ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Β. Καταβενάκης: Χαιρετίζουμε τη μεταρρύθμιση και διεκδικούμε την ένταξη της Ρόδου στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ

Δαμιανός Αθανασίου 2 λεπτά ανάγνωση
Βασίλειος Καταβενάκης

Ο υπο­ψή­φιος πρό­ε­δρος του Δι­κη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου Ρόδου κ. Βα­σί­λης Κα­τα­βε­νά­κης απέ­στει­λε στους συ­να­δέλ­φους του την ακό­λου­θη επι­στο­λη:

Η πρό­σφα­τη εξαγ­γε­λία της κυ­βέρ­νη­σης για την επι­στρο­φή των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ σε 19 νησιά απο­τε­λεί μια από­φα­ση που δεν μπο­ρεί παρά να μας βρί­σκει σύμ­φω­νους και αι­σιό­δο­ξους αφού έμπρα­κτα και δί­νο­ντας σήμα κοι­νω­νι­κής δι­καιο­σύ­νης ανα­γνω­ρί­ζει τη νη­σιω­τι­κό­τη­τα και το αυ­ξη­μέ­νο κό­στος ζωής στα νησιά .Η μεί­ω­ση του ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά είναι ανα­κού­φι­ση για τους κα­τοί­κους, για τους μι­κρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες, για τις οι­κο­γέ­νειες που βλέ­πουν κα­θη­με­ρι­νά τα έξοδα να διο­γκώ­νο­νται. Είναι μέτρο που στη­ρί­ζει την το­πι­κή οι­κο­νο­μία και απο­δει­κνύ­ει ότι η Πο­λι­τεία μπο­ρεί να ακού­σει τις φωνές της πε­ρι­φέ­ρειας. Αξί­ζει να υπο­γραμ­μι­στεί ότι η από­φα­ση αυτή δεν είναι απο­κομ­μέ­νη από το ευ­ρω­παϊ­κό πλαί­σιο. Η ίδια η ευ­ρω­παϊ­κή οδη­γία επι­τρέ­πει ρητά την εφαρ­μο­γή μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ στα νησιά. Δεν μι­λά­με, λοι­πόν, για εξαί­ρε­ση. Μι­λά­με για δι­καί­ω­μα.

Ως υπο­ψή­φιος πρό­ε­δρος του Δι­κη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου Ρόδου, οφεί­λω να χαι­ρε­τί­σω δη­μό­σια αυτή την εξέ­λι­ξη. Την ίδια στιγ­μή, όμως, δεν μπορώ να πα­ρα­βλέ­ψω τη με­γά­λη εκ­κρε­μό­τη­τα: η Ρόδος, το νησί μας, η καρ­διά της Δω­δε­κα­νή­σου, πα­ρα­μέ­νει εκτός του μέ­τρου. Και αυτό είναι κάτι που πρέ­πει να αλ­λά­ξει άμεσα. Η Ρόδος , με βαρύ απο­τύ­πω­μα στην του­ρι­στι­κή, εμπο­ρι­κή και οι­κο­νο­μι­κή ζωή της χώρας, δεν μπο­ρεί να μεί­νει πίσω. Εδώ ζει, ερ­γά­ζε­ται και δη­μιουρ­γεί μια κοι­νω­νία που συμ­βάλ­λει απο­φα­σι­στι­κά στο εθνι­κό ει­σό­δη­μα. Εδώ ανα­πτύσ­σε­ται μια οι­κο­νο­μία με διε­θνείς προ­ε­κτά­σεις και ανά­γκες πολύ με­γα­λύ­τε­ρες από το μέσο όρο.Το μειω­μέ­νο ΦΠΑ στη Ρόδο δεν είναι προ­νό­μιο. Είναι ανα­γκαιό­τη­τα. Είναι το μέσο για να εξι­σορ­ρο­πη­θεί το αυ­ξη­μέ­νο κό­στος με­τα­φο­ρών, να στη­ρι­χθεί η το­πι­κή αγορά, να ενι­σχυ­θεί η κοι­νω­νι­κή συ­νο­χή. Είναι, τε­λι­κά, μέτρο εθνι­κής ση­μα­σί­ας, που ωφε­λεί όχι μόνο τη Ρόδο αλλά ολό­κλη­ρη τη χώρα.

Ο Δι­κη­γο­ρι­κός Σύλ­λο­γος Ρόδου, ο πρώ­τος επι­στη­μο­νι­κός φο­ρέ­ας του νη­σιού, δεν μπο­ρεί να μεί­νει αμέ­το­χος. Έχει χρέος και απο­στο­λή να κι­νη­θεί άμεσα και συ­ντο­νι­σμέ­να με όλους τους φο­ρείς της το­πι­κής κοι­νω­νί­ας για να εκ­πο­νη­θεί  πλή­ρης νο­μι­κο­οι­κο­νο­μι­κή με­λέ­τη, τεκ­μη­ριώ­νο­ντας τα οφέλη και απο­τυ­πώ­νο­ντας το πραγ­μα­τι­κό κό­στος της εφαρ­μο­γής μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ,  ώστε να υπάρ­ξει κοινή φωνή, ισχυ­ρή και αδιαμ­φι­σβή­τη­τη, προ­κει­μέ­νου η Ρόδος να εντα­χθεί στο ει­δι­κό κα­θε­στώς.

Η Ρόδος δεν ζητά προ­νό­μιο. Ζητά ισο­νο­μία.  Ζητά να συ­νε­χί­σει να συμ­βάλ­λει στον εθνι­κό πλού­το με δί­καιους όρους.

Και ο Δι­κη­γο­ρι­κός Σύλ­λο­γος Ρόδου οφεί­λει είναι στην πρώτη γραμ­μή αυτής της απο­στο­λής , με ευ­θύ­νη, τεκ­μη­ρί­ω­ση και απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα.

Βα­σί­λειος Κα­τα­βε­νά­κης

Υπο­ψή­φιος Πρό­ε­δρος Δι­κη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου Ρόδου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.