρ­μα­κεία σε ασφα­λι­σμέ­νους και ανα­σφά­λι­στους χωρίς ια­τρι­κή συ­ντα­γή, ενώ για τα ενι­σχυ­μέ­να εμ­βό­λια απαι­τεί­ται ια­τρι­κή συ­ντα­γή.

Το ρι­νι­κό εμ­βό­λιο στα παι­διά

Για δεύ­τε­ρη χρο­νιά κυ­κλο­φο­ρεί το ρι­νι­κό εμ­βό­λιο, με πε­ρί­που 200.000 δό­σεις, πο­σό­τη­τα αυ­ξη­μέ­νη σε σχέση με πέ­ρυ­σι.

Το ρι­νι­κό εμ­βό­λιο πε­ρι­λαμ­βά­νει ζώντα εξα­σθε­νη­μέ­νο ιό γρί­πης και χο­ρη­γεί­ται ως ρι­νι­κό εκνέ­φω­μα σε παι­διά ηλι­κί­ας 2 έως κάτω των 18 ετών.

Δεν πρέ­πει να χο­ρη­γεί­ται σε παι­διά που:

* έχουν εμ­φα­νί­σει υπο­τρο­πιά­ζο­ντα επει­σό­δια συ­ριγ­μού τους τε­λευ­ταί­ους 12 μήνες ή έχουν ιστο­ρι­κό βρογ­χι­κού άσθμα­τος,

* έχουν ανο­σο­κα­τα­στο­λή,

* λαμ­βά­νουν μα­κρο­χρό­νια θε­ρα­πεία με ασπι­ρί­νη.

Σε παι­διά και εφή­βους ηλι­κί­ας 2-18 ετών που ζουν με άτομα με σο­βα­ρή ανο­σο­κα­τα­στο­λή συ­στή­νε­ται ο αδρα­νο­ποι­η­μέ­νος ενέ­σι­μος εμ­βο­λια­σμός. Εάν, ωστό­σο, χο­ρη­γη­θεί το ζων εξα­σθε­νη­μέ­νο εμ­βό­λιο, συ­στή­νε­ται απο­φυ­γή επα­φής με το ευά­λω­το άτομο για 7 ημέ­ρες.

Όπως ισχύ­ει για όλα τα εμ­βό­λια, το αντι­γρι­πι­κό δεν πρέ­πει να χο­ρη­γεί­ται σε παι­διά με γνω­στή ανα­φυ­λα­ξία σε συ­στα­τι­κό του εμ­βο­λί­ου.

Το ρι­νι­κό εμ­βό­λιο χο­ρη­γεί­ται από παι­διά­τρους.

Πότε συ­στή­νε­ται ο εμ­βο­λια­σμός

Η πε­ρί­ο­δος εμ­βο­λια­σμού στην Ελ­λά­δα προ­τεί­νε­ται από τα μέσα Οκτω­βρί­ου έως το τέλος Νο­εμ­βρί­ου, καθώς χρειά­ζο­νται πε­ρί­που δύο εβδο­μά­δες για την ανά­πτυ­ξη της ανο­σο­λο­γι­κής απά­ντη­σης. Ωστό­σο, εάν ο εμ­βο­λια­σμός δεν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στο συ­γκε­κρι­μέ­νο διά­στη­μα, μπο­ρεί να γίνει καθ’ όλη τη διάρ­κεια της επο­χι­κής γρί­πης.

Η δρα­στη­ριό­τη­τα της γρί­πης στην Ελ­λά­δα συ­νή­θως αυ­ξά­νε­ται τον Ια­νουά­ριο και κο­ρυ­φώ­νε­ται τον Φε­βρουά­ριο και τον Μάρ­τιο, χωρίς να είναι δυ­να­τόν να προ­βλε­φθεί με ακρί­βεια η έναρ­ξη του επι­δη­μι­κού κύ­μα­τος.

Για τους πε­ρισ­σό­τε­ρους αν­θρώ­πους, ο αντι­γρι­πι­κός εμ­βο­λια­σμός πε­ρι­λαμ­βά­νει μία δόση ετη­σί­ως. Εξαί­ρε­ση απο­τε­λούν βρέφη και παι­διά κάτω των 9 ετών που εμ­βο­λιά­ζο­νται για πρώτη φορά ή έχουν λάβει στο πα­ρελ­θόν μόνο μία δόση, για τα οποία απαι­τού­νται δύο δό­σεις με με­σο­διά­στη­μα του­λά­χι­στον 28 ημε­ρών. Για το LAIV, σε παι­διά κάτω των 9 ετών που δεν έχουν προη­γου­μέ­νως εμ­βο­λια­στεί κατά της επο­χι­κής γρί­πης απαι­τεί­ται δεύ­τε­ρη δόση μετά από του­λά­χι­στον 4 εβδο­μά­δες.

Ποιοι πρέ­πει να εμ­βο­λιά­ζο­νται κατά προ­τε­ραιό­τη­τα

Στις ομά­δες για τις οποί­ες συ­στή­νε­ται κατά προ­τε­ραιό­τη­τα, ο αντι­γρι­πι­κός εμ­βο­λια­σμός πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται τα άτομα 60 ετών και άνω, βρέφη και παι­διά ηλι­κί­ας 6 μηνών έως 5 ετών, ενή­λι­κες και παι­διά άνω των 5 ετών με χρό­νια νο­σή­μα­τα, ανο­σο­κα­τα­στο­λή, με­τα­μο­σχεύ­σεις, σακ­χα­ρώ­δη δια­βή­τη, χρό­νια νε­φρι­κή ή ηπα­τι­κή νόσο, νευ­ρο­λο­γι­κά και νευ­ρο­μυ­ϊ­κά νο­σή­μα­τα, καθώς και άτομα με νο­σο­γό­νο πα­χυ­σαρ­κία.

Στις ομά­δες αυ­ξη­μέ­νου κιν­δύ­νου πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται επί­σης οι έγκυ­ες, λε­χώ­νες και θη­λά­ζου­σες γυ­ναί­κες, άτομα που φρο­ντί­ζουν ή δια­μέ­νουν με ευά­λω­τους αν­θρώ­πους, κλει­στοί και ευά­λω­τοι πλη­θυ­σμοί, καθώς και ερ­γα­ζό­με­νοι σε δομές υγεί­ας, μο­νά­δες φρο­ντί­δας ηλι­κιω­μέ­νων και άλλες δομές φι­λο­ξε­νί­ας.

Ο κ. Κα­τσα­ρά­κης επι­ση­μαί­νει, ότι πα­ράλ­λη­λα με τον αντι­γρι­πι­κό εμ­βο­λια­σμό οι φαρ­μα­κο­ποιοί ενη­με­ρώ­νουν τους πο­λί­τες και για άλλα εμ­βό­λια που συ­νι­στώ­νται ανά­λο­γα με την ηλι­κία και τους πα­ρά­γο­ντες κιν­δύ­νου, όπως τα εμ­βό­λια κατά του πνευ­μο­νιό­κοκ­κου, του έρ­πη­τα ζω­στή­ρα και της COVID-19.

Πηγή: powergame.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.