- Κατατέθηκαν κοινές τροπολογίες από την Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη και τον Δημήτρη Τσιόδρα για τη βελτίωση των ενεργειακών διασυνδέσεων και υποδομών στην ΕΕ.
- Οι τροπολογίες επισημαίνουν ότι η βελτίωση των διασυνδέσεων μπορεί να μειώσει τις τιμές ενέργειας και να συμβάλλει στην ολοκλήρωση της Ενεργειακής Ένωσης.
- Προβλέπεται ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες απομακρυσμένων περιοχών και νησιών, υποστηρίζοντας τη χρηματοδότηση διασυνοριακών έργων.
- Επισημαίνεται η ανάγκη πρόσθετων επενδύσεων για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας σε ορισμένα κράτη μέλη και η διασφάλιση προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία.
- Τέλος, οι τροπολογίες τονίζουν τη σημασία των υποδομών μεταφορών για την ταχεία μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού σε ευαίσθητες περιοχές, όπως τα Βαλκάνια και η Ανατολική Μεσόγειος.
Σειρά κοινών τροπολογιών σχετικά με τη βελτίωση των ενεργειακών διασυνδέσεων και των υποδομών ενέργειας και μεταφορών στην ΕΕ κατέθεσαν η Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη ως Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού και ο Δημήτρης Τσιόδρας ως Μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου. Οι τροπολογίες αφορούν το μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ που στηρίζει επενδύσεις σε διασυνοριακές ενεργειακές υποδομές και υποδομές μεταφορών.
Στις τροπολογίες τους, οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ σημειώνουν ότι η βελτίωση των ενεργειακών διασυνδέσεων και των διασυνοριακών υποδομών μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μείωση των τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές, στην αντιμετώπιση των σημαντικών διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και στην ολοκλήρωση της Ενεργειακής Ένωσης.
Παράλληλα κατέθεσαν τροπολογίες, σύμφωνα με τις οποίες το πρόγραμμα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των λιγότερο συνδεδεμένων απομακρυσμένων περιοχών και των νησιών και να υποστηρίζει χρηματοδοτικά την ανάπτυξη διασυνοριακών έργων με έμφαση στους λιμένες, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ασφάλειας αλλά και της σύνδεσής τους με την ενδοχώρα.
Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι ορισμένα κράτη μέλη στην περιφέρεια της Ευρώπης ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετες επενδύσεις για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας με το ηπειρωτικό τμήμα της Ευρώπης και να διασφαλίζει το δικαίωμα προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία σε ολόκληρο το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών και σε όλα τα μέσα μεταφοράς.
Τέλος, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με τις τροπολογίες τους υπογράμμισαν ότι οι υποδομές μεταφορών της Ένωσης πρέπει να επιτρέπουν την ταχεία και αποδοτική μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού, υλικού και εξοπλισμού ιδίως σε περιοχές, όπως τα Βαλκάνια και η Ανατολική Μεσόγειος, δεδομένης της άμεσης γειτνίασης με τρίτες χώρες.
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε
.gif)















