ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς και πού πάει φέτος τουρισμός: Λίγο πάνω οι αφίξεις, λίγο κάτω τα έσοδα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πορεία του θερμού διμήνου Ιουλίου – Αυγού­στου, η κίνηση του Σεπτεμ­βρίου που πέρυσι έπιασε ιστο­ρικά υψηλά νούμερα με ανά­λο­γες υψηλές προσ­δο­κίες και για φέτος, αλλά και οι επι­δό­σεις της αμε­ρι­κα­νι­κής αγοράς, στην οποία οφεί­λε­ται μεγάλο μέρος της ανά­πτυ­ξης του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού από το 2019 και μετά, είναι οι τρεις από τις βασικές παρα­μέ­τρους που θα καθο­ρί­σουν τις του­ρι­στι­κές επι­δό­σεις του 2025.

Στην καρδιά του ελλη­νι­κού καλο­και­ριού, μία πρώτη εκτί­μηση για την πορεία του κλάδου φέτος κάνει λόγο για αύξηση κατά 3%-5% στις αφίξεις, ενώ οι εισπρά­ξεις, με βάση τις μέχρι στιγμής εκτι­μή­σεις, θα κινη­θούν πέριξ των περ­σι­νών επιδόσεων-ρεκόρ, με δια­φο­ρο­ποί­ηση ανάλογα με το πώς θα κλείσει τελικά το καλο­καίρι. Πέρυσι, πλην της κρουα­ζιέ­ρας, η ταξι­διω­τική κίνηση ανά την Ελλάδα άγγιξε τα 36 εκα­τομ­μύ­ρια, νούμερο που ενδέ­χε­ται να ανέβει στα 37-37,5 εκα­τομ­μύ­ρια φέτος, ενώ οι του­ρι­στι­κές εισπρά­ξεις ανήλθαν στα 20,6 δισ. ευρώ και μένει να φανεί αν θα έχουν περαι­τέρω άνοδο, καθι­στώ­ντας τη φετινή χρονιά ως το νέο έτος ανα­φο­ράς του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού. Σημειω­τέον ότι συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της κρουα­ζιέ­ρας πέρυσι η εισερ­χό­μενη ταξι­διω­τική κίνηση άγγιξε τα 40,7 εκα­τομ­μύ­ρια ταξι­διώ­τες, ενώ οι εισπρά­ξεις ήταν στα 21,6 δισ. ευρώ.

Οι προ­ο­ρι­σμοί

Τώρα, με τον Ιούλιο να οδεύει προς το τέλος, κοινή δια­πί­στωση των του­ρι­στι­κών φορέων ανά την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι το 2025 κινεί­ται με πολ­λα­πλές ταχύ­τη­τες, ενώ και οι ταξι­διώ­τες που έρχο­νται στη χώρα, ειδικά οι Ευρω­παίοι, φαί­νε­ται ότι ξοδεύ­ουν λιγό­τερα στο λιανικό εμπόριο και την εστίαση και μένουν λιγό­τε­ρες μέρες.

Ως προς τη γενι­κό­τερη εικόνα στους προ­ο­ρι­σμούς, τα δύο αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσ­σα­λο­νίκη, ξεχω­ρί­ζουν φέτος, κατα­γρά­φο­ντας μέχρι τώρα αύξηση των ξένων επι­σκε­πτών 9% και επη­ρε­ά­ζο­ντας παράλ­ληλα τη μέση διάρ­κεια παρα­μο­νής, δεδο­μέ­νου ότι η πλειο­νό­τητα των επι­σκε­πτών πραγ­μα­το­ποιεί σύντο­μες απο­δρά­σεις city break ή χρη­σι­μο­ποιεί την Αθήνα ειδικά ως ενδιά­μεσο σταθμό για τα νησιά.

Ως προς τους μεγά­λους νησιω­τι­κούς προ­ο­ρι­σμούς, Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Κως κ.ά., έχουν επίσης θετικό πρόσημο -μικρότερο ή μεγαλύτερο- στις αφίξεις, ωστόσο με λιγό­τερη δαπάνη όπως δια­πι­στώ­νουν οι επαγ­γελ­μα­τίες, δεδο­μέ­νων και των πιέσεων που δέχο­νται φέτος οι τσέπες των Ευρω­παίων.

Δια­βά­στε περισ­σό­τερα στο newmoney.gr

Πηγή: newmoney.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.