Οι «βαριές» δηλώσεις με τα υψηλά εισοδήματα που συνεπάγονται και υψηλότερους φόρους κατατίθενται αυτές τις ημέρες στην εφορία, λίγο πριν από την εκπνοή της διαδικασίας. Από τη Δευτέρα μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν περί τις 165.000 δηλώσεις, εκ των οποίων οι 75.000 είναι χρεωστικές, δηλαδή προκύπτει επιπλέον φόρος.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, το συνολικό ποσό φόρου που αντιστοιχεί στους ανωτέρω φορολογουμένους ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ ή, διαφορετικά, ο καθένας εξ αυτών καλείται να πληρώσει κατά μέσον όρο το ποσό των 3.338 ευρώ.
Ενα στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον αφορά τον συνολικό φόρο που καλούνται να πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό. Το ποσό ανέρχεται στα 4,65 δισ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν θα φθάσει, ενδεχομένως και να ξεπεράσει, το περυσινό ρεκόρ των 4,8 δισ. ευρώ που πλήρωσαν επιπλέον τα φυσικά πρόσωπα στην εφορία.
Σχετικά με τις επιχειρήσεις, 334.376 έχουν ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους με την εφορία. Από αυτές, 72,95% καλούνται να πληρώσουν συνολικά 6,1 δισ. ευρώ. Με βάση τα στατιστικά της ΑΑΔΕ, 243.927 επιχειρήσεις θα πληρώσουν κατά μέσον όρο το ποσό των 25.000 ευρώ η καθεμία.
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τα νομικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 66% των φορολογουμένων είτε δεν πληρώνει καθόλου φόρο είτε έχει επιστροφή φόρου για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2024. Ειδικότερα:
• Το 43,46% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 6,58 εκατ. δηλώσεων, 2,86 εκατ. είναι μηδενικές.
• Για το 21,90% των φορολογουμένων ή 1.442.890 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 387 ευρώ.
• Το 34,63% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.281.611 εκατ. δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 4,64 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται σε 2.034 ευρώ.
Τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία και για όσους επιθυμούν να τροποποιήσουν τη φορολογική τους δήλωση, διορθώνοντας λάθη και παραλείψεις. Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή μέχρι τις 21 Ιουλίου 2025, τότε ο φορολογούμενος αποφεύγει το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ. Μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ ο φορολογούμενος μπορεί να προσθέσει, τροποποιήσει ή διαγράψει στοιχεία από τα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3, χωρίς να χρειάζεται να τα καταχωρίσει από την αρχή. Τα δεδομένα της αρχικής δήλωσης μεταφέρονται αυτόματα και ο χρήστης παρεμβαίνει μόνο στα σημεία που επιθυμεί αλλαγή. Η νέα δήλωση που θα προκύψει μετά τις προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων θα αντικαταστήσει την αρχική δήλωση. Στο νέο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα εκδοθεί και θα αναρτηθεί στον λογαριασμό του φορολογουμένου στην ηλεκτρονική πύλη myAADE.gr θα αναγράφεται όχι μόνο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής δήλωσης, αλλά και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής.
Πηγή: moneyreview.gr