• Με θέμα την ανέγερση και λειτουργία εγκατάστασης αποθήκευσης και διακίνησης 6 δεξαμενών υγραερίου στο χωριό • Βασίλης Καλαποδάκης: «Ενημερωθήκαμε μέσα από αναρτήσεις. Έντονη η ανησυχία των κατοίκων. Η Ρόδος πληρώνει ακριβά την έλλειψη χωροταξικού»
Σε λαϊκή συνέλευση προσκαλεί τους κατοίκους, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βατίου κ. Χρυσοβαλάντης – Ιωάννης Παπαγεωργίου. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 3 Αυγούστου 2025 και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα του Λαογραφικού της κοινότητας, προκειμένου να ακουστούν οι γνώμες των δημοτών ενόψει της σύνταξης γνωμοδότησης από την κοινότητα για την ανέγερση και λειτουργία εγκατάστασης αποθήκευσης και διακίνησης υγραερίου, στην περιοχή «Βάτι» της Δημοτικής Κοινότητας Βατίου –Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική απόφαση της από 28-7-2025 συνεδρίασης της Κοινότητας Βατίου:
Στην Κοινότητα Βατίου σήμερα στις 28-7-2025 ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00π.μ. με τηλεδιάσκεψη συνήλθε έκτακτα το Συμβούλιο της Κοινότητας Βατίου της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου Δήμου Ρόδου, σε συνεδρίαση ύστερα από τη νομότυπη πρόσκληση του προέδρου του Συμβουλίου που εμπρόθεσμα επιδόθηκε, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα θέματα που αναγράφονται σ’ αυτήν.
Θ Ε Μ Α: «Ενημέρωση μελών για την ανέγερση και λειτουργία εγκατάστασης αποθήκευσης και διακίνησης υγραερίου, στην περιοχή «Βάτι» της Δ.Κ. Βατίου Δ.Ε. Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου».
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου εισηγούμενος το ανωτέρω θέμα της ημερησίας διάταξης έθεσε υπόψη των μελών του Συμβουλίου:
Το ενημερωτικό υλικό που παρέλαβε στις 25.07.2025 σχετικά με τη σχεδιαζόμενη βιομηχανική εγκατάσταση εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας, ενημέρωσε σχετικά το κοινοτικό συμβούλιο, τους παρέδωσε ηλεκτρονικά αντίγραφα του υλικού που βρίσκεται στην πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος κάλεσε τα μέλη να αποφασίσουν σχετικά. Το Τοπικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση, αφού έλαβε υπόψη του την ανωτέρω εισήγηση και τις διατάξεις του άρθρου 84 του N. 3852/2010.
Αποφασίζει ομοφώνως:
1. Να εκτυπώσει ανακοίνωση σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επένδυση η οποία θα περιλαμβάνει συνοπτική περιγραφή της, και θα ενημερώνεται ο κάθε ενδιαφερόμενος για τη δυνατότητα κατάθεσης ένστασης μέχρι την Τετάρτη 30.07.2025, και να την αναρτήσει στο κοινοτικό κατάστημα, στην πλατεία της κοινότητας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της κοινότητας.
2. Να συγκαλέσει την Κυριακή 3 Αυγούστου 2025 και ώρα 11:00 π.μ. λαϊκή συνέλευση στην αίθουσα του Λαογραφικού της κοινότητας, προκειμένου να ακουστούν οι γνώμες των δημοτών ενόψει της σύνταξης γνωμοδότησης από την κοινότητα.
Βασίλης Καλαποδάκης: «Η Ρόδος πληρώνει την έλλειψη χωροταξικού»
Κληθείς από τη “δ” να σχολιάσει το θέμα που έχει ανακύψει, ο κ. Βασίλης Καλαποδάκης, πρώην κοινοτάρχης Βατίου, εξέφρασε τον προβληματισμό του, λέγοντας πως ενημερώθηκαν όλοι μέσω του Τύπου από μία ανάρτηση.
Όπως υπογράμμισε, το έργο θα γίνει σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από το χωριό: «Μάθαμε ξαφνικά ότι το χωριό θα μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη. Μάλιστα, μας κάνει εντύπωση που γίνεται λόγος για άδεια για γεώτρηση που φέρεται να πήρε ο επιχειρηματίας. Επί Καποδιστριακών Δήμων, είχε γίνει γεωλογική μελέτη η οποία έδειξε ότι η περιοχή δεν είχε νερό. Τώρα τι άλλαξε και πού βρέθηκε νερό;», διερωτήθη.
Ο κ. Βασίλης Καλαποδάκης ανέφερε ότι κυριαρχεί έντονη ανησυχία και προβληματισμός στους κατοίκους του χωριού:
«Θα δημιουργηθούν 6 υπέργειες οριζόντιες κυλινδρικές δεξαμενές για υγραέριο, με εγκαταστάσεις και θα βρίσκονται 2,5 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό. Να υπενθυμίσω ότι στην περιοχή κυκλοφορούν πολλά ελάφια, ενώ υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να τεθούν στο τραπέζι. Βλέπουμε ότι το νησί πληρώνει ακριβά την έλλειψη χωροταξικού. Η Ρόδος θα σβήσει χωρίς χωροταξικό από την υπερεκμετάλλευση» -κατέληξε.