ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΥΑΡ: Θέλει το φράγμα Γαδουρά ενώ δεν επαρκεί ούτε για τα αντλιοστάσιά της!

Δαμιανός Αθανασίου 8 λεπτά ανάγνωση
ΦΡΑΓΜΑ ΓΑΔΟΥΡΑ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Η τρο­πο­ποί­η­ση της προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης του φράγ­μα­τος Γα­δου­ρά ει­σά­γε­ται άμεσα στο δη­μο­τι­κό συμ­βού­λιο Ρόδου, δεί­χνο­ντας ότι η δη­μο­τι­κή πλειο­ψη­φία ήταν προ­ε­τοι­μα­σμέ­νη και δεν αιφ­νι­διά­στη­κε.
  • Η ΔΕΥΑΡ προ­κη­ρύσ­σει δια­γω­νι­σμό 14,3 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ για την ανά­θε­ση σε ιδιώ­τη της συ­ντή­ρη­σης των γε­ω­τρή­σε­ων, αντλιο­στα­σί­ων και δε­ξα­με­νών της.
  • Η δια­δι­κα­σία από τη λήψη της από­φα­σης στο διοι­κη­τι­κό συμ­βού­λιο μέχρι την ει­σα­γω­γή του θέ­μα­τος στο δη­μο­τι­κό συμ­βού­λιο ήταν τα­χύ­τα­τη και χωρίς εν­διά­με­σους σταθ­μούς, υπο­δει­κνύ­ο­ντας προ­συ­νεν­νό­η­ση με­τα­ξύ των εμπλε­κό­με­νων φο­ρέ­ων.
  • Οι φω­το­γρα­φί­ες και οι δη­λώ­σεις των στε­λε­χών της ΔΕΥΑΡ και της δη­μο­τι­κής αρχής επι­βε­βαιώ­νουν ότι η πρω­το­βου­λία έγινε με τη σύμ­φω­νη γνώμη του δη­μάρ­χου και χωρίς πο­λι­τι­κές δια­φω­νί­ες.

• Μόλις 8 ημέ­ρες μετά την από­φα­ση του διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λί­ου της επι­χεί­ρη­σης, η τρο­πο­ποί­η­ση ει­σά­γε­ται πρώτο θέμα στη συ­νε­δρί­α­ση του δη­μο­τι­κού συμ­βου­λί­ου στις 14 Οκτω­βρί­ου 2026, γε­γο­νός που δεί­χνει ότι κα­νείς στη δη­μο­τι­κή πλειο­ψη­φία δεν αιφ­νι­διά­στη­κε • Την ίδια ώρα η ΔΕΥΑΡ προ­κη­ρύσ­σει δια­γω­νι­σμό 14,3 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ για να ανα­θέ­σει σε ιδιώ­τη τη συ­ντή­ρη­ση των γε­ω­τρή­σε­ων, των αντλιο­στα­σί­ων και των δε­ξα­με­νών της

Οταν το διοι­κη­τι­κό συμ­βού­λιο της ΔΕΥΑΡ ενέ­κρι­νε στις 6 Οκτω­βρί­ου 2026 την από­φα­ση 667/2026 για την τρο­πο­ποί­η­ση της προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης του φράγ­μα­τος Γα­δου­ρά, η πρώτη ανά­γνω­ση ήταν ότι το δη­μο­τι­κό συμ­βού­λιο Ρόδου θα βρι­σκό­ταν εγκλω­βι­σμέ­νο. Θα κα­λού­νταν να ψη­φί­σει ένα κεί­με­νο που δεν είχε συν­δια­μορ­φώ­σει, για μια σύμ­βα­ση που δεν αλ­λά­ζει χωρίς την Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, υπό το βάρος της «έκ­κλη­σης» του προ­έ­δρου της επι­χεί­ρη­σης κ. Σω­τή­ρη Βα­για­νού να «την εγκρί­νει».

Η εξέ­λι­ξη των επό­με­νων ημε­ρών ανα­τρέ­πει αυτή την ει­κό­να. Η πρό­σκλη­ση του δη­μο­τι­κού συμ­βου­λί­ου, με ημε­ρο­μη­νία 9 Οκτω­βρί­ου 2026, φέρ­νει την τρο­πο­ποί­η­ση ως πρώτο θέμα για την Τε­τάρ­τη 14 Οκτω­βρί­ου. Χρειά­στη­καν μόλις 3 ημέ­ρες για να πε­ρά­σει η υπό­θε­ση από την αί­θου­σα της ΔΕΥΑΡ στο δη­μο­τι­κό συμ­βού­λιο. Αιφ­νι­δια­σμός δεν υπήρ­ξε. Όλα δεί­χνουν ότι υπήρ­ξε προ­συ­νεν­νό­η­ση.

Από τη ΔΕΥΑΡ στην ολο­μέ­λεια χωρίς εν­διά­με­σους σταθ­μούς

Η χρο­νι­κή αλ­λη­λου­χία μιλά από μόνη της. Στις 6 Οκτω­βρί­ου συ­νε­δριά­ζει το διοι­κη­τι­κό συμ­βού­λιο της επι­χεί­ρη­σης. Την επο­μέ­νη συ­ντάσ­σε­ται η ει­σή­γη­ση και ο κ. Βα­για­νός αναρ­τά το «ΟΧΙ στην αύ­ξη­ση των τι­μο­λο­γί­ων του νερού». Στις 9 Οκτω­βρί­ου εκ­δί­δε­ται η πρό­σκλη­ση και στις 14 Οκτω­βρί­ου, στις 17:00, το θέμα ανοί­γει τη συ­νε­δρί­α­ση.

Εν­δια­φέ­ρον έχει και η δια­τύ­πω­ση της πρό­σκλη­σης. Το δη­μο­τι­κό συμ­βού­λιο θα ασκή­σει το ίδιο την απο­φα­σι­στι­κή αρ­μο­διό­τη­τα της Δη­μο­τι­κής Επι­τρο­πής, με επί­κλη­ση του άρ­θρου 138 παρ. 5 του ν. 5314/2026. Ει­ση­γη­τής ορί­ζε­ται ο πρό­ε­δρος της ΔΕΥΑΡ και βάση της συ­ζή­τη­σης είναι η ει­σή­γη­ση της ίδιας της επι­χεί­ρη­σης, χωρίς να ανα­φέ­ρε­ται ει­σή­γη­ση κά­ποιας υπη­ρε­σί­ας του δήμου.

Η υπό­θε­ση πε­ρι­λαμ­βά­νει ανα­δρο­μι­κές αξιώ­σεις εκα­τομ­μυ­ρί­ων, αλ­λα­γή στη σύν­θε­ση του ορ­γά­νου που εγκρί­νει τους λο­γα­ρια­σμούς και πρό­βλε­ψη για με­τα­βί­βα­ση της δια­χεί­ρι­σης των έργων. Ο ρυθ­μός με τον οποίο φτά­νει στην ολο­μέ­λεια δεν ται­ριά­ζει σε ένα σώμα που βρέ­θη­κε προ εκ­πλή­ξε­ως. Ται­ριά­ζει σε μια δη­μο­τι­κή πλειο­ψη­φία που γνώ­ρι­ζε από πριν τι έρ­χε­ται.

Οι φω­το­γρα­φί­ες που προη­γή­θη­καν  της ψη­φο­φο­ρί­ας

Στην ίδια κα­τεύ­θυν­ση συ­νη­γο­ρούν οι φω­το­γρα­φί­ες που ανάρ­τη­σε ο κ. Βα­για­νός στα μέσα κοι­νω­νι­κής δι­κτύ­ω­σης, στις οποί­ες εμ­φα­νί­ζε­ται μαζί με τον δή­μαρ­χο Ρόδου κ. Αλέ­ξαν­δρο Κο­λιά­δη. Σε συν­δυα­σμό με την τα­χύ­τη­τα της δια­δι­κα­σί­ας, κα­θι­στούν ηλίου φα­ει­νό­τε­ρο ότι η πρω­το­βου­λία της ΔΕΥΑΡ δεν έφερε τη δη­μο­τι­κή αρχή προ τε­τε­λε­σμέ­νων. Ήταν κί­νη­ση με προ­συ­νεν­νό­η­ση, στην οποία ο δή­μαρ­χος Ρόδου κ. Αλέ­ξαν­δρος Κο­λιά­δης συμ­με­τεί­χε από την πρώτη στιγ­μή.

Υπό αυτό το φως, η δή­λω­ση του κ. Βα­για­νού ότι «σε αυτό το θέμα δεν υπάρ­χουν πα­ρα­τά­ξεις» απο­κτά άλλο πε­ριε­χό­με­νο. Δήμος και ΔΕΥΑΡ κι­νού­νται ως ενιαίο μέ­τω­πο απέ­να­ντι στην Πε­ρι­φέ­ρεια, και το δί­λημ­μα που στή­θη­κε δη­μό­σια αφορά πλέον μόνο στη μειο­ψη­φία και στον τρίτο συμ­βαλ­λό­με­νο.

Το νο­μι­κό πλαί­σιο, πά­ντως, δεν αλ­λά­ζει. Η προ­γραμ­μα­τι­κή της 6ης Ιου­νί­ου 2022 τρο­πο­ποιεί­ται μόνο με τη σύ­μπρα­ξη και των 3 συμ­βαλ­λο­μέ­νων. Χωρίς την υπο­γρα­φή της Πε­ρι­φέ­ρειας εξα­κο­λου­θεί να ισχύ­ει με τους όρους του 2022.

Οι λο­γα­ρια­σμοί που δεν εξο­φλού­νται

Σύμ­φω­να με την προ­γραμ­μα­τι­κή, το κό­στος λει­τουρ­γί­ας και συ­ντή­ρη­σης των έργων βα­ρύ­νει τη ΔΕΥΑΡ, όπως ανα­γνω­ρί­ζει και η ίδια. Η Πε­ρι­φέ­ρεια, ιδιο­κτή­τρια των έργων, έχει συμ­βλη­θεί από την 1η Ιου­λί­ου 2023 με τον ιδιώ­τη ανά­δο­χο που λει­τουρ­γεί τις εγκα­τα­στά­σεις, και η ίδια εκ­δί­δει τους λο­γα­ρια­σμούς προς την επι­χεί­ρη­ση.

Αντί για εξό­φλη­ση, η ΔΕΥΑΡ επέ­λε­ξε τη δι­κα­στι­κή αμ­φι­σβή­τη­ση. Έχει προ­σφύ­γει στο Διοι­κη­τι­κό Πρω­το­δι­κείο Ρόδου κατά της από­φα­σης 51/2025 του Πε­ρι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λί­ου και στο Διοι­κη­τι­κό Εφε­τείο Πει­ραιά κατά του πέμ­πτου λο­γα­ρια­σμού, ενώ εκ­κρε­μούν έν­δι­κα βοη­θή­μα­τα κατά του έκτου λο­γα­ρια­σμού και κατά της βε­βαί­ω­σης της οφει­λής. Με την από­φα­ση 667/2026 ζητά ανα­δρο­μι­κή ισχύ της τρο­πο­ποί­η­σης από την 1η Ιου­λί­ου 2023, εκ­κα­θά­ρι­ση όλων των λο­γα­ρια­σμών με επι­στρο­φή ή συμ­ψη­φι­σμό και ανα­στο­λή κάθε μέ­τρου ανα­γκα­στι­κής εκτέ­λε­σης.

Ένα έργο που πλη­ρώ­νε­ται από συμ­βαλ­λό­με­νο ο οποί­ος δεν κα­τα­βάλ­λει τα οφει­λό­με­να οδη­γεί­ται ανα­πό­φευ­κτα σε οι­κο­νο­μι­κή ασφυ­ξία. Ο στό­χος, όπως δια­φαί­νε­ται, είναι ο στραγ­γα­λι­σμός του φράγ­μα­τος μέσω της μη πλη­ρω­μής των υπο­χρε­ώ­σε­ων προς την Πε­ρι­φέ­ρεια.

ΦΡΑΓΜΑ ΓΑΔΟΥΡΑ

Το σύν­θη­μα του ακρι­βού νερού

Πα­ράλ­λη­λα, η ΔΕΥΑΡ πα­ρου­σί­α­σε την υπό­θε­ση ως μάχη για την τιμή του νερού. Η δια­φο­ρά των 4.471.723,28 ευρώ που υπο­λο­γί­ζει για τους πρώ­τους 33 μήνες πα­ρου­σιά­στη­κε ως ποσό που «οι Ρο­δί­τες κλή­θη­καν να πλη­ρώ­σουν», ενώ ο κ. Βα­για­νός δή­λω­σε ότι αν η Πε­ρι­φέ­ρεια αρ­νη­θεί «θα πρέ­πει να εξη­γή­σει στους Ρο­δί­τες γιατί θέλει να πλη­ρώ­νουν δι­πλά­σια».

Η από­φα­ση 667/2026, ωστό­σο, δεν πε­ριέ­χει καμία ρύθ­μι­ση για τα τι­μο­λό­για των κα­τα­να­λω­τών. Τα ποσά προ­έρ­χο­νται από με­λέ­τη κο­στο­λό­γη­σης ιδιω­τι­κού γρα­φεί­ου μη­χα­νι­κών, την οποία η επι­χεί­ρη­ση χα­ρα­κτη­ρί­ζει ανε­ξάρ­τη­τη, και απο­τε­λούν υπο­λο­γι­σμούς της μίας πλευ­ράς. Η με­τα­τό­πι­ση της συ­ζή­τη­σης από τις οφει­λές της ΔΕΥΑΡ στο ακρι­βό νερό με υπαι­τιό­τη­τα της Πε­ρι­φέ­ρειας δη­μιουρ­γεί το κα­τάλ­λη­λο υπό­βα­θρο και κλίμα στην το­πι­κή κοι­νω­νία, ώστε κάθε επό­με­νο βήμα να πα­ρου­σιά­ζε­ται ως υπε­ρά­σπι­ση του κα­τα­να­λω­τή.

Η διά­λυ­ση της προ­γραμ­μα­τι­κής ως απώ­τε­ρο ζη­τού­με­νο

Το κεί­με­νο της τρο­πο­ποί­η­σης προ­βλέ­πει ότι, αν δεν δοθεί σύμ­φω­νη γνώμη για την προ­αί­ρε­ση, από την 1η Ιου­λί­ου 2027 η δια­χεί­ρι­ση του συ­νό­λου των έργων πε­ριέρ­χε­ται στη ΔΕΥΑΡ και παύει κάθε κα­τα­βο­λή προς την Πε­ρι­φέ­ρεια. Ζη­τεί­ται ακόμη από την Πε­ρι­φέ­ρεια να πα­ραι­τη­θεί από την πλειο­ψη­φία της στην Επι­τρο­πή Πα­ρα­κο­λού­θη­σης.

Στην ουσία πρό­κει­ται για σχέ­διο εξό­δου από την προ­γραμ­μα­τι­κή. Μια προ­γραμ­μα­τι­κή σύμ­βα­ση, όμως, δεν λύ­νε­ται χωρίς ομο­φω­νία, και η ίδια η ΔΕΥΑΡ προ­ε­ξο­φλεί στο κεί­με­νό της την αντί­δρα­ση της Πε­ρι­φέ­ρειας. Η επι­μο­νή σε έναν δρόμο που δεν ολο­κλη­ρώ­νε­ται μο­νο­με­ρώς δεν λύνει κα­νέ­να πρό­βλη­μα. Δη­μιουρ­γεί νέα στο ίδιο το έργο, με πε­ρισ­σό­τε­ρες δίκες και λι­γό­τε­ρη βε­βαιό­τη­τα για το ποιος θα το λει­τουρ­γεί από τον Ιού­λιο του 2027.

Ο δια­γω­νι­σμός που προη­γή­θη­κε κατά 18 ημέ­ρες

Το πιο απο­κα­λυ­πτι­κό στοι­χείο βρί­σκε­ται σε μια από­φα­ση που είχε προη­γη­θεί. Στις 18 Σε­πτεμ­βρί­ου 2026, με την από­φα­ση 627/2026, το ίδιο διοι­κη­τι­κό συμ­βού­λιο ενέ­κρι­νε διε­θνή ανοι­κτό δια­γω­νι­σμό για την «Ενο­ποι­η­μέ­νη Υπη­ρε­σία Συ­ντή­ρη­σης Γε­ω­τρή­σε­ων, Αντλιο­στα­σί­ων και Δε­ξα­με­νών Ύδα­τος της Νήσου Ρόδου». Η δια­κή­ρυ­ξη εκ­δό­θη­κε στις 24 Σε­πτεμ­βρί­ου με προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 8.583.703,86 ευρώ πλέον ΦΠΑ για 3 έτη και προ­αί­ρε­ση 5.722.469,24 ευρώ για 2 ακόμη, συ­νο­λι­κά 14.306.173,10 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Οι πι­στώ­σεις έχουν ήδη δε­σμευ­τεί έως και το 2031.

Το αντι­κεί­με­νο αφορά, όπως ανα­φέ­ρει η δια­κή­ρυ­ξη, «την τε­χνι­κή υπο­στή­ρι­ξη και την πα­ρο­χή συμ­βου­λών για τη λει­τουρ­γία του υδρευ­τι­κού συ­στή­μα­τος» της ΔΕΥΑΡ, «μέσω ενός ανα­δό­χου που δια­θέ­τει το σύ­νο­λο των απαι­τού­με­νων οχη­μά­των, μη­χα­νη­μά­των και ει­δι­κευ­μέ­νου προ­σω­πι­κού». Πε­ρι­λαμ­βά­νει συ­ντή­ρη­ση του ηλε­κτρο­μη­χα­νο­λο­γι­κού και τη­λε­με­τρι­κού εξο­πλι­σμού, επι­κου­ρι­κή πα­ρα­κο­λού­θη­ση του συ­στή­μα­τος τη­λε­ε­λέγ­χου, επι­σκευή βλα­βών και κα­θα­ρι­σμό εγκα­τα­στά­σε­ων. Από τον ανά­δο­χο ζη­τού­νται, με­τα­ξύ άλλων, δι­πλω­μα­τού­χος μη­χα­νι­κός με εμπει­ρία 12 ετών, 2 μη­χα­νι­κοί αυ­το­μα­τι­σμού και μη­χα­νι­κός πλη­ρο­φο­ρι­κής. Αυτές ακρι­βώς τις ει­δι­κό­τη­τες η ΔΕΥΑΡ τις ανα­ζη­τά στην αγορά για το δικό της δί­κτυο.

Εντύ­πω­ση προ­κα­λεί η χρο­νι­κή εγ­γύ­τη­τα. Στις 18 Σε­πτεμ­βρί­ου το διοι­κη­τι­κό συμ­βού­λιο απο­φα­σί­ζει να ανα­θέ­σει σε ιδιώ­τη, για έως 5 χρό­νια, τη συ­ντή­ρη­ση των δικών του υπο­δο­μών ύδρευ­σης. 18 ημέ­ρες αρ­γό­τε­ρα εγκρί­νει κεί­με­νο σύμ­φω­να με το οποίο η ΔΕΥΑΡ μπο­ρεί να ανα­λά­βει το φράγ­μα Γα­δου­ρά.

Η πα­ρα­δο­χή που υπο­γρά­φει η ίδια η επι­χεί­ρη­ση

Τον Αύ­γου­στο και τον Σε­πτέμ­βριο του 2025 η ΔΕΥΑΡ είχε ήδη ανα­θέ­σει σε ιδιω­τι­κές εται­ρεί­ες τη λει­τουρ­γία και συ­ντή­ρη­ση των αντλιο­στα­σί­ων ύδα­τος της δυ­τι­κής και της ανα­το­λι­κής πλευ­ράς, ένα­ντι 290.321 και 293.314 ευρώ πλέον ΦΠΑ αντί­στοι­χα, για 6 μήνες η κα­θε­μία, με δια­πραγ­μά­τευ­ση χωρίς προη­γού­με­νη δη­μο­σί­ευ­ση λόγω κα­τε­πεί­γο­ντος.

Στις συμ­βά­σεις αυτές, που φέ­ρουν για λο­γα­ρια­σμό της ΔΕΥΑΡ την υπο­γρα­φή του κ. Βα­για­νού, ανα­φέ­ρε­ται ρητά ότι «η κα­τά­στα­ση επι­δει­νώ­νε­ται λόγω της έλ­λει­ψης εξει­δι­κευ­μέ­νου τε­χνι­κού προ­σω­πι­κού, όπως ηλε­κτρο­συ­γκολ­λη­τές, ηλε­κτρο­λό­γους συ­ντη­ρη­τές, μη­χα­νο­τε­χνί­τες, τε­χνι­κούς αυ­το­μα­τι­σμών, υδραυ­λι­κούς και τε­χνι­κούς ορ­γά­νων και ελέγ­χου». Και προ­στί­θε­ται ότι, με πε­ρισ­σό­τε­ρα από 500 αντλιο­στά­σια, η έλ­λει­ψη αυτή «κα­θι­στά εξαι­ρε­τι­κά δυ­σχε­ρή την άμεση αντα­πό­κρι­ση σε βλά­βες». Πρό­κει­ται για επί­ση­μη πα­ρα­δο­χή ότι η επι­χεί­ρη­ση δεν δια­θέ­τει τους τε­χνι­κούς για να κρα­τή­σει σε λει­τουρ­γία τα δικά της αντλιο­στά­σια.

Η ίδια ει­κό­να επα­να­λαμ­βά­νε­ται και στα λύ­μα­τα. Τα αντλιο­στά­σια απο­χέ­τευ­σης Ρόδου και Καλ­λι­θέ­ας λει­τουρ­γούν με σύμ­βα­ση 2.776.200 ευρώ πλέον ΦΠΑ για 24 μήνες, στην οποία προ­στέ­θη­καν τον Σε­πτέμ­βριο του 2026 ακόμη 161.424 ευρώ. Η λει­τουρ­γία και συ­ντή­ρη­ση της Εγκα­τά­στα­σης Επε­ξερ­γα­σί­ας Λυ­μά­των Ρόδου έχει ανα­τε­θεί στον ανά­δο­χο της ανα­βάθ­μι­σής της, ένα­ντι 924.000 ευρώ για την πρώτη φάση και 2.304.000 ευρώ για τη δεύ­τε­ρη, πλέον ΦΠΑ. Οι υπό­λοι­πες εγκα­τα­στά­σεις επε­ξερ­γα­σί­ας λυ­μά­των λει­τουρ­γούν επί­σης από ιδιώ­τη, με σύμ­βα­ση του 2022 που πα­ρα­τά­θη­κε έως τις 31 Οκτω­βρί­ου 2026 με μη­νιαίο τί­μη­μα 59.000 ευρώ. Αθροι­στι­κά, τα ποσά λει­τουρ­γί­ας και συ­ντή­ρη­σης στις συμ­βά­σεις αυτές και στον νέο δια­γω­νι­σμό, μαζί με τις προ­αι­ρέ­σεις, ξε­περ­νούν τα 24 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Από τα αντλιο­στά­σια στο φράγ­μα

Η ΔΕΥΑΡ ευαγ­γε­λί­ζε­ται την επάρ­κειά της και τη δυ­να­τό­τη­τα να ανα­λά­βει τη δια­χεί­ρι­ση από τον Ιού­λιο του 2027, «με προη­γού­με­νη εκ­παί­δευ­ση του προ­σω­πι­κού της». Στα δια­θέ­σι­μα στοι­χεία δεν διευ­κρι­νί­ζε­ται ποιο προ­σω­πι­κό, σε ποιες ει­δι­κό­τη­τες και σε πόσο χρόνο. Τα δικά της έγ­γρα­φα, αντί­θε­τα, δεί­χνουν ότι δεν δια­θέ­τει ούτε το προ­σω­πι­κό ούτε την τε­χνο­γνω­σία ακόμη και για τις υπο­δο­μές που ήδη δια­χει­ρί­ζε­ται. Πόσω μάλ­λον για μια εγκα­τά­στα­ση τόσο σύν­θε­τη και κρί­σι­μη όσο το φράγ­μα Γα­δου­ρά.

Αυτό που δια­κυ­βεύ­ε­ται τε­λι­κά δεν είναι οι ισορ­ρο­πί­ες ανά­με­σα σε Δήμο και Πε­ρι­φέ­ρεια. Είναι η ίδια η υδρο­δό­τη­ση του νη­σιού, που κιν­δυ­νεύ­ει να εξαρ­τη­θεί από μια επι­χεί­ρη­ση η οποία έχει επι­δεί­ξει ασυ­νέ­πεια στην απο­πλη­ρω­μή των υπο­χρε­ώ­σε­ών της και στη­ρί­ζε­ται σε ανα­δό­χους για να λει­τουρ­γή­σει το δικό της δί­κτυο.

Το ιστο­ρι­κό της σύμ­βα­σης

Η προ­γραμ­μα­τι­κή σύμ­βα­ση με­τα­ξύ ΔΕΥΑΡ, Δήμου Ρόδου και Πε­ρι­φέ­ρειας Νο­τί­ου Αι­γαί­ου υπο­γρά­φη­κε στις 6 Ιου­νί­ου 2022, με προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 23.200.000 ευρώ με ΦΠΑ και διάρ­κεια έως τις 6 Δε­κεμ­βρί­ου 2028. Στο αντι­κεί­με­νό της είχαν πε­ρι­λη­φθεί και τα έργα της δεύ­τε­ρης φάσης, η ερ­γο­λα­βία των οποί­ων δια­λύ­θη­κε στις 8 Ιου­νί­ου 2026 χωρίς να έχουν πα­ρα­δο­θεί. Η τρο­πο­ποί­η­ση που ενέ­κρι­νε η ΔΕΥΑΡ ορί­ζει πάγιο μη­νιαίο τί­μη­μα 101.687 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και πε­ριο­ρί­ζει τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό σε 10.322.074,01 ευρώ με την προ­αί­ρε­ση.

Μετά τη συ­νε­δρί­α­ση της Τε­τάρ­της, η από­φα­ση θα δια­βι­βα­στεί στο Πε­ρι­φε­ρεια­κό Συμ­βού­λιο Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, όπου θα κρι­θεί αν θα απο­κτή­σει την τρίτη υπο­γρα­φή που της λεί­πει. Ό,τι και αν ψη­φί­σει η δη­μο­τι­κή πλειο­ψη­φία στις 14 Οκτω­βρί­ου, θα ψη­φί­σει ένα κεί­με­νο που, όπως δεί­χνουν όλα, γνώ­ρι­ζε και είχε συμ­φω­νή­σει πριν καν φτά­σει στην αί­θου­σα.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.