ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάρπαθος: Η απάντηση του Δήμου για το θέμα που αποκάλυψε το NEWS 24/7

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΑΡΠΑΘΟΣ
Μέγεθος γραμμάτων

O Δήμος Καρ­πά­θου απά­ντη­σε στα δη­μο­σιο­γρα­φι­κά ερω­τή­μα­τα του NEWS 24/7 για το θέμα της απο­μά­κρυν­σης Πο­λι­τι­κής Μη­χα­νι­κού η οποία διε­ξή­γη­γε ελέγ­χους σε ακί­νη­τα ιδιο­κτη­σί­ας του Δη­μάρ­χου.

O Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του Δήμου Καρ­πά­θου, Μι­χά­λης Γε­ρα­κια­νά­κης απέ­στει­λε απά­ντη­ση για το θέμα που ανέ­δει­ξε το NEWS 24/7 σχε­τι­κά με την απο­μά­κρυν­ση Πο­λι­τι­κής Μη­χα­νι­κού από το Δήμο.

Θυ­μί­ζου­με τα σχε­τι­κά δη­μο­σιο­γρα­φι­κά ερω­τή­μα­τα που εί­χα­με υπο­βάλ­λει προς το Δή­μαρ­χο της Καρ­πά­θου:

1ον. Γιατί επι­λέ­ξα­τε να απο­μα­κρύ­νε­τε την Πο­λι­τι­κό Μη­χα­νι­κό Α.Ρ από την ΥΔΟΜ Καρ­πά­θου και μά­λι­στα μόλις μία ημέρα μετά την το­πο­θέ­τη­ση τρί­της Πο­λι­τι­κού Μη­χα­νι­κού με την οποία ενι­σχυό­ταν η υπη­ρε­σία μετά από χρό­νια υπο­στε­λέ­χω­σης;

2ον: Δεν είναι προ­βλη­μα­τι­κό να συμ­βαί­νει κάτι τέ­τοιο μόλις με­ρι­κές ημέ­ρες μετά από δύο εκ­θέ­σεις αυ­το­ψί­ας αυ­θαί­ρε­των κα­τα­σκευών που διε­νήρ­γη­σε η ίδια και που αφο­ρού­σαν ακί­νη­τα ιδιο­κτη­σία σας και συγ­γε­νών σας α’ βαθ­μού και πριν λά­βουν χώρα ακόμη δύο εκ­κρε­μείς αυ­το­ψί­ες σε δύο ακί­νη­τα συμ­φε­ρό­ντων σας στην Κάρ­πα­θο;

 
 Η απά­ντη­ση:

Όλοι οι Δήμοι της χώρας έχουν ευ­ρύ­τα­το πεδίο δρά­σης λόγω του συ­νταγ­μα­τι­κώς κα­το­χυ­ρω­μέ­νου αυ­το­διοί­κη­του, πάντα όμως στα πλαί­σια που οι νόμοι του Κρά­τους ορί­ζουν.

Απο­τε­λεί επί­σης ανα­φαί­ρε­το δι­καί­ω­μα της εκά­στο­τε δη­μο­τι­κής αρχής, τη­ρώ­ντας την αρχή της νο­μι­μό­τη­τας και την αρχή της χρη­στής διοί­κη­σης, να επι­λέ­ξει τα κα­τάλ­λη­λα προς τούτο μέσα ώστε να εξυ­πη­ρε­τή­σει τον πο­λί­τη και να επι­τύ­χει γι’ αυτόν μια ποιο­τι­κή και ασφα­λή κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα. Ένα από τα μέσα είναι οι το­πο­θε­τή­σεις του προ­σω­πι­κού του σε κα­τάλ­λη­λες θέ­σεις ώστε να πα­ρά­γε­ται έργο. Εν προ­κει­μέ­νω τα ζη­τή­μα­τα που θί­γε­τε άπτο­νται μιας εσω­τε­ρι­κής δια­δι­κα­σί­ας κατά την οποία αξιο­λο­γή­θη­καν οι υπη­ρε­σια­κές ανά­γκες του Δήμου Καρ­πά­θου και αυτό είναι ένα ζή­τη­μα το οποίο ανά­γε­ται στην συ­νταγ­μα­τι­κώς κα­το­χυ­ρω­μέ­νη διοι­κη­τι­κή αυ­το­τέ­λεια που απο­λαμ­βά­νουν οι Ο.Τ.Α.

Επί των ερω­τη­μά­των σας, αφε­νός για το πρώτο η επι­λο­γή αυτή καθ’ αυτή δεν υπο­βαθ­μί­ζει την ΥΔΟΜ Καρ­πά­θου κα­θό­τι κα­ταρ­χάς με τη πρό­σλη­ψη της τρί­της Πο­λι­τι­κής Μη­χα­νι­κού δια­τη­ρεί­ται η κατά το νόμο ελά­χι­στη στε­λέ­χω­ση. Επι­πλέ­ον, με βάση το ρυθμό διεκ­πε­ραί­ω­σης των ερ­γα­σιών του εν λόγω τμή­μα­τος έχει δια­πι­στω­θεί αξιο­ση­μεί­ω­τη πρό­ο­δος, γε­γο­νός που άφησε το πε­ρι­θώ­ριο στη δη­μο­τι­κή αρχή να αξιο­λο­γή­σει το συ­νο­λι­κό πα­ρα­γό­με­νο έργο και να προ­βεί στις ανα­γκαί­ες ανα­κα­τα­τά­ξεις προ­σω­πι­κού ώστε να βελ­τιω­θεί η συ­νο­λι­κή πα­ρα­γω­γι­κό­τη­τα, ενι­σχύ­ο­ντας υπη­ρε­σί­ες που είχαν ανά­γκη προς τούτο.

Επί­σης, είναι γε­γο­νός ότι οι πο­λε­ο­δο­μί­ες σε όλη τη χώρα θα απο­τε­λέ­σουν υπη­ρε­σία του Κτη­μα­το­λο­γί­ου πράγ­μα για το οποίο οι Δήμοι οφεί­λουν να προ­ε­τοι­μα­στούν και να δια­θέ­σουν του προ­σω­πι­κού που υπη­ρε­τεί σε αυτές, σε άλλα τμή­μα­τα εντός της ίδιας ορ­γα­νι­κής μο­νά­δας, προ­κει­μέ­νου να μην απω­λέ­σουν πο­λύ­τι­μο στε­λε­χια­κό δυ­να­μι­κό. Τέλος, είναι αβά­σι­μη η άποψη ότι πρό­κει­ται για απο­μά­κρυν­ση της υπαλ­λή­λου κ. Ρεΐση Ανα­στα­σία.

Αντί­θε­τα πρέ­πει να γίνει σαφές ότι πρό­κει­ται για το­πο­θέ­τη­σή της σε θέση Προϊ­στα­μέ­νης σε ένα κρί­σι­μης ση­μα­σί­ας τμήμα όπως είναι αυτό της Πο­λι­τι­κής Προ­στα­σί­ας. Ο Δήμος Καρ­πά­θου εμπι­στεύ­θη­κε το τμήμα αυτό στην κ. Ρείση μια υπάλ­λη­λο υψη­λών δε­ξιο­τή­των και γνω­σια­κών περ­γα­μη­νών και μά­λι­στα με με­γά­λη εμπει­ρία στο αντι­κεί­με­νο, λόγω της υπη­ρέ­τη­σης της επί τριε­τία με από­σπα­ση στην Γε­νι­κή Γραμ­μα­τεία Πο­λι­τι­κής Προ­στα­σί­ας του Υπουρ­γεί­ου Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη.

Σας ση­μειώ­νω, θα το ξέ­ρε­τε άλ­λω­στε ότι η Πο­λι­τι­κή Προ­στα­σία είναι ένας το­μέ­ας βα­ρύ­νου­σας ση­μα­σί­ας για την Κε­ντρι­κή Διοί­κη­ση γι αυτό και υπο­χρέ­ω­σε τους Ο,Τ.Α να πε­ρι­λά­βουν τέ­τοιες ορ­γα­νι­κές μο­νά­δες στους Ορ­γα­νι­σμούς Εσω­τε­ρι­κής Υπη­ρε­σί­ας και να τις στε­λε­χώ­σουν κα­τάλ­λη­λα προ­κει­μέ­νου να μπο­ρούν οι Ο.Τ.Α να σχε­διά­σουν τρό­πους αντι­με­τώ­πι­σης και να δια­χει­ρι­στούν φυ­σι­κές κα­τα­στρο­φές οι οποί­ες ολο­έ­να και συ­χνό­τε­ρα προ­κα­λού­νται λόγω της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής.

Αφε­τέ­ρου για το δεύ­τε­ρο ερώ­τη­μα, που θέ­σα­τε δεν ευ­στα­θεί ο ισχυ­ρι­σμός αυτός, είναι δε πα­ντε­λώς αβά­σι­μος. Οι Δήμοι ως φο­ρείς άσκη­σης δη­μό­σιας εξου­σί­ας λει­τουρ­γούν ανε­ξάρ­τη­τα από τα πρό­σω­πα των αι­ρε­τών πα­ρα­γό­ντων και οφεί­λουν να επι­τε­λούν το έργο τους, τα δε υπη­ρε­σια­κά όρ­γα­να τους οφεί­λουν να ασκούν τις αρ­μο­διό­τη­τας που τους έχουν ανα­τε­θεί από το νόμο. Εν προ­κει­μέ­νω η κ. Ρεϊση ορθώς στα πλαί­σια των αρ­μο­διο­τή­των της διε­νήρ­γη­σε αυ­το­ψί­ες και ου­δέ­πο­τε έλαβε εντο­λή να μην πρά­ξει το υπη­ρε­σια­κό κα­θή­κον της. Άλ­λω­στε ου­δείς είναι υπε­ρά­νω των νόμων.

Τέλος πρέ­πει να το­νι­στεί ιδιαι­τέ­ρως ότι όλοι οι αι­ρε­τοί και υπη­ρε­σια­κοί πα­ρά­γο­ντες που υπη­ρε­τού­με στην Το­πι­κή Αυ­το­διοί­κη­ση πρέ­πει να εί­μα­στε ωφέ­λι­μοι για τους πο­λί­τες της Καρ­πά­θου και να υπη­ρε­τού­με τα συμ­φέ­ρο­ντα τους από όποια θέση και αν κλη­θού­με να το πρά­ξου­με.

Η απά­ντη­ση του συ­ντά­κτη

Πρώτα απ’ όλα θα πρέ­πει να επι­ση­μά­νου­με ότι στα ερω­τή­μα­τά μας δεν απά­ντη­σε απευ­θεί­ας ο Δή­μαρ­χος Μι­χά­λης Φελ­λου­ζής ο οποί­ος άλ­λω­στε είναι και ο εντο­λέ­ας της απο­μά­κρυν­σης της Πο­λι­τι­κού Μη­χα­νι­κού αλλά και ο ελεγ­χό­με­νος στους επί­μα­χους ελέγ­χους στους οποί­ους η κρα­τι­κή λει­τουρ­γός προ­χώ­ρη­σε ως όφει­λε.

Επί της ου­σί­ας τώρα: Είναι αξιο­ση­μεί­ω­το ότι ο Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του Δήμου ου­σια­στι­κά πα­ρα­δέ­χε­ται ότι ηγ ΥΔΟΜ εξα­κο­λου­θεί να λει­τουρ­γεί υπο­στε­λε­χω­μέ­νη. Πως αλ­λιώς να ερ­μη­νεύ­σει κα­νείς τη φράση ότι “δια­τη­ρεί­ται η κατά το νόμο ελά­χι­στη στε­λέ­χω­ση;”

Μας το­νί­στη­κε, πα­ράλ­λη­λα ότι η Πο­λι­τι­κή Μη­χα­νι­κός το­πο­θε­τή­θη­κε “σ’ ένα κρί­σι­μης ση­μα­σί­ας τμήμα”. Το ακού­με αλλά θα πρέ­πει να εξη­γη­θεί γιατί, 40 ημέ­ρες μετά την το­πο­θέ­τη­σή της δεν της έχει δοθεί ούτε καν υπη­ρε­σια­κός υπο­λο­γι­στής. Επί­σης, θα πρέ­πει να εξη­γη­θεί γιατί ο Δήμος φαί­νε­ται ότι δεν έχει προ­βλέ­ψει τη μι­σθο­δο­σία κα­νε­νός μό­νι­μου υπαλ­λή­λου για την πο­λι­τι­κή προ­στα­σία.

Το κυ­ριό­τε­ρο: Στην απά­ντη­ση δεν κα­θί­στα­ται σαφές γιατί ο Δή­μαρ­χος προ­χώ­ρη­σε στην απο­μά­κρυν­ση της Πο­λι­τι­κής Μη­χα­νι­κού από την ΥΔΟΜ μόλις με­ρι­κές ημέ­ρες μετά τη διε­νέρ­γεια ελέγ­χων σε ακί­νη­τα ιδιο­κτη­σί­ας του Δη­μάρ­χου στα οποία μά­λι­στα δια­πι­στώ­θη­καν πα­ρα­τυ­πί­ες για τις οποί­ες επι­βλή­θη­καν πρό­στι­μα. Είναι, με λίγα λόγια, τυ­χαίο το τάι­μινγκ;

Πηγή: news247.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.