ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιώργος Χατζημάρκος: Οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις δεν είναι μόνο άσφαλτος, μπετόν και σίδερα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Γ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ

Σε ημε­ρί­δα του Υπουρ­γεί­ου Κοι­νω­νι­κής Συ­νο­χής και Οι­κο­γέ­νειας με θέμα “Κοι­νω­νι­κή Συ­νο­χή & Πε­ρι­φε­ρεια­κή Ανά­πτυ­ξη, Σχε­διά­ζου­με μαζί το αύριο”, συμ­με­τεί­χε ο Πρό­ε­δρος της ΕΝΠΕ, Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος.

Στό­χος της εκ­δή­λω­σης ήταν η πα­ρου­σί­α­ση σύγ­χρο­νων πο­λι­τι­κών, πρω­το­βου­λιών και καλών πρα­κτι­κών που ενι­σχύ­ουν τη συ­νο­χή των το­πι­κών κοι­νω­νιών και συμ­βάλ­λουν στη δί­καιη ανά­πτυ­ξη των πε­ρι­φε­ρειών της χώρας.

Στην ομι­λία του ο Πρό­ε­δρος της ΕΝΠΕ ανέ­δει­ξε τις  Πε­ρι­φέ­ρειες όχι ως δια­χει­ρι­στι­κό φορέα, αλλά ως θε­σμι­κό πυ­λώ­να της κοι­νω­νι­κής αλ­λη­λεγ­γύ­ης και της ευ­ρω­παϊ­κής συ­νέ­χειας.

Σε ανάρ­τη­ση του ανα­φέ­ρει τα εξής:

Στον Πει­ραιά βρε­θή­κα­με χθές, σε ημε­ρί­δα του Υπουρ­γεί­ου Κοι­νω­νι­κής Συ­νο­χής και Οι­κο­γέ­νειας με θέμα την Κοι­νω­νι­κή Συ­νο­χή & την Πε­ρι­φε­ρεια­κή Ανά­πτυ­ξη που επι­τυγ­χά­νε­ται μέσα απο τις Ευ­ρω­παϊ­κές χρη­μα­το­δο­τή­σεις στο πλαί­σιο του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η ημε­ρί­δα διε­ξή­χθη στο Δη­μο­τι­κό Θέ­α­τρο Πει­ραιά, με πρω­το­βου­λία της Υπουρ­γού Κοι­νω­νι­κής Συ­νο­χής και Οι­κο­γέ­νειας Δό­μνας Μι­χαη­λί­δου, πα­ρου­σία του ανα­πλη­ρω­τή Υπουρ­γού Οι­κο­νο­μί­ας και Οι­κο­νο­μι­κών, Νίκου Πα­πα­θα­νά­ση, του Δη­μάρ­χου Πει­ραιά Γιάν­νη Μώ­ρα­λη, του Αντι­προ­έ­δρου της ΚΕΔΕ Γρη­γό­ρη Κων­στα­ντέ­λου και του Βου­λευ­τή Δω­δε­κα­νή­σου Μάνου Κόν­σο­λα και των Πε­ρι­φε­ρειαρ­χών Νε­κτά­ριου Φαρ­μά­κη, Φάνη Σπα­νού, Χρι­στό­δου­λου Το­ψί­δη και Δη­μή­τρη Κου­ρέ­τα.

Στό­χος της εκ­δή­λω­σης ήταν η πα­ρου­σί­α­ση των πο­λι­τι­κών, των πρω­το­βου­λιών και των καλών πρα­κτι­κών που ενι­σχύ­ουν τη συ­νο­χή των το­πι­κών κοι­νω­νιών.

Είχα την ευ­και­ρία να μι­λή­σω για μια ακόμη φορά για μια με­γά­λη αλή­θεια. Οτι οι ευ­ρω­παϊ­κές χρη­μα­το­δο­τή­σεις δεν είναι μόνο άσφαλ­τος, μπε­τόν και σί­δε­ρα. Οι απορ­ρο­φή­σεις δεν είναι αριθ­μοί. Η απορ­ρό­φη­ση και η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα στην δια­χεί­ρι­ση ενός χρη­μα­το­δο­τι­κού ερ­γα­λεί­ου είναι χα­μό­γε­λα στην κοι­νω­νία. Είναι ευ­και­ρί­ες σε συ­μπο­λί­τες μας. Είναι το χέρι βο­ή­θειας το οποίο έχει ένας ηλι­κιω­μέ­νος που είναι μόνος του. Είναι η πρό­σβα­ση που απο­κτά ένας συ­μπο­λί­της μας με ανα­πη­ρία. Είναι οι βρε­φο­νη­πια­κοί σταθ­μοί, είναι οι ξε­νώ­νες φι­λο­ξε­νί­ας γυ­ναι­κών θυ­μά­των εν­δο­οι­κο­γε­νεια­κής βίας, είναι η λει­τουρ­γία Κέ­ντρων Κοι­νό­τη­τας, Συσ­σι­τί­ων, Κοι­νω­νι­κών Φαρ­μα­κεί­ων. Είναι τα ΚΔΑΠ, τα ΚΗΦΗ, τα ΚΔΑΠ-ΑμΕΑ. Είναι το Πρό­γραμ­μα “Βο­ή­θεια στο Σπίτι” που υλο­ποιούν οι Δήμοι μας. Είναι η κα­τάρ­τι­ση των ανέρ­γων, είναι η βελ­τί­ω­ση των δε­ξιο­τή­των ερ­γα­ζο­μέ­νων. Είναι η λει­τουρ­γία δομών κοι­νω­νι­κής επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας, όπως οι ΚΟΙΝ­ΣΕΠ. Είναι όλες αυτές οι κοι­νω­νι­κές δρά­σεις που λει­τουρ­γούν μέσα απο τις χρη­μα­το­δο­τή­σεις, κυ­ρί­ως του Πε­ρι­φε­ρεια­κού Επι­χει­ρη­σια­κού Προ­γράμ­μα­τος της κάθε Πε­ρι­φέ­ρειας και δί­νουν πε­ριε­χό­με­νο στο δίκτυ κοι­νω­νι­κής προ­στα­σί­ας.

Οι Πε­ρι­φέ­ρειες της χώρας μας, με την συ­νε­χή δου­λειά τους και σε συ­νερ­γα­σία με την Κυ­βέρ­νη­ση και τους Δή­μους, υπη­ρε­τούν με συ­νέ­πεια και τον κρί­σι­μο ρόλο του θε­μα­το­φύ­λα­κα κοι­νω­νι­κής συ­νο­χής.

Και η με­γα­λύ­τε­ρη αξία του ΕΣΠΑ, είναι ότι υπη­ρε­τεί τον άν­θρω­πο.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.