Τοπικές Ειδήσεις

Η Ρόδος αποκτά δρόμο νέας γενιάς έως το 2027: Δύο μεγάλα έργα αλλάζουν την οδό Φανερωμένη-Αεροδρόμιο Ρόδου με ολική ανακατασκευή

• Με το οδικό δίκτυο σε λειτουργία εκτελούνται τα έργα στη λεωφόρο Ηρακλειδών από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου • Ασφάλεια, υπογειοποιήσεις και σύγχρονες υποδομές στον νευραλγικό δρόμο της Ρόδου • Γ. Χατζημάρκος: «Το 2027 θα έχουμε έναν δρόμο πιο σύγχρονο και ασφαλή»

Στα δύο ιδιαίτερα απαιτητικά έργα που υλοποιούνται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον επιβαρυμένο οδικό άξονα Φανερωμένης –Αεροδρομίου Ρόδου, με επίκεντρο την ολική ανακατασκευή της λεωφόρου Ηρακλειδών, αναφέρθηκε αναλυτικά ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, σε χθεσινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για μια παρέμβαση που δεν περιορίζεται σε μια απλή τεχνική αναβάθμιση, αλλά συνιστά μια συνολική επανεκκίνηση ενός από τους πιο πολυσύχναστους και νευραλγικούς δρόμους του νησιού.
Ο συγκεκριμένος οδικός άξονας, που συνδέει την πόλη με το αεροδρόμιο και εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες κατοίκους, εργαζόμενους κι επισκέπτες, καταγράφει – σύμφωνα με μετρήσεις της Περιφέρειας κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2025 – κυκλοφοριακό φόρτο που αγγίζει τα 30.000 οχήματα ημερησίως!!! Παρά τη συνεχή και βαριά χρήση του, τα έργα προχωρούν με τον δρόμο σε πλήρη λειτουργία, γεγονός που πολλαπλασιάζει τον βαθμό δυσκολίας και απαιτεί εξαιρετικό συντονισμό, τεχνική ακρίβεια και καθημερινή διαχείριση σύνθετων παραμέτρων.
Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζημάρκος, τα δύο έργα –η πλήρης ανακατασκευή του οδοστρώματος και η κατασκευή σύγχρονου δικτύου απορροής ομβρίων– προϋποθέτουν ουσιαστικά το συνολικό «ξήλωμα» της υφιστάμενης κατάστασης και την επαναθεμελίωση του δρόμου σε νέες, σύγχρονες βάσεις. Δεν πρόκειται για μια «δημοφιλή» και γρήγορη ασφαλτόστρωση, αλλά για μια βαθιά δομική παρέμβαση που αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες: φθορές και κακοτεχνίες από αλλεπάλληλες τομές, ασυντόνιστα δίκτυα οργανισμών κοινής ωφέλειας, ελλιπή ή ανύπαρκτα συστήματα απορροής ομβρίων και επικίνδυνες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη θωράκιση του δρόμου απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, με την ανάπτυξη ολοκληρωμένου και λειτουργικού δικτύου απορροής ομβρίων σε όλο το μήκος της διαδρομής, αλλά και στον επανασχεδιασμό των πεζοδρομίων, των στάσεων αστικής συγκοινωνίας και των κόμβων, ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά η οδική ασφάλεια και η ποιότητα μετακίνησης για όλους – οδηγούς, πεζούς και ποδηλάτες. Μεταξύ των άλλων θα πρέπει να “εξαφανισθούν” τα 388 φρεάτια της ΔΕΥΑ Ρόδου, σε μήκος μόλις εννέα περίπου χιλιομέτρων που είναι στο οδόστρωμα, να γίνει υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης για να αφαιρεθεί πολύ μεγάλος αριθμός στύλων που βρίσκεται στην διαδρομή αυτή, κλπ.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, τονίζει ότι το 2027 το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την επιλογή. Η Ρόδος θα αποκτήσει έναν δρόμο πιο σύγχρονο, πιο λειτουργικό, πιο φιλικό προς το περιβάλλον, πιο ανθεκτικό στις ακραίες καιρικές συνθήκες και, πάνω απ’ όλα, πιο ασφαλή για όλους τους χρήστες του.
Αναλυτικά η ανάρτηση του περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου για την πορεία των έργων:
«Στη λεωφόρο Ηρακλειδών της Ρόδου, στο τμήμα από Φανερωμένη έως το Αεροδρόμιο, εκτελούνται δύο μεγάλα έργα. Μεγάλα και δύσκολα και τα δύο. Ένα έργο που αφορά στην ριζική ανακατασκευή της οδού και ένα που αφορά στην κατασκευή δικτύου απορροής των ομβρίων.
Τα έργα αυτά, που και τα δύο προϋποθέτουν συνολικό ξήλωμα του δρόμου, γίνονται με τον δρόμο σε λειτουργία!
Ο συγκεκριμένος οδικός άξονας, όταν μετρήθηκε από εμάς το 2025 στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, είχε κυκλοφοριακό φόρτο 30 χιλιάδων αυτοκινήτων/ημέρα. Και αυτόν τον δρόμο, η Διεύθυνση Υποδομών της Περιφέρειάς μας τον ξηλώνει και τον ξαναφτιάχνει ενώ είναι σε λειτουργία!
Αυτό, μπορεί για τη διαδικτυακή κοινότητα να μην σημαίνει τίποτα -αφού ως γνωστόν, από την Κίνα θέλουμε μόνο την ταχύτητα- αλλά για τις υπηρεσίες μας είναι μια εξαιρετικά απαιτητική άσκηση με υπερβολικά πολλές παραμέτρους.
Τον δρόμο αυτό, που στη διαδρομή του αλλάζει συνεχώς αρμοδιότητα ανά τμήμα του, μεταξύ της Περιφέρειάς μας και του Δήμου Ρόδου, αποφασίσαμε- σε συμφωνία και με τον Δήμο Ρόδου- να τον χρηματοδοτήσουμε εμείς στο σύνολό του και να εκτελέσουμε το έργο ως ενιαίο αφού έτσι το αντιλαμβάνονται και οι χρήστες του.

Στο πρώτο έργο:
• Πρέπει να εξαφανίσουμε “διακριτικά” τα 388 φρεάτια της ΔΕΥΑ Ρόδου, σε μήκος μόλις εννέα περίπου χιλιομέτρων, που είναι στο οδόστρωμα.
• Να αφαιρέσουμε τις πάσης φύσεως καλωδιώσεις που έχουν περάσει, αρκετοί οργανισμοί, κάτω από αυτόν και έχουν αφήσει ορατές και σημαντικές βλάβες στο οδόστρωμα. Για τις παρεμβάσεις αυτές, κατασκευάζουμε ειδικά φρεάτια στα νέα πεζοδρόμια που φτιάχνονται και μεταφέρουμε όλα αυτά τα δίκτυα στη νέα τους όδευση και στα νέα ειδικά φρεάτια υπό των πεζοδρομίων, ώστε να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να σκαφτεί και να τραυματιστεί ο δρόμος για αυτόν τον λόγο.
• Να συντονιστούμε με τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να γίνει και υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης για να αφαιρεθεί πολύ μεγάλος αριθμός στύλων που βρίσκεται στην διαδρομή αυτή.
• Τα πεζοδρόμια σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από την αρχή με την πρόβλεψη των θέσεων που θα μπορούν να κάνουν στάση τα λεωφορεία της συγκοινωνίας, και όχι να σταματούν και ανά 50 μέτρα όπως συχνά κάνουν σήμερα.
• Σχεδιάζονται και θα κατασκευαστούν κυκλικοί κόμβοι σε αυτή την διαδρομή που θα επιτρέψουν την διακοπή επικίνδυνων αριστερών στροφών.
• Φυσικά, σε κάθε τμήμα στο οποίο ολοκληρώνονται οι λοιπές εργασίες, κατασκευάζεται και νέος τάπητας στο οδόστρωμα.
Με το δεύτερο έργο:
• Σχεδιάζεται και κατασκευάζεται νέο δίκτυο απορροής ομβρίων στο σύνολο του μήκους, αφού διαπιστώθηκαν τέσσερα πράγματα:
-ότι δεν υπάρχουν δίκτυα σε όλο το μήκος,
-ότι τα υφιστάμενα δίκτυα, όπου υπάρχουν, είναι ανεπαρκή,
-ότι τα υφιστάμενα δίκτυα δεν επικοινωνούν μεταξύ τους,
-ότι υπάρχουν και φρεάτια απορροής που είναι τυφλά! Δηλαδή, “διακοσμητικά” φρεάτια που δεν οδηγούν το νερό πουθενά (!).
• Ταυτόχρονα επίσης, για το νέο δίκτυο απορροής ομβρίων, σχεδιάζονται και οργανώνονται και οι αποδέκτες του.
Για αυτά τα δύο μεγάλα έργα επί της Φανερωμένης-Αεροδρομίου Ρόδου, υπήρξαν πολλοί που μας συμβούλευσαν να μην τα ξεκινήσουμε καν και να κάνουμε μόνο μια “δημοφιλή” ασφαλτόστρωση, αφού οι αντιδράσεις θα ήταν μεγάλες.
Στην πατρίδα μας, συχνά διεκδικούμε το αποτέλεσμα, αλλά απορρίπτουμε τη διαδικασία. Ζητάμε τις υποδομές ως αφηρημένη έννοια που αποκτάται μαγικά και όταν το αίτημα μας μεταφράζεται σε εργοτάξιο έξω από την πόρτα μας, το αντιμετωπίζουμε ως εισβολή και όχι ως επένδυση. Αυτά τα δύο μεγάλα έργα που εκτελούνται στον οδικό άξονα Φανερωμένη-Αεροδρόμιο Ρόδου, είναι κλασσικό παράδειγμα στο οποίο συναντάμε αυτή τη νοοτροπία.
Συνεχίζουμε την κατασκευή των έργων, επαναλαμβάνω με την πλήρη επίγνωση της πρόσθετης εξαιρετικής δυσκολίας που προέρχεται απο το γεγονός οτι αυτά πρέπει να εκτελούνται με τη συγκεκριμένη οδό σε πλήρη λειτουργία και βέβαια να διακόπτονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Το 2027, το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει όλους και θα μας δώσει έναν δρόμο πιο σύγχρονο, πιο φιλικό, πιο ανθεκτικό κλιματικά και πάνω απ’ όλα πιο ασφαλή όχι μόνο για οδηγούς αλλά και για πεζούς.
Αν αποφεύγαμε τα δύσκολα έργα ή αν εγκαταλείπαμε στα “δύσκολα”, θα ήμασταν λιποτάκτες, και κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ.
Οι υποδομές μας, αλλάζουν και αυτό γίνεται με πολλή και σκληρή δουλειά, ταυτόχρονα, σε δεκάδες νησιά μας, σε εκατοντάδες μέτωπα. Γιατί, το αύριο δεν το κερδίζουμε με λόγια».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου