ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιάννης Παππάς από το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών στην Κάσο: «Η νησιωτικότητα αποτελεί εθνική προτεραιότητα»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΠΑΠΑΣ ΚΑΣΟΣ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Ο βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου Γιάν­νης Παπ­πάς συμ­με­τεί­χε στο 17ο Πα­νελ­λή­νιο Συ­νέ­δριο Μι­κρών Νη­σιών, ανα­δει­κνύ­ο­ντας τις προ­κλή­σεις που αντι­με­τω­πί­ζουν οι νη­σιω­τι­κές κοι­νω­νί­ες και την ανά­γκη για εθνι­κή στρα­τη­γι­κή.
  • Τό­νι­σε τη ση­μα­σία της συμ­με­το­χής των νη­σιω­τών στη δια­μόρ­φω­ση της νη­σιω­τι­κής πο­λι­τι­κής, προ­κει­μέ­νου να κα­λύ­πτο­νται οι πραγ­μα­τι­κές τους ανά­γκες.
  • Η ανα­πτυ­ξια­κή προ­ο­πτι­κή των νη­σιών δεν πρέ­πει να εξαρ­τά­ται μόνο από τον του­ρι­σμό, αλλά να πε­ρι­λαμ­βά­νει και άλλες δρα­στη­ριό­τη­τες όπως η αλιεία και η το­πι­κή επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα.
  • Ο Γιάν­νης Παπ­πάς επι­σή­μα­νε την ανά­γκη ενιαί­ου σχε­δια­σμού που θα συν­δέ­ει τις πο­λι­τι­κές για τη δη­μο­γρα­φία, τις υπο­δο­μές και τις με­τα­φο­ρές, με στόχο τη βιω­σι­μό­τη­τα και την αν­θε­κτι­κό­τη­τα των νη­σιω­τι­κών κοι­νω­νιών.

Στο 17ο Πα­νελ­λή­νιο Συ­νέ­δριο Μι­κρών Νη­σιών, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην Κάσο, συμ­με­τεί­χε ο βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου Γιάν­νης Παπ­πάς, ανα­δει­κνύ­ο­ντας τις προ­κλή­σεις που αντι­με­τω­πί­ζουν οι μι­κρές και ακρι­τι­κές νη­σιω­τι­κές κοι­νω­νί­ες, αλλά και την ανά­γκη για μια ολο­κλη­ρω­μέ­νη εθνι­κή στρα­τη­γι­κή με στα­θε­ρές και με­τρή­σι­μες πα­ρεμ­βά­σεις.

Στην το­πο­θέ­τη­σή του, με αφε­τη­ρία το σύν­θη­μα του συ­νε­δρί­ου «Τί­πο­τα για μας χωρίς εμάς», ο κ. Παπ­πάς υπο­γράμ­μι­σε ότι η νη­σιω­τι­κή πο­λι­τι­κή οφεί­λει να δια­μορ­φώ­νε­ται με τη συμ­με­το­χή των ίδιων των νη­σιω­τών, λαμ­βά­νο­ντας υπόψη τις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες της κα­θη­με­ρι­νό­τη­τάς τους.

Όπως ση­μεί­ω­σε, η νη­σιω­τι­κό­τη­τα συν­δέ­ε­ται άμεσα με την ισό­τι­μη πρό­σβα­ση στην υγεία, την εκ­παί­δευ­ση, τις με­τα­φο­ρές, την ερ­γα­σία και τις δη­μό­σιες υπη­ρε­σί­ες. Πα­ράλ­λη­λα, ανέ­δει­ξε το δη­μο­γρα­φι­κό ως μία από τις ση­μα­ντι­κό­τε­ρες προ­κλή­σεις για τα μικρά νησιά, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι η πα­ρα­μο­νή των οι­κο­γε­νειών και των νέων στον τόπο τους προ­ϋ­πο­θέ­τει ου­σια­στι­κές δυ­να­τό­τη­τες απα­σχό­λη­σης, επαρ­κείς υπο­δο­μές και συν­θή­κες που επι­τρέ­πουν τον μα­κρο­πρό­θε­σμο σχε­δια­σμό της ζωής τους.

Ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά έκανε στις ακτο­πλοϊ­κές συν­δέ­σεις και στο Με­τα­φο­ρι­κό Ισο­δύ­να­μο, το­νί­ζο­ντας ότι οι με­τα­φο­ρές απο­τε­λούν βα­σι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση τόσο για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των κα­τοί­κων όσο και για τη βιω­σι­μό­τη­τα των το­πι­κών επι­χει­ρή­σε­ων. Πα­ράλ­λη­λα, ανέ­δει­ξε τις δυ­να­τό­τη­τες που προ­σφέ­ρουν η ψη­φια­κή συν­δε­σι­μό­τη­τα, η τη­λεϊ­α­τρι­κή, οι νέες τε­χνο­λο­γί­ες, οι ανα­νε­ώ­σι­μες πηγές ενέρ­γειας και οι σύγ­χρο­νες υπο­δο­μές ύδρευ­σης.

Ο βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου υπο­γράμ­μι­σε, επί­σης, ότι η ανα­πτυ­ξια­κή προ­ο­πτι­κή των νη­σιών δεν μπο­ρεί να εξαρ­τά­ται απο­κλει­στι­κά από την του­ρι­στι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα. Η αλιεία, η αγρο­τι­κή πα­ρα­γω­γή, η το­πι­κή επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα και οι νέες μορ­φές ερ­γα­σί­ας μπο­ρούν να συμ­βά­λουν στη δη­μιουρ­γία ενός πιο αν­θε­κτι­κού οι­κο­νο­μι­κού μο­ντέ­λου, με δρα­στη­ριό­τη­τα καθ’ όλη τη διάρ­κεια του χρό­νου.

Ανα­φε­ρό­με­νος στη νέα ευ­ρω­παϊ­κή προ­γραμ­μα­τι­κή πε­ρί­ο­δο 2028-2034, επι­σή­μα­νε την ανά­γκη διεκ­δί­κη­σης πόρων για τις με­τα­φο­ρές, την ενέρ­γεια, την υγεία, την εκ­παί­δευ­ση, τις ψη­φια­κές υπο­δο­μές και τη δη­μο­γρα­φι­κή ενί­σχυ­ση των νη­σιω­τι­κών πε­ριο­χών.

Ιδιαί­τε­ρη έμ­φα­ση έδωσε, τέλος, στην εθνι­κή και γε­ω­πο­λι­τι­κή ση­μα­σία των ακρι­τι­κών νη­σιών του Αι­γαί­ου, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι η δια­τή­ρη­ση ζω­ντα­νών και πα­ρα­γω­γι­κών νη­σιω­τι­κών κοι­νω­νιών απο­τε­λεί ανα­πό­σπα­στο στοι­χείο της συ­νο­λι­κής αν­θε­κτι­κό­τη­τας και πα­ρου­σί­ας της χώρας.

Ο Γιάν­νης Παπ­πάς τό­νι­σε ότι απαι­τεί­ται ενιαί­ος σχε­δια­σμός που θα συν­δέ­ει τη δη­μο­γρα­φι­κή πο­λι­τι­κή με τη στή­ρι­ξη της οι­κο­γέ­νειας, τις με­τα­φο­ρές με την ανά­πτυ­ξη και τις υπο­δο­μές με την κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα των πο­λι­τών, μέσα από ου­σια­στι­κή συ­νερ­γα­σία της Πο­λι­τεί­ας με τις το­πι­κές κοι­νω­νί­ες.

«Από την Κάσο μέχρι το Κα­στελ­λό­ρι­ζο, από την Κάρ­πα­θο μέχρι τους Λει­ψούς, η Πο­λι­τεία πρέ­πει να είναι πα­ρού­σα με σχέ­διο, συ­νέ­πεια και με­τρή­σι­μο απο­τέ­λε­σμα. Η νη­σιω­τι­κό­τη­τα απο­τε­λεί μέρος της ταυ­τό­τη­τας της Ελ­λά­δας και το μέλ­λον των νη­σιών μας είναι υπό­θε­ση όλων μας», ήταν το μή­νυ­μα της το­πο­θέ­τη­σής του.

Γιάν­νης Παπ­πάς

Βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου ΝΔ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.