ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρέθηκε από αστυνομικούς κοντά στον καταυλισμό στο Κορακόνερο η Παναγιώτα Κυριακή Κ.

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
p1jg2ptlpv16eg1bi41o8b18qk1tn94

Eπι­στρέ­φει στη δομή παι­δι­κής προ­στα­σί­ας – Τέλος στην αγω­νία για την 13χρονη που είχε εξα­φα­νι­στεί από το πα­ράρ­τη­μα προ­στα­σί­ας παι­διού, ενώ πα­ρα­μέ­νουν τα ερω­τή­μα­τα για το επα­να­λαμ­βα­νό­με­νο μο­τί­βο φυγών και τα κενά στην επι­τή­ρη­ση της με­τα­κί­νη­σης

Αίσιο τέλος είχε η υπό­θε­ση εξα­φά­νι­σης της Πα­να­γιώ­τας Κυ­ρια­κής Κ. στη Ρόδο, καθώς η ανή­λι­κη εντο­πί­στη­κε από αστυ­νο­μι­κούς πλη­σί­ον του κα­ταυ­λι­σμού στο Κο­ρα­κό­νε­ρο και επι­στρέ­φει στη δομή παι­δι­κής προ­στα­σί­ας από την οποία είχε απο­μα­κρυν­θεί. Η εξέ­λι­ξη κλεί­νει το πιο επεί­γον σκέ­λος μιας υπό­θε­σης που κι­νη­το­ποί­η­σε την ΕΛΑΣ και προ­κά­λε­σε έντο­νη ανη­συ­χία, ωστό­σο δεν δια­γρά­φει το βα­σι­κό υπό­βα­θρο του πε­ρι­στα­τι­κού, δη­λα­δή το γε­γο­νός ότι στη συ­γκε­κρι­μέ­νη δομή κα­τα­γρά­φο­νται επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες φυγές, στοι­χείο που με­τα­τρέ­πει κάθε νέο συμ­βάν από με­μο­νω­μέ­νο επει­σό­διο σε ζή­τη­μα διαρ­κούς επι­τή­ρη­σης και πρό­λη­ψης.

Σύμ­φω­να με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες, αστυ­νο­μι­κοί εντό­πι­σαν την Πα­να­γιώ­τα Κυ­ρια­κή Κ. κοντά στον κα­ταυ­λι­σμό στο Κο­ρα­κό­νε­ρο. Αμέ­σως κι­νή­θη­καν οι δια­δι­κα­σί­ες για την ασφα­λή με­τα­φο­ρά της και την επι­στρο­φή της στο πα­ράρ­τη­μα προ­στα­σί­ας παι­διού, ώστε να επα­νέλ­θει στο πλαί­σιο φι­λο­ξε­νί­ας και να υπάρ­ξει πλή­ρης ει­κό­να για το τι προη­γή­θη­κε.

Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, η επι­στρο­φή της στη δομή ση­μαί­νει ότι πλέον προ­τε­ραιό­τη­τα είναι η υπο­στή­ρι­ξη και η απο­τί­μη­ση των γε­γο­νό­των, ώστε να απο­τρα­πεί μια νέα απο­μά­κρυν­ση που θα μπο­ρού­σε να εξε­λι­χθεί πολύ πιο επι­κίν­δυ­να.

Το χρο­νι­κό της εξα­φά­νι­σης και το κρί­σι­μο κενό ωρών

Η εξα­φά­νι­ση είχε δη­λω­θεί στις 27/01/2026 στις 18.25 από κοι­νω­νι­κή λει­τουρ­γό, ερ­γα­ζό­με­νη στο πα­ράρ­τη­μα προ­στα­σί­ας παι­διού Ρόδου, μετά τη μη επι­στρο­φή της ανή­λι­κης. Σύμ­φω­να με το κα­τα­γε­γραμ­μέ­νο χρο­νι­κό, η Πα­να­γιώ­τα Κυ­ρια­κή Κ., γεν­νη­μέ­νη στις 27/02/2012, διέ­με­νε εντός της δομής και το πρωί της 27/01/2026, περί ώρα 08.00, εξήλ­θε με σκοπό να με­τα­βεί στο 1ο Γυ­μνά­σιο Ρόδου.

Κα­θο­ρι­στι­κό ση­μείο απο­τέ­λε­σε η τε­λευ­ταία επι­βε­βαιω­μέ­νη θέαση της ανή­λι­κης περί ώρα 11.00, σε στάση δη­μό­σιας συ­γκοι­νω­νί­ας επί της οδού 7ης Μαρ­τί­ου, ένα­ντι της νέας αγο­ράς. Εκεί, όπως είχε ανα­φερ­θεί, είχε δη­λώ­σει ότι θα επέ­στρε­φε στη δομή περί ώρα 17.00. Αυτό δεν συ­νέ­βη και ακο­λού­θη­σε η ενερ­γο­ποί­η­ση της δια­δι­κα­σί­ας ανα­ζή­τη­σης.

Το χρο­νι­κό κενό ανά­με­σα στην τε­λευ­ταία θέαση και στη δή­λω­ση εξα­φά­νι­σης είναι πάντα κρί­σι­μο σε υπο­θέ­σεις ανη­λί­κων. Όσο ο χρό­νος περνά, αυ­ξά­νο­νται οι πι­θα­νές δια­δρο­μές, οι πι­θα­νές επα­φές και τα ση­μεία όπου μπο­ρεί να κι­νη­θεί ένα παιδί μόνο του σε αστι­κό πε­ρι­βάλ­λον. Η κα­τά­λη­ξη με εντο­πι­σμό στο Κο­ρα­κό­νε­ρο δεί­χνει ότι στο με­σο­διά­στη­μα υπήρ­ξε με­τα­κί­νη­ση που απαι­τεί να αξιο­λο­γη­θεί προ­σε­κτι­κά.

Η δη­μο­σιο­ποί­η­ση από το Χα­μό­γε­λο του Παι­διού και η κι­νη­το­ποί­η­ση

Το Χα­μό­γε­λο του Παι­διού ενη­με­ρώ­θη­κε στις 28/01/2026 και προ­χώ­ρη­σε άμεσα στη δη­μο­σιο­ποί­η­ση των στοι­χεί­ων της ανή­λι­κης, ανα­φέ­ρο­ντας ότι εν­δέ­χε­ται να συ­ντρέ­χουν λόγοι που θέ­τουν τη ζωή της σε κίν­δυ­νο. Στο δελ­τίο ανα­ζή­τη­σης πε­ρι­γρά­φο­νταν τα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά της και τα ρούχα που φο­ρού­σε την ημέρα της εξα­φά­νι­σης, ενώ κα­λού­νταν όσοι γνω­ρί­ζουν οτι­δή­πο­τε να επι­κοι­νω­νή­σουν με την Ευ­ρω­παϊ­κή Γραμ­μή για τα Εξα­φα­νι­σμέ­να Παι­διά 116000, με τις Αρχές και μέσω της εφαρ­μο­γής Missing Alert.

Η δη­μό­σια κι­νη­το­ποί­η­ση σε τέ­τοιες πε­ρι­πτώ­σεις λει­τουρ­γεί ως πολ­λα­πλα­σια­στής της ανα­ζή­τη­σης, καθώς με­τα­τρέ­πει χι­λιά­δες μάτια σε εν δυ­νά­μει πηγή πλη­ρο­φο­ρί­ας. Ταυ­τό­χρο­να, η τα­χύ­τη­τα με την οποία ενερ­γο­ποιού­νται οι μη­χα­νι­σμοί έχει κα­θο­ρι­στι­κή ση­μα­σία, ει­δι­κά όταν το παιδί βρί­σκε­ται εκτός προ­στα­τευ­τι­κού πλαι­σί­ου και οι κίν­δυ­νοι αυ­ξά­νο­νται όσο πα­ρα­τεί­νε­ται η απου­σία.

Η επα­να­λη­πτι­κό­τη­τα των φυγών και το ζή­τη­μα που μένει ανοι­χτό

Πέρα από το αίσιο τέλος, το στοι­χείο που κρατά την υπό­θε­ση στο επί­κε­ντρο είναι η σαφής ανα­φο­ρά ότι δεν πρό­κει­ται για πρώτη φυγή. Όταν μια δομή παι­δι­κής προ­στα­σί­ας κα­τα­γρά­φει επα­να­λαμ­βα­νό­με­να πε­ρι­στα­τι­κά απο­μά­κρυν­σης, η συ­ζή­τη­ση δεν μπο­ρεί να μένει μόνο στο απο­τέ­λε­σμα της κάθε ανα­ζή­τη­σης, αλλά οφεί­λει να με­τα­το­πί­ζε­ται στην πρό­λη­ψη.

Η επα­να­λη­πτι­κό­τη­τα δη­μιουρ­γεί και τον κίν­δυ­νο της εξοι­κεί­ω­σης. Κάθε φορά που ένα παιδί επι­στρέ­φει, μπο­ρεί να καλ­λιερ­γεί­ται η εντύ­πω­ση ότι και την επό­με­νη φορά θα συμ­βεί το ίδιο. Όμως κάθε νέα φυγή μπο­ρεί να εμπε­ριέ­χει δια­φο­ρε­τι­κές συν­θή­κες, άλλες επιρ­ρο­ές, άλλες πι­θα­νές επα­φές και αυ­ξη­μέ­νο ρίσκο. Η εύ­ρε­ση της Πα­να­γιώ­τας Κυ­ρια­κής Κ. δεν ακυ­ρώ­νει αυτό το δε­δο­μέ­νο, αντί­θε­τα το φω­τί­ζει ξανά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.