ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Από τον τρόμο της δεκαετίας του ’80 στις θεραπείες που τη μετέτρεψαν σε χρόνια νόσο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
AIDS

Πα­γκό­σμια Ημέρα κατά του AIDS: Από τον τρόμο της δε­κα­ε­τί­ας του ’80 στις θε­ρα­πεί­ες που τη με­τέ­τρε­ψαν σε χρό­νια νόσο

Για τη χώρα μας η πρό­λη­ψη και η έγκαι­ρη διά­γνω­ση πα­ρα­μέ­νουν κρί­σι­μες καθώς τα στοι­χεία δεί­χνουν πως απαι­τεί­ται εγρή­γορ­ση

Όταν ο ιός HIV έκανε την εμ­φά­νι­σή του τη δε­κα­ε­τία του ΄80, προ­κα­λού­σε τρόμο και ανη­συ­χία, ενώ συ­νο­δευό­ταν και από το στίγ­μα για όσους νο­σού­σαν.

Σή­με­ρα, αρ­κε­τές δε­κα­ε­τί­ες μετά, η πα­γκό­σμια επι­στη­μο­νι­κή κοι­νό­τη­τα εφηύ­ρε θε­ρα­πεί­ες που έχουν με­τα­τρέ­ψει το AIDS σε χρό­νια νόσο, ενώ υπάρ­χει ακόμη και προ­λη­πτι­κή αγωγή ώστε να μη με­τα­δί­δε­ται ο ιός κατά τη σε­ξουα­λι­κή επαφή.

Η 1η Δε­κεμ­βρί­ου έχει κα­θιε­ρω­θεί από τον Πα­γκό­σμιο Ορ­γα­νι­σμό Υγεί­ας (ΠΟΥ) ως Πα­γκό­σμια Ημέρα κατά του AIDS με στόχο την ευαι­σθη­το­ποί­η­ση και ενη­μέ­ρω­ση του κοι­νού σχε­τι­κά με τους τρό­πους με­τά­δο­σης, πρό­λη­ψης, διά­γνω­σης και θε­ρα­πεί­ας του HIV.

Για να είναι όμως κα­νείς ασφα­λής, θα πρέ­πει η διά­γνω­ση να γί­νε­ται έγκαι­ρα ώστε να ακο­λου­θεί η κα­τάλ­λη­λη θε­ρα­πεία κατά του ιού. Για τη χώρα μας η πρό­λη­ψη και η έγκαι­ρη διά­γνω­ση πα­ρα­μέ­νουν κρί­σι­μες καθώς τα στοι­χεία δεί­χνουν πως απαι­τεί­ται εγρή­γορ­ση.

Και αυτό διότι οι νέες δια­γνώ­σεις HIV πα­ρα­μέ­νουν σε πα­ρό­μοια επί­πε­δα με την προη­γού­με­νη χρο­νιά, ενώ πάνω από τους μι­σούς αν­θρώ­πους που δια­γνώ­σθη­καν το 2025, φτά­νουν στο σύ­στη­μα υγεί­ας κα­θυ­στε­ρη­μέ­να, γε­γο­νός που υπο­γραμ­μί­ζει την ανά­γκη για συ­νε­χή ενη­μέ­ρω­ση, έγκαι­ρο έλεγ­χο και απρό­σκο­πτη πρό­σβα­ση στη θε­ρα­πεία, όπως ανα­φέ­ρει ο ΕΟΔΥ.

HIV: Τα στοι­χεία για το 2025 στη χώρα μας

Ει­δι­κό­τε­ρα, στην Ελ­λά­δα, έως και τις 31 Οκτω­βρί­ου 2025, έχουν δια­γνω­στεί και κα­τα­γρα­φεί 21.815 πε­ρι­στα­τι­κά HIV λοί­μω­ξης, εκ των οποί­ων τα 4.795 έχουν εκ­δη­λώ­σει AIDS και τα 3.721 έχουν απο­βιώ­σει. Εντός του 2025, έλα­βαν αντι­ρε­τροϊ­κή αγωγή 11.549 άτομα με HIV λοί­μω­ξη.

Οι νέες δια­γνώ­σεις HIV κυ­μαί­νο­νται σε πα­ρό­μοια επί­πε­δα με την προη­γού­με­νη χρο­νιά (526 που αντι­στοι­χούν σε 5,1 ανά 100.000 πλη­θυ­σμού). Με­τα­ξύ των πε­ρι­στα­τι­κών που δια­γνώ­στη­καν το 2025, συ­χνό­τε­ρος τρό­πος μό­λυν­σης είναι η σε­ξουα­λι­κή επαφή, κυ­ρί­ως με­τα­ξύ αν­δρών (37,3%), ενώ για με­γά­λο πο­σο­στό των νέων δια­γνώ­σε­ων (35,7% ) ο τρό­πος με­τά­δο­σης είναι ακα­θό­ρι­στος, κάτι που δυ­σχε­ραί­νει την εξα­γω­γή ασφα­λών συ­μπε­ρα­σμά­των ανα­φο­ρι­κά με τον τρόπο με­τά­δο­σης.

Το 52% των πε­ρι­στα­τι­κών που κα­τα­γρά­φη­καν το πρώτο δε­κά­μη­νο του 2025, δια­γνώ­στη­κε κα­θυ­στε­ρη­μέ­να, με τα υψη­λό­τε­ρα πο­σο­στά κα­θυ­στε­ρη­μέ­νης διά­γνω­σης να κα­τα­γρά­φο­νται στις γυ­ναί­κες, στα ετε­ρο­φυ­λό­φι­λα άτομα, στα άτομα ηλι­κί­ας 50+ ετών και στα άτομα αλ­λο­δα­πής εθνι­κό­τη­τας.

Πηγή: ethnos.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.