ΔΗΜΟ-ΚΡΙΣΕΙΣ

Η Ρόδος των Airbnb ανέβασε τις τιμές και έμεινε να κοιτάζει τα άδεια σπίτια της

Δημόκριτος γράφει ο 1 λεπτό ανάγνωση
AIRBNB
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Η πλη­ρό­τη­τα της αγο­ράς βρα­χυ­χρό­νιας μί­σθω­σης στη Ρόδο μειώ­θη­κε κατά 22% φέτος, ενώ οι τιμές αυ­ξή­θη­καν κατά 23%.
  • Η προ­σφο­ρά ακι­νή­των έχει εκτο­ξευ­θεί με 855 νέες κα­τα­χω­ρί­σεις το τε­λευ­ταίο έτος, αλλά η ζή­τη­ση δεν έχει ακο­λου­θή­σει, οδη­γώ­ντας σε κο­ρε­σμό της αγο­ράς.
  • Υπάρ­χει ση­μα­ντι­κή δια­φο­ρά με­τα­ξύ των κα­τα­χω­ρί­σε­ων στις πλατ­φόρ­μες και των δη­λω­μέ­νων ακι­νή­των στην ΑΑΔΕ, με σχε­δόν 6.000 κα­τα­χω­ρί­σεις και μόλις 2.466 δη­λω­μέ­να.
  • Το νέο χω­ρο­τα­ξι­κό πλαί­σιο δίνει στο κρά­τος τη δυ­να­τό­τη­τα να επι­βά­λει πε­ριο­ρι­σμούς, γε­γο­νός που προει­δο­ποιεί τους επεν­δυ­τές για τις αλ­λα­γές στην αγορά.

Τα νού­με­ρα δεν αφή­νουν πολλά πε­ρι­θώ­ρια πα­ρερ­μη­νεί­ας. Πλη­ρό­τη­τα μειω­μέ­νη κατά 22% το φε­τι­νό κα­λο­καί­ρι με τις τιμές ανε­βα­σμέ­νες κατά 23%, την ώρα που η υπό­λοι­πη χώρα κα­τα­γρά­φει άνοδο. Δύο ανε­ξάρ­τη­τες πηγές συ­γκλί­νουν στο ίδιο συ­μπέ­ρα­σμα: η αγορά βρα­χυ­χρό­νιας μί­σθω­σης του νη­σιού πά­τη­σε γκάζι στις τιμές χωρίς να έχει πια δρόμο μπρο­στά της. Μετά από 855 νέες κα­τα­χω­ρί­σεις μέσα σε 1 χρόνο και αύ­ξη­ση 83% σε βάθος τριε­τί­ας, η προ­σφο­ρά φού­σκω­σε, η ζή­τη­ση δεν ακο­λού­θη­σε και το μο­ντέ­λο που στη­ρι­ζό­ταν απο­κλει­στι­κά στην ακρί­βια έφτα­σε στα όριά του. Και όσο 429 ή 4.285 ή 5.923 ακί­νη­τα, ανά­λο­γα με το ποιος με­τρά­ει, κυ­νη­γούν τον ίδιο του­ρί­στα, ο Ρο­δί­της που ψά­χνει σπίτι με μα­κρο­χρό­νιο συμ­βό­λαιο ξε­κι­νά από τα 590 ευρώ για 40 τε­τρα­γω­νι­κά.

Το πιο εύ­γλωτ­το στοι­χείο όμως είναι το χάσμα με την εφο­ρία: σχε­δόν 6.000 κα­τα­χω­ρί­σεις στις πλατ­φόρ­μες και μόλις 2.466 δη­λω­μέ­να ακί­νη­τα στην ΑΑΔΕ. Η μισή και πλέον αγορά κι­νεί­ται στο ημί­φως, την ώρα που το νέο χω­ρο­τα­ξι­κό πλαί­σιο δίνει πλέον στο κρά­τος τα ερ­γα­λεία για ζώνες πε­ριο­ρι­σμού ή και απα­γό­ρευ­σης. Όποιος έχτι­ζε επι­χει­ρη­μα­τι­κό σχέ­διο πάνω στην αιώ­νια ανοχή και την αιώ­νια άνοδο, φέτος πήρε 2 μη­νύ­μα­τα ταυ­τό­χρο­να.

Η αγορά έστει­λε τον λο­γα­ρια­σμό πριν προ­λά­βει να τον στεί­λει το κρά­τος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.